Diş Ağrısı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Diş Ağrısı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?
diş eti ağrısı neden olur diş eti ağrısı nedir şişmesine ne iyi gelir şişmesine ne iyi gelir
Diş Ağrısı Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Diş ağrısı nedir ?

Diş ağrısı, dişin içi ya da çevresinde oluşur. Ağrı iltihaplı dişten veya diş etinden, tahriş olmuş diş sinirinden, sinüsler ya da çenede bulunan bir problemden kaynaklanır.

Nasıl ortaya çıkar ?

Eğer diş çürüğünüz varsa ağrı oluşur. Çürük şu sebeplere neden olur:

•Diş sinirini tahriş eder,
•Bakteriyel enfeksiyonun pulpaya ulaşmasına neden olur. Pulpa dişteki kan damarlarını ve sinirleri çevreleyen dokuya denir.

Diş ağrısına neden olabilecek diğer nedenler ise şunlardır:
•Dişteki bir kırık ya da çatlak
•Dişinizdeki hasar görmüş bir dolgu
•Sakız çiğnemek gibi sürekli tekrarlayan hareketleri normalden fazla yapmak ya da uyurken dişlerinizi gıcırdatmanız
•Çekilen diş etleri
•Sallanan kuron
•Dişi çürütmüş olabilecek bir yaralanma

Semptomları Nelerdir?

Diş ağrısı şiddetli, zonklayan ve devamlı olan bir ağrıdır. Bazen sadece dişin üstüne bastırdığınızda ağrıyı hissedersiniz. Genellikle ağrıyı, problemli dişin bulunduğu bölgede hissedersiniz ancak bazen ağrı başka bir bölümde de olabilir. Soğuk ya da sıcak ağrıyı ağırlaştırabilir.

Bazı durumlarda dişin çevresinde şişme olabilir ve ateş ya da baş ağrısı hissedebilirsiniz. Bazen iltihaplı dişten kötü tatlı bir akıntı gelebilir.

Nasıl Teşhis Edilir ?

Diş hekiminiz dişlerinizi, diş etlerinizi ve ağzınızdaki diğer bölümleri muayene eder.Eğer dişleriniz iyi durumdaysa kulak, boğaz, çene veya sinüslerinizi kontrol ederek ağrıya neden olup olmadıklarına bakar. Bazı ciddi diş ağrıları olduğunda kan testleri yaptırmanız ya da röntgen çektireniz gerekebilir.

Nasıl Tedavi Edilir ?

Diş ağrısının birçok değişik sebebi olabileceğinden dolayı ağrılarınızı dindirmek için yapabileceğiniz en iyi şey diş hekiminizin tavsiyelerine uymanızdır. Dilerseniz bir sonraki randevuya kadar bekleyebilirsiniz.O zamana kadar kullanmanız için doktorunuz size ağrı kesici ya da reçeteli antibiyotikler önerebilir.

Eğer önemli bir şişme varsa ya da ateşiniz yükselirse en kısa zamanda diş hekiminize gidiniz.
Eğer diş iltihaplıysa, enfeksiyonun yüzün diğer kısımlarına, kafatasına, ve hatta kan dolaşım sistemine bulaşmaması için doğru tedavi şarttır.


Diş Ağrısını Nasıl Önleyebilirim ?

Diş ağrısını önlemenin en iyi yolu dişinizin zarar görmesini önlemektir:

•Her yemekten sonra florürlü diş
macunuyla dişlerinizi fırçalayın
•Dişlerinizin arasındaki yemek artıklarını temizlemek ve sağlıklı diş etlerine sahip olmak için diş ipi kullanmak
•Diş hekiminize, onun tavsiye ettiği zamanlarda ya da 6 ayda bir muayene olunuz.

Çocukluk çağında ve orta yaşlarda yapılan diş kontrolleri çok önemlidir. (Diş eti hastalığı, orta yaşlarda, dental problemlere neden olmaya başlar.)

Xylitol içeren sakızlar ağzınızdaki bakteri sayısını azaltır ve tükürük miktarını çoğaltır ve diş yüzeylerinin temizlenmesine yardımcı olur.

Sağlıklı bir diyetin uygulanması diş sağlığı için çok önemlidir. Taze sebze, meyve ve tam tahıllardan oluşan bir beslenme şekli diş ve diş eti sağlığı için faydalıdır. Rafine şeker, şekerleme, beyaz ekmek, tatlı, kurutulmuş meyveler gibi dişinize yapışabilecek sekerli yiyecekler diş etlerinizin üzerine yapışarak çürümeye neden olabilir. Taze elma ve patlamış mısır gibi yiyecekler dişlerin temizlenmesine yardımcı olur ve güzel yiyecekler hazırlamanızı sağlayabilir.
 
Geri
Üst