Uzman SühaN
Administrator
Bu baharatlar zihni kuvvetlendiriyor
Zihin gelişiminde en önemli unsurlardan birisi de nasıl beslendiğiniz. Ne yediğiniz genellikle sağlıklı nöronların üretilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca nöron uçlarını canlı tutarak, beyin esnekliğini sürdürmenizi sağlıyor. Eğer hafızanızın kötü olduğunu düşünüyorsanız, doğru besinler bu konuda size destek olabilir.
Bilim adamları ne yediğinizin büyük oranda sizi etkilediğini keşfettiklerinden beri, her türlü besinle ilgili bilgiler alıyoruz. Her çeşit besin, vitamin, mineral, bitki ve onların kombinasyonları ile ilgili çelişkili analizler var. Buna rağmen, araştırmalar eski zamanların bilgeliğini ortaya çıkarıyor: “Yuttuğun şey seni daha zeki ve daha mutlu yapar (ya da daha aptal ve hüzünlü)
1. Zerdeçal
Peki, bu Hindistan kökenli baharat beyninize yardımcı olacak mı? Zerdeçala sarı rengini veren kurkumin adlı madde aktioksidan özellik gösteren bir enzimi aktive ediyor. Bu enzim de plak oluşumlarını engelliyor. Ayrıca iltihap önleyici özelliği olan zerdeçal kanser ve doku sertleşmesiyle de mücadele ediyor.
2. Safran
Safran depresyonla savaşıp, aynı zamanda öğrenme ve hafıza yetilerini geliştiriyor. “Journal of Ethnopharmacology” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre safran küçük ve orta dereceli depresyonu tedavi etmede en az Prozac kadar başarılı.
3. Adaçayı
Türkiye’de şifalı bitki olarak kabul gören adaçayı kuvvetli bir antioksidan ve iltihap önleyici. Adaçayında bulunan maddeler Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların içerikleriyle büyük benzerlik gösteriyor. “Pharmacological Biochemical Behavior” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre sadece 50 mikrolitre (yani 1 litrenin 20000’de biri) kadar adaçayı yağı hafızayı önemli ölçüde geliştiriyor.
4. Tarçın
Tarçının kokusu bile zihni açıyor. Hatta tarçın içerikli sakızlar bile hafızayı, dikkati ve odaklanmayı geliştiriyor. Tarçın harika bir baharat. Şeker seviyesini düzenliyor, kan ve lenf kanseri hücrelerinin çoğalmasını önlüyor, trombositlerin pıhtılaşmasını engelliyor , antimikrobik özellik göstererek enfeksiyonları önlüyor.
Günde 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketimi hem % 60 oranında omega-3 içerdiğinden unutkanlığı azaltmakta ve hafızayı güçlendirmektedir.
- Günlük diyetimizde mutlaka tüketilmesi gereken maydanoz, semizotu, taze nane gibi yeşil yapraklılarda bulunan elzem yağ asitleri, beyin sağlığında ve hafıza kaybını önlemede etkili olmaktadır.
- Kolin adı verilen ve vücut beslenmesinde önemli role sahip olan madde, Alzheimer hastalığı tedavisinde etkilidir ve unutkanlığa engel olmaktadır. Bu madde, belleğin depolanmasında rolü olan asetil kolin adlı sinirsel ileticinin ön maddesidir. Kolin tüketiminin artması sonucu hafıza kaybında azalma görülmektedir. Kolin kaynağı olarak diyetinize yumurta sarısı, soya, organ etleri ve rüşeym (buğday embriyodu) eklenmelidir.
- Fındık, ceviz, fıstık gibi kabuklu meyveler, günde 1 avuç olmak üzere tüketilmelidir. İçeriğindeki E vitamini ile antioksidan etki göstermekte ve beyin sağlığını korumaktadır.
- Demir içeren karaciğer, sakatatlar, yumurta sarısı, istiridye, ıspanak gibi besinler mutlaka tüketilmelidir. Demir, hafıza güçlenmesinde etken bir vitamindir ve emilimin sağlanması için C vitaminleri ile birlikte tüketilmelidir.
Bilim adamları ne yediğinizin büyük oranda sizi etkilediğini keşfettiklerinden beri, her türlü besinle ilgili bilgiler alıyoruz. Her çeşit besin, vitamin, mineral, bitki ve onların kombinasyonları ile ilgili çelişkili analizler var. Buna rağmen, araştırmalar eski zamanların bilgeliğini ortaya çıkarıyor: “Yuttuğun şey seni daha zeki ve daha mutlu yapar (ya da daha aptal ve hüzünlü)
1. Zerdeçal
Peki, bu Hindistan kökenli baharat beyninize yardımcı olacak mı? Zerdeçala sarı rengini veren kurkumin adlı madde aktioksidan özellik gösteren bir enzimi aktive ediyor. Bu enzim de plak oluşumlarını engelliyor. Ayrıca iltihap önleyici özelliği olan zerdeçal kanser ve doku sertleşmesiyle de mücadele ediyor.
2. Safran
Safran depresyonla savaşıp, aynı zamanda öğrenme ve hafıza yetilerini geliştiriyor. “Journal of Ethnopharmacology” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre safran küçük ve orta dereceli depresyonu tedavi etmede en az Prozac kadar başarılı.
3. Adaçayı
Türkiye’de şifalı bitki olarak kabul gören adaçayı kuvvetli bir antioksidan ve iltihap önleyici. Adaçayında bulunan maddeler Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların içerikleriyle büyük benzerlik gösteriyor. “Pharmacological Biochemical Behavior” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre sadece 50 mikrolitre (yani 1 litrenin 20000’de biri) kadar adaçayı yağı hafızayı önemli ölçüde geliştiriyor.
4. Tarçın
Tarçının kokusu bile zihni açıyor. Hatta tarçın içerikli sakızlar bile hafızayı, dikkati ve odaklanmayı geliştiriyor. Tarçın harika bir baharat. Şeker seviyesini düzenliyor, kan ve lenf kanseri hücrelerinin çoğalmasını önlüyor, trombositlerin pıhtılaşmasını engelliyor , antimikrobik özellik göstererek enfeksiyonları önlüyor.
Günde 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketimi hem % 60 oranında omega-3 içerdiğinden unutkanlığı azaltmakta ve hafızayı güçlendirmektedir.
- Günlük diyetimizde mutlaka tüketilmesi gereken maydanoz, semizotu, taze nane gibi yeşil yapraklılarda bulunan elzem yağ asitleri, beyin sağlığında ve hafıza kaybını önlemede etkili olmaktadır.
- Kolin adı verilen ve vücut beslenmesinde önemli role sahip olan madde, Alzheimer hastalığı tedavisinde etkilidir ve unutkanlığa engel olmaktadır. Bu madde, belleğin depolanmasında rolü olan asetil kolin adlı sinirsel ileticinin ön maddesidir. Kolin tüketiminin artması sonucu hafıza kaybında azalma görülmektedir. Kolin kaynağı olarak diyetinize yumurta sarısı, soya, organ etleri ve rüşeym (buğday embriyodu) eklenmelidir.
- Fındık, ceviz, fıstık gibi kabuklu meyveler, günde 1 avuç olmak üzere tüketilmelidir. İçeriğindeki E vitamini ile antioksidan etki göstermekte ve beyin sağlığını korumaktadır.
- Demir içeren karaciğer, sakatatlar, yumurta sarısı, istiridye, ıspanak gibi besinler mutlaka tüketilmelidir. Demir, hafıza güçlenmesinde etken bir vitamindir ve emilimin sağlanması için C vitaminleri ile birlikte tüketilmelidir.