Çift rahim nedenleri,çift rahim belitileri,çift rahim kısırlık yaparmı,çift rahim tedavisi,çift rahim ameliyatı,çift rahim hakkında bilgiler
Anne karnındaki dişi fetüsün gelişimi sırasında rahim iki tüpte şeklinde başlar ve fetüs büyümeye bağlayınca rahmi oluşturur.
Nadir de olsa bu tüpler birleşemez bu durumda da
çift rahim ( uterus ) oluşmaktadır. Bu rahimlerin ayrı ağızları vardır. Bazı kadınların vajinaları da çift ve ya ikiye ayrılmış durumdadır.
Gebelikte çift rahim çok nadir bir şekilde görülmektedir. Kadınlar çift rahim oldukları anlayamazlar ki sadece gebe kaldıktan sonra öğrenirler. Çift rahim genelde belirti vermez, karında kitle hissedilmesi gibi, bazen adetler ağrılı ve fazla kanamalı gelebilir.
Çift rahmin teşhisi utrason, rahim filmi, laparoskopi, MR ile belirlenebilir. Rahim içine Histerosalpigografi ile boyalı bir madde salarak x ışını ile rahmin durumu belirlenir. Rahme ışıklı bir tüp koyarak rahmin içine bakarlar.
Çift rahim bulunan kadınların cinsel yaşamı, gebeliği ve de doğumu normal olur. Sadece
nadir olarak kısırlığa ve düşüğe sebep olmaktadır.
Çift rahimli olan anne adaylarının gebelikte sorun açmaması için doktor takibinde bulunmalıdırlar. Sonucunda düşük tehlikesi riski yaşanabilir. Bu durumda annelerin bebekleri çoğunlukla makat pozisyonu ile gelmektedir ve bu yüzden de doğumlarsa sezaryen önerilmektedir.
Şikayetiniz veya sizi rahatsız edecek belirtiniz yoksa bir tedavi gerektirmez. Gebelik var ise o zaman doktorunuzla görüşmemeli bir düşük yaşanmaması için gerekli önlemleri almalısınız.
Çift rahim tedavisinde, Bir kadında çok fazla düşük yaşanıyorsa o zaman çift rahmin cerrahi bir operasyonla birleştirilmesi mümkündür.