Çift rahimle hamile kalan varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Çift rahimle hamile kalan varmı?
Anne karnındayken dişi fetusta rahim, iki küçük tüpten oluşmaya başlar. Fetus büyüdükçe bu tüpler birleşerek büyük, içi boş bir organı yani rahmi meydana getirirler. Bazen bu tüpler tam olarak birleşmezler ve her biri ayrı bir boşluk oluştururlar. Bu durumda çift rahimden bahsedilir. Çift rahimde, genelde her birinin ayrı rahim ağzı olur. Bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olur yada ikiye ayrılmış durumda bulunur. Çift rahim olması durumu oldukça nadir rastlanan bir durumdur, hatta bazen tanısı bile konmaz. Normal gebeliklerin %2 ile 4 ünde çift rahim gelişir.
Belirtileri nelerdir
Çift rahimli kadınların bazıları durumlarının farkında bile değildirler. Hatta bunlar gebelik ve doğum sırasında bile farkına varmazlar. Belirti olarak şunlar görülebilir;
  • Karında bir kitle hissedilmesi
  • Adet kanaması öncesinde ve sırasında alışık olmadık ağrı varlığı
  • Adet kanaması sırasında aşırı kanama olması
Neden olur
Araştırmacılar nedenini tam olarak bilememektedir. Ancak bu durum böbrek anormallikleri ile genelde beraber bulunmaktadır. Bu da, bir şeylerin, doğumdan önceki dönemde, tüplerin gelişimini etkilediğini düşündürmektedir.
Tanı nasıl konur
Doktorunuz normal muayene sırasında rahim ağzınızın çift olması ve rahminizin farklı şekilde olmasından dolayı teşhisi koyar. Ancak anormal bir durumdan şüphelenirse diğer tetkikleri de ister.
  • Ultrasound, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans (MR) ile iç organlarınız taranır.
  • Histerosalpigografi ile rahim içine boyalı bir madde verilerek X ışını ile rahmin şekli belirlenir.
  • Histeroskopi ile doktorunuz rahminize ışıklı, ince bir tüp sokarak rahim içine bakar.
  • Laparaskopi ile karından yapılan küçük bir kesi yapılarak ışıklı fiber optik bir alet karın içine sokulur ve oradaki organlara bakılır.




2.png







Nelere yol açabilir
Çift rahmi olan çoğu kadının normal bir cinsel hayatı, gebeliği ve doğumu olur. Ancak bazen kısırlığa ve düşüğe neden olabilir. Bazen de erken doğum ve bebeğin rahim içinde anormal pozisyonda olmasına neden olabilir.
Tedavi gerekir mi
Eğer çift rahminiz var ve herhangi bir belirti yada şikayetiniz yoksa tedavi pek gerekmez. Çift rahmin cerrahi operasyonla birleştirilmesi nadiren yapılır. Eğer gebeyseniz doktorunuzla olası sorunları konuşmanız gereklidir. Doktorunuzun size erken doğumu önlemek için ve doğum olayıyla ilgili önerileri olacaktır.

Anne karnındaki dişi fetüsün gelişimi sırasında rahim iki tüpte şeklinde başlar ve fetüs büyümeye bağlayınca rahmi oluşturur.
Nadir de olsa bu tüpler birleşemez bu durumda da çift rahim ( uterus ) oluşmaktadır. Bu rahimlerin ayrı ağızları vardır. Bazı kadınların vajinaları da çift ve ya ikiye ayrılmış durumdadır.
Gebelikte çift rahim çok nadir bir şekilde görülmektedir. Kadınlar çift rahim oldukları anlayamazlar ki sadece gebe kaldıktan sonra öğrenirler. Çift rahim genelde belirti vermez, karında kitle hissedilmesi gibi, bazen adetler ağrılı ve fazla kanamalı gelebilir.




Çift rahmin teşhisi utrason, rahim filmi, laparoskopi, MR ile belirlenebilir. Rahim içine Histerosalpigografi ile boyalı bir madde salarak x ışını ile rahmin durumu belirlenir. Rahme ışıklı bir tüp koyarak rahmin içine bakarlar.
Çift rahim bulunan kadınların cinsel yaşamı, gebeliği ve de doğumu normal olur. Sadece nadir olarak kısırlığa ve düşüğe sebep olmaktadır.
Çift rahimli olan anne adaylarının gebelikte sorun açmaması için doktor takibinde bulunmalıdırlar. Sonucunda düşük tehlikesi riski yaşanabilir. Bu durumda annelerin bebekleri çoğunlukla makat pozisyonu ile gelmektedir ve bu yüzden de doğumlarsa sezaryen önerilmektedir.
Şikayetiniz veya sizi rahatsız edecek belirtiniz yoksa bir tedavi gerektirmez. Gebelik var ise o zaman doktorunuzla görüşmemeli bir düşük yaşanmaması için gerekli önlemleri almalısınız. Bir kadında çok fazla düşük yaşanıyorsa o zaman çift rahmin cerrahi bir operasyonla birleştirilmesi mümkündür.
 
Geri
Üst