D vitamini eksikliği - nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
D vitamini eksikliği - nedenleri, belirtileri ve tedavisi
D vitamini, vücudumuzun sağlıklı kalması için gereklidir. Vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur, daha sonra kemikler oluşturur ve kemikleri güçlü ve sağlıklı tutar. Oldukça düşük D vitamini seviyeleri hassas , kırılgan kemiklere neden olabilir. D vitamini ayrıca kas fonksiyonunda ve bağışıklık sisteminde rol oynayabilir. Bağışıklık sistemi vücudunuzun savunma sistemidir. Enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. D vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar ? D vitamini eksikliği, Parkinson hastalığı , Alzheimer hastalığı , şizofreni , depresyon , anksiyete bozukluğu, demans ve bilişsel gerileme ile yaşlı erişkinlerde görülür . D vitamini eksikliği, hipertansiyon , hiperlipidemi , periferik vasküler hastalık , koroner arter hastalığı , miyokard enfarktüsü , kalp yetmezliği ve felçteki artışlarla ilişkilidir . Otoimmün rahatsızlıklarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Makalemizin devamında D vitamini eksikliği ile ilgili detaylı bilgiler verceğiz , daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



d vitamini eksikliği hangi hastalıklara yolaçar.jpg







D vitaminin en önemli rollerinden biri bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmaktır. Bu anahtar vitaminde eksik olduğunuzda, küçük enfeksiyonları ve virüsleri yenmeniz daha uzun sürebilir . Aslında, düşük D vitamini seviyelerine sahip olmak , son araştırmalara göre sizi soğuk algınlığı, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalama konusunda daha duyarlı hale getirebilir . D vitamini eksikliği kilo almayı ve kilo vermeyi zorlaştırabilir. Kilo vermek yada almak istiyorsanız D vitamini seviylerinizi mutlaka kontrol ettirin. D vitamini eksikliği ne yemeli ? Vitaminlerin aksine, D vitamini birçok gıdada bulunmaz. Uskumru ya da somon gibi yağlı balıklarda düşük seviyelerde bulunur ve süt ürünleri, sığır karaciğeri ya da yumurta sarısı da az miktarda D vitamini sağlayabilir, ancak D vitaminizin tamamını yalnızca diyetinizden almak zordur.




d vitamin eksikliği nasıl giderilir.jpg







D vitamini eksikliği ekşi sözlüğede konu olmuştur. D vitamini eksikliği ile ilgili faydaları bilgiler verilmektedir. D vitamini eksikliği tedavisi ne kadar sürer ? Bu çocuklar, yetişkinler ve obez olanlar için değişken bir süreçtir. Yaş grubuna göre belirtilen normal seviyelere ulaşıldığında tedavi sonlanır. D vitamini eksikliği yaşayan çocuklar için (1-18 yaş arası): Günlük 2000 IU D vitamini takviyesi en az 6 ay boyunca, ya da 50.000 IU haftada 1 kez en az 6 hafta boyunca olmak üzere verilir. Kandaki 25(OH)D, 30 ng/ml seviyesinin üzerine ulaştığında tedavi tamamlanmış olur. D vitamini eksikliği yaşayan yetişkinler için:Günlük 1500-2000 IU takviye kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar alınır.Daha hızlı bir tedavi için, günlük 6000 IU D vitamini takviyesi kandaki 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar, ya da haftada 1 kez 50.000 IU olmak üzere 8 hafta boyunca alınarak eksiklik tedavi edilir. Obezite ve D vitamini emilimi sorunu yaşayan hastalar için D vitamini eksikliği yaşayan yetişkin bir bireye göre 2-3 kat daha fazla takviye verilir. Tedavide günlük 6000-10.000 IU D vitamini takviyesi, 25(OH)D seviyesi 30 ng/ml üzerine çıkana kadar kullanılır. D Vitamini Eksikliği Tedavisi Ne Kadar Sürer? Sorusuna vediğimiz yanıt Diyetisyen ayşe tuğba şengelin internet sayfasından alınmıştır.




d vitamini eksikliği ne yemeli.jpg






D vitamini eksikliği tedavisi nasıl yapılır ? Şayet D vitamin eksiliğinin olduğu saptanırsa D vitamini, enjeksiyonla direkt vücuda ya da ağızdan takviye olarak alınır. D vitamini içeren sınırlı sayıda gıda olduğundan, yalnızca diyetinizden yeteri kadar D vitamini almak zordur. Güneşe maruz kalma D vitamini üretirken, güneşe çok fazla maruz kalmak cilt kanseri riskini artırabilir . Bu nedenle, D vitamini takviyesi ilavesi gerekli olabilir. İdeal D vitamini alımı, yaş, aktivite düzeyi ve metabolik sağlık gibi farklı faktörlere göre değişir. İnsanlar D vitamini alım hedefleri hakkında bir doktorla konuşmalıdır. D vitamin, eksikliği nasıl giderilir ? D vitamini gıda maddelerinde bol miktarda bulunmaz. Bununla birlikte, bazı gıdalar, az miktarda D vitamini içerir. Sardalya, uskumru, ton balığı, pilchards, somon balığı ve ringa balığı gibi yağlı balıklar , bazı tahıllar , Sığır ciğeri, peynir ve yumurta sarısı tüketilebilir.





D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır ?





Kemik ağrısı ve kas zayıflıkları, D vitamini eksikliğinin en sık görülen belirtileridir. Ancak bazı insanlar hiçbir belirti yaşamazlar. Düşük D vitamini düzeyleri ile ilişkili bazı diğer semptomlar aşağıdakileri içerir.
Çok fazla yorgunluk, nednesiz ağrılar
Alt sırt, kalça, pelvis, uyluk ve ayaklarda kemik ağrısı
Bilişsel bozulma
Kas güçsüzlüğü
Endişe ve depresyon
Yüksek kan basıncı
Açıklanamayan kısırlık

D vitamini seviyeleri yetişkinlerde osteomalazi denilen bir hastalığa ve çocuklarda raşitizme neden olabilir. Eğer tedavi edilmezse, her iki koşul da yumuşak, kırılgan kemiklere, kemik ağrısına ve kas ağrısına ve güçsüzlüğe yol açar. Osteoporoz azalmış kemik yoğunluğu ile ilişkilidir, bu da düşme ve kemik kırılma riskinde artışa yol açar. D vitamini eksikliği için risk faktörleriniz varsa veya daha önce tartışıldığı gibi bazı ilaçlar alıyorsanız, doktorunuzun seviyelerini kontrol etmesi gerekebilir. D vitamini eksikliğine neden olabilecek ilaçlar var mı? D vitamini düzeyleri bazı ilaçlar tarafından azaltılabilir. D vitamini eksikliğine neden olabilecek tıbbi durumlar var mı ? Evet. Böbrek ve karaciğer hastalıkları , Kistik fibroz , Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı , Gastrik bypass ameliyatı ve obezite..




Çok fazla D vitamini belirtileri şunlardır:



mide bulantısı
kusma
kaşıntı
artan susuzluk ve idrara çıkma
iştahsızlık
kabızlık
zayıflık
kilo kaybı
karışıklık
kalp ritmi sorunları
böbrek hasarı
pankreas kanseri




D vitamini eksikliğinin teşhisi nispeten basittir. Yapmanız gereken tek şey bir kan testi yapmak.Vücutta yetersiz D vitamini düzeyi D vitamini eksikliğine neden olmaktan sorumludur. Daha önce de belirtildiği gibi, güneş ışığı ana D vitamini kaynağıdır ve bu nedenle sınırlı güneş ışığına maruz kalma D vitamini eksikliğinin en büyük nedenidir. Bazı çalışmalar, daha koyu tenli kişilerin D vitamini eksikliği riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Hepimizin bildiği gibi, pigment melanin cildin rengini vermek için sorumludur. Daha açık tenli kişilerde koyu tenli ile karşılaştırıldığında daha az melanin vardır. Bu melanin, güneşten gelen UV ışınlarını emer, böylece cildin güneş ışığına maruz kalmaya yanıt olarak D vitamini üretme kabiliyetini azaltır. Koyu ten rengi olan insanlar doğal güneş korumasına sahiptir. Daha açık ten tonlarına sahip olanlarla aynı miktarda D vitamini üretmek için üç ila beş kat daha fazla maruz kalma gerektirir.






Unutmayın, bazı insanlar D vitamini eksikliği diğerlerinden daha fazla risk altındadır.İleri yaşta olmak, koyu bir cilt rengine sahip olmak , vejeteryan olmak , aşırı kilolu olmak, güneşe maruz kalmamak Dvitamini eksikliği risk faktörlerinden bir kaçıdır.Bu özelliklerden herhangi birine sahipseniz, risk faktörlerini hesaba katmak için muhtemelen daha fazla D vitamini gerekir.Yukarıda listelenen herhangi bir semptom veya risk faktörünüz varsa D vitamini seviyenizi test etmek için doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz.D vitamini eksikliği her yaşta kas ağrısına, kas zayıflığına ve kemik ağrısına neden olabilir.Gebe bir kadında D Vitamini eksikliği fetüste eksikliğe neden olur.D vitamini eksikliği, raşitizm vakalarının çoğuna neden olur. D Vitamini kemiklerin kalsiyum ve fosforu emmesine yardımcı olur. Çocuğunuz yeterince D vitamini almazsa, vücutları kemikleri güçlendirmek için ihtiyaç duyduğu besinleri alamayabilir.





D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur, böylece kan kalsiyum seviyeleri ideal noktada olur. Bu, güçlü ve sağlıklı kemikler için gerekli olan kemiğin mineralleşmesine yardımcı olur. Ancak bu hormonun sadece bir fonksiyonudur.D vitamini eksikliği de konjestif kalp yetmezliği ile ilişkilidir. . Düşük D vitamini düzeyi, bazı kanser risklerinin artması ile ilişkilidir.Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin , kadın infertilitesinin önde gelen bir nedeni olan polikistik over sendromunun (PKOS) gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir . Vücudunuz tarafından işlenen sağlıklı bir D vitamini miktarı varsa, bağışıklık sisteminiz dirençlidir ve enfeksiyonlarla ve hastalıklarla savaşabilir. Bununla birlikte, D vitamini eksikliği genel sağlığınıza zarar verebilir




Vücudunuzun her tarafında kronik, yaygın bir ağrı yaşarsanız, kısmen D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.Araştırmalar, düşük D vitamini seviyelerinin bir kişinin kronik ağrı geçirme şansını arttırdığını göstermiştir; takviyeleri bazen onu hafifletmeye yardımcı olabilir. D Vitamini, vücudunuzun enerji üretmek için ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir ve onsuz , günün çoğunda yorgunluk hissedebilirsiniz . Yüksek tansiyonun kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık sorunları için risklerinizi önemli ölçüde artırabileceğini unutmayın. D vitamini eksikliği bunlara neden olabilir. D vitamini beyninizdeki serotonin seviyelerini etkiler, bu da ruh halinizi etkiler. Eksikliği depresyona ve strese neden olabilir.Böbrekler, atıkları kanınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Doğru çalışmadıklarında, kan dolaşımınız atıkla dolup, sağlığınıza ciddi şekilde zarar verebilir. Böbreklerinizin sağlıklı çalışması için D vitamini seviylerinin normal aralıkta olması gerekiyor.
Güneş ışığına maruz kalmak, D vitamini eksikliğini tedavi etmenin doğal bir yoludur. Ayrıca D vitamini açısından zengin besinleri tüketmenizi öneriyoruz.
 
Geri
Üst