Çocuğun Yaşına Uygun Spor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Çocuğun Yaşına Uygun Spor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan, “Her yaşa uygun sporlar vardır ve spor eğitmenleri aile ile birlikte çocuğa uygun olan sporu seçmelidirler. Yine de spor dallarına göre bakacak olursa, yüzme tüm yaşlar için uygun bir spor olmakla birlikte, futbol ve basketbol gibi sporlar çocukların koordinasyonlarının yeterli duruma geldiği 6 yaş ve sonrası için uygundur” diyor.

Çocuklar için spor neden önemli?
Okulların tatil olduğu şu günlerde pek çok aile şimdiden çocukları için yaz sporları rezervasyonu yaptırmaya başladı bile. Ancak çocuğa uygun sporu seçmek gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan, ailelerin spor eğitmenleri ile birlikte çocuğa uygun olan sporu seçmesinin doğru olacağını belirterek “Öncelikle erken yaşta spora başlamanın pek çok avantajı vardır. Bunların arasında en önemlisi çocuğa düzenli spor yapma alışkanlığının kazandırılmasıdır. Fiziksel aktivite; durağan yaşam ve obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca; kas-iskelet sistemi gelişimini olumlu yönde destekler. Bunlara ek olarak çocuğun sosyalleşmesine yardımcı olur, özgüvenini arttırır. Çocuğun yaşına uygun sporu seçmek önemli” dedi.

Hangi yaşta hangi spor seçilmeli?
Doç. Dr. Muharrem İnan, hangi yaşta hangi sporun seçilmesi gerektiği konusunda ise şunları söylüyor:
“Yüzme tüm yaşlar için uygun bir spor olmakla birlikte, futbol ve basketbol gibi sporlar çocukların koordinasyonlarının yeterli duruma geldiği 6 yaş ve sonrası için uygundur. Zıplama gerektiren voleybol ve basketbol sporları boy uzamasına katkıda bulunacağı için çocukların bu tür sporlara özendirilmesi önemlidir. Tabiî ki bunlar için kesin olarak bir kural koymak mümkün değildir ve çocuğun kendi istekleri doğrultusunda bir spora yönlendirilmesi önemlidir. Şunu da unutmamak gerekir ki sporun etkisi sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsaldır ve ekip çalışmasına yatkın bireylerin gelişmesine yardımcı olur.”

Yaz okulu öncesi sağlık kontrolü!
Yıl boyunca spor yapmamış çocukların tüm günü aktif olarak geçirmelerinde tıbbi olarak bir sakınca olmadığının altını çizen Dr. İnan “Ancak çocukların spora başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmeleri gerekir” diyerek bu kontrolle ilgili şu bilgileri veriyor: “Çocukların spor yapmasına engel teşkil edebilecek durumlar arasında kalp-akciğer hastalıkları, metabolik hastalıklar ve bazı ortopedik rahatsızlıklar sayılabilir. Çocukların hızlı büyüme döneminde kasların kemiklere yapıştığı bölgelerde aşırı spor aktivitesine bağlı ağrılar ortaya çıkabilir. Bu durumda aktivitelere düşük seviyelerde başlanmalı ve yoğunluğu kademeli olarak artırılmalıdır. Aşırı spor aktivitelerinden sonra bazen çocuklarda topuk ve diz ağrısı olabilir. Spora başladıktan sonra kemik ve eklem ağrısı olan çocukların değerlendirilmesi pediatrik ortopedist tarafından yapılmalıdır. Ayrıca, sene içerisinde düzenli spor yapan çocuklar ile yaz okulunda spora başlayacak çocukların farklı gruplarda yer alması önerilir. Fiziksel ve psikolojik açıdan denge sağlanarak çocuk spora teşvik edilmelidir.”

Yaz okullarında oluşabilecek kazalara dikkat!
Yaz okullarında oluşabilecek kazalarla ilgili olarak da Doç. Dr. Muharrem İnan, şunları söylüyor:
“Yaz okullarında gelişebilecek spor kazaları arasında en önemlileri kas-iskelet sistemi yaralanmaları, düşmeler ve suda meydana gelebilecek kazalardır. Gerekli fiziksel önlemlerin alınmasının yanı sıra, çocuklara olası yaralanmalara karşı eğitim verilmesi faydalıdır. Çocuk yaptığı spora uygun kıyafetler giymelidir. Bisiklet kullanan çocuklar mutlaka kask takmalıdırlar. Havuz derinliği ve çevre düzenlemesi çocukların düşmesini engelleyecek şekilde yapılmalıdır. Gerekli durumlarda uygun müdahaleleri yapabilecek sağlık personelinin de bulunması gereklidir.”
kaynak:kanka.net
 
Geri
Üst