Cemaatle Kılınan Namazlar Hangileridir?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Cemaatle Kılınan Namazlar Hangileridir?
cemaatle kılınan namazlar nelerdir hangileridir nasıl kılınırlar kılınış şekilleri ile ilgili bilgiler burada melekler
Kurban bayramına sadece 2 gün kaldı, yarın arefe günü. Şimdiden tüm meleklerin ve İslam aleminin mübarek kurban bayramlarını meleklermekani.com olarak kutluyoruz. Bayram günü yapılacak ilk ibadet bildiğiniz gibi bayram namazıdır. İşte bu yazımızda da bayram namazı gibi cemaatle kılınan namazlardan bahsetmek istiyoruz sizlere.





Cemaatle farz namazlar kılınır. Teravih dışında nafile ve sünnetlerin cemaatle kılınması, Hanefîlere göre mekruhtur (Şafiîlerde mekruh değildir) Cuma ve bayram namazlarının ise cemaatle kılınması şarttır

Kadınlar için cemaatle namaz, emredilmiş sünnet değildir Fakat adabıyla katılırlarsa, bunun sevabına kavuşurlar Kadınlar için daha faziletli olan, cami cemaatine çıkmak değil; namazları evde kılmaktır Erkekler içinse sünnet olan, namazları cami cemaatiyle kılmaktır

Camiye gitme fırsatı bulamayan erkeklerin de, bulundukları yerde cemaat yapmaları esastır Fakat mazeretsiz olarak cami cemaatini terkedip, evde veya iş yerinde cemaat yapmak mekruhtur Bununla birlikte, camiler dışındaki cemaatler de, tek başına kılınan namazlardan üstündür

1) Cemaatten her biri imama uymaya niyet eder, mesela; "Niyet ettim bugünkü sabah namazının farzını edaya, uydum şu imama" diye niyette bulunur. Sonra imam ellerini kaldırır ve açıktan "Allahu ekber" diyerek namaza başlar. Cemaat de ellerini kaldırarak gizlice "Allahu ekber" deyip imam ile birlikte namaza başlarlar, imam ve cemaat "Sübhaneke..."yi gizlice okurlar, sonra cemaat susar, imam gizlice "Eüzü" ve "Besmele" okur, kıraatte bulunarak namazı şu şekilde kıldırır:
Sabah namazı ile akşam ve yatsı namazlarının ilk ikişer rekatlarında ve vitir namazının her üç rekatında, cuma ve bayram namazlarının bütün rekatlarında Fatiha ile ilave edeceği ayetleri açıktan yani cemaatin işitebileceği bir sesle açık olarak okur, diğer tekbirleri tesmi'leri (semiallahü limen hamideh) sözünü ve selamları açıktan yapar. Akşam namazının üçüncü ve yatsı namazının üçüncü ve dördüncü rekatlarıyla, öğle ve ikindi namazlarının bütün rekatlarında tekbirleri, tesmi'leri ve selamları açıktan, "Sübhaneke" ile kıraati gizlice okur.

2) imam, sabah namazının ilk rekatında okuyacağı ayetleri, ikinci rekatta okuyacağı ayetlerden ikide bir oranında uzun bulundurmalıdır. Bu bir sünnettir. Bu, cemaatin ilk rekata yetişmesine yardımcı olur

3) Cemaat, tekbirleri gizlice alırlar, imam rükudan kalkarken, açıktan "Semiallahu limen hamideh" ve gizli olarak da "Rabbena ve lekel-hamd" der. Ebu Hanife'den başka bir rivayete göre, imam "Rabbena ve lekel-hamd" demez. Cemaat de gizlice yalnız "Allahümme Rabbena ve lekel-hamd" yahut "Rabbena lekel-hamd" der ve imam ile beraber gizlice rükuda üç kere "Sübhane Rabbiyel-azim (yüce olan Rabbimi her türlü eksiklikten tenzih ederim)" secdelerde de, üçer kere "Sübhane rabbiyel-a'la (En yüce olan Rabbimi her türlü eksiklikten tenzih ederim)" derler.

4) imam ile cemaat birinci oturuşlarda yalnız "et-Tehiyyat'ı ikinci oturuşlarda, "et-Tehiyyat" ile beraber, "Salli-Barik" ve "Rabbena atina..." dualarını gizlice okurlar. imam önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa açıktan selam verince, cemaat de bu şekilde birlikte gizlice selam verir. imam açıktan okuduğu Fatiha'nın sonunda gizlice "Amin" diyeceği gibi, cemaat de gizlice "Amin" derler.

5) imam selam verdikten sonra, müezzin açıktan "Allahümme ente's-Selamu ve minke's-Selamu tebarekte ya zel-celali vel-ikram" der. Sünnet varsa kılar, daha sonra Hz. Peygamber'e salatü selam getirilir. Ya müezzin sesle veya imam ile cemaatten her biri gizlice "Ayetel-kürsi"yi okur, otuz üçer kere "Sübhanallah", "Elhamdü lillahi", "Allahu ekber" derler. Bunların bu sayısı, sağ elin parmakları ile tespit edileceği gibi, tesbih taneleriyle de tespit edilebilir. Elverir ki bir yanlışlık yapılmasın.

6) Yukarıdaki şekilde, 33'er kere tesbih, hamd etme ve tekbirden sonra müezzin sesle; "la ilahe illallahü vahdehu la şerike lehu, lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir, Sübhane Rabbiyel-aliyyula'lal-vehhab" der, bütün cemaat de iki elleriyle yüzlerini teberrüken meshederler.
Tek başına namaz kılanlar da bunları okurlar. Bütün bunlar namazın müstehaplanndan olup, bunlara riayet edenler büyük ecre nail olurlar.

7) Namazların vakit, rükün ve rekatlarına riayet edilerek kılınması, Hz. Peygamber'den tevatüren nakledilmiş olup, bu konuda ayrıca yüzyıllardan beri ümmetin icmai meydana gelmiştir. Resulullah (s.a.s); "Beni nasıl namaz kılar görürseniz, siz de böylece namaz kılınız" diye emretmiştir. .Bu yüzden Hz. Muhammed (s.a.s)'in kılmış olduğu namazlara aykırı düşen bir namaz islam dini nazarında geçerli bir namaz sayılmaz.