Çocuklarda sinüzit nedneleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda sinüzit nedneleri ve tedavisi
Sinüzit, burun, alın, şakak ve göz çevresindeki sinüslerin çeşitli sebeplerle iltihaplanması sonucu oluşur. Sinüzitin oluşmasında viral enfeksiyonlar önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca solunum yolu alerjik reaksiyonları olan çocuklarda sinüzit açısından risk grubunda yer almaktadır. Kronik sinüzit yaşayan çocukların viral enfeksiyonlara karşı korunması amacıyla grip aşısı, pnömokok aşısı uygulanması, alerjik rahatsızlığı olan çocuklarında toz, polen gibi alerjen barındıran ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit yüzde, gözde ve başta zonklayıcı bir ağrı ile kendini hissettirir ve bu ağrı sinüs içindeki basıncın artmamsına bağlı olarak eğilirken, zorlandığında iyice artar. Sinüzitte ağrılara sarı-yeşilimsi bir burun akıntısı eşlik eder. Çocuklarda bulantı ve kusma da görülmektedir.





2.jpg




Bu gibi şikayetleri olanların bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurması gerekir. Şikayetler ve muayene sonucunda elde edilen bulgular ışığında uzman hekim tarafında tedavi planlanır.

Sinüzit Çocukların Yaşam Kalitesini Düşürüyor…

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, ülkemizde sıkça karşılaşılan sinüzit hastalığının çocuk sağlığı üzerindeki etkileri ve yarattığı olumsuzluklarla okul başarısını düşürmedi hakkında bilgi verdi.

Enfeksiyon Çocuklarda Sinüzit Gelişimini Tetikliyor…

Sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın iltihabı ile oluşan sinüzitin alın bölgesinde ağrı, halsizlik, yorgunluk, ağız açık uyuma, mide bulantısı, iştahsızlık yaptığını buna bağlı olarak da mide bağırsak ve akciğer sorunlarına ortam hazırladığını ifade eden Op. Dr. Adem Bora,”Sinüzit üst solunum yolu enfeksiyonları, büyümüş geniz eti, alerji gibi şikayetler sonucu çocuklarda da oluşabilir. Çocukları sosyal hayata ve okul hayatına katılmasıyla birlikte bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler sonucu enfeksiyon için daha açık hale gelirler. Ağız yoluyla kaptığı enfeksiyonlar, alerjik yapıları, mukozanın korunma sistemini bozar ve vücut sistemini düşürerek sinüzit oluşumuna yol açar. Burun eğriliği, geniz eti, bademcik büyümesi, damak-dudak yarığı, burunda oluşan polipler, burun içindeki hava yollarının tıkanmasına ve sonuç olarak sinüzitin tekrarlamasına neden olur. Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen zamanlarda kafa içi komplikasyonlar, gelişim bozukluğu ile sonuçlanabilir.” dedi.

Çocuklarda Sinüzit Kendini Gizleyebilen Bir Hastalıktır…

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, çocuklarda belirtilerin daha spesifik olduğunu, ileri derecede burun tıkanıklığı, şiddetli baş ağrısı, işitme kaybı olana kadar bazen fark edilemediğini ifade ederken alerjik yapıya sahip çocukların daha dikkatli gözlemlenmesi

konusunda uyarıda bulundu. Ebeveynlere, çocuklarında sarı-yeşil renkli burun akıntısı, nefeste kötü koku, mide bulantısı, uzun süren soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, horlama, davranış değişiklikleri, geçmeyen baş ağrısı şikayeti varsa ihmal etmeden uzman bir hekime başvurmaları önerisinde bulundu. Ayrıca, çocukların göz çevresinde basınç hissi, boğazda yanma şikayetlerinin de olabileceğini belirtti.

Sinüzit Teşhisinde Doğru Muayene ve Tetkik Önemli…
Sinüzit yakınmaları olan ve alerjik yapıya sahip çocukların ebeveynlerinin uzman bir hekime başvurmalarını tavsiye eden Op. Dr. Adem Bora, çocuğun genetik faktörlerinin, alerjik yapısının ve sinüzit için risk faktörlerinin araştırılması gerektiğini ifade etti. Endoskopik muayene sonrasında yeterli veriler elde edilememişse bilgisayarlı sinüs tomografisi çekilebileceğini fakat çok ihtiyaç yoksa bu yola başvurulmaması gerektiğini açıkladı.

Sinüzit Tedavisi Nedenlere ve Belirtilerine Göre Değişiklik Gösterebilir…

Medicana Sivas Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Adem Bora, sinüzitin akut vekronik olmak üzere ikiye ayrıldığını ve tedavilerinin de sinüzitin yapısına göre planlandığını açıkladı. Çocuğun sık sı sinüzit atağı yaşaması durumunda alerjik yapısının ve geniz eti olup olmadığının incelenmesi gerektiğini söyledi. İlk olarak ilaç tedavisi planlanmasının doğru olacağını söyleyen Op.Dr. Adem Bora, “İlaç tedavisi sonrası çocuğun şikayetleri son bulmuyorsa ameliyat gerekebilir. İltihap dolayısıyla göz çevresinde apse oluşmuşsa ameliyat yapılmalıdır. Geniz eti veya sık bademcik enfeksiyonu olan çocuklarda geniz etinin veya bademciğin cerrahi yöntemle alınması kronik sinüzit tedavisi için yeterli olmayabilir ve sonrasında yardımcı tedavi de planlanmalıdır.” dedi.
 
Geri
Üst