canli yem - beyaz kurt üretimi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
canli yem - beyaz kurt üretimi
akvaryum canlı yem canlı yem üretimi balık yemi üretimi akvaryum balık yemi
Beyaz kurt üretimi yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi amacı ile Beyaz Kurt Üretim Teknikleri ve Beyaz Kurt İle İlgili Genel Bilgiler başlıkları altındaki makalemi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

BEYAZ KURT ÜRETİM TEKNİKLERİ


Beyaz kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüğü gibi 15x20x10 (en:15 cm, boy:20 cm, yükseklik:10 cm) ebatında 1 adet ağzı kapaklı kaba, resim-2’de görülen torflu toprağa, resim-3’de görülen beyaz kurt kültürüne, ve resim-4 de görülen kurtların temel besin kaynağı olan yeme (bebelac) ihtiyacımız bulunmaktadır.

Üretime başlayabilmek için öncelikle ağzı kapaklı bir kaba ihtiyacımız var demiştik. Evde kullandığımız plastik saklama kapları da bu işi görecektir. (Resim-1)

RESİM-1
canli-yem-beyaz-kurt-uretimi1-9476.jpg


Bu kabın içerisine çiçekçiden aldığımız 2,5 lt’lik torflu toprağın (Resim-2) 100-200 gr.’ı kabın içine dökülür.

RESİM-2
canli-yem-beyaz-kurt-uretimi2-9645.jpg


Burada önemli olan daha hızlı bir üreme için toprağın yüksekliğinin 2-3 cm’den fazla olmamasıdır. (Resim-3)

RESİM-3
canli-yem-beyaz-kurt-uretimi3-8229.jpg



Bu aşamadan sonra Resim-4’de görülen beyaz kurt kültürünü üretim kabımıza aşılamamız gerekir.

RESİM-4
canli-yem-beyaz-kurt-uretimi4-1117.jpg



Resim-5’de görüldüğü gibi beyaz kurt kültürümüzü dökerek aşılama işlemini gerçekleştirmiş oluruz.

RESİM-5
canli-yem-beyaz-kurt-uretimi5-6868.jpg



Şimdi sıra geldi yem konusuna. Beyaz kurt üretimi için şimdiye kadar değişik yöntemler denedim. En çok mısır unu ve bebekler için kullanılan bebelac mama’ların faydası olduğunu gözlemledim. (Resim-6)

RESİM-6
canli-yem-beyaz-kurt-uretimi6-7925.jpg


Mısır unu veya bebelac mama’dan 1 tatlı kaşığı kadar vermeniz yeterli olacaktır. Kurtlar genelde bu yemin altına gelecek ve buradan besleneceklerdir. Burada bir hususa dikkatinizi çekeceğim; yemi toprağın üzerine belli bir noktaya koyduktan sonra bir miktar su ile ıslatınız. Aksi takdirde yem kuru olacağından kurtlar bu yemi uzun süre yiyemeyeceklerdir. Vermiş olduğunuz yem kurtlara yaklaşık 1 hafta yetecektir. 1 hafta sonra aynı şekilde yem vermeniz gerekmektedir. Bazen vermiş olduğunuz yemlerde tüylenme,pamukçuk oluşabilir. Bu durumda kurtların daha iyi üremeleri açısından yemi yenilemeniz daha iyi olacaktır.

Beyaz kurtların üremeleri yavaştır. Bu yüzden aşılamayı yaptıktan 20 gün sonra üremeye başlarlar. Bu 20 günlük süre zarfında kurtlarınızın bir an önce üremeleri açısından balıklarınıza vermenizi tavsiye etmiyorum. 20.günden itibaren bir cımbız yardımıyla kurtları topraktan alıp, düzenli olarak haftada 1 kez vermeye başlayabilirsiniz.

Beyaz kurtların oksijen almaları açısından kabın kapağını günde 1 kez açıp kapatmanız yeterli olacaktır.

Beyaz kurtların en iyi üredikleri sıcaklık 16-18 derece arasında olup, 2 derecenin altında üreme durur, 24 derece ve üzerindeki değerlerde ise kısa sürede ölürler.

BEYAZ KURT İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

1-
Beyaz kurtlar başta balıklar olmak üzere pek çok amfibyum ( semenderler, kurbağalar) ve bazı kuş türleri ( bülbüller) için de kullanılabilecek ideal canlı yemlerdir.

2-
Beyaz kurtlar tatlı su içerisinde birkaç gün, tuzlu suda ise birkaç saat kadar canlı kalabilmektedirler. Su içerisindeki hareketleri ve kendilerine has kokuları ile balıkları cezbetmekte ve en iştahsız balık bile beyaz kurtlara hayır diyememektedir.

3-
Beyaz kurtların ömürleri ortalama olarak 2 ay kadardır. Bir beyaz kurt günde ortalama 20 yumurta, hayatı boyunca ise ortalama 750-1000 kadar yumurta bırakır.

4-
Beyaz kurtlarda yaşamlarını sürdürebilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Toprak ne kuru ne de çok ıslak olmalıdır.

5-
Beyaz kurtlar ışıktan hoşlanmazlar ve karanlık yerleri tercih ederler.

6-
Beyaz kurtlar birçok besini iştahla tüketirler. Ezilmiş patates, süt ile ıslatılmış bir dilim ekmek, süt ile ıslatılmış kuru kedi-köpek mamaları, balık yemleri, sebze-meyve artıkları, tahıllar, çeşitli hububat unları kullanılabilecek besinler arasındadır. Süt toprak içerisinde zamanla koku yapacağı için tavsiye etmiyorum. Şimdiye kadar kullandığım yemler arasında en çok mısır unu ve bebekler için kullanılan bebelac mamaların üremelerinde büyük bir faktör yarattığını gözlemledim.

7-
Beyaz kurtlar sadece nemli besinleri tüketebilirler. Eğer besini kuru olarak verirseniz yem yumuşayana kadar bekleyeceklerdir. Besinleri yeteri kadar nemlendirip vermeniz bu durumun önüne geçecektir.

Sonuç olarak beyaz kurtlar yetişkin balıklarımız için ideal bir yemdir. Beyaz kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalık riski içermezler. Balıklarınızı ve diğer canlıları sadece beyaz kurt ile beslemenizi tavsiye etmiyorum. Her gün beyaz kurt vermek obesite ve üreme gibi sorunlara yol açabilir.

Haftada 1 kez veya İki haftada 1 kez vermeniz daha uygun olacaktır
 
Geri
Üst