buda benim memleketim Gümüşhane :))

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HİDOŞ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HİDOŞ

Aktif Üye
Üye
buda benim memleketim Gümüşhane :))
Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan İlimiz doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve güneyinde Erzincan ile komşudur.Gümüşhane 38° 45' - 40° 12' doğu boylamları ile 39' 45' - 40' 50' kuzey enlemleri arasında olup,Yüzölçümü 6.575 kilometrekare , deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1210 metredir.

Yeryüzü şekilleri bakımından Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinin yer aldığı güney kesimi yüksek bir plato özelliği gösterirken, Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerini kapsayan kuzey kesimi oldukça engebelidir.

Dar ve derin vadilerle birbirinden ayrılmış yüksek dağlar kuzeyin belirleyici özelliğidir. Gümüşhane’nin ünlü yaylaları da bu kesimde yer alır. İlin en yüksek noktası 3.331 metre ile Abdal Musa Tepesidir.

İLİN TANITIMI
TARİHİ
Gümüşhane tarihi M.Ö.3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Gümüşhane ' nin Türkler tarfından fethedilmesi 1058 yılında Tuğrul Beyin ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha sonradan çeşitli Türk Beylikleri arasında el değiştiren Gümüşhane, en son Akkoyunluların hakimiyetine girmiştir.Fatih Sultan Mehmet ' in 1473 yılında Otlukbeli ' nde Akkoyunluları yenmesiyle, Gümüşhane kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, İran seferine giderken Gümüşhane ' den geçtiğinde; bugünkü Süleymaniye Mahallesi olarak anılan yere Eski Gümüşhane ' nin kurulmasını emretmiştir.
Evliya Çelebi, 1647 ' de Gümüşhane ' yi ziyaret ettiğinde; Seyahatnamesinde gümüş madenlerinin işletilmekte olduğundan ve 70 kadar gümüş maden ocağının varlığından bahsetmektedir. Yine Katip Çelebi, “Cihannuma” adlı eserinde Gümüşhane ' de gümüş, altın ve bakır madenlerinin çıkarıldığından bahsetmektedir.
Gümüţhane, bu dönemde Erzurum ' a bađlı kaza iken, Tanzimattan sonra yapılan idari düzenlemede; Trabzon iline bağlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında 19 Temmuz 1916 Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen Gümüşhane, 15 şubat 1918 ' de işgalden kurtarılmştır.

KONUMU
Karadeniz Bölgesi ' nin iç doğu kesiminde kurulmuş bulunan Gümüşhane ili; doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon, güneyinde Erzincan illeri ile çevrilidir.
YÖNETİM BİRİMLERİ
Merkez İlçe dahil, Kelkit, Şiran, Torul, Köse ve Kürtün olmak üzere 6 ilçesi vardır. İl genelinde 330 köy ve 18 belediyesi vardır. Bu belediyeler; Gümüşhane, Kelkit,Ţiran,Torul,Köse,Kürtün,Salyazı,Ünlüpınar,Yeşilbük,Tekke,Özkürtün,Öbektaş,Arzular,Altınpınar,Kaş,Deredolu,Söğütlü belediyeleridir.

 
Karaca Mağarası​



Karaca Mağarası Gümüşhane'nin 17 km. kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyünün Karaca mahallesi yakınlarındaki Kırantaş mevkiinde, denizden 1550 m. yükseklikte yer almaktadır. Mağaraya, Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye, Korum Deresi Vadisine ayrılan yol ile gidilir. Bu yoldan 4 km. ilerledikten sonra Karaca Mahallesine varılır, buradan da 750 m. batıya yürünerek mağaraya ulaşılır.





tomara şelalesi

Tomara Şelalesi adeta kayaları patlatarak 15-20 m. genişliğinde bir alandan çıkarak yaklaşık 25-25 metre yükseklikten kar veya süt rengini almış bir su varlığı şeklinde 2 km uzaklıktan duyulan su ninnileri sesleri ile yatağına dökülmektedir. Suyun akış vadisi içerisinde oluşturduğu akış kıvrımları , akış rejimi vadinin rafting yapılabilecek konumda olmasını sağlamaktadır. Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir.
Şelale çevresinde yeme içme ve dinlenme gibi öncü tesisleri bulunmaktadır



örümcek ormanları
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ARTABEL GÖLLERİ

Gümüşhane ili Torul ilçesi Gülaçar Köyü'nden geçen Artebel Deresi kaynağında bulunan ve yörede Yıldız gölleri, Beş göller, Karanlık Göller gibi adlarla alınan krater gölleri Gümüşhane il merkezine yaklaşık 60 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Gülaçar köyüne bağlı Artebel Mahallesi'nden sonra orman yolu ile ilk şelaleye ulaşmak mümkündür bu noktadan itibaren ilk krater gölü olan Karanlık gö1e 90 dakikalık bir yürüyüşle ulaşmak mümkündür.

Yörede iki ayrı jeolojik zaman diliminde hüküm süren volkanik aktiviteye bağlı formasyonlarla kaplıdır. İlk aktivite Üst Kratesede meydana gelmiş olup sahada yayılım gösteren Andezit Bazalt ve Piroklastiklerle temsil edilmektedir. Bu volkanikler yer yer Granit, Granodiyorit, Mikro Granit ve Kuvarslı Diyorit gibi mağmatiklerce kesilmiştir. Artabel deresi menbaının hemen kuzeyinde bulunan ve ilk şelalenin kuzey doğusunda yer alan Karanlık Göl bu dönemde gelişen kayaç topluluklarıyla çevrilmiş olup adi geçen Volkanizmaın yüzeye çıkışını sağlayan ilksel volkan bacasının ağız boşluğunda gelişmiştir. Diğer göller ise (Karagö1 Dağı'nın doğu yamacında Beş Göl, Artabelin Başı Tepe'sinin kuzey eteğinde Karanlık Göl, Sofranın Başı Tepe'sinin batısında Beş Göller adı ile anılan Dört Göl; Gavur Dağı doğu zirvesinde Karagöller adı ile üç gö1 yer almaktadır.) Yine aynı formasyon içerisinde ve sahanın en kuzeyinde Abdal Musa Tepesi'nde bir göl Mezar Yayla güneydoğusunda adsız bir göl, Mezar Yayla kuzeydoğusunda iki göl olmak üzere toplam on sekiz adet krater gölü bulunmaktadır.

Artebel Gölleri ve çevresi gerek jeolojik ve jeomorfolojik, gerekse flora ve fauna yönünden oldukça kaynak değerlere sahip olmasının yanında peyzaj değerleri bakımından da yüksek bir değere sahiptir. Saha içerisinde yer alan ve yöreye adını veren on sekiz adet buzul/krater gölünün devamlılığının sağlanması eşsiz manzara güzelliklerinden halkın koruma kullanma dengesi içerisinde faydalanabilmesi ve yörenin gelecek kuşaklara bir miras olarak aktarılabilmesi için 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırları içerisinde kalan Artebel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi "Artebel Gölleri Tabiat Parkı' olarak ilan edilmiştir.Ayrıca Zigana Köyü yaylalarında Limni ve Kuzu Gölleri, Yağmurdere sınırları içerisinde (Şakir Göl, Kürtün Sarıbaba'da Karagöl, Dörtkonak Yaylasında Aygır Göl, Dipsiz Göl gibi ilimiz sınırları içerisinde irili ufaklı göller mevcuttur.


 
Ce: buda benim memleketim Gümüşhane 🙂)

güzel çalışma emeğine sağlık şekerim 😀
 
Ce: buda benim memleketim Gümüşhane 🙂)

gerçektende güzeldir benim memleketim tam bir doğa harikasıdır yurdumun her köşesi gibi
 
Ce: buda benim memleketim Gümüşhane 🙂)

hidoşum bayıldım memleketine çok hoş kareler eline sağlık canım