Uzman SühaN
Administrator
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Bakım
Estetik burun ameliyatları çoğunlukla genel anestezi altında yapılıyor. Genel anesteziden sonra tam olarak kendine gelmek yaklaşık 6 saat sürüyor, bu nedenle hastanede bir gece kalmak gerekebiliyor. Eve çıktıktan sonra da 2 gün daha evde istirahat etmeniz, fazla eğilip kalkmamanız öneriliyor.
Ameliyattan sonra uyanınca ağrı hissetmiyorsunuz, ancak eğer tampon kullanılmışsa burundan nefes alamamak ilk farkettiğiniz şey oluyor. Tampon kullanılmayan ameliyatlarda da yine sızıntılar, bunları toplamak için burun ucuna konan pansumanlar ve hemen başlayan şişlik nedeni ile nefes almanız çok rahat olmayabiliyor. Genel anestezi etkisine bağlı hafif bir bulantı olabiliyor. Ameliyattan sonraki saatler içinde burunda sızlama tarzı bir ağrı ortaya çıkabiliyor ancak bu ağrı sizin elinizden konrollü ağrı kesici enjeksiyonu ile hemen gideriliyor. Bu anlamda ilk gece hastanede kalmak ağrının daha güçlü ilaçlarla kontrolünü sağlıyor. İkinci günden itibaren ağrı da azaldığı için ağızdan alınan ağrı kesicilerle pek farkedilmiyor.
Burnun Dış Bakımı Nasıl Yapılıyor ?
Ameliyat bitiminde burnunuza plastik bazen de alçıdan bir koruyucu takılıyor. Bu sert koruyucu destek, hem yeniden şekillendirilen burun yapısını dış etkenlerden koruyor, hem de burnun şişmesini kontrol altında tutuyor. Bu koruyucu destekler altında iken burun şekliniz ve burun delikleriniz olacağından çok farklı görünebilir, özellikle bu aşamada burun şekline çok odaklanmamak gerekir. Genellikle 1 hafta civarı uygulanan bu koruyucu, eğri burunlarda 1. haftada değiştirilerek daha uzun da kullanılabiliyor. Eğer alçı birinci haftada çıkarılmışsa burnunuzda 1-2 hafta daha dıştan bandaj uygulaması gerekebiliyor.
Soğuk Uygulaması: HiloTerapi
Ameliyat sonrası yüz ve göz bölgesinde ortaya çıkan şişlik ve morlukları önlemenin en iyi yöntemi düzenli ve kontrollü bir soğutma tedavisi uygulamak. Soğuk uygulaması hem ödem oluşmasını hücresel birtakım mekanizmalarla önlüyor, hem de kanayan ince damarların büzülerek kapanmasını sağladığı için morlukları azaltıyor. Ödemi önleyen mekanizmalar aslında ağrıyı azaltan etkilere de sahip. Daha ameliyat sırasında başlayan bu soğutma işlemini odanıza çıktığınızda bu iş için özel tasarlanmış bir cihaz ve maske sistemi ile uygulanmasına “hiloterapi” deniyor. Hiloterapiden buz veya dondurulmuş jel uygulamalarından farklı olarak 15 derece civarında bir ısıyı kontrollü olarak ve sürekli uygulamak söz konusu. Buz uygulamalarında aniden 0 derecenin cilde tatbiki bir soğuk hasarı ve ertesinde reaksiyoner bir damar genişlemesi yaratıyor – bu da elde edilen etkinin azalmasına, hatta tersine dönmesine yol açabiliyor.
Burnun İç Bakımı Nasıl Yapılıyor?
Ameliyat sonrası burun içi ve dışındaki kesilerden sızan kan kuruyup kabuklanabiliyor. Bu kabuklar hem havayolunu kapatabildikleri gibi, hem de dikiş almayı zorlaştırarak iyileşmeyi geciktirebiliyorlar. Bunu önlemek için hemen ameliyat sonrası yağdan zengin ve içinde yara iyileşmesini destekleyen maddeler bulanan bir damla sık sık uygulanıyor, yumuşayan kabuklar bir kulak temizleme çubukları ile temizleniyor.
Buruna tampon konmuşsa bu tamponlar 2. veya 3. günde çekiliyor. Sünger tamponların etrafına eriyen bir madde sarıldığı için tampo çekme işelemi genellikle ağrısız oluyor. Tamponlar çıktıktan sonra daha derin kısımları temizlemek için ise deniz suyu spreyleri uygulanıyor. Buruna bol miktarda sıkılan deniz suyu içindeki tuzla burnunuzu açıyor. Bunu genzinize çekerek burnunuzu “içeri doğru” temizliyorsunuz, sümkürmüyorsunuz.
Morlukların Tedavisi ve Bakımı
Kemik kırılması (osteotomi) yapılan estetik burun ameliyatlarında cilt altına ister istemez sızan kanın göz altına doğru toplanması ameliyat sonrası morluklara sebep oluyor. Göz altı bölgesinin daha gözenekli yapısı kanın buraya çekilmesini kolaylaştırıyor. Daha kalın kemikleri olan hastalarda (mesela erkek hastalar) veya travmaya cevabı yapısal olarak daha uzun kanama şeklinde olan hastalarda morlukların biraz daha fazla olması bekleniyor, hatta bazen gözün beyaz bölgesinde de kırmızı noktalara rastlanabiliyor.
Bu morlukların oluşması soğuk uygulama ile azaltılabilirken, oluşmuş morlukların geçmesi için sadece 2 hafta kadar beklemek gerekiyor. Morarmayı ve ödemi azaltacağı söylenen bazı kremler piyasada mevcut ise de pek etkili olamıyorlar. Bu süre içinde kamuflaj tarzı makyaj malzemeleri ile bu morlukları kapatmak ve ayrıca güneşten korumak gerekiyor. Zira özellikle esmer tenli hastalarda morluklar ve ödem çözülürken yerini koyu renkli bir lekelenmeye bbırakabiliyor ve bunda güneş ışınlarının da büyük katkısı olabiliyor. Bu nedenle yüze hemen ameliyat sonraından başlayarak 30 SPF koruma faktörlü bir güneş koruyucu sürmek, burun alçısı çıktıktan sonra burun derisine de bu uygulamayı yapmak en iyisi. Eğer yine de bir renklenme ortaya çıkmışsa bunu tedavi edecek ilaçlar ve uygulamalar mevcut.
Antibiyotik Gerekir mi?
Özellikle sinüzit öyküsü olan hastalarda koruyucu olarak antibiyotik tedavisi önerilebilir. Diğer hastalarda ise 2 dozluk bir profilaksi uygulanmaktadır.
Ameliyat Sonrası Burun Tıkanıklığı
Eğer tampon kullanılmışsa, bunlar çıkarıldıktan hemen sonra rahat nefes alıyorsunuz ama sonrasında burun içinde ödem başlıyor ve gene hafif bir tıkanıklık durumu ortaya çıkıyor. Tamponsuz yapılan burun ameliyatlarında da eğer septum opere edilmişse benzer sorunlar yaşanabiliyor.
Burun ameliyatları sonrasında eğrilik konusunda bir işlem yapılmışsa bile sonuç almak için 3 -4 hafta kadar beklemek gerekebiliyor.
Ameliyat sonrası dönemdeki burun tıkanıklığını açmak için burun açıcı damlaların kullanılması pek öenerilmiyor, zira çok kolaylıkla alışkanlık yapabiliyor, ayrıca kan akımını azalttığı için iyileşmenizi de geciktirebiliyor.
Ameliyat Sonrası Burundaki Şekillenme
Ameliyattan sonraki şekillenme süreci açık ya da kapalı teknik kullanılmasına göre farklılık gösterebiliyor. Açık yapılan ameliyatlarda alçınız çıkarıldığında burnunuz bir boy büyük olarak görünüyor. Burnun tamamındaki bu şişliğin normale dönmesi 3 aydan fazla sürebiliyor. İlk önce burun sırtı, daha sonra burun kökü, en son da burun ucu şişliği iniyor. Cilt ne kadar kalın ve yağlı ise şişliklerin inmesi de o kadar uzun sürüyor. Yine çok küçültülen burunlarda şişliklerin uzaması söz konusu. Zira estetik burun ameliyatlarında burun iskeleti şekillendiriliyor ve burun derisinin zaman içinde küçülerek iskelete uyum sağlaması bekleniyor.
Kapalı estetik burun ameliyatlarında ise özellikle burun ucundaki şişlik daha az oluyor ve olanların da inmesi daha erken oluyor.
Burun şeklinin son halini alması ise daha farklı ve daha uzun bir süreç. İlk 4-6 ayda genel hatlar ortaya çıksa bile, deri ve iskelet yapıdaki değişim yavaşlayarak da olsa sürüyor ve genelde 1 yıldan sonra oturuyor.
Ameliyat Sonrası Masaj
Estetik burun ameliyatınızın şekline, ameliyatta neler yapıldığına ve ameliyat sonrası dönemdeki özel ihtiyaçlarınıza göre masaj gerekip gerekmediğini, yapılacaksa nasıl uygulanacağını doktorunuz size söyleyecektir.
Ameliyat Sonrası Burun Derisinin Hissetmesi Nasıl Değişir?
Estetik burun ameliyat burun derisi alttan kaldırılarak yapıldığı için özellikle uç kısmında bir his kaybı ortaya çıkabilir. Bu durum 6 ay içinde düzelir.
Ameliyattan Sonra Ağız bakımı
İlk 2 günden sonra dişlerinizi yumuşak bir fırça ile fırçalayabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Beslenme
Ameliyattan sonra 1 hafta kadar sigara ve alkol kullanmamanız gerekir. Alkol damarları genişlettiği için burunda sızıntıların artmasına ve ağrıya; sigara ise yara iyileşmesinin gecikmesine neden olur.
Gözlük ve Lens Kullanımı
Lens kullanıyorsanız ameliyattan sonraki 3. günde tekrar takmaya başlayabilirsiniz. Ancak kemik kırılan durumlarda en az 6 hafta numaralı veya güneş gözlüklerini takmamak gerekir. Gözlüklerin ağırlığı kırılan kemikler üzerine bineceği için yer değiştirme olabilir.
Ne zaman Doktorumu Aramalıyım?
Ameliyat sonrası hastaneden ayrıldıktan sonra aşağıdaki durumların herhangi birinde doktorunuzu arayınız:
Ameliyattan sonra bir hafta süre ile iki yastıkta yatmak daha rahat nefes almanızı sağlayabilir.
Plastik alçılarla duş yapabilirsiniz ama yine de saçlarınızı geriye doğru yıkayıp, boyun altından itibaren duş almanız plastik alçı altındaki plasterlerin ıslanıp sizi rahatsız etmesini önler.
Burnunuzu özellikle ilk 4 hafta çarpmalardan ve darbelerden korumanız gerekir. Bebeklere ve petlere bu konuda özellikle dikkat edilmesi önerilir. Alçınız çıktıktan sonra da 6 hafta süresince takım sporları yapmamanız, burun – alın, veya burun - dudak mesafesine bası uygulayabilecek havuz gözlükleri veya snorkel maskeleri takmamanız uygun olacaktır.
Ameliyattan sonra uyanınca ağrı hissetmiyorsunuz, ancak eğer tampon kullanılmışsa burundan nefes alamamak ilk farkettiğiniz şey oluyor. Tampon kullanılmayan ameliyatlarda da yine sızıntılar, bunları toplamak için burun ucuna konan pansumanlar ve hemen başlayan şişlik nedeni ile nefes almanız çok rahat olmayabiliyor. Genel anestezi etkisine bağlı hafif bir bulantı olabiliyor. Ameliyattan sonraki saatler içinde burunda sızlama tarzı bir ağrı ortaya çıkabiliyor ancak bu ağrı sizin elinizden konrollü ağrı kesici enjeksiyonu ile hemen gideriliyor. Bu anlamda ilk gece hastanede kalmak ağrının daha güçlü ilaçlarla kontrolünü sağlıyor. İkinci günden itibaren ağrı da azaldığı için ağızdan alınan ağrı kesicilerle pek farkedilmiyor.
Burnun Dış Bakımı Nasıl Yapılıyor ?
Ameliyat bitiminde burnunuza plastik bazen de alçıdan bir koruyucu takılıyor. Bu sert koruyucu destek, hem yeniden şekillendirilen burun yapısını dış etkenlerden koruyor, hem de burnun şişmesini kontrol altında tutuyor. Bu koruyucu destekler altında iken burun şekliniz ve burun delikleriniz olacağından çok farklı görünebilir, özellikle bu aşamada burun şekline çok odaklanmamak gerekir. Genellikle 1 hafta civarı uygulanan bu koruyucu, eğri burunlarda 1. haftada değiştirilerek daha uzun da kullanılabiliyor. Eğer alçı birinci haftada çıkarılmışsa burnunuzda 1-2 hafta daha dıştan bandaj uygulaması gerekebiliyor.
Soğuk Uygulaması: HiloTerapi
Ameliyat sonrası yüz ve göz bölgesinde ortaya çıkan şişlik ve morlukları önlemenin en iyi yöntemi düzenli ve kontrollü bir soğutma tedavisi uygulamak. Soğuk uygulaması hem ödem oluşmasını hücresel birtakım mekanizmalarla önlüyor, hem de kanayan ince damarların büzülerek kapanmasını sağladığı için morlukları azaltıyor. Ödemi önleyen mekanizmalar aslında ağrıyı azaltan etkilere de sahip. Daha ameliyat sırasında başlayan bu soğutma işlemini odanıza çıktığınızda bu iş için özel tasarlanmış bir cihaz ve maske sistemi ile uygulanmasına “hiloterapi” deniyor. Hiloterapiden buz veya dondurulmuş jel uygulamalarından farklı olarak 15 derece civarında bir ısıyı kontrollü olarak ve sürekli uygulamak söz konusu. Buz uygulamalarında aniden 0 derecenin cilde tatbiki bir soğuk hasarı ve ertesinde reaksiyoner bir damar genişlemesi yaratıyor – bu da elde edilen etkinin azalmasına, hatta tersine dönmesine yol açabiliyor.
Burnun İç Bakımı Nasıl Yapılıyor?
Ameliyat sonrası burun içi ve dışındaki kesilerden sızan kan kuruyup kabuklanabiliyor. Bu kabuklar hem havayolunu kapatabildikleri gibi, hem de dikiş almayı zorlaştırarak iyileşmeyi geciktirebiliyorlar. Bunu önlemek için hemen ameliyat sonrası yağdan zengin ve içinde yara iyileşmesini destekleyen maddeler bulanan bir damla sık sık uygulanıyor, yumuşayan kabuklar bir kulak temizleme çubukları ile temizleniyor.
Buruna tampon konmuşsa bu tamponlar 2. veya 3. günde çekiliyor. Sünger tamponların etrafına eriyen bir madde sarıldığı için tampo çekme işelemi genellikle ağrısız oluyor. Tamponlar çıktıktan sonra daha derin kısımları temizlemek için ise deniz suyu spreyleri uygulanıyor. Buruna bol miktarda sıkılan deniz suyu içindeki tuzla burnunuzu açıyor. Bunu genzinize çekerek burnunuzu “içeri doğru” temizliyorsunuz, sümkürmüyorsunuz.
Morlukların Tedavisi ve Bakımı
Kemik kırılması (osteotomi) yapılan estetik burun ameliyatlarında cilt altına ister istemez sızan kanın göz altına doğru toplanması ameliyat sonrası morluklara sebep oluyor. Göz altı bölgesinin daha gözenekli yapısı kanın buraya çekilmesini kolaylaştırıyor. Daha kalın kemikleri olan hastalarda (mesela erkek hastalar) veya travmaya cevabı yapısal olarak daha uzun kanama şeklinde olan hastalarda morlukların biraz daha fazla olması bekleniyor, hatta bazen gözün beyaz bölgesinde de kırmızı noktalara rastlanabiliyor.
Bu morlukların oluşması soğuk uygulama ile azaltılabilirken, oluşmuş morlukların geçmesi için sadece 2 hafta kadar beklemek gerekiyor. Morarmayı ve ödemi azaltacağı söylenen bazı kremler piyasada mevcut ise de pek etkili olamıyorlar. Bu süre içinde kamuflaj tarzı makyaj malzemeleri ile bu morlukları kapatmak ve ayrıca güneşten korumak gerekiyor. Zira özellikle esmer tenli hastalarda morluklar ve ödem çözülürken yerini koyu renkli bir lekelenmeye bbırakabiliyor ve bunda güneş ışınlarının da büyük katkısı olabiliyor. Bu nedenle yüze hemen ameliyat sonraından başlayarak 30 SPF koruma faktörlü bir güneş koruyucu sürmek, burun alçısı çıktıktan sonra burun derisine de bu uygulamayı yapmak en iyisi. Eğer yine de bir renklenme ortaya çıkmışsa bunu tedavi edecek ilaçlar ve uygulamalar mevcut.
Antibiyotik Gerekir mi?
Özellikle sinüzit öyküsü olan hastalarda koruyucu olarak antibiyotik tedavisi önerilebilir. Diğer hastalarda ise 2 dozluk bir profilaksi uygulanmaktadır.
Ameliyat Sonrası Burun Tıkanıklığı
Eğer tampon kullanılmışsa, bunlar çıkarıldıktan hemen sonra rahat nefes alıyorsunuz ama sonrasında burun içinde ödem başlıyor ve gene hafif bir tıkanıklık durumu ortaya çıkıyor. Tamponsuz yapılan burun ameliyatlarında da eğer septum opere edilmişse benzer sorunlar yaşanabiliyor.
Burun ameliyatları sonrasında eğrilik konusunda bir işlem yapılmışsa bile sonuç almak için 3 -4 hafta kadar beklemek gerekebiliyor.
Ameliyat sonrası dönemdeki burun tıkanıklığını açmak için burun açıcı damlaların kullanılması pek öenerilmiyor, zira çok kolaylıkla alışkanlık yapabiliyor, ayrıca kan akımını azalttığı için iyileşmenizi de geciktirebiliyor.
Ameliyat Sonrası Burundaki Şekillenme
Ameliyattan sonraki şekillenme süreci açık ya da kapalı teknik kullanılmasına göre farklılık gösterebiliyor. Açık yapılan ameliyatlarda alçınız çıkarıldığında burnunuz bir boy büyük olarak görünüyor. Burnun tamamındaki bu şişliğin normale dönmesi 3 aydan fazla sürebiliyor. İlk önce burun sırtı, daha sonra burun kökü, en son da burun ucu şişliği iniyor. Cilt ne kadar kalın ve yağlı ise şişliklerin inmesi de o kadar uzun sürüyor. Yine çok küçültülen burunlarda şişliklerin uzaması söz konusu. Zira estetik burun ameliyatlarında burun iskeleti şekillendiriliyor ve burun derisinin zaman içinde küçülerek iskelete uyum sağlaması bekleniyor.
Kapalı estetik burun ameliyatlarında ise özellikle burun ucundaki şişlik daha az oluyor ve olanların da inmesi daha erken oluyor.
Burun şeklinin son halini alması ise daha farklı ve daha uzun bir süreç. İlk 4-6 ayda genel hatlar ortaya çıksa bile, deri ve iskelet yapıdaki değişim yavaşlayarak da olsa sürüyor ve genelde 1 yıldan sonra oturuyor.
Ameliyat Sonrası Masaj
Estetik burun ameliyatınızın şekline, ameliyatta neler yapıldığına ve ameliyat sonrası dönemdeki özel ihtiyaçlarınıza göre masaj gerekip gerekmediğini, yapılacaksa nasıl uygulanacağını doktorunuz size söyleyecektir.
Ameliyat Sonrası Burun Derisinin Hissetmesi Nasıl Değişir?
Estetik burun ameliyat burun derisi alttan kaldırılarak yapıldığı için özellikle uç kısmında bir his kaybı ortaya çıkabilir. Bu durum 6 ay içinde düzelir.
Ameliyattan Sonra Ağız bakımı
İlk 2 günden sonra dişlerinizi yumuşak bir fırça ile fırçalayabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Beslenme
Ameliyattan sonra 1 hafta kadar sigara ve alkol kullanmamanız gerekir. Alkol damarları genişlettiği için burunda sızıntıların artmasına ve ağrıya; sigara ise yara iyileşmesinin gecikmesine neden olur.
Gözlük ve Lens Kullanımı
Lens kullanıyorsanız ameliyattan sonraki 3. günde tekrar takmaya başlayabilirsiniz. Ancak kemik kırılan durumlarda en az 6 hafta numaralı veya güneş gözlüklerini takmamak gerekir. Gözlüklerin ağırlığı kırılan kemikler üzerine bineceği için yer değiştirme olabilir.
Ne zaman Doktorumu Aramalıyım?
Ameliyat sonrası hastaneden ayrıldıktan sonra aşağıdaki durumların herhangi birinde doktorunuzu arayınız:
- Geçmeyen baş ağrısı
- Ateş çıkması
- Burundan sürekli bir akıntı gelmesi
- Ani bir şişlik oluşması
- Burnunuza bir darbe almanız halinde
- Burunda sızıntı dışında bir kanama olması
Ameliyattan sonra bir hafta süre ile iki yastıkta yatmak daha rahat nefes almanızı sağlayabilir.
Plastik alçılarla duş yapabilirsiniz ama yine de saçlarınızı geriye doğru yıkayıp, boyun altından itibaren duş almanız plastik alçı altındaki plasterlerin ıslanıp sizi rahatsız etmesini önler.
Burnunuzu özellikle ilk 4 hafta çarpmalardan ve darbelerden korumanız gerekir. Bebeklere ve petlere bu konuda özellikle dikkat edilmesi önerilir. Alçınız çıktıktan sonra da 6 hafta süresince takım sporları yapmamanız, burun – alın, veya burun - dudak mesafesine bası uygulayabilecek havuz gözlükleri veya snorkel maskeleri takmamanız uygun olacaktır.