Çocuklarda kabızlık nasıl önlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda kabızlık nasıl önlenir?
Çocuklarda kabızlık tedavisi önemlidir. Çocuklarda kabızlığın önlenmesine yardımcı olmak için:
Çocuğunuza yüksek lifli gıdalar yedirin. Meyve, sebze, fasulye ve tam tahıllar gevrek ve ekmek gibi yüksek lifli gıdalarla çocuğunuzu besleyiniz. Çocuğunuzda yüksek lifli diyetten dolayı oluşacak gaz ve şişkinliği önlemek için lifli yiyeceklere günde sadece birkaç gramla başlanması gerekir


Çocuğunuzu bol sıvı içmeye teşvik edin. Su bu sıvılar içinde en iyi tercihtir.
• Fiziksel aktivite yapmasını sağlayın. Düzenli fiziksel aktivite normal bağırsak fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı olur.

• Bir tuvalet rutini oluşturun. Çocuğunuzun tuvaleti düzenli kullanması için, yemeklerden sonra bir zaman belirleyin ve bu vakitte tuvalete gitsin. Gerekirse, tuvalette rahat oturması için bir tabure verebilirsiniz.






2.jpg







• Vücut doğasının çağrısına kulak vermesi gerektiğini hatırlatın. Bazı çocuklar kendilerini oyun ve benzeri aktivitelere o kadar kaptırır ki tuvaleti geldiğinde bunu ertelemeyi tercih eder. Bu şekilde erteleme, uzun vadede sorunlara yol açabilir.

• Bazı ilaçların kullanımı. Çocuğunuzdaki kabızlığın nedeni bir ilaç ise, diğer seçenekler hakkında doktorunuza danışınız.

Genellikle, diyet ve rutinlerde yapılan basit değişikliklerle çocuklarda kabızlık giderilebilmektedir. Bu değişiklikler şöyle sıralanabilir:


• Yüksek lifli diyet. Lif açısından zengin bir diyet çocuğunuzun vücudunun yumuşak dışkı oluşturmasına yardımcı olacaktır. Bir çocuğun günlük olarak alması gereken lif ihtiyacı, çocuğun ağırlığına göre değişmektedir. Vücut ağırlığının her bir kilogramı için her gün 0,5 gram lif çocuğunuza verebilirsiniz. Çocuklar için günlük alınabilecek lif üst sınırı 35 gramdır.


Çocuğunuza fasulye, kepekli tahıllar, meyve ve sebze gibi yüksek lifli gıdalar yedirebilirsiniz. Peynir, et ve işlenmiş gıdalar gibi az lif içeren veya hiç lif içermeyen gıdaları sınırlayınız. Ancak bağırsaklarda aşırı gaz oluşumunu ve şişkinliği engellemek için lifli gıdaların tüketimine yavaş yavaş başlanması gerekir.


• Yeterli miktarda sıvı tüketimi. Su ve diğer sıvıların tüketimi çocuğunuzun dışkısının yumuşamasına yardımcı olacaktır. Ancak, çocuğunuza fazla süt içirmekten kaçınmalısınız. Çünkü aşırı süt tüketimi kabızlığa sebep olabilir.


• Dışkılama için yeterli zaman ayırın. Çocuğunuzun beş ila 10 dakika boyunca tuvalette kalmasını teşvik edin. Her gün, hatta bayram ve tatillerde de bu rutini izleyin.


• Destekleyici olun. Çocuğunuzun sonuçlarını değil, çabalarını ödüllendirin. Çocukların tuvalete gitmelerine ufak ödüller verebilirsiniz. Kitap ve oyun gibi bazı ödülleri sadece tuvalet sonrası veya tuvalet sırasında kullanmak üzere ayırın. Ayrıca iç çamaşırını kirleten çocuğu da cezalandırmayınız.


ALTERNATİF TIP
Diyet ve rutinde yaptığınız değişikliklere ilave olarak, çeşitli alternatif yaklaşımlar da çocuklarda kabızlık gidermeye yardımcı olabilir:

• Gevşeme stratejileri. Yavaş ve derin nefes alışverişi çocukların pelvik taban kaslarını gevşetir ve bağırsak hareketleri ile ilişkili anksiyete (kaygı) bozukluğunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir.


• Zihinsel görüntüler. Favori ve sevdiği bir yeri hayal etmesi çocuğun daha kolay ve rahat bir bağırsak hareketi ile dışkılama yapmasını sağlar. Bu şekilde anksiyete bozukluğu da azalır.

• Masaj. Çocuğunuzun karın bölgesine yavaşça masaj yaparak bağırsak aktivitesini destekleyebilirsiniz. Bu masaj aynı zamanda, mesane ve bağırsakları destekleyen kasların gevşemesini de sağlar.

• Akupunktur. Geleneksel Çin tıbbına ait bu tedavi vücudun çeşitli bölgelerine ince iğneler batırmak suretiyle uygulanır. Tedavi bağırsak hareketlerinin daha sık meydana gelmesine yardımcı olur.
 
Geri
Üst