Canlı Doğuran Akvaryumu Kurulumu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Canlı Doğuran Akvaryumu Kurulumu
akvaryum canlı doğuranlar canlı doğuran akvaryumu doğuran akvaryum balıkları akvaryumlar kurulumu
Canlı Doğuran Akvaryumu Kurulumu


Canlı doğuranlar adı üzerinde yumurtalar dişi balığın üzerinde döllenip, yumurtanın gelişimi ve gelişimini tamamlayan yavrunun dişi balık karnında canlı çıkmasıyla üreyen balik türleridir. Genellikle akvaryum hobisine yeni başlayanların seçimi olan yetiştirilmesi, üretimi ve bakım açısında zorluk derecesi düşük tropik canlılardır.

Yaşadıkları su şartları (pH, GH, KH, sıcaklık), minumum akvaryum boyutları öğrenilip o boyutlara göre akvaryum seçilip aynı şartlarda yaşayabilen balık ve bitki türlerini belirlemelisiniz. Akvarum ebatları belirlenirken tavsiye edilen kişinin sahip olabileceği en büyük akvaryumu tercih etmesidir. Unutulmamalıdır ki büyük akvaryumlarda biyolojik dengenin korunması daha kolaydır. Canlı doğuranlar genelde grup halde bulundurulmalıdırlar. Karma bir Canlı doğuran akvaryumu için akvaryum ebadının minimun 80-90 lt. olması önerilir.

Gerekli araştırma yapıldıktan sonra akvaryum kurulumu için harekete geçebilirsiniz. Canlı doğuranlar olarak bilinen balık türleri akvaryumcularda sıkça görebileceğiniz

Poecilia reticulata (lepistes), Poecilia schenops (molly), Xiphophorus Maculatus (plati), Xiphophorus Helleri (kılıç kuyruk), Poecilia velifera (velifera)’dır.

SU DEĞERLERİ

Canlı doğuranların yaşadıkları su değerleri toleranslıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu su değerlerindeki ani değişikliklere engel olmaktır.

Genel olarak yaşadıkları su değerleri;
pH: 7 – 8.3
GH: 10 – 30
Isı : 20 –28 C

Türlere göre yaşadıkları pH ve su sıcaklıkları ve minumum akvaryum boyutları

Min.Lt. PH ISI
Poecilia reticulata 5,5-8,5 24-28 C 30 Lt
Poecilia schenops 7,5-8,2 24-28 C 80 Lt
Xiphophorus Maculatus 7-8,2 20-26 C 30 Lt
Xiphophorus Helleri 7-8,3 20-28 C 50 Lt
Poecilia velifera 7,5-8,5 25-28 C 160 Lt

Isıtıcı seçimi yapılırken kaliteli bir markanın ürünününn kullanılmasını tavsiye ederim. Unutulmamalıdırki ani ısı değişimleri balıkların strese girmesini,
Ve hastalıkların oluşmasına sebep olacaktır. Piyasada bulunan ısı ayarları yapılabilen kaliteli termostatlardan kullanılmasını öneririm. Özellikle Poecilia schenops (molly) ani ısı değişiklerinden çok çabuk etkilenip mantar, beyaz benek gibi hastalıklara yakalanabilir
.Akvaryum tabanında kullanılacak malzemenin özelliklerinede dikkat edilmelidir. Kireç içermeyen ve suda salınım yapmaycak malzeme kullanılması gerekmektedir.Salınımlardan doğabilecek su değerlerindeki değişimler balıklar üzerinde olumsuz etki yaratır ve strese girip, hastalanmalarına sebep olur. Bitkili bir akvaryum için en 6 cm.lik bir kum kalınlığı sağlanmalıdır.
Su değerlerinin korunabilmesi için düzenli su değişimleri yapılmalıdır.Eğer çeşme suyu kullanılacaksa dinlendirilmiş, havalandırılmış ve su düzenleyicelerle hazır hale getirilmiş su kullanılması uygundur.

BİTKİ SEÇİMİ
Canlı doğuranların besin kaynaklarının önemli bir bölümü bitkisel ağırlıklıdır.
Bol bitkili akvaryumları severler.Bitki seçimi yapılırken özellikle balıkların zarar vermelerini engellemek için yaprakları sert olan, doğurgan balıklar olmalarından dolayı yavruların saklanmalarına fırsat veren sık yapraklı bitki türlerinden kullanılması uygundur.Aksi halde yumuşak yapraklı bitkilerin tadına bakmaktan çekinmezler.Bitki seçini yapılırken 24-26 C sıcaklıkta daha iyi gelişim gösteren türlerden seçilmesine de dikkat edilmelidir.

BESLENME
Beslenmeleri de oldukça kolaydır.

Spirulline içeren kaliteli kuru yemler, ve yosun ile beslenirler. Yavrular ufalanmış pul yemlerle beslenebilirler. Değişik marklara ait ürünlerle çeşitli yemleme yapmak gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Canlı yem ve tubifex çıkarıldıkları ortamdan kaynaklanan parazit taşırma riskinden dolayı verilmemesi daha uygundur.

ÜREME
Canlı doğuranlarda üreme yumurtaların dişi balığın üzerinde döllenip, yumurtanın gelişimi ve gelişimini tamamlaması ve dişi balığın karnından karnında canlı çıkması yoluyla üreyen balik türleridir.
Üremeleri oldukça kolaydır. Akvaryuma koyulacak balık miktarı belirlenirken dişi balık sayısını, erkek sayısından fazla tutulmalıdır. Aksi halde sürekli kovalanan dişi halsiz düşecek ve ölecektir.
Doğan yavrular 3 ay içerisinde cinsel olgunluğa erişebilirler. Üretimleri sırasında en az 20 lt lik bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Bir çok akvaryumsever akvaryumcularda satılan yavruluklarda üretim yapabilmektedir.Yavruluğa alınan dişi stress altında olacağından doğan yavrularının bir kısmını yiyebilir. Eğer akvaryumunuzda dişi balığınızın strese girmeden saklanabilip doğuracağı ve doğan yavruların saklanabileceği sık yapraklı bitkiler varsa canlı doğuranların üremeleri için gereken şartlar oluşmuş demektir. Yavrular için ufalanarak hazırlanmış yemleri rahatlıkla yiyebilirler Canlı doğuran türlerden biri olan Velifera ise diğer türlere gore fazla doğurgan olmayan bir türdür. Yavrular diğer türlere daha yavaş gelişir bakımları daha zordur. Üretilebilmeleri için en az 140-150 lt.lik bir akvaryuma ihtiyaç vardır.
 
Geri
Üst