Dilde beyazlık neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Dilde beyazlık neden olur ?
Dil, vücudun en güçlü kaslarından biridir. Yemek yemeye, yutmaya ve konuşmaya yardımcı oluyor. Sağlıklı dil pembe renktir .Ancak bazen diliniz de beyaz bir kaplama olabilir. Bu ortak bir sorundur ve ağızda kötü bir nefes veya acı bir tat almaya neden olabilir.Dil, yiyecek döküntüleri, bakteri ve ölü hücreler iltihaplı papiller arasına yerleştiğinde beyaz renkte görünür. Bu iltihap, dehidrasyon, ağız kuruluğu, aşırı alkol kullanımı, ve sigara içilmesinden kaynaklanabilir .Ayrıca yanlış oral hijyen, aşırı asitli veya şekerli besinleri tüketenlerde de görülmektedir.Karaciğer tıkanıklığı, sarılık, lupus, kandida, oral ponponite, lökoplaki ve sifiliz gibi bazı hastalıklar da rol oynayabilir. Bazı antibiyotiklerin ve ilaçların yan etkileri olabilir.


dilde beyazlık.jpeg


Coğrafik dil hastalığı nedir?



Dildeki üst katmanın beyazlaşması veya dildeki beyaz lekelerin yamaların varlığı da dil yüzeyinin enfeksiyon, iritasyon veya kronik iltihaplanması ile görülebilir. Belli oral enfeksiyonlar, özellikle Candida maya enfeksiyonları beyaz bir dil ile karakterizedir. Bu maya enfeksiyonları, birçok farklı durumda görülebilir.Beyaz dilin görünümü endişe vericiyse de, durum genellikle zararsız ve geçicidir. Bununla birlikte, beyaz dil, enfeksiyondan kansere yakalanma durumuna kadar değişen bazı ciddi koşulların bir göstergesi olabilir

Dil sararması hastalık habercisimi ?



Dildeki beyazlama ile ilgili ilişkili durumlar

Ağız da pamukçuk
Coğrafi dil
Lökoplaki
Oral liken planus
Ağız kanseri
Dil kanseri
Frengi
HIV / AIDS
Zayıf oral hijyen
Yetişkinlerde doğuştan kalp hastalığı
Sigara veya diğer oral tütün kullanımı
Alkol kullanımı

Birçok kişi, bu faktörlerden bir tanesi nedeniyle beyaz dilde ve buna bağlı ağız kuruluğu koşullarında deneyimlidir. Dilde kalın bir beyaz kaplama olduğunda, ele alınması gereken vücutta altta yatan bir problem veya durum olabilir. Konu bir enfeksiyondan kanser gibi daha ciddi bir şeylere kadar değişebilir.

Lökoplaki : Bu durum ağızda yüksek miktarda hücre üretimi ve keratin birikintilerinden kaynaklanır. Dil, diş etleri ve iç ağızda beyaz lekeler görülebilir. Alkol tüketimi ve sigara içimi leukoplakiye neden olabilir ve dil fırçalamak veya sürtünme ile kaybolmaz. Genellikle tehlikeli değildir, ancak bir yama kanserleşebilir.

Kuru ağız veya kserostomi : Tükrük bezleri yeterli tükürük üretmediğinde , ağız kuru bir şekilde sonuçlanabilir .

Oral liken planus : Bu durum bağışıklık sisteminin neden olduğu ve uzun süreli bir bozukluktur.

Oral pamukçuk : Bu, ağızdaki bir maya enfeksiyonudur ve yanma hissine neden olabilir.

Frengi : Bakteri kaynaklı cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.Oral birliktelikte ortaya çıkabilir.

Periodontal hastalık : Uygun olmayan oral hijyen periodontal hastalıklara neden olabilir.

Daha ciddi nedenler : Beyaz dilde daha ciddi nedenler arasında HIV AIDS, ağız kanseri ve dil kanseri bulunmaktadır. Beyaz dilde semptomlar iki haftadan daha uzun sürerse, doktorunuza danışın.


Diliniz papillayla kaplıdır ve tatlar arasında ayrım yapmanıza yardımcı olan şeydir. Dilin tamamında beyaz bir kaplama varsa, büyük olasılıkla bakteri, artık, mantar ve ölü hücrelerin birikiminden kaynaklanan iltihaplı papillerden dir.Dilin üzerinde kalın bir beyaz kaplama da bir kişinin sindirim sağlığı hakkında çok şey ortaya koymaktadır. Bozulmuş bir bağışıklık sistemine işaret eder . Dilin arkasında veya merkezindeki kalın beyaz bir kaplama aşırı yüklenmiş sindirim sistemini gösterebilir. Bu aşamada, sindirim sisteminde aşırı maya veya bakteri gelişir. Kaplamanın rengi kişiden kiiye değişebilir , sarı veya beyaz görünebilir.Beyaz dilde kaplamanın muhtemel sorunu Candidadır . Sonuç olarak, sindirim sisteminde denge kurmaya odaklanmak önemlidir.


Beyaz dilde önleyici ev ilaçları

Tuz : Dilinizi bir diş fırçası kullanarak tuzla ovabilir veya tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz.
Probiyotikler : Probiotikler mantar ve bakteriyel enfeksiyon riskini azaltabilir. Probiyotikleri kapsül veya toz formunda alabilir veya doğal olarak probiyotikleri olan gıdaları tüketebilirsiniz, örneğin yoğurt.
Bitkisel gliserin : Bu, dehidratasyonun getirdiği beyaz dille mücadelede etkilidir. Dilinizi bitkisel gliserinle fırçalayın
Düzenli fırçalama : Diş, dişeti ve dilin düzenli olarak fırçalanması beyaz bir dil önleyebilir.
Elma : Günde bir elma yiyerek ağız hijyeninizi koruyun
Karbonat : Dilinizi karbonatla haftada 1 fırçalayın,beyaz kaplama yok olduğunda karbonatla fırçalamayı bırakın.

Beyaz dil, öncelikle dilde beyaz lekeler veya lekelerle karakterize edilen durumdur. Renk değişikliği dikkat çekici olabilirken, durum sıklıkla huylu ve geçici. Bununla birlikte, bazen daha ciddi bir rahatsızlığın bir yan etkisi olabilir. Beyaz dilin ciddi komplikasyonlara neden olabilen geniş bir yelpazedeki koşullardan kaynaklanabilmesi doğru bir teşhis konulmasını önemli kılmaktadır. Renk solması tedavilere cevap vermezse, 2 haftadan fazla sürecekse veya ağrı, şişme veya rahatsızlık ile ilişkili ise tıbbi yardım isteyin.
 
Geri
Üst