BeyazMelek
Daimi Üye
Demir tatlısı nasıl yapılır?
Bu konu; demir tatlısı nasıl yapılır ile ilgili bilgi vermektedir.
Meleklerim bu tatlıyı hiç deneyen yada yiyen var mı bilmem ama bir denerseniz bir daha vazgeçemezsiniz. Aslında yapımı kolay olan bu tatlı oldukça gösterişli oluyor. Annem ben küçükken bu tatlıyı üzerine toz şeker ekleyerek okul dönüşlerimize hazırlardı ve çok beğenerek yerdik (her ne kadar ağabeyim beni kandırıp daha fazla yese de ) hatta bayram tatlıları arasında da yer alabilirdi demir tatlısı. Bu tatlıyı yapabilmek için bu demirden bulmanız lazım ve tadı içinde size yapabileceğim benzetme halka tatlılar olur ya onun gibi çıtır çıtır bir tat 🙂
Malzemeler
4 yumurta
4 tepeli kaşık nişasta
1.5 su bardağı su
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor.
Demir tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamur malzemesinden akıtma(Krep) kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.
Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.
Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir.
Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz.
Bir seferde en fazla iki hamuru demire yapıştırabiliriz sonra demir soğuyacağı için tekrar yağın içine koymamız lazım bu arada kızaran hamurları iki taraflı pişirip havlu kağıt serili bir kaba alıyoruz.
Demir ne çok fazla ısınmalı nede az bu denge önemli. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete batırıp çıkarıyoruz.
Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.
İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor. ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz.
Bu tatlı şerbetlenmemiş halde dolapta 10-15 gün kalabiliyor.
En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi.
İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım.
Meleklerim bu tatlıyı hiç deneyen yada yiyen var mı bilmem ama bir denerseniz bir daha vazgeçemezsiniz. Aslında yapımı kolay olan bu tatlı oldukça gösterişli oluyor. Annem ben küçükken bu tatlıyı üzerine toz şeker ekleyerek okul dönüşlerimize hazırlardı ve çok beğenerek yerdik (her ne kadar ağabeyim beni kandırıp daha fazla yese de ) hatta bayram tatlıları arasında da yer alabilirdi demir tatlısı. Bu tatlıyı yapabilmek için bu demirden bulmanız lazım ve tadı içinde size yapabileceğim benzetme halka tatlılar olur ya onun gibi çıtır çıtır bir tat 🙂
Malzemeler
4 yumurta
4 tepeli kaşık nişasta
1.5 su bardağı su
2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor.
Demir tatlısı nasıl yapılır?
Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamur malzemesinden akıtma(Krep) kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.
Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.
Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir.
Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz.
Bir seferde en fazla iki hamuru demire yapıştırabiliriz sonra demir soğuyacağı için tekrar yağın içine koymamız lazım bu arada kızaran hamurları iki taraflı pişirip havlu kağıt serili bir kaba alıyoruz.
Demir ne çok fazla ısınmalı nede az bu denge önemli. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete batırıp çıkarıyoruz.
Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.
İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor. ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz.
Bu tatlı şerbetlenmemiş halde dolapta 10-15 gün kalabiliyor.
En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi.
İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım.