Dış gebelik geçirdiğimi nasıl anlarım?

Uzman SühaN

Administrator
Dış gebelik geçirdiğimi nasıl anlarım?

Dış gebelik geçirdiğimi nasıl anlarım? Dış gebelik nasıl anlaşılır Dış gebe miyim ?

Normal gebelikte, yumurtalığınız dölyatağı borusuna doğru bir yumurta gönderir. Eğer gönderilen bu yumurta sperm ile karşılaşırsa, döllenen yumurta rahme hareket eder ve 9 ay boyunca büyümesini sürdürür. Ancak her 50 hamilelikten birisinde döllenen yumurta fallop tüplerinde kalır. Bu duruma ise dış gebelik denmektedir. Çok nadir durumlarda ise döllenen yumurta yumurtalıklarınızdan birine ya da rahim boynuna tutunabilir. Ancak her koşulda, acil olarak müdahale edilmesi gerekmektedir. Dışarıda oluşmuş bir gebeliği rahme ulaştırmanın herhangi bir yolu olmaması sebebiyle hamileliği sonlandırmak tek seçenektir.

Çok fazla zaman geçmeden dış gebeliğin öğrenilmesi önemlidir, çünkü aksi takdirde fallop tüpleri zarar görebilir. Bu ise tüpün, ileriki zamanlarda döllenebilecek bir yumurtanın rahme taşınması becerisini bozabilir. İhmal edilmiş bir dış gebelik annenin de hayatını riske sokabilir.



4.jpg




GEBELİKLE İLGİLİ KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?


  • Vajinada hafif kanama
  • Mide bulantısı ve ağrılı kusma
  • Alt karında ağrı olmaya başlar. Embriyo geliştikçe ağrılar artmaktadır.
  • Karında keskin kramplar.
  • Vücudunuzun bir tarafında ağrı
  • Baş dönmesi ya da güçsüzlük
  • Çok erken kanda gebelik testi yaptırdıysanız 48 saat sonra bunun en az iki katına çıkması gerekir. Ancak katlanması yetersizse dış gebeliği gösterir.
  • Omzunuzda, boynunuzda ya da rektumda ağrı
  • Fallop tüplerinin zarar görmesi durumunda bayılmaya yol açabilecek kadar sert ağrı ve kanama
  • Dış gebeliğin teşhis edilebilmesi biraz zor olabilir. Eğer semptomlarınız böyle bir durumu işaret ediyorsa doktorunuz ultrason ile kontrol etmeli ve kan testi istemelidir.

Dış Gebeliğin Olası Nedenleri Nelerdir?


Dış gebeliğin nedenlerinden birisi döllenmiş yumurtayı rahme taşıyamayan, zarar görmüş fallop tüpleridir. Böylece döllenmiş yumurta fallop tüplerine ya da başka bir yere yerleşecektir.

Dış gebeliğe neyin neden olduğunu bilemeyebilirsiniz, ancak aşağıda belirtilen durumlar daha yüksek risk altında olduğunuzu gösterir.

  • Bir doğum kontrol yöntemi olan spiral kullanımı
  • Pelviste yaşanmış iltihaplı hastalık
  • Bel soğukluğu gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıkların yaşanması
  • Fallop tüplerinde doğuştan gelen anormallik
  • Geçmişte yaşanmış dış gebelik
  • Tüplerin başarısız bir şekilde bağlanmış olması
  • Doğurganlık ilaçlarının kullanımı
  • Kısırlık tedavisi
  • Dış Gebeliğe Tıbbi Müdahale

Önemli olan dış gebeliğin erken teşhis edilmesidir. Normal olmayan gebelikte 48 saatte beta HCG iki katına çıkmaz. Beta HCG değeri %100 bilgi vermeyebilir, bu sebeple ultrasonla da kontrol edilmelidir. Tanısı erken konulabilen dış gebelik tıbbi medikal ilaçlarla da tedavi edilebilmektedir. Henüz batın içerisinde kanamaya başlamamış bir dış gebelikte belirli bir ilaç düşük dozlarda hastaya uygulanır ve gebelik yok olur. Bu uygulama hastanın durumuna göre bazen tek sefer bazen ise birkaç kez uygulanabilir.

Eğer doktorunuz fallop tüplerinin parçalandığından şüphelenirse, kanamanın durdurulması için acil müdahale gerekecektir. Bazı durumlarda fallop tüpleri ve yumurta zarar görmüş olabilir ve alınmaları gerekebilir.

Eğer fallop tüpleri parçalanmadıysa ve gebelik çok fazla ilerlemediyse, embriyonun çıkarılması ve zararın onarılması için tüpe zarar vermeden laparoskopik müdahale yeterli olabilir. Laparoskop ufak kesiklerle karna yerleştirilebilen ince ve esnek bir enstrümandır. Bu müdahale esnasında, fallop tüplerine ufak bir kesik atılarak, onlara zarar vermeyecek şekilde embriyo içinden çıkarılır. Bu müdahaleden sonra ise ilave kan testleri ile dış gebeliğin tamamen ortadan kalktığına emin olunur. Yapılacak kan testleri hamilelik sırasında üretilen bir hormon olan HCG’nin seviyesini ölçecektir.

Bazen de kanama çok yoğunsa ve dış gebelik çok ilerlediyse laparoskopik cerrahi yerine direkt açık cerrahi ile hasta tedavi edilir.

Dış Gebeliğin Anne Adayı İçin Tehlikesi Var mıdır?


Adet tarihi geçtiğinde ve gebelik testi pozitifse hiçbir risk olmasa da anne adayı doktora gidip muayene olmalıdır. Erken teşhis durumumda bir risk tablosu hemen hemen hiç yoktur. Ancak dış gebelik teşhisi çok gecikirse batın içinde kanama ve kan kaybına bağlı şok gelişmesi olabilir. Böyle bir durumun en kötü sonucu ise anne adayının hayatını kaybetmesi dahi olabilir.

Dış Gebelikte Tekrarlama Riski Var mıdır?


Bir kez dış gebelik geçiren hastanın diğer kadınlara göre tekrar dış gebelik geçirme riski daha yüksektir. Ancak tanı erken konulursa tedavisi mümkündür. Tabii bundan dış gebelik geçiren bir kadının normal şekilde gebe kalamayacağı anlaşılmamalıdır. Sadece oransal olarak riski büyüktür, bu da hekimlere hastayı daha yakından takip etme olanağı sağlar. Böylece gebeliği büyük olasılıkla normal bir gebelik olacaktır. Aksi takdirde de hızlı bir şekilde müdahale edilebilecektir.

Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalınabilir mi?


Dış gebelik sonrası tabii ki hamile kalınabilir. Özellikle dış gebeliğe erken tanı konmuş ve ilaçla müdahale edilmişse tüplerde tıkanma olasılığı hemen hemen hiç yoktur. Ya da laparoskopik tedaviyle tüp korunarak sonlandırılmış dış gebelikte de çok büyük problemle karşılaşılmaz. Hatta tek tüpün alındığı durumlarda bile geriye kalan diğer tüp sağlıklı olduğu için rahat bir şekilde hamile kalınabilir. Birkaç kez dış gebelik yaşamış ve her iki tüpü de alınmış çok düşük bir grupta da tüp bebek yöntemiyle hastanın gebe kalması mümkündür.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Adetim 1 hafta gecikti ve bir hafta sonra koyu kahverengi akıntı başladı. Akıntı ile birlikte aynı adet sancılarım bel ağrısı göğüslerde ağrı ve karında şişlik vardı. Anormal birşeyler olduğunu dördüncü günde anladım ve hemen sağlık ocağına gittim adetim hala koyu kahverengi idi ve ağrılarım çoğalmıştı. Gebelik testim pozitif çıktı ve ektopik gebelik olduğu ultrason san sonra anlaşıldı.
 
Merhaba son adet tarihim 19 haziran hamileyim keseyi göremedik doktorum dış gebelik olabilir dedi sizce durum nedir ? 29 temmuz beta değerim 546 1 Ağustos beta değerim 1054
 
Merhaba , dış gebelik tanısı için hcg değerinin belli aralıklarla izlenmesi gerekir. HCG değeriniz 1500 olduğunda vajinal ultrasonla gebelik kesesinin görülmesi gerekir. Pelvik doppler ultrason yaptırmanızı öneriyorum..
 
Geri
Üst