Uzman SühaN
Administrator
Çocuklarda diyabet nedenleri belirtileri ve tedavisi
Diyabet gittikçe yaygınlaşıyor. Öyleki çocuklar bile diyabeti geliştirebiliyor. Diyabet , vücudun yeterli insülin üretmediğinde veya vücudun insüline uygun şekilde tepki vermediğinde ortaya çıkan yaşam boyu bir hastalıktır. Tip 1 diyabet yavaş yavaş gelişir, ancak belirtiler aniden ortaya çıkabilir. Bir çok tip 1 diyabetik çocukta ailelerinde diyabet yoktur. Çocuklar arasında tip 2 diyabet genellikle çok erken yaşlardan itibaren aşırı derecede kötü beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanmaktadır.Çocuklar arasında, spesifik semptomlar mide ağrılarını, baş ağrılarını ve davranışsal sorunları içerebilir.Tip 1 diyabet , çocuklarda diyabetin en yaygın şeklidir. Pankreasın hormon insülini üretememesinden kaynaklanır.Tip 1 diyabet, vücudun bağışıklık sisteminin vücudun kendi doku veya organlarından birine saldırdığı bir durum anlamına gelen bir otoimmün hastalık olarak sınıflandırılır.
Çocuklarda en sık görülen diyabet tipi tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabet, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. İmmün aracılıklı diyabet, tip 1 diyabetin en yaygın şeklidir ve genellikle tip 1 diyabet olarak adlandırılır. İnsanların diyabet geliştirme eğilimi genetik ve bazı dış tetikleyicilere dahil olabileceğine inanılmaktadır. Tip 1 diyabet, vücudun insülin üretememesinin bir sonucudur, bu hormon, glikozun yakıt sağlamak için vücudun hücrelerine girmesine izin veren bir hormondur. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin pankreasın insülin üreten hücrelerine saldırdığı ve tahrip ettiği bir otoimmün sürecin sonucudur. Glukoz hücrelere giremediğinde, kandaki besinleri yok ederek, kanda birikmektedir. Tip 1 diyabetli kişiler günlük insülin enjeksiyonları almalı ve kan şekeri seviyelerini düzenli olarak izlemelidir.
Tip 1 diyabetin belirtileri nelerdir?
Tip 1 diyabet genellikle aniden ortaya çıkar. Çocuklarda, tip 1 diyabet semptomları grip semptomlarına benzeyebilir. Aşağıdakiler, tip 1 diyabet için en sık görülen semptomlardır. Bununla birlikte, her çocuk farklı belirtilerle karşılaşabilir.
Aşırı zayıflık ve / veya yorgunluk
Aşırı susama - dehidrasyon
Artan idrara çıkma
Karın ağrısı
Bulantı ve / veya kusma
Bulanık görüş
İyileşmeyen yaralar
Sinirlilik veya hızlı ruh hali değişiklikleri
Kızlarda maya enfeksiyonu
Test edildiğinde kandaki yüksek seviyeler
Test edildiğinde idrarda yüksek seviyeler
Çocuklarda tip-1 diyabet nedenleri
Tip-1 diyabetin sebepleri bilinmemekle birlikte, bu durumdaki çocukların çoğu, insülin üreten hücreleri tahrip etme eğiliminde olan daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olabilir. Tip-1 diyabet için risk faktörlerinden bazıları aile öyküsü, genetik yatkınlık, virüsler ve diyet içerebilir.Tip I diyabette çocuğunuzun vücudu, şekerin ve karbonhidratların vücudun ihtiyacı olan enerjiye dönüştürülmesi için gerekli olan insülin üretemez. İnsülin ayrıca, daha sonra kullanılmak üzere vücutta fazla şeker depolamaya yardımcı olur. Fakat pankreas bu hormonu üretemediğinde, vücuttaki şeker seviyeleri artar ve uzun süreli komplikasyonlara neden olur.Tip II diyabet, vücudun insüline cevap veremediği veya ona dirençli olduğu, ilerleyici bir durumdur. Hormonun varlığına rağmen, çocuğunuzun kan şekeri seviyeleri artar. Tedavi edilmediğinde, hastalık körlüğe, kalp hastalıklarına ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Gençlerde tip 2 diyabetin insülin direncinden kaynaklandığı düşünülmektedir, bu da insülinin düzgün çalışmadığı anlamına gelir. Hormon insülini vücudumuzda pankreas adı verilen bir organ tarafından yapılır ve kan glikoz seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir.İnsülin direnci olan gençlerin kan şekeri düzeylerini düzenlemek için normal olandan daha fazla insülin yapması gerekir. Aşırı kilolu ve obez genç insanların, sağlık sorunlarına neden olabilecek insülin direncine sahip olma olasılığı daha yüksektir.Tip 2 diyabetli genç bir kişinin semptomu olmayabilir. Semptomlar varsa, bunlar genellikle hafiftir ve çoğu durumda yavaş yavaş gelişir. Yüksek kan glikoz seviyeleri, susuzluk ve idrarın çoğalması gibi semptomlara neden olabilir.Tanı, risk faktörleri ve herhangi bir semptom hakkında soru soracak ve insülin direncinin belirtilerini araştıracak bir doktor tarafından kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeye ihtiyaç duyar.Ayrıca açlık kan şekeri veya oral glukoz tolerans testi de yapılabilir.
Tip 1 diyabetin neden olabileceği komplikasyonlar şunlardır:
Kalp hastalığı
Böbrek hastalığı
Göz problemleri
Nöropati (sinir problemleri)
Ayak sorunları
Tip 1 diyabet tedavisi
Tip 1 diyabetli çocuklarda kan şekeri seviyesini normal aralıklarda tutmak için günlük olarak insülin iğneleri olmalıdır. Tip 1 diyabet için özel tedavi çocuğunuzun doktoru tarafından belirlenir:
Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık ve tıbbi geçmişi
Hastalığın kapsamı
Çocuğunuzun belirli ilaçlar, prosedürler veya terapiler için toleransı
Hastalığın seyri için beklentiler
Uygun gıdalar (kan şekeri seviyesini yönetmek için)
Egzersiz (vücudun kan şekerini düşürmek ve düşürmek için)
Çocuğunuzun doktorunun belirttiği şekilde düzenli kan testi (kan şekerini kontrol etmek için)
Çocuğunuzun doktorunun belirttiği şekilde düzenli idrar testi (keton seviyelerini kontrol etmek için)
Diyabet, ebeveyn veya atadan çocuğa geçebilen genetik bir hastalıktır. Genler Tip I diyabette önemli bir rol oynarlar, ancak pankreasın insülin yapmayı tamamen durdurup tetiklemesine neden olan şey tam olarak açık değildir. Bir çocuğun viral bir enfeksiyonu olduğunda, bağışıklık sisteminin T hücreleri, virüsle savaşmak için antikorlar üretir. Fakat virüs, pankreasta beta hücreleri (insülin yapan) ile aynı veya benzer antijenlere sahipse, T hücreleri, beta hücrelere saldırabilir ve onlara zarar verebilir veya tahrip edebilir. Bu çocuklarda Tip I diyabet tetikleyebilir.Bazı çalışmalar inek sütüne erken maruz kalmanın genetik olarak hastalığa yatkın yüksek riskli çocuklarda diyabetin başlamasına yol açabileceğini göstermiştir. Gıda, yaşam tarzı ve diğer dış faktörler, pankreastaki beta hücrelerin yok olmasına ve bireyde Tip I diyabetin tetiklenmesine neden olabilir. Bununla birlikte, bu çevresel faktörlerin diyabet tetikleyebildiği ölçüde kesin bir anlayış yoktur.
Diğer çocuklar gibi, diyabetik çocukların da kan şekerini kontrol altında tutmak ve sağlıklı kalmak için sağlıklı ve dengeli bir diyete ihtiyaçları vardır. Ancak, vücuttaki glikoz seviyelerini doğrudan etkileyebileceğinden, tükettikleri karbonhidrat ve şeker miktarını izlemelidirler.
Hareketsiz bir yaşam tarzı ve obezite özellikle yüksek risk altındaki çocuklarda Tip II diyabet riskini artırır. Çocuk daha fazla yediğinde ve daha az hareket ettiğinde, daha az kalori yakılır ve bu da vücuttaki karbonhidrat içeriğinin artmasına neden olur. Vücuttaki glikoz miktarı ile üretilen insülin arasındaki dengesizlik, insülin direnci oluşturabilir ve Tip II diyabet ile sonuçlanabilir.Erken teşhis, hastalığın yönetiminde ve çocuğun büyüme yılları boyunca komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olabilir.Erken teşhis ve tedavi edilmezse, diyabet ciddi bir durum haline gelebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Çocuğunuza diyabet, hatta prediyabet teşhisi konulursa, bunun tedavisi yoktur. Tanı konulduktan sonra, çocuklar ve ebeveynler hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorunda kalacaklar. Neyse ki, hastalıkla yaşamayı daha az ağrılı hale getiren tedavi seçenekleri vardır. Diyabet için tipik tedavi seçenekleri arasında önemli yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile birlikte insülin uygulaması yer alır.Tip I diyabet tedavisi, sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyetin ardından insülin yoluyla kan şekerinin ömür boyu izlenmesi ve yönetilmesini içerir. Pankreastaki beta hücreleri hasar gördüğünde, onları onaramaz ya da işleyemeyiz.Tip II diyabet tedavisi çoğunlukla ilaç desteği ile sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlıdır. Bu tip diyabetli çocukların da kan şekeri düzeylerini günlük olarak takip etmesi gerekmektedir.Düzenli kan şekeri izleme ve kayıt, çocuk için ideal diyet ve yaşam tarzını belirlemek için gereklidir.
Çocuklarda Tip II diyabetin kontrol edilmesi için sağlıklı beslenme şarttır. Tip I diyabet , önlenemeyen hasarlı beta hücrelerin sonucudur. Araştırmacılar hala durumu tam olarak neyin tetiklediğini bulmaya çalışıyorlar.Ancak Tip II diyabet, bazen önlenebilir. Bu nedenle çocuğunuza prediyabet teşhisi konulmuş ve yüksek riskli kategoride olsa bile, bir kaç önlemi takiben tip II diyabetin başlamasını önleyebilirsiniz.Çocuğunuzun ne yediğini izleyin. Diyetlerini, kan şekerini daha iyi idare edebilecek ve karbonhidrat ve şeker sayısını azaltacak gıdaları içerecek şekilde değiştirin. Çocuğunuz fazla kiloluysa her gün egzersiz yapmasını sağlayın.Diyabet uzun vadede belirli sağlık komplikasyonlarına yol açabilen ciddi bir hastalıktır . Bu komplikasyonlar hemen ortaya çıkmaz. Özellikle Tip I diyabetle, kan şekeri seviyelerinin kontrolde olmadığı durumlarda sorunlar yavaş yavaş gelişir. Diyabetli çocuklar koroner arter hastalığı, inme, kalp krizi ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde yüksek tansiyon gibi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşırlar.Vücuttaki aşırı şeker, özellikle ayakları ve bacakları kontrol eden sinirlere zarar verebilir.Sinir hasarı , ayağa zayıf kan akışıyla da sonuçlanabilir, bu da ayaklarda duyu kaybına yol açabilir. Göz hasarı , diyabetik çocukların daha sonra gelişebileceği başka bir komplikasyondur. Kan şekeri kontrol edilmezse, nadir olsa da körlük şansı vardır.Diyabet ayrıca çocuğu bakterilerin ve mantarın neden olduğu deri hastalıklarına karşı savunmasız hale getirir.Tip II diyabetli insanlar Alzheimer hastalığı geliştirme riski altındadır.
Diyabet gittikçe yaygınlaşıyor. Öyleki çocuklar bile diyabeti geliştirebiliyor. Diyabet , vücudun yeterli insülin üretmediğinde veya vücudun insüline uygun şekilde tepki vermediğinde ortaya çıkan yaşam boyu bir hastalıktır. Tip 1 diyabet yavaş yavaş gelişir, ancak belirtiler aniden ortaya çıkabilir. Bir çok tip 1 diyabetik çocukta ailelerinde diyabet yoktur. Çocuklar arasında tip 2 diyabet genellikle çok erken yaşlardan itibaren aşırı derecede kötü beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzından kaynaklanmaktadır.Çocuklar arasında, spesifik semptomlar mide ağrılarını, baş ağrılarını ve davranışsal sorunları içerebilir.Tip 1 diyabet , çocuklarda diyabetin en yaygın şeklidir. Pankreasın hormon insülini üretememesinden kaynaklanır.Tip 1 diyabet, vücudun bağışıklık sisteminin vücudun kendi doku veya organlarından birine saldırdığı bir durum anlamına gelen bir otoimmün hastalık olarak sınıflandırılır.
Çocuklarda en sık görülen diyabet tipi tip 1 diyabettir. Tip 1 diyabet, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. İmmün aracılıklı diyabet, tip 1 diyabetin en yaygın şeklidir ve genellikle tip 1 diyabet olarak adlandırılır. İnsanların diyabet geliştirme eğilimi genetik ve bazı dış tetikleyicilere dahil olabileceğine inanılmaktadır. Tip 1 diyabet, vücudun insülin üretememesinin bir sonucudur, bu hormon, glikozun yakıt sağlamak için vücudun hücrelerine girmesine izin veren bir hormondur. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin pankreasın insülin üreten hücrelerine saldırdığı ve tahrip ettiği bir otoimmün sürecin sonucudur. Glukoz hücrelere giremediğinde, kandaki besinleri yok ederek, kanda birikmektedir. Tip 1 diyabetli kişiler günlük insülin enjeksiyonları almalı ve kan şekeri seviyelerini düzenli olarak izlemelidir.
Tip 1 diyabetin belirtileri nelerdir?
Tip 1 diyabet genellikle aniden ortaya çıkar. Çocuklarda, tip 1 diyabet semptomları grip semptomlarına benzeyebilir. Aşağıdakiler, tip 1 diyabet için en sık görülen semptomlardır. Bununla birlikte, her çocuk farklı belirtilerle karşılaşabilir.
Aşırı zayıflık ve / veya yorgunluk
Aşırı susama - dehidrasyon
Artan idrara çıkma
Karın ağrısı
Bulantı ve / veya kusma
Bulanık görüş
İyileşmeyen yaralar
Sinirlilik veya hızlı ruh hali değişiklikleri
Kızlarda maya enfeksiyonu
Test edildiğinde kandaki yüksek seviyeler
Test edildiğinde idrarda yüksek seviyeler
Çocuklarda tip-1 diyabet nedenleri
Tip-1 diyabetin sebepleri bilinmemekle birlikte, bu durumdaki çocukların çoğu, insülin üreten hücreleri tahrip etme eğiliminde olan daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olabilir. Tip-1 diyabet için risk faktörlerinden bazıları aile öyküsü, genetik yatkınlık, virüsler ve diyet içerebilir.Tip I diyabette çocuğunuzun vücudu, şekerin ve karbonhidratların vücudun ihtiyacı olan enerjiye dönüştürülmesi için gerekli olan insülin üretemez. İnsülin ayrıca, daha sonra kullanılmak üzere vücutta fazla şeker depolamaya yardımcı olur. Fakat pankreas bu hormonu üretemediğinde, vücuttaki şeker seviyeleri artar ve uzun süreli komplikasyonlara neden olur.Tip II diyabet, vücudun insüline cevap veremediği veya ona dirençli olduğu, ilerleyici bir durumdur. Hormonun varlığına rağmen, çocuğunuzun kan şekeri seviyeleri artar. Tedavi edilmediğinde, hastalık körlüğe, kalp hastalıklarına ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Gençlerde tip 2 diyabetin insülin direncinden kaynaklandığı düşünülmektedir, bu da insülinin düzgün çalışmadığı anlamına gelir. Hormon insülini vücudumuzda pankreas adı verilen bir organ tarafından yapılır ve kan glikoz seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir.İnsülin direnci olan gençlerin kan şekeri düzeylerini düzenlemek için normal olandan daha fazla insülin yapması gerekir. Aşırı kilolu ve obez genç insanların, sağlık sorunlarına neden olabilecek insülin direncine sahip olma olasılığı daha yüksektir.Tip 2 diyabetli genç bir kişinin semptomu olmayabilir. Semptomlar varsa, bunlar genellikle hafiftir ve çoğu durumda yavaş yavaş gelişir. Yüksek kan glikoz seviyeleri, susuzluk ve idrarın çoğalması gibi semptomlara neden olabilir.Tanı, risk faktörleri ve herhangi bir semptom hakkında soru soracak ve insülin direncinin belirtilerini araştıracak bir doktor tarafından kapsamlı bir tıbbi değerlendirmeye ihtiyaç duyar.Ayrıca açlık kan şekeri veya oral glukoz tolerans testi de yapılabilir.
Tip 1 diyabetin neden olabileceği komplikasyonlar şunlardır:
Kalp hastalığı
Böbrek hastalığı
Göz problemleri
Nöropati (sinir problemleri)
Ayak sorunları
Tip 1 diyabet tedavisi
Tip 1 diyabetli çocuklarda kan şekeri seviyesini normal aralıklarda tutmak için günlük olarak insülin iğneleri olmalıdır. Tip 1 diyabet için özel tedavi çocuğunuzun doktoru tarafından belirlenir:
Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık ve tıbbi geçmişi
Hastalığın kapsamı
Çocuğunuzun belirli ilaçlar, prosedürler veya terapiler için toleransı
Hastalığın seyri için beklentiler
Uygun gıdalar (kan şekeri seviyesini yönetmek için)
Egzersiz (vücudun kan şekerini düşürmek ve düşürmek için)
Çocuğunuzun doktorunun belirttiği şekilde düzenli kan testi (kan şekerini kontrol etmek için)
Çocuğunuzun doktorunun belirttiği şekilde düzenli idrar testi (keton seviyelerini kontrol etmek için)
Diyabet, ebeveyn veya atadan çocuğa geçebilen genetik bir hastalıktır. Genler Tip I diyabette önemli bir rol oynarlar, ancak pankreasın insülin yapmayı tamamen durdurup tetiklemesine neden olan şey tam olarak açık değildir. Bir çocuğun viral bir enfeksiyonu olduğunda, bağışıklık sisteminin T hücreleri, virüsle savaşmak için antikorlar üretir. Fakat virüs, pankreasta beta hücreleri (insülin yapan) ile aynı veya benzer antijenlere sahipse, T hücreleri, beta hücrelere saldırabilir ve onlara zarar verebilir veya tahrip edebilir. Bu çocuklarda Tip I diyabet tetikleyebilir.Bazı çalışmalar inek sütüne erken maruz kalmanın genetik olarak hastalığa yatkın yüksek riskli çocuklarda diyabetin başlamasına yol açabileceğini göstermiştir. Gıda, yaşam tarzı ve diğer dış faktörler, pankreastaki beta hücrelerin yok olmasına ve bireyde Tip I diyabetin tetiklenmesine neden olabilir. Bununla birlikte, bu çevresel faktörlerin diyabet tetikleyebildiği ölçüde kesin bir anlayış yoktur.
Diğer çocuklar gibi, diyabetik çocukların da kan şekerini kontrol altında tutmak ve sağlıklı kalmak için sağlıklı ve dengeli bir diyete ihtiyaçları vardır. Ancak, vücuttaki glikoz seviyelerini doğrudan etkileyebileceğinden, tükettikleri karbonhidrat ve şeker miktarını izlemelidirler.
Hareketsiz bir yaşam tarzı ve obezite özellikle yüksek risk altındaki çocuklarda Tip II diyabet riskini artırır. Çocuk daha fazla yediğinde ve daha az hareket ettiğinde, daha az kalori yakılır ve bu da vücuttaki karbonhidrat içeriğinin artmasına neden olur. Vücuttaki glikoz miktarı ile üretilen insülin arasındaki dengesizlik, insülin direnci oluşturabilir ve Tip II diyabet ile sonuçlanabilir.Erken teşhis, hastalığın yönetiminde ve çocuğun büyüme yılları boyunca komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olabilir.Erken teşhis ve tedavi edilmezse, diyabet ciddi bir durum haline gelebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Çocuğunuza diyabet, hatta prediyabet teşhisi konulursa, bunun tedavisi yoktur. Tanı konulduktan sonra, çocuklar ve ebeveynler hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorunda kalacaklar. Neyse ki, hastalıkla yaşamayı daha az ağrılı hale getiren tedavi seçenekleri vardır. Diyabet için tipik tedavi seçenekleri arasında önemli yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile birlikte insülin uygulaması yer alır.Tip I diyabet tedavisi, sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyetin ardından insülin yoluyla kan şekerinin ömür boyu izlenmesi ve yönetilmesini içerir. Pankreastaki beta hücreleri hasar gördüğünde, onları onaramaz ya da işleyemeyiz.Tip II diyabet tedavisi çoğunlukla ilaç desteği ile sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına bağlıdır. Bu tip diyabetli çocukların da kan şekeri düzeylerini günlük olarak takip etmesi gerekmektedir.Düzenli kan şekeri izleme ve kayıt, çocuk için ideal diyet ve yaşam tarzını belirlemek için gereklidir.
Çocuklarda Tip II diyabetin kontrol edilmesi için sağlıklı beslenme şarttır. Tip I diyabet , önlenemeyen hasarlı beta hücrelerin sonucudur. Araştırmacılar hala durumu tam olarak neyin tetiklediğini bulmaya çalışıyorlar.Ancak Tip II diyabet, bazen önlenebilir. Bu nedenle çocuğunuza prediyabet teşhisi konulmuş ve yüksek riskli kategoride olsa bile, bir kaç önlemi takiben tip II diyabetin başlamasını önleyebilirsiniz.Çocuğunuzun ne yediğini izleyin. Diyetlerini, kan şekerini daha iyi idare edebilecek ve karbonhidrat ve şeker sayısını azaltacak gıdaları içerecek şekilde değiştirin. Çocuğunuz fazla kiloluysa her gün egzersiz yapmasını sağlayın.Diyabet uzun vadede belirli sağlık komplikasyonlarına yol açabilen ciddi bir hastalıktır . Bu komplikasyonlar hemen ortaya çıkmaz. Özellikle Tip I diyabetle, kan şekeri seviyelerinin kontrolde olmadığı durumlarda sorunlar yavaş yavaş gelişir. Diyabetli çocuklar koroner arter hastalığı, inme, kalp krizi ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde yüksek tansiyon gibi daha yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşırlar.Vücuttaki aşırı şeker, özellikle ayakları ve bacakları kontrol eden sinirlere zarar verebilir.Sinir hasarı , ayağa zayıf kan akışıyla da sonuçlanabilir, bu da ayaklarda duyu kaybına yol açabilir. Göz hasarı , diyabetik çocukların daha sonra gelişebileceği başka bir komplikasyondur. Kan şekeri kontrol edilmezse, nadir olsa da körlük şansı vardır.Diyabet ayrıca çocuğu bakterilerin ve mantarın neden olduğu deri hastalıklarına karşı savunmasız hale getirir.Tip II diyabetli insanlar Alzheimer hastalığı geliştirme riski altındadır.