Burundan kahverengi akıntı gelmesi

Uzman SühaN

Administrator
Burundan kahverengi akıntı gelmesi
Burundan kanlı su akıntısı gelmesi problemine çok sık rastlanır. Özellikle kaza, darbe, hasar gibi travmatik nedenlerden dolayı burun kanaması çok fazla görülebilmektedir. Burundan kanlı su akıntı ile beraber burun içinde eski kan olarak bilinen kahverengi bir akıntı da gelebilir. Burun kanama problemlerinde, burun içinde kalmış olan eski kan kahverengi bir yapıdadır. Burundan gelen ve kanlı su şeklinde görülen kanama, akciğer hastalıklarına işaret eder. Akciğer rahatsızlıkları dışında burun kanamaları genel olarak üst solunum yolları rahatsızlıklarından kaynaklanır.











Kanlı Burun Akıntısı Neden Olur?
Burundan gelen balgamda kan görülmesi durumu, “burundan kanlı su akıntısı” şeklinde bilinir. Şerit şeklinde ve kahverengimsi görülen kanlı akıntı daha çok akciğer hastalıklarının habercisidir. Kanamanın akciğer rahatsızlıklarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı, kanın yapısı incelenerek değerlendirilir. Akıntının su gibi değil de renkli olması ve renkli balgamda kan görülmesi, bronşit rahatsızlığıyla alakalıdır.





Burundan kahverengimsi kanlı su akıntısı sorunu akıllara kanser ihtimalini getirdiğinden korkuya ve endişe neden olur. Ancak burundan gelen her kan, kansere işaret etmez. Bu duruma solunum yolları enfeksiyonunda, solunum yolu rahatsızlıklarında çok fazla rastlanır. Burundan gelen kanlı su akıntı genellikle akut bronşitin göstergesidir.




Burundan kahverengimsi kanlı su akıntısı ciddi solunum yolu rahatsızlıklarını işaret ettiğinden, dikkatli olunmalı ve rahatsızlık ihmal edilmemelidir. En kısa sürede uzman bir doktora başvurarak, tedaviye geçilmesini tavsiye ediyoruz.



Sarı, yeşil veya kahverengi burun akıntısı üst solunum yolu enfeksiyonunun bir işareti olabilir. Vakaların çoğunda, enfeksiyon soğuk algınlığı virüsünden kaynaklanır ve kendi kendine 7-10 gün içinde geçer.



Burun akıntısının enfeksiyonla ilgili olmayan birçok nedeni de vardır, örneğin alerjiler, travma, burun içi ilaç kullanımı ve anatomik geniz yolu veya sinüs sorunları. Ama enfeksiyonla ilgili olmayan koşullarda, akıntı muhtemelen açık renkli olur.


Bazen burun akıntısı bakteriden kaynaklanan bir sinüs enfeksiyonunun işareti olabilir. Mukusun rengi virüs ve bakteri enfeksiyonu arasında değişiklik göstermezken birçok başka işaret bakterilerin bulunduğunu ve antibiyotik gerekebileceğini gösterebilir.



Bunlar arasında 7 günden uzun süren herhangi bir renkte yoğun bir burun akıntısı veya hastalığın en başında biraz iyileşen ama sonra kötüleşen burun akıntısı bulunur.


Burun akıntısına, özellikle başı öne eğince baş ağrısı, ateş, koku kaybı, tıkalı kulaklar veya inatçı öksürük eşlik ediyorsa bakteri enfeksiyonu daha olasıdır.