Dirsek Ağrıları hakkında bilgiler

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Dirsek Ağrıları hakkında bilgiler
dirsek, sakatlıkları, nasıl oluşur, tedavi yöntemleri, ne yapılmalı, hakkında bilgiler burada hanımlar



Dirsek sakatlıklarının büyük çoğunluğu, tıpkı omuz sakatlıları gibi fırlatma hareketi olan sporlarda ve raket sporlarında görülür.


dirsek-391.jpg



Bu sporlar genellikle beyzbol, rugby, tenis, badminton, squash, voleybol, basketbol, hentbol, yüzme, disk ve çekiç atma gibi sporlardır.

Bu nedenle fırlatma ya da atma fazındaki dirseğe yüklenilmesinin iyi anlaşılması gerekir ki buradan da çıkacak ilk sonuç, doğru tekniğe sahip olunmasının yanı sıra defalarca kullanılacak kasın kuvvetinin fazla olması gerektiğidir. Bu kaslar ise doğal olarak dirsek bölgesine en yakın olan kas gruplarıdır.


Bütün sakatlıklar içinde bu bölgede sakatlık görülme sıklığı yüzde 15-20 civarıdır. Yani, bu bölgemizden sakatlanma riski, dikkat gerektirecek kadar yüksektir. Çok basit bir iki çalışma ile bu bölgedeki aşırı kullanım ya da yüklenme, sakatlıklarının önlenmesine yardımcı olunabilir. Bu bölgeyi güçlendirmek için aşağıdaki çalışmaları tavsiye edebiliriz.



A- Streching (Açma-germe):


1- Ön kolun dış yüzü için; dik durur vücut pozisyonunda, dirsek kırılmadan düz uzatılır, el bilekten aşağı doğru kırılır, diğer el yardımı ile bu kırılma daha ileri itilmeye çalışılır.


2- Ön kolun iç yüzü için; aynı hareket, ön kol iç yüz yukarı bakacak şekilde yapılır, bilek tersine doğru geri itilmeye çalışılır.


B- Kuvvetlendirme:

Kuvvetlendirme çalışmaları ağırlıkla beraber yapılır. Burada dikkat edilecek nokta, dirseğin kırık olarak, bir noktaya dayanıyor olmasıdır. Sadece bilek hareket ettirilir.

1- Bilek iç kısmı çalışılır.


2- Bilek dış kısımı çalışılır.


3- Bilek içe döndürülür.


4- Bilek dışa döndürülür.


Bu hareketler, özellikle dirsek dış kısmında ağrı ile seyreden 'tenisçi dirseği' ve dirsek iç kısmında ağrı ile seyreden 'golfçü dirseği' denilen sakatlıkların önlenmesinde ve tedavisinde çok yararlıdır.


Bu çalışmaları yapmamız için illa yukarıda saydığımız sporları yapıyor olmamız gerekmez. Günlük hayatta bu kaslarımızın güçlü olmasını istiyorsak bu hareketleri yapabiliriz.



Güçlü, sağlıklı ve güzel haftalar dileğiyle... Sağlıcakla kalın
...​
 
Geri
Üst