Uzman SühaN
Administrator
Deniz börülcesinin faydaları nelerdir?
Deniz börülcesi ıspanakgillerden olan bu lezzetli bitki denize kıyısı olan yerlerde yetişir.Eski dönemler de yoksul insanların besiniymiş deniz börülcesi.Günümüz de ise şık restoranların vazgeçilmez lezzetlerin den biri.Özellikle balık menüsü nün olmazsa olmazı diyebiliriz.Benim de tadına bayıldığım deniz börülcesi nin saymakla bitmeyen faydaları var.Yazımızın devamın da deniz börülcesinin faydalarını ve yapılışını bulabilirsiniz.Öncesi ; Hamilelikte Deniz Börülcesi adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.
Deniz börülcesini henüz tatmadıysanız mutlaka tadına bakmanızı öneriyorum.İyi bir gurme olarak tadını beğeniceğinize eminim.Lezzetinin yanın da sayısız faydası olan deniz börülcesi idrar sökücü ,ödem atıcı bir bitkidir ve kilo vermek isteyenlerin menüsünde yer almaktadır.Yüksek oranda c vitamini barındıran deniz börülcesi bağışıklık sistemini güçlü kılar,böbrek ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.Denizin gel git yapması ve deniz suyunun çekilmesi sonrası deniz börülcesi yetişmeye başlar.Denizde bulunan tüm minareller deniz börülcesin de var.Bu yüzden mineral deposu olan bu besini tüketmenizi öneriyorum.
Deniz Börülcesi (Salicornia europaea)
Kurşun otu veya tuzlu ot olarak da bilinir. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker.
Faydaları
Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor.
Troid hormonundaki dengesizlikleri engeller maddeleri içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor.
Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkilidir.
Kendi bünyesinde bulunan tuz ve de ekşilik ile çok leziz bir bitkidir Deniz Börülcesi. Bahar aylarında özellikle tüketilmelidir. Sebebine gelince, Sonbahar ayında denizdeki tuzu daha çok kendi bünyesinde topladığından dolayı yemek daha zor olmaktadır. Gökova’ da fazla miktarda yetişmekte olan Deniz börülcesi, bu bölgenin dışında Tuz gölü çevresinde, Aksaray da, Ereğli de, Burdur da ve de Tarsus kıyısında da yetişir.
Deniz Börülcesi Yararları (Faydaları)
Deniz Börülcesi denizdeki bütün mineralleri kendi bünyesi içinde barındırması sebebiyle çok yararlıdır. İçerisindeki mineraller ise, Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve de bakır.
İyot eksikliği sebebiyle Guatr rahatsızlığı olan kişilere, İyotça zengin topraklarda yetişen Deniz Börülcesi çok faydalıdır.
idrar söktürme açısından da faydalı olan Deniz Börülcesi bununla birlikte antioksidan olmaktadır.
Vücudunuza güç ve de zinde kalma gücü veren Deniz Börülcesi’nin besin değerleri çok fazladır.
Deniz Börülcesinin Zararları
Deniz Börülcesi’ nin içerisinde tuz olmasından dolayı yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir.
Malzemeler:
– 1 bağ deniz börülcesi
– Yarım limon suyu
– 1-2 diş sarımsak
– 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımlarını kesip atın. Kalanları iyice yıkayın. Tencereye kaynamış su koyup, börülceleri içine ekleyin. 10-15 dakika kadar, börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Çok fazla haşlamamaya dikkat edin; biraz diri kalmaları daha iyi olacaktır. Haşladıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için çok soğuk sudan geçirin
Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmekte. Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımlarını sert dal kısımlarından ayırın. Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu üzerine gezdirin. Afiyet olsun.
Deniz börülcesini henüz tatmadıysanız mutlaka tadına bakmanızı öneriyorum.İyi bir gurme olarak tadını beğeniceğinize eminim.Lezzetinin yanın da sayısız faydası olan deniz börülcesi idrar sökücü ,ödem atıcı bir bitkidir ve kilo vermek isteyenlerin menüsünde yer almaktadır.Yüksek oranda c vitamini barındıran deniz börülcesi bağışıklık sistemini güçlü kılar,böbrek ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir.Denizin gel git yapması ve deniz suyunun çekilmesi sonrası deniz börülcesi yetişmeye başlar.Denizde bulunan tüm minareller deniz börülcesin de var.Bu yüzden mineral deposu olan bu besini tüketmenizi öneriyorum.
Deniz Börülcesi (Salicornia europaea)
Kurşun otu veya tuzlu ot olarak da bilinir. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker.
Faydaları
Metabolizmanın işleyişini hızlandırıyor.
Troid hormonundaki dengesizlikleri engeller maddeleri içeren su yosunu, metabolizmayı hızlandırıyor.
Ayrıca, B vitamini, kalsiyum ve çinko içeren yosun; deriye, tırnaklara ve saça karşı etkilidir.
Kendi bünyesinde bulunan tuz ve de ekşilik ile çok leziz bir bitkidir Deniz Börülcesi. Bahar aylarında özellikle tüketilmelidir. Sebebine gelince, Sonbahar ayında denizdeki tuzu daha çok kendi bünyesinde topladığından dolayı yemek daha zor olmaktadır. Gökova’ da fazla miktarda yetişmekte olan Deniz börülcesi, bu bölgenin dışında Tuz gölü çevresinde, Aksaray da, Ereğli de, Burdur da ve de Tarsus kıyısında da yetişir.
Deniz Börülcesi Yararları (Faydaları)
Deniz Börülcesi denizdeki bütün mineralleri kendi bünyesi içinde barındırması sebebiyle çok yararlıdır. İçerisindeki mineraller ise, Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve de bakır.
İyot eksikliği sebebiyle Guatr rahatsızlığı olan kişilere, İyotça zengin topraklarda yetişen Deniz Börülcesi çok faydalıdır.
idrar söktürme açısından da faydalı olan Deniz Börülcesi bununla birlikte antioksidan olmaktadır.
Vücudunuza güç ve de zinde kalma gücü veren Deniz Börülcesi’nin besin değerleri çok fazladır.
Deniz Börülcesinin Zararları
Deniz Börülcesi’ nin içerisinde tuz olmasından dolayı yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir.
Malzemeler:
– 1 bağ deniz börülcesi
– Yarım limon suyu
– 1-2 diş sarımsak
– 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımlarını kesip atın. Kalanları iyice yıkayın. Tencereye kaynamış su koyup, börülceleri içine ekleyin. 10-15 dakika kadar, börülceler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Çok fazla haşlamamaya dikkat edin; biraz diri kalmaları daha iyi olacaktır. Haşladıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için çok soğuk sudan geçirin
Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmekte. Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımlarını sert dal kısımlarından ayırın. Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yaptığınız sosu üzerine gezdirin. Afiyet olsun.
Son düzenleme: