Çikolata kisti ameliyatı sonrası ilişki sakıncalımıdır?

Uzman SühaN

Administrator
Çikolata kisti ameliyatı sonrası ilişki sakıncalımıdır?
çikolata kisti ameliyatından sonra ilişki zararlımıdır,çikolata kisti ameliyatı nasıl yapılır,çikolata kistinin evreleri,çikolata kistinin tedavisi hakkında bilgiler



Çikolata kisti ameliyatı sonrası cinsel ilişki mümkün mü? Çikolata kisti (endometrioma) ameliyatları açık (laparotomi yöntemi ile) ve kapalı (laparoskopi yöntemi ile) olmak üzere iki şekilde yapılır. Bu tür ameliyatlar hastanın normal hayata daha kısa sürede dönebilmesi mümkün olduğundan ve operasyon sonrası oluşabilecek ağrıların miktarı daha az olacağından laparoskopi yöntemi ile kapalı ameliyatlar tercih edilmektedir. Laparoskopide operasyon maksimum 1 cm’lik bir kesiden tamamlanır ve operasyon yapılan bölge atmosfer ile temas etmez. Hasta her açıdan konforlu bir iyileşme süreci geçirir.
çi.jpg




Çikolata kisti ameliyatı sonrası cinsel ilişki, ameliyatın türüne göre değişiklik göstermektedir. Açık ameliyatlar sonrasında cinsel ilişkinin zamanı hakkında bir kısıtlama yapılmaz. Ancak laparoskopi yöntemi ile yapılan ameliyatlar sırasında, rahmi hareket ettirebilmek için vajinadan bir alet takılması gerekebilir. Ameliyatta uygulanan bu prosedür sırasında serviks (rahim ağzı) gergin bir şekilde kalacağından serviksin iyileşmesi biraz zaman alabilmektedir. Bu bölgenin tamamen iyileşmesi beklenmeden cinsel ilişkiye girilmesi, serviks ya da uterus (rahim) bölgelerinde enfeksiyonların gelişmesine, vajinal kanamalara neden olabilmektedir. Bu nedenlerle çikolata kisti ameliyatı sonrası cinsel ilişki hemen mümkün olmamaktadır.

Operasyon sonrası, ameliyatı yapan hekim, ameliyatın detayları hakkında bilgi veren bir rapor verecektir. Bu raporda cinsel ilişkinin zamanı hakkında bir bilgi verilmemiş ise konu hakkında hekimin kendisinden bilgi alınması gerekir.

Laparoskopi yöntemi ile yapılan yumurtalık kisti ameliyatlarının sonrasında uzmanlar cinsel ilişkiye girmek için genel olarak 4–6 hafta beklenilmesini önermektedirler. Bu tür ameliyatların sonrasında kadınların erken dönemde tampon kullanılması da oluşabilecek enfeksiyonlar ve kanamalar sebebiyle önerilmemektedir. Ancak çikolata kisti (endometrioma) ameliyatı sonrasında cinsel ilişkinin ne zaman mümkün olabileceği konusunda operasyonu yapan hekimden bilgi alınması daha doğru olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Çikolata kisti ağrıya neden olur mu? başlıklı makalemizde çikolata kisti, çikolata kisti ameliyatı ve çikolata kisti belirtileri hakkında bilgiler verilmektedir.Çikolata kisti ameliyatları nasıl yapılır? Çikolata kisti (endometrioma) varlığı tespit edildikten sonra uygulanacak tedavi yöntemi kistin, boyutuna göre de değişmektedir. Çikolata kistlerinin boyutları 10 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. 4 cm’den daha küçük kistler için gözlem tedavisi uygulanabilmektedir. 4 cm’den daha büyük kistler ise ameliyatla alınır.


Ameliyatın türü hastanın ihtiyacına göre değişmekte öncelikle laparoskopik cerrahi tercih edilmektedir. İleri seviye karın içi yapışıklıkların varlığında ise açık ameliyat (laparotomi) gerekli olabilmektedir.Laparoskopinin laparotomiye göre birçok avantajı vardır. Laparoskopik yöntemde operasyon yapılan bölge atmosfer ile temas etmez. Sadece 1 cm’lik bir kesiden operasyon tamamlanır. Bu da hastanın iyileşme sürecinin kısalmasını ve günlük hayatına daha kısa sürede dönebilmesini sağlar. Operasyon sonrasında oluşabilecek ağrıların miktarı azalır. Hasta her açıdan konforlu bir iyileşme süreci geçirir. Bu avantajlarından dolayı çikolata kistlerinin ameliyatında en sık tercih edilen yöntem laparoskopidir.

Çikolata kisti ameliyatları kistin içinin boşaltılması ve kistin cidarının bulunduğu yerden tamamen çıkarılması (kistektomi) prensibine dayanmaktadır. Bu yöntem dışında kistin içindeki sıvının aspire edilmesi (sıvının boşaltılması); kist cidarlarının çıkarılmadan yakılması gibi yöntemlerde kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında en etkili olan yöntem ise kistektomi yöntemidir.

Özellikle laparoskopide kistin cidarının tam olarak çıkarılması işlemi zordur. Bu açıdan ameliyatı yapacak ekibin tecrübeli olması ve ameliyatta kullanılan yöntem önem taşımaktadır. Kist cidarının tam olarak temizlenmemesi (kist cidarının eksik alınması) ya da kistektomi dışındaki diğer yöntemlerin kullanılması, hastalığın 6 ay ile 1 sene içinde nüksetme ihtimalini arttırmaktadır. Bu açıdan başarılı bir operasyon ve sonrasında uygulanacak ilaç tedavileri ile hastalığın tekrarlama olasılığı azalmaktadır.
 
Geri
Üst