Depresyonun nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Depresyonun nedenleri ve tedavisi
Depresyon (majör depresif bozukluk veya klinik depresyon) yaygın fakat ciddi bir duygu durum bozukluğudur. Bu durum kişinin günlük yaşamına önemli ölçüde müdahale edebilir ve intihar düşüncelerini yönlendirebilir. Depresyon ciddi bir durumdur.Her yaştan kadın ve erkek,depresyondan muzdariptir. Daha önce depresyona girenlerin tekrar bu durumu yaşaması olasıdır. Ve depresyon diyabet, inme veya kardiyovasküler hastalık gibi diğer tıbbi hastalıklarla veya ankesiyete veya madde kötüye kullanımı gibi ilgili bozukluklarla birlikte ortaya çıktığında daha da şiddetli olabilir. Depresyon erken tanımlandığında ve tedavi edildiğinde, semptomları yönetilebilir .









Bilim adamları depresyonun bir beyin bozukluğu olduğu konusunda hemfikir olsalar da hala tartışma konusudur.Genetik özellikler, hormon düzeylerindeki değişiklikler, bazı tıbbi hastalıklar, stres, üzüntü veya madde kötüye kullanımı gibi birçok faktör depresyonun başlamasına katkıda bulunabilir. Tek başına veya kombinasyon halinde bu faktörlerin herhangi biri, beyin kimyasında, depresyon, bipolar bozukluk ve ilgili durumların birçok semptomuna yol açan spesifik değişiklikleri ortaya çıkarabilir.Depresyonun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bunun en iyi açıklamasının, muhtemelen, duruma neden olan genetik eğilim ve tetikleyici bazı çevresel faktörler gibi faktörlerin bir kombinasyonuna neden olması gerektiğine inanılmaktadır.



Üzüntü, insan olmanın, acı veren koşullara doğal bir tepkinin bir parçasıdır. Hepimiz hayatımızın bir noktasında üzüntü yaşayacağız. Bununla birlikte, depresyon, mutsuz bir ruh halinden çok daha fazla belirtileri olan fiziksel bir hastalıktır. Hepimiz bazen üzülüyoruz, ama bu aslında klinik depresyon yaşadığımız anlamına gelmiyor . Aslında, üzüntü, hayatı daha ilginç hale getirebilen normal bir duygudur ve yaşamın bir parçasıdır. Bir çok sanat ve şiir üzüntü ve melankoliden ilham alır. Depresyona dönüşen üzüntü belirtilerine dikkat edin ve bu belirtilerin yaşamınızı iki hafta veya daha uzun süre önemli ölçüde etkilediğini fark ederseniz yardım alın. Semptomlar şunları içerir:



Kalıcı üzgün, endişeli ruh hali

Umutsuzluk ve kötümserlik duyguları

Suçluluk, değersizlik ve çaresizlik duyguları

Bir zamanlar zevk alınan hobiler ve aktivitelerdeki ilgi ve zevk kaybı

Azalmış enerji, yorgunluk

Karar verme, hatırlama güçlüğü

Uykusuzluk

İştah kaybı ve kilo kaybı veya aşırı yeme kilo alımı

Ölüm veya intihar düşünceleri ve intihar girişimleri

Huzursuzluk ve sinirlilik

Baş ağrısı, sindirim bozukluğu ve kronik ağrı gibi tedaviye yanıt vermeyen kalıcı fiziksel semptomlar





Depresyon her yaştan, ırktan ve sosyo-ekonomik sınıftan insanları etkileyebilir ve her an gerçekleşebilir.Depresyonun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bilim adamları beynin sinyal kimyasallarındaki bir dengesizliğin sorumlu olduğunu düşünmektedir.Bazı medikal durumlar da, az aktif tiroid bezi, kanser, kalp hastalığı, ağrı ve diğer önemli hastalıklar da dahil olmak üzere depresyonu tetikleyebilir. Hormonal olarak indüklenen depresyon, doğumdan sonra veya menopozda da ortaya çıkabilir.Tam neden bilinmemektedir. Herkes depresyon geliştirebilir. Bazı insanlar buna daha eğilimlidir ve görünür bir sebep olmadan gelişebilir. Özel bir probleminiz veya endişeniz olmayabilir, ancak belirtiler aniden gelişebilir. Dolayısıyla, bazı insanları diğerlerinden daha depresyona eğilimli kılan bazı genetik faktörler olabilir.




Depresyon için Risk Faktörleri



Beyindeki belirli kimyasallardaki farklılıklar depresyon belirtilerine katkıda bulunabilir.

Ailede depresyon öyküsü olanlar risk altındadır

Düşük benlik saygısı olanlar risk altındadır

Sürekli şiddete maruz kalma, ihmal, istismar veya yoksulluk, bazı insanları depresyona karşı daha savunmasız hale getirebilir.



Depresyon, aşırı üzüntü, keyifli şeylere olan ilginin azalması ve düşük motivasyon ile kanıtlanan bir bozukluktur. Olumsuz yaşam olaylarına tepki olarak üzüntü ve umutsuzluk duyguları yaşamak normaldir. Bu tür olaylar, kayıp, büyük yaşam değişiklikleri, stres veya hayal kırıklığı içerebilir. Yas gibi durumlar söz konusu olduğunda, bu duygular aylarca sürdürebilir. Depresyon yaygındır. Üç kişiden biri hayatlarının bir döneminde büyük bir depresif dönem yaşayacaktır. Çoğu depresyon olgusu hafif olmakla birlikte şiddetli de olabilir.Olağan faaliyetlerde ilgi veya zevk kaybı.Yavaş konsantrasyonlu ya da verimsiz düşünme, problemleri çözme ya da plan ya da karar verme zorluğuna yol açar. Özellikle suçlu olmak, kötü ve değersiz hissetmek intihar düşünceleri depresyonada aolanlarda görülen septomlardır.


Birçok depresyon olgusunda genetik faktörlerin önemli olduğu açıktır. Depresyon ailelerde (diğer duygudurum bozukluklarında olduğu gibi) görülmekte ve depresyon için yatkınlığın yaklaşık % 30 u genetik etkilerden kaynaklanmaktadır.Stresli yaşam olayları, başlangıçta veya depresyonun tekrarında rol oynar.Gözardı edilmemesi gereken başka bir olası depresyon nedeni, fiziksel hastalık veya ilaçtır. Ateş, grip, hepatit, tiroid hormonları, anemi, diyabet, doğum kontrol hapları, alkol kalp ya da tansiyon koşullarında kullanılan ilaçlar belirtilere neden olabilir.Depresyonla başa çıkmanın çeşitli yolları vardır. Antidepresan ilaçlar ve terapiler duruma çözüm getirmektedir.Depresyon için bir dizi etkili tedavi vardır . En etkili ve yaygın olarak kullanılan bilişsel davranışçı terapi ve antidepresan ilaçlardır.Bilişsel davranışçı terapi, temel olarak negatif düşünce kalıplarını azaltmayı amaçlayan bir konuşma terapisidir.



Bir bireyin depresyona girmesinin genellikle tek bir nedeni yoktur. Fizyolojik, genetik, psikolojik, sosyal ve demografik etkiler dahil olmak üzere risk faktörleri vardır.Biyolojik risk faktörleri arasında ailede depresyon öyküsü bulunması, uzun süreli fiziksel hastalık veya yaralanma, kronik ağrı,kronik uyku problemleri veya bebek sahibi olmak sayılabilir. Geçmişte depresyon yaşamak bir başka depresif dönem için risk faktörüdür. Depresyon için psikolojik risk faktörleri arasında düşük benlik saygısı ya da kendini eleştirme eğilimi vardır. Demografik ve sosyal etkiler , kadın olmanın (kadınların depresyondan erkeklere oranla neredeyse iki kat daha fazladır), stresli yaşam , zor veya istismar edici bir çocukluk geçirmekte ya da işsiz kalmaktadır.Risk faktörlerinin ve stresli veya olumsuz yaşam olaylarının deneyimlerinin bir kombinasyonu, depresyonun başlamasına neden olabilir.




Beyniniz, deneyimlerinize yanıt vermenize yardımcı olmak için sürekli çalışıyor. Hepimiz hayatımızda bir noktada üzgün, çaresiz veya yetersiz hissediyoruz. Çoğumuz için, bu duygular, finansal mücadeleler ya da romantik bir ilişkinin sonu gibi yaşadığımız stresli ya da nahoş olaylara tamamen normal tepkilerdir. Çoğu duygu durum bozukluğu gibi, depresyonun da tek bir nedeni yoktur. Depresyon yaygındır. Semptomlar günlük hayatı etkileyebilir ve çok üzücü olabilir. Tedaviler konuşma (psikolojik) tedavileri ve antidepresan ilaçları içerir. Tedavi zaman alır, ancak başarı şansı iyidir.


Depresyon, ruhsal bozuklukların en sık görülenleri arasındadır. Depresyonu olan kişilerin çoğunluğu tedaviye iyi yanıt verir. Bir tanı veya tedaviden önce, hekim kapsamlı bir muayene yapar. Depresyonu tedavi etmek için çeşitli stratejiler vardır. Her bireyin özelliklerine ve semptomlarına bağlı olarak, tedavi uygulanır. Antidepresanlar olarak adlandırılan reçeteli ilaçlar, doğal olarak oluşan beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halini değiştirmeye yardımcı olurlar. Birçok antidepresan kategorisi vardır. Hekim farklı ilaçlardan birini denemesini önerebilir. Uyku ve yeme alışkanlıklarındaki gelişmeler, fiziksel aktivite ve stres azaltma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de semptomların yönetiminde çok yardımcı oluyor. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zamanda hekime görünmenizde fayda vardır.
 
Günümüzün vebası depresyon. Büyük, küçük, yaşlı , genç, kadını, erkeği bir çok insan depresyondan müzdarip. Bana göre nedeni sağlıksız yaşam koşulları. Herkesin elinde cep telefonları sabahtan akşama kadar insanlar telefonla internette vakit geçiriyor. Öğünler atlanıyor, uykular kaçıyor. Sürekli radyasyona maruz kalınıyor. Bunların dışında depresyon bir travma, aşırı keder, birinin kaybı, boşanma vs gibi durumlardan kaynaklanabilir. Depresyona girenler mutlaka psikolojik destek almalıdır. Aksi durumda yaşamlarını olumsuz olarak etkileyebilir.