Dil üzerinde sivilce çıkması

Uzman SühaN

Administrator
Dil üzerinde sivilce çıkması
dilin üstünde sivilcelenme,dil üstündeki sivilcelenme neden olur,dil üstü sivilcelenmenin nedenleri,dil üstü sivilcelenmenin tedavisi hakkında bilgiler



d.jpg






Dil üzerinde sivilce, küçük yumuşak şişlikler yada yumuşak, beyaz ve kırmızımsı renkte şişlikler bulunabilir. Bunlar genellikle ağrılıdır ve dil üzerinde bulunan mantar biçimli tat tomurcuklarının tahriş olması sonucu meydana gelir. Tıp dilinde geçici lingual papillit olarak isimlendirilen bu durum hayatı tehdit edici olmasının yanında hayatınızda yapacağınız küçük değişikliler ile bunlardan kurtulmanız mümkün.Tat tomurcuklarının iltihaplanması dil üzerinde beyaz ve büyük şişliklerin görünmesine neden olur. Bu durum sivilceden farklıdır ve herpes adı verilen virüs tarafından meydana gelir. Genellikle birkaç gün sonra şişlikler sarımsı ve içi irin doluymuş gibi gözükür. Bu belirtilere ateş ya da grip benzeri semptomlar eşlik edebilir.
Burun Üzerinde Sivilce Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklardaki sivilce döküntülü lingual papillite neden olabilir. Bu durumda, şişlikler fazla salgı üretir ve bu nedenle beslenme problemlerine neden olabilir. Nadiren lenf düğümlerinin şişmesi ve ateş gibi belirtiler oluşabilir.
NEDENLERİ NELERDİR?
1. Gıda allerjisi: Bazı gıdaların tüketilmesi bağışıklık sistemini harekete geçirerek tüm vücutta olduğu gibi dilde de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sıklıkla cips gibi baharatlı ve tuzlu gıdalar dili tahriş edebilir ve sivilcelere neden olabilir.
2. Yaralanma: Sert çekirdekli çerez veya şekerler, dilinin bir kazayla ısırılması dilinize zarar verip sivilce oluşumuna zemin hazırlayabilir.
3. Yağlı gıdalar: Çok fazla yağlı gıda yeme, vücudunuzun vücudunuzdaki fazla yağı tahliye etmeye çalışmasından dolayı sivilcelere neden olabilir. Yağlı yiyecekler dil üzerindeki gözenekleri tıkayarak ağzınızdaki bakteriler için elverişli bir ortam oluşturulmasını sağlar.
4. Viral enfeksiyon: Dil üzerinde sivilceler, aynı zamanda, grip ve herpes gibi viral enfeksiyonların bir sonucu olarak meydana gelebilir. Enfeksiyon gidince bu sivilceler de kaybolur.
5. Oral pamukçuk: Pamukçuk ya da oral kandidiyaz adı verilen maya enfeksiyonları dilde sivilceye neden olabilir. Bu enfeksiyon, sizin dilinizdeki tat tomurcuklarınızın (papilla) tahriş olmasına bir tepki olarak kırmızı sivilceler olarak ortaya çıkar.
6. Kişisel hijyen: Dilinizin iyi hijyeninin olmaması gözeneklerin tıkanmasına ve sivilce oluşmasına neden olabilir. Diş fırçalarken dilinizi de tahriş etmeden fırçalayınız.
7. Sigara: Aşırı sigara içimi dili tahriş eder ve ağrılı şişlikler oluşmasına neden olabilir.
8. Aftlar: Aft, ağız ülseri yada yarası demektir. Nedeni tam olarak bilinmese de stres nedeni ile daha da kötüleşir.
9. Genişlemiş papilla: Tat tomurcukları yada papillanın iltihabı ağrılı şişliklere neden olabilir. Bu damak tadınızı bozacaktır.
10. Ağız kanseri: Bir türlü gitmek bilmeyen dildeki inatçı şişlikler ağız kanseri belirtisi olabilir. Ağrısız olmasına rağmen, bu tehlikeli olabilir ve hafife alınmamalıdır. İki hafta boyunca bu tümsekler varsa ve geçmiyorsa bir doktora görününüz.
Kulağın İçinde Sivilce, Tedavisi, Bakımı, Nasıl Geçer
EVDE YAPABİLECEKLERİNİZ
Diğer sivilceler gibi dil üzerindeki sivilcelere topikal kullanılabilen merhemler uygulanamaz. Antibiyotikler de doktorlar tarafından pek de reçete edilebilen ilaçlar değildir. Evde hazırlayabileceğiniz bazı ilaçlar sizin için daha yararlı olabilir,
1- Belirli Gıdaları Yememek: Çok yağlı, tuzlu, baharatlı, ekşi, sıcak veya şekerli gıdalar, atıştırmalıklar yada aşırı sıcak yemeden kaçınmak dilinizdeki şişliklerin, sivilcelerin kötüleşmesine neden olabilir.
2- Oral hijyen: Diş temizliğinin yanı sıra dil temizliğinin yapılması önemlidir. Dil problemlerinin giderilmesi ve dildeki tat tomurcuklarının iltihaplanmaması için günde iki defa ağız temizliği yapınız.
3- Tuzlu su gargarası: Tuzlu su, bakterilerin sevmediği bir şeydir. Hem sivilce boyutunun küçültülmesi ve hem de enfeksiyonun yayılmaması için her gün 2-3 dakika tuzlu su ile gargara yapınız. Bu uygulama enfeksiyonun yayılmasını önleyecektir.
4- Tıbbi gargara: Bu tür gargaralar da, ağzın temizlenmesi amacı ile üretilmiş antibakteriyel özeliktedirler. Günlük olarak kullanmanız ağız hijyeninin sağlanmasına yardımcı olur.
5- Reçetesiz Ürünler: Reçetesiz olarak satılan ürünler topikal uygulamalar içindir ve ağrıların giderilmesi için kullanılır. OraBase veya Zilatin isimli ilaçlar şişlikler üzerini örtmek için kullanılır ve dilin sivilcenin daha fazla tahriş olmasını önleyerek enfeksiyonu engeller.
6- Nane: Yatma zamanına yakın taze nane yaprağı çiğnemek çok etkilidir. Sabah kalktığınızda hem sivilce boyutunuzun azaldığı hem de ağzınızın ferah olduğunu göreceksiniz.
7- Kabartma tozu ve hidrojen peroksit: Bakterileri kontrol altına almak için etkilenen alan üzerine kabartma tozu ve hidrojen peroksit ile hazırlanmış bir macun uygulayın.
8- Hidrojen peroksit ve su: Yarı yarıya su ve hidrojen peroksit ile hazırlanan karışıma bir pamuk bandırarak beyaz uçlu sivilcelere hafif dokunuşlar yapınız. Hızlı bir iyileşme için günde 3-4 kez bunu tekrarlayınız.
9. Magnezyum sütü: Magnezyum sütü hiç düşündüğünüz gibi bir süt değildir. Bu, magnezyum hidroksidin sudaki süspansiyonuna verilen isimdir ve antasit ve laksatif olarak kullanılır. Boğazdaki sivilceleri azaltmak için magnezyum sütüne pamuk batırılarak uygulama yapılır. Dil için de günde iki defa uygulayabilir ve iyileşme sağlayabilirsiniz.
10. B vitamini: Durumunuz, tüm çabalara rağmen iyileşmiyorsa, büyük ihtimalle B 12 vitamini eksikliğiniz bulunmaktadır. Bir hafta boyunca doktorunuza danışarak B 12 vitamini takviyesi alabilirsiniz.
12. Soğuk kompres: Dile buz ile pansuman yaparak yada dokundurarak iyileşmeyi hızlandırabilir ve dilinizdeki ağrıyı azaltabilirsiniz.
13. Süt ve incir karışımı: Eğer sivilceleriniz hazımsızlık ya da gastrointestinal bir sorundan kaynaklanıyorsa iki incir ve ılık sütü karıştırın ve her gün içiniz. Bu karışım mideyi temizlemek ve dildeki şişlikleri azaltmak için birebirdir
 
Geri
Üst