Uzman SühaN
Administrator
C vitamini nedir faydaları nelerdir ?
C vitamini ; Başlıca sebze ve meyvelerde bulunan temel bir besindir. Vücutta kemik, kan damarı ve cildi oluşturmak ve sürdürmek için C vitamini gerekir. C vitamini, suda çözünür bir vitamindir, önemsiz miktarda haricinde vücut tarafından depolanamayan bir vitamidir. Her gün tekrar doldurulması gerekir. C vitamini , sağlıklı diş, kemik, dişeti, kıkırdak , omurga diskleri , deri ve kan damarlarını geliştirmek ve korumak için gerekli olan bir protein olan kollajen üretmeye yardımcı olur .
C vitamini (ayrıca askorbik asit olarak bilinir) sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Suda çözünen bir vitamin ve güçlü antioksidan , vücuda kemik, kan damarı ve cilt dahil olmak üzere bağ dokusu oluşturmasına ve bakım yapmasına yardımcı olur. C vitamini dokuları onarır ve yeniler, kalp hastalıklarına karşı koruma , demir emiliminde yardımcı olur. Araştırmalar, C vitamininin serbest radikallerle mücadele ederek ve çeşitli nitratların etkilerini nötralize ederek çeşitli kanserlere karşı korunmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor . C vitamini, aynı zamanda soğuk algınlığı süresini ve semptomlarını azaltabilir.
C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?
C vitamini eksikliği belirtileri, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, eklem ve kas ağrıları, diş eti kanamaları ve bacak döküntüleri içerir. Uzun süreli eksiklik, nadir görülen ama potansiyel olarak şiddetli bir hastalığa neden olabilir. Vücut kendi başına C vitamini yapamaz ve C vitamini depolamaz. Bu nedenle, günlük diyetinize bol miktarda C vitamini içeren gıdalar eklemek önemlidir.
C vitamini eksikliğinde çıkan sorunlar
Yüksek tansiyon
Safrakesesi rahatsızlığı
inme
Belirli kanserler
ateroskleroz
Bununla birlikte, uzun süreli C vitamini eksikliklerine gelince, sorunlar daha da kötüleşir.Bu ve diğer ciddi sağlık sorunlarına bulaşmak istemiyorsanız, önemli C vitamini bakımından zengin gıdaları yemeniz şarttır.
C vitamini, kolesterol düzeylerini düşürmez veya kalp krizinin genel riskini azaltmaz, ancak kanıtlar, arterlerin hasara karşı korunmasına yardımcı olabileceğini gösterir. Düşük C vitamini seviyeniz varsa ve yediğiniz gıdalarla yeteri kadar zorluk çekiyorsanız, bir takviye almak konusunda doktorunuza danışın.
C vitamini hangi besinlerde var ?
Elma, kuşkonmaz, çilek, brokoli, lahana, kavun , şeftali, karpuz, karnabahar, turunçgiller ,limon, koyu yapraklı yeşillikler (lahana, ıspanak), biber (özellikle en yüksek C vitamini içeriği sunan kırmızı biber), patates ve domates. C vitamini, vücudun ihtiyaç duyduğu şeylere bağlı olarak hem bir antioksidan hem de pro-oksidan olma özelliğine sahiptir. Bu mekanizma vücudun çeşitli fonksiyonlarına hizmet etmesini sağlar.
C vitamini nin faydaları
C vitamini kan damarlarını genişletebilir ve bu kalp rahatsızlığına ve hipertansiyon veya yüksek tansiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir . C vitamini kolesterolü dengeler. C vitamini , yaşla ilişkili maküler dejenerasyonun yanı sıra katarakt riskini düşürmeye yardımcı olabilir . Diyabetli hastaların C vitamini alması böbek ve göz hastalıklarından koruyacaktır. C vitamini sağlıklı mukoza için gereklidir ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur .
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Hücre hasarını önler
Vücudun dokularını korur
Soğuk algınlığına iyi gelir
Kemikleri, eklemleri, tendonları ve bağları birbirine bağlamak için gerekli kolajen oluşturur.
C vitamininin en iyi kaynakları taze meyve ve sebzelerdir. Isı ve suda pişirme bazı C vitamini içeriğini yok edebilir, bu nedenle çiğ gıdalar en iyisidir. Diyetinizde yeterli C vitamini elde etmenin en iyi yolu yeterli meyve ve sebze yemenizdir. Taze sebze salatalar da mükemmel C vitamini kaynaklarıdır.Yeterince taze sebze veya meyve alamıyorsanız alternatif olarak C vitamini takviyesi almayı düşünün.
C vitamini , serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin yol açtığı hasarlara karşı yanı sıra toksik kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerden koruyan birçok antioksidandan biridir . Yeterli C vitamini seviyesine sahip kişilerin, C vitamini eksikliği olanlara kıyasla enfeksiyonlarla mücadele edebileceği düşünülmektedir. C vitamininin bazı kanserli doku türlerinin büyüme hızını azalttığı tespit edilmiştir. Araştırmacılar , tedavi seçenekleri sınırlı kanserli hastalarda C vitamini kullanmayı öneriyor.
C vitamini (ayrıca askorbik asit olarak bilinir) sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Suda çözünen bir vitamin ve güçlü antioksidan , vücuda kemik, kan damarı ve cilt dahil olmak üzere bağ dokusu oluşturmasına ve bakım yapmasına yardımcı olur. C vitamini dokuları onarır ve yeniler, kalp hastalıklarına karşı koruma , demir emiliminde yardımcı olur. Araştırmalar, C vitamininin serbest radikallerle mücadele ederek ve çeşitli nitratların etkilerini nötralize ederek çeşitli kanserlere karşı korunmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor . C vitamini, aynı zamanda soğuk algınlığı süresini ve semptomlarını azaltabilir.
C vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?
C vitamini eksikliği belirtileri, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, eklem ve kas ağrıları, diş eti kanamaları ve bacak döküntüleri içerir. Uzun süreli eksiklik, nadir görülen ama potansiyel olarak şiddetli bir hastalığa neden olabilir. Vücut kendi başına C vitamini yapamaz ve C vitamini depolamaz. Bu nedenle, günlük diyetinize bol miktarda C vitamini içeren gıdalar eklemek önemlidir.
C vitamini eksikliğinde çıkan sorunlar
Yüksek tansiyon
Safrakesesi rahatsızlığı
inme
Belirli kanserler
ateroskleroz
Bununla birlikte, uzun süreli C vitamini eksikliklerine gelince, sorunlar daha da kötüleşir.Bu ve diğer ciddi sağlık sorunlarına bulaşmak istemiyorsanız, önemli C vitamini bakımından zengin gıdaları yemeniz şarttır.
C vitamini, kolesterol düzeylerini düşürmez veya kalp krizinin genel riskini azaltmaz, ancak kanıtlar, arterlerin hasara karşı korunmasına yardımcı olabileceğini gösterir. Düşük C vitamini seviyeniz varsa ve yediğiniz gıdalarla yeteri kadar zorluk çekiyorsanız, bir takviye almak konusunda doktorunuza danışın.
C vitamini hangi besinlerde var ?
Elma, kuşkonmaz, çilek, brokoli, lahana, kavun , şeftali, karpuz, karnabahar, turunçgiller ,limon, koyu yapraklı yeşillikler (lahana, ıspanak), biber (özellikle en yüksek C vitamini içeriği sunan kırmızı biber), patates ve domates. C vitamini, vücudun ihtiyaç duyduğu şeylere bağlı olarak hem bir antioksidan hem de pro-oksidan olma özelliğine sahiptir. Bu mekanizma vücudun çeşitli fonksiyonlarına hizmet etmesini sağlar.
C vitamini nin faydaları
C vitamini kan damarlarını genişletebilir ve bu kalp rahatsızlığına ve hipertansiyon veya yüksek tansiyona karşı korunmaya yardımcı olabilir . C vitamini kolesterolü dengeler. C vitamini , yaşla ilişkili maküler dejenerasyonun yanı sıra katarakt riskini düşürmeye yardımcı olabilir . Diyabetli hastaların C vitamini alması böbek ve göz hastalıklarından koruyacaktır. C vitamini sağlıklı mukoza için gereklidir ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur .
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Hücre hasarını önler
Vücudun dokularını korur
Soğuk algınlığına iyi gelir
Kemikleri, eklemleri, tendonları ve bağları birbirine bağlamak için gerekli kolajen oluşturur.
C vitamininin en iyi kaynakları taze meyve ve sebzelerdir. Isı ve suda pişirme bazı C vitamini içeriğini yok edebilir, bu nedenle çiğ gıdalar en iyisidir. Diyetinizde yeterli C vitamini elde etmenin en iyi yolu yeterli meyve ve sebze yemenizdir. Taze sebze salatalar da mükemmel C vitamini kaynaklarıdır.Yeterince taze sebze veya meyve alamıyorsanız alternatif olarak C vitamini takviyesi almayı düşünün.
C vitamini , serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin yol açtığı hasarlara karşı yanı sıra toksik kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerden koruyan birçok antioksidandan biridir . Yeterli C vitamini seviyesine sahip kişilerin, C vitamini eksikliği olanlara kıyasla enfeksiyonlarla mücadele edebileceği düşünülmektedir. C vitamininin bazı kanserli doku türlerinin büyüme hızını azalttığı tespit edilmiştir. Araştırmacılar , tedavi seçenekleri sınırlı kanserli hastalarda C vitamini kullanmayı öneriyor.