Bulgurun faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Bulgurun faydaları nelerdir?
Bulgur, Türkiye'de yaygın olarak tüketilen buğday türevi bir tahıl türüdür. Buğdayın işlenmiş hali olan bulgur, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir.Yüksek düzeyde diyet lifi içeren bulgur , vücuttaki sindirim süreçlerini uyarmaya ve kabızlık , şişkinlik , kramp ve hazımsızlık gibi belirli durumları önlemeye yardımcı olur . Yaşlanma ile birlikte kemik mineral yoğunluğu doğal olarak azalır, kemiklerimizi sağlıklı tutmak ve osteoporozu önlemek için fosfor, manganez, demir ve fosforun örnek miktarları gereklidir . Bulgur bu mineralleri yüksek konsantrasyonlarda bünyesinde barındırır. Karmaşık karbonhidrat, lif ve protein bakımından zengin olan bulgur, vejeteryan ve vegan yemek planlarının yanı sıra daha sağlıklı beslenmeye çalışan insanlar için de mükemmel bir ektir.Aynı zamanda iyi bir protein ve demir kaynağıdır. Düşük kalorili olan bulgurun faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin..





bulgur.jpg







Bulgur, düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmek ve toksinlerin vücuttaki toksinlerini gidermek için günlük ihtiyaç duyduğunuz fiberin iyi bir dozunu sağlar . Bulgur iyi bir manganez , magnezyum , demir ve B vitamini kaynağıdır . Magnezyum kalp sağlığı, tansiyon, sindirim, kas onarımı ve yüksek stres seviyelerini , ağrıları ve uyku problemlerini önlemek için önemlidir. Kardiyovasküler sorunlar riski yüksek olan insanlar için bulgur hipertansiyonu kontrol altında tutabilen bir diyet seçeneğidir. Bulgurda bulunan çeşitli vitamin ve mineraller vücudun bağışıklık sistemi üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Demir, diyetimizde önemli bir mineraldir çünkü dolaşım sistemimizde böyle büyük bir etkiye sahiptir. Demir eksikliği anemi olarak adlandırılır . Bulgur iyi bir demir kaynağıdır.


B vitaminlerinin hepsi koenzimler olarak çalışırlar, bu da enerjiye yiyecekleri metabolize etmek ve hormonlar ve nörotransmiterler üretmek gibi çeşitli rollere sahip enzimleri aktive etmeleri anlamına gelir. Vitaminlerin her biri de diğer uzmanlık gerektiren işlere sahiptir. Örneğin, B-6 vitamini ve folat kan akışından homosistein adı verilen bir amino asidi ortadan kaldırır. Yeterli B-6 ve folatınız yoksa, kardiyovasküler hastalık gelişimi için risk faktörü olan homosistein seviyeleri oluşabilir. Tavsiye edilen günlük tiyamin, niasin, folat ve vitamin B-6 alımının yüzde 8 ila 12'sini bulgurda bulunmaktadır.

Bulgur tüketimi kronik iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir, böylece bazı hastalıklara karşı korur.Bulgur , safra taşı geliştirme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Bulgur hakkında dikkat çeken şeylerden biri, yüksek lif içeriğidir. İki fincan pişmiş bulgur, 10 gramdan fazla lif içerir. Diyet lifi, vücuda birçok fayda sağlar.


Makrobesin profili : karbonhidratlar, yağ ve protein, vücuda muazzam enerji sağlayan ve beynin işlevlerini destekleyen makrobesinlerdir. Bulgur karmaşık karbonhidrat açısından zengindir. Çok miktarda protein içerir ve yağdan aşırı derecede düşüktür.


Potasyum : Potasyum, kalp fonksiyonunu destekleyen, kemikleri güçlendiren ve kas kasılmalarında yardımcı olan bir mineraldir. Bir fincan bulgur 124 miligram potasyum içerir.

Yüksek demir : Demir esas olarak hayvan etlerinde bulunur, ancak bulgurda bol miktarda demir vardır.

Çinko içeriği : Çinko, protein sentezi, bağışıklık güçlendirme ve hücre bölünmesi ile yardımcı olan önemli bir mineraldir. Bulgur gibi tam tahıllar çok miktarda çinko içerir. Bir fincan bulgur sadece 1 miligram çinko içerir.

Niasin : B3 vitamini genellikle niasin olarak bilinir. Bu vitamin enerji için proteini ve yağları parçalamaya yardımcı olur ve ayrıca hormonlarının üretimi için de önemlidir. Bir fincan bulgur sadece 1 miligram niasin içerir.


Bulgurun en önemli sağlık yararlarından biri de anti-inflamatuar etkisidir.Bulgur, vücudun glukoz kullanımı ve insülin üretim mekanizmasında yer alan 300 kadar enzim için ko-faktör olarak çalışan mineral magnezyumun zengin bir kaynağıdır. Tam tahıllar ayrıca, Tip 2 Diyabet riskini azaltan kalsiyum ve diğer sağlık açısından yararlı besinlerle yüklüdür. Düşük glisemik bir gıda olarak, diyabet yönetimi için de son derece etkilidir.Karbonhidratlar söz konusu olduğunda, sağlıklı kalmak ve kilo vermek için doğru olanı seçmek önemlidir. Beyaz pirinç ve beyaz un gibi rafine karbonhidratlar ve bu karbonhidratlardan elde edilen gıdalar, kilo alımı ve kardiyovasküler hastalıklara ve Tip 2 Diyabet'e neden olan artan metabolik sendrom riski ile bağlantılıdır.Ancak, bulgur gibi tam tahılların artan tüketimi, vücudu obezite, yüksek tansiyon, yüksek trigliserit seviyesi gibi metabolik sendrom özelliklerine karşı korur. Yükselen alım miktarı, hem insülin direnci hem de metabolik sendrom riskini azaltır.

Bulgur kabızlığı giderir ve sindirim sistemini temizler.Yüksek tansiyon, kalp krizi, felce neden olabilecek ciddi bir tıbbi durum olarak tanımlanır; kardiyovasküler hastalık, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunları. Yüksek tansiyonun ortak belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konfüzyon, görme değişiklikleri ve burun kanaması sayılabilir.Bulgur ve yulaf gibi tam tahıllı gıdalar, yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.Bulgur, etkili bir şekilde kilo vermek için sağlıklı bir diyet besindir . Aşırı vücut ağırlığı, kalp krizi, felç, diyabet, gut, safra taşları ve kanser olasılığını artırır. Bulgur tüketerek kilonuzu yönetebilirsiniz.

Bulgur, özellikle tiyamin yanı sıra niasin vitaminleri B ile doludur. Tiamin, sindirim sistemi ve sinir sistemi açısından son derece faydalıdır. Niasin, proteinlerin sindirimi için iyi çalışır. Çinko, demir, riboflavin yanı sıra magnezyum gibi eser mineraller ve selenyum da bulgurda bulunabilir.Muhtemelen bulgurun en önemli sağlık avantajları anti-inflamatuar etkisidir.Bulgur çözünebilir ve çözünmemiş liflerden oluşan buğday çekirdeklerinden oluşur. Çözünmeyen lif, sindirim sistemindeki yiyeceklerin hareketine yardımcı olur ve bu nedenle kabızlığı önler. Bulgur iyi miktarda demir içerir. Kollajen üretimini güçlendirir ve cildimizi, kasımızı ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda proteinler ve enzimlerin anahtar bileşenidir.Bulgur gelişmekte olan safra taşlarının azalmasına yardımcı olabilir.


Bulgurda bulunan çözünmeyen lif, belirli kanser türlerinin gelişmesi riskini azaltacaktır. İki fincan bulgur , günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık % 34'ünü sağlayarak meme ve diğer kanser türlerini geliştirme riskini azaltır.Yüksek lifli bir diyetin de yüksek tansiyon riskini azalttığı ve bunun da kalp krizi ve felç riskini azalttığı gösterilmiştir. Bulgurun vücuttaki iltihabı azalttığı gösterilmiştir. Vücuttaki kronik iltihaplanma, kalp hastalığı ve osteoporoz gibi hastalıklara yol açabilir ve ayrıca Alzheimer hastalığı ve Tip 2 diyabetin gelişimiyle de bağlantılıdır. Bulgur ayrıca bitki bazlı bir protein kaynağıdır.B vitamini, hem sinir sistemi hem de sindirim sistemi açısından büyük öneme sahiptir. Bulgur B12 hariç tüm B vitamini gruplarını içerir. Bulgur folik asit içerir. Gebelikte folik asit alımı önemlidir. Çeşitli vitaminlerin ve özellikle çinko, demir, magnezyum ve kromun yüksek içeriği kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Bulgur güçlü kemik yapısının geliştirilmesine yardımcı olur.
 
Geri
Üst