Çocuklarda duruş bozukluğu nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda duruş bozukluğu nedenleri ve tedavisi
Zamanının büyük bir bölümünü bilgisayar, TV karşısında geçiren çocuklar, oturuş ve duruş bozukluğundan kaynaklı gelişimsel sorunlar yaşayabiliyor. Göğüs veya bel bölgesinde, duruş şekillerinden kaynaklı omurganın yana doğru eğilmesi ile meydana gelen duruş bozukluğu, ebeveynler tarafından tespit edilebilir. Okul sıralarının çocukların boyuna uygun olmaması, bilgisayar karşısında uzun vakit geçirme, ağır sırt çantası taşıma, uygunsuz yatak seçimi, yanlış oturma, uyuma alışkanlığı, obezite, görme bozuklukları sebebiyle çocukların gelişme çağında omurga sorunları yaşanabilir. Kürek kemiği çıkıntısının belirginleşmesi, omuzlar arasındaki dengesiz duruş omurga eğriliğinin fark edilen belirtilerindendir.





1.jpg





Aileler Çocuklarının Duruşlarını Takip Etmeli…

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, duruş bozukluğunu omurganın duruş şeklinin normalin dışına çıkması olarak nitelemekte, normal bir duruşta yandan bakılınca sırtta hafif bir kamburluk, belde hafif bir çukurluk bulunmakla birlikte bu eğriliklerin artması veya azalmasının duruş bozuklu ve ağrıyı beraberinde getirdiğini ifade etmektedir.

Ağrıya sebep olmayan normal bir duruş eğitiminin çocukluk döneminde başladığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, çocukluk çağında oturuş ve duruşa dikkat edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda çocukların bel, boyun ve sırt ağrısı yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Uzm. Dr. Mustafa Kısa ailelere, çocuklarının hareketlerini dikkatli bir şekilde izlemelerini tavsiye etmekle birlikte çocuk uzun süre ayakta durduğu takdirde kamburlaşıyorsa, başı önde duruyorsa veya boyun ve sırt ağrısından şikayet ediyorsa uzman bir hekime başvurmaları gerektiğini belirtti.
Duruş Bozukluğu Ağrı veya Gerginlikle Kendini Hissettirir…

Çocukların sıralarda, bilgisayar başında vakit geçirirken oturuşlarına dikkat etmediği takdirde duruş bozukluğu yaşayabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Mustafa Kısa, çocukların boyun, sırt ve bel ağrıları veya gerginlik yaşayabileceğini ifade etti. Çocukların okula giderken taşıdığı büyük çantaların vücudun ağırlık merkezini değiştirerek normal duruşun bozulması sebep olduğunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Kısa, çocukların belde kas gerginliği, yürüyüş ve duruş bozukluğu, bel ağrısı şikayetleri yaşadığını belirtti. Bu şikayetlerin ilerlemesi ve ciddi boyutlara varması durumunda çocukta sakatlık hissi oluşabileceğini açıklayan Uzm. Dr. Mustafa Kısa, ileri skolyozlarda, göğüs kafesinin daralması nedeniyle kalp ve akciğer sorunlarının ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.
Duruş Bozuklukları Çok Kolay Bir Test ile Tespit Edilebilir…

Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, halk arasında kamburluk olarak nitelenen ve tıp dilinde kifoz veya skolyoz denilen duruş bozukluğunun çok basit bir test ile tespit edilebildiğini, 9-10 yaş grubu çocuklarda ergenliğin sonuna dek 6 ayda bir bu testin tekrarlanması gerektiğini ifade etti. Skolyoz testini velilerin evde rahatça yapabileceğini belirten Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, “Bu testi yapmak için çocuğunuzun kollarını da aşağıya sarkıtarak öne eğilmesini söyleyin. Eğildiği zaman baş tarafından sırtını kontrol edin. Bu pozisyondayken sırtı simetrik duruyorsa herhangi bir duruş bozukluğu yoktur. Eğilmiş bu şekilde dururken sağ ve sol arasında birkaç milimetreden fazla fark hissediliyorsa uzman bir doktora başvurmalısınız.” dedi.

Duruş Bozukluğunun Giderilmesi için Daha Hareketli Bir Yaşama Teşvik Edin…

Devamlı oturmaktan kaynaklı duruş bozukluğunu gidermek için çeşitli tavsiyelerde bulunan Medicana Sivas Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mustafa Kısa, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

- Çocukların TV başında uzun süre vakit geçirmelerine izin vermeyin, başka aktivitelere yönlendirin.

- Kalp-akciğer sistemi, kemik ve kasları güçlendiren, bisiklet, yüzme, yürüyüş, koşma, atlama gibi egzersizler yapmaları için teşvik edin.

- Gelişimlerine uygun olarak egzersiz programları hazırlayın.

- Ders çalıştıkları veya bilgisayar başında oturdukları masa sandalye gibi eşyaları uygun ergonomik koşullara göre düzenleyin.Ayakların yere basmasına, diz seviyesinin kalça seviyesinden biraz yüksek olmasına ve omuzların rahat pozisyonda olmasına dikkat edin.

- Çocuğunuza ergenlik hakkında bilgi verin. Özellikle ergenlik döneminde kız çocukları vücut gelişimlerini saklamak için kambur durabiliyor ve bu duruş çocuğa yerleşip duruş bozukluğuna sebep olabiliyor.

- Çocuğunuzun masa başında, bilgisayar başında saatlerce oturarak vakit geçirmesine izin vermeyin arada kalkıp dolaşmasını ve otururken bazı germe hareketlerini yapmasını teşvik edin.

- Göz bozukluğu da duruş bozukluğuna sebep olabilir. Gözü bozuk olan çocuk bilgisayarı veya kitabı daha iyi görebilmek için başını ve boynunu olması gerektiği gibi tutamayacak ve bu durumda ilerde duruş bozukluğuna sebep olacaktır.

- Çocukların sırt çantalarını çok fazla doldurmamaya dikkat edin. Ağırlığın her iki omuzda da eşit dağılacağı çantaları tercih edin.

- Çocuğunuzun okul çantasını hazırlarken ağır ve kalın kitapla vücuda yakın, hafif olanlar uzakta kalacak şekilde ayarlama yapın ve öyle yerleştirin.
 
Geri
Üst