Bozcaada
lipsos buğulama bozcaadada nerede kalınır bozcaada yemek fiyatları bozcaadaya yerleşmek
NASIL GİDİLİR?
İstanbul'dan özel araçla yola çıkanları, iki kez feribot yolculuğu bekliyor. Otoyoldan Kınalı çıkışından ayrılanlar, Tekirdağ-Keşan'a gelince Gelibolu yönüne dönüp saat başı kalkan feribotlarla Lapseki veya Eceabat'tan Çanakkale'ye geçebilirler. Araç sırasında beklemek istemeyenler için 5-6 araç kapasiteli dolmuş motorlar, Gelibolu ve Kilitbahir'den Çanakkale'ye sefer yapıyorlar. Çanakkale üzerinden Ezine'ye gelince Geyikli'ye ayrılan yoldan, Bozcaada Feribot İskelesi'ne ulaşabilirsiniz. Bozcaada İskelesi'nde akaryakıt istasyonu var. Adanın tüm yolu asfalt ve tam tur yapabiliyorsunuz. Bisikletiniz varsa koyun arabanıza ve yola koyulun!... Daha uygun bir yer bulamazsınız. Tertemiz havada pedal çevirip gezmeye elverişli yolların tadını çıkarabilirsiniz.
Adaya alternatif ulaşım
İskeleden adaya geçişlerde Benan Edis (adada dalış okulu da var) ile irtibat kurulduğunda günün her hangi bir saatinde ulaşım sağlayabiliyor. Özellikle bu hizmet, anakara ile ada arasında çalışan vapurları kaçıranlar için kolaylık sağlıyor. Ayrıca, ada etrafında gerek dalış için gerekse gezi için tekne turlarına katılabiliyorlar.
Aganta Turizm ve Yatcilik
Gsm: 0536 772 60 72
Şayet Seyahat acentası ile gitmek isterseniz Bozcaada'ya tur düzenleyen Arnika Seyahat Acentası'nı tercih edebilirsiniz.
Tel: (0-212) 245 15 93
GEZİYORUM
Huzurlu, güvenli ve ekonomik bir tatil için;
Bozcaada
Koylarda serinlemek, plajlarda oturup güneşlenmek, karadan özel araçla, bisikletle ya da yürüyerek doğanın tadını çıkarmak, bir tekne kiralayıp dilediğiniz yere demir atmak, oltayla balık tutmak, dalmak... Bunlar, Ege'nin ortasında tertemiz bir denizde gün boyu yüzmenin yanısıra, yapabileceklerinizden sadece birkaçı... Akşam saatlerinde yapılan bir kale gezintisi ve karşısındaki restaurantta değişik lezzetlerden tatmak da cabası... Eğer sizde şehir stresinden uzakta, dumandan ve isten arınmış tertemiz havayı solumak istiyorsanız, rotanızı Bozcaada'ya çevirin...
Kaymakam ve Belediye Başkanı, Bozcaada'nın daha da gelişmesi ve ziyaretçilerin keyifli bir tatil geçirmesi için canla başla çalışıyorlar. Size de sadece adayı ziyaret etmek kalıyor. Türkiye'nin köyü olmayan yegane ilçesi Bozcaada'ya, günübirlik veya haftasonu gidenlerin tercihi; Ayazma Plajı. Adanın en çok rağbet gören yerlerinden olan kıyı bandı ise kum kürüne girenlerin şifa kaynağı. Eşsiz kumsalı, sığ ve ılık denizi, tarifi zor mavi rengiyle Bozcaada, büyüleyici güzellikte. Özel araçlarla gelenlerin plajın üst kısmında park edip gün boyu denizin tadını çıkarıyorlar, kır lokantalarında ve çardaklarda yorgunluk atıp, plaj
voleybolu oynuyorlar. Plaja taksiyle gelmek isteyenler için feribot çalışıyor. Feribot limana yanaşır yanaşmaz, taksiler kısa sürede yolcuları plaja ve piknik yerlerine taşıyorlar. Daha sakin koylar arıyorsanız, Ayazma'dan sola devam ederek, Mermer Burnu'na ulaşabilirsiniz. Denize dil gibi uzanan ilginç coğrafi yapısı ve mermer kayalarla kaplı koy, durgun denizi ile rağbet görüyor. Ada çervresinde, hiçbir ücret ödemeden otomobilinizden inip birkaç adımda denize girebilecek daha birkaç koy var. Yürüyüşe çıkanlar, kayalıklarda dolaşanlar ve günbatımını izleyenlerin son durakları, Bozcaada Kalesi'nin bulunduğu liman. 4 yıl önce aydınlatmaya başlanan kalenin muhteşem manzarası karşısında liman içinde yer alan restaurantlar açık havada yemek yemenin zevkini çıkaranlarla doluyor. Konuklar, kirlenmeyen deniz ve havanın verdiği mutluluğun tadına, Bozcaada şaraplarıyla varıyorlar. Bölgeye has kalamar tava, siparişlerin başında yer alıyor. 2-2.5 kg.lik lipsos buğulama ve çorbası, barbunya, sinarit, orfoz ve levrek ise mutlaka tadılması gereken balıklardan.
Farklı lezzetler
Bozcaada'da dalmaya uygun, görüş mesafesi fazla, doğa manzarası güzel bölgeler var. Bozcaada'lı balıkçı-kaptan Kemal Şahin'le tekne turuna çıkarsanız, ilginç tatlarla tanışma imkanınızda olabilir. Bunlardan en keyiflisi kaptan ile birlikte dalıp bu temiz sularda yaşayan deniz kestanelerinin üzerinde küçük taşlar bulunanlarını çıkarmak ve içindeki havyarı hemen oracıkta yemek. Bu ağızda eriyip giden havyarın besleyici değeri oldukça yüksek. Birbaşka besin ise; fuska. Yumurta sarısı rengindeki fuskalar, taşlık bölgelerde bulunuyor ve guatr hastaları için iyot tedavisinde kullanılıyor. Buranın bir başka spesiyali ise "kulfada köftesi". Beyaz renkte, kıyılara yapışık yaşayan ve çatalla çıkarılabilen bir bitki olan kulfada, ekmek kullanılmadan köfte malzemesi ilave edilerek yoğrulup biçimlendiriliyor. Karnıbahar tadına benzeyen ve genellikle Rumlar'ın kullandığı bu meze, rakı ile tüketiliyor
Üzüm ve şarap
Temmuz ayı ortalarında tatlı bir esinti başlıyor Bozcaada'da. İnsanı bunaltmayan, yakmayan rüzgar, sabah 10:00'da başlayıp 17:00 'ye kadar sürüyor. Ada genelde kurak. Ama Dünyaca ünlü üzümler bu nemli rüzgarla beslenip lezzetini buluyor. Bozcaada'da bağcılık, adının tarihi kadar eski. Evliya Çelebi ünlü seyehatnamesinde Bozcaada'dan söz ederken; Dünyanın en güzel çavuş üzümlerinin yetiştiği yer olarak tanımlıyor. Adanın 18.500 dönümü, bağlarla kaplı. Güneş, toprak ve rüzgarın etkisiyle bu günkü kalitesine ulaşan üzümlerden yapılan şaraplar, Bozcaada şarapları olarak ünlenmiş. Sofralık Çavuş Üzümü poyraz rüzgarlarının etkisiyle ince kabuklu, tatlı ve lezzetli. Karasakız ve Vasilaki gibi çeşitler şaraplık olarak kullanılıyor. Bölgede üç fabrika faaliyet halinde. Hüseyin Pehlivan Talay (Truva), Ataol(Eski) ve Rağbet(Yunatçılar) şarapları dinlenmiş, yıllanmış, mantar kapaklı ve sek şaraplar. Limanda yeralan Volkan Büfe'de ikili-üçlü hediyelik ambalajlardan da alabilirsiniz. Salhane, Bira Bar ve restaurantlar, şarapların yerinde tadıldığı yerler. Adanın sahilinde ise barlar sıralanıyor. Gençler, yaz gecelerinde gruplar halinde, ateş yakarak dansedip eğleniyorlar. Eğer bu baş döndürücü güzellikler karşısında bir bağ evi alıp, Bozcaada'ya yerleşmek, bir tarla veya Rum evi fiyatları hakkında fikir edinmek isterseniz, Hüseyin Pehlivan'la (286) 697 83 33 veya (286) 697 86 05 no'lu telefonlardan bağlantı kurabilirsiniz.
Bozcaada Kalesi
Adanın kuzey burnu üstünde kurulmuş olan kalenin, kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminde kullanılan kale, Çanakkale Boğazı'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet tarafından onarılmış. Kanuni Sultan Süleyman ve 2.Mahmut tarafından genişletilen kale, 1965-70'te Turizm Bakanlığı tarafından gözden geçirilmiş. 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle adadan ayrılan Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor. Kale, görkemli görünüşüyle dışardan olduğu kadar içerden de etkileyici. Ilık havada taş basamaklarla surlar ve burçlara tırmanan ziyaretçiler, Bozcaada'nın panoramasını farklı açılardan izleyip, fotoğraflama olanağı buluyorlar. Kale içinde bulunan müzeyi gezmek isteyenler ise sergilenen çeşitli amforalara hayran kalıyorlar. Gün batımından hemen sonra, güçlü spotlarla ışıklandırılan Bozcaada Kalesi, Bodrum Kalesi'ne nispet yaparcasına, Ege'nin ortasında ışıl ışıl parlıyor
NE YENİR?
Bozcaada denilince akla ilk gelen üzümlerin lezzeti, dünyaca ünlü. Gelişmiş radarlar sayesinde, Saros'dan sonra balıkların çoğalma şansı Bozcaada'da hayli azalmış. Buna rağmen limana dizili lokantalarda yenen balıkların, kalamar ve böceklerin lezzeti, ödenen hesabı hakeder güzellikte. Limanda bulunan pizza, lahmacun, kebap türü yiyecekler diğer seçenekler arasında. Çay bahçeleri, bar, kuruyemiş satıcıları, büfeler, hediyelik şarap satılan dükkanlar ise diğer uğrak yerleri. Ayazma Plajı'ndaki kır lokantaları, çardakaltı bahçeler, köfte, menemen, tost ve meşrubat çeşitleriyle plaj sakinlerini ağırlıyor.
]Lodos Cafe Restaurantın asma yapraklı omleti, Lipsos balık buğulaması, ev yapımı üzüm likörü, Bozcaada şarapları mutlaka tadılması gereken lezzetler
Salhane Fuska Bar, Ada Cafe-Polenta Lisacafe Bozcaada gezisinde diğer uğrak noktalarınız olabilir.
NEREDE KALINIR?
Bozcaada, son yıllarda yeni açılan ve genişletilen konaklama tesisleriyle daha yüksek yatak kapasitesine ulaşmış. Yaz-kış açık tesislerin çoğunu ise pansiyonlar oluşturuyor. Farklı bir atmosferde konaklamak isteyenlerin birinci tercihi; Ege Hotel. 3 katlı Otel binası, 1800 yıllarında Rum ilkokulu olarak yapılmış. 1923'te kapanan okul, 1963'e kadar Türk ilkokulu olarak kullanımış. Hayli yıpranan bina 1986 yılında Bakanlık izniyle yeniden restore edilerek, 36 oda ve 80 yatak kapasitesi ile turizmin hizmetine girmiş. Gönüllü ve güleryüzlü bir ekip tarafından hizmet verilen otelde konaklamak için, (286) 697 81 89 no'lu telefonlardan Ümit Turan'a rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bozcaada'daki Aksiyon Pansiyon ise 7 odalı. Banyolu, kaloriferli, ve temiz odalarıyla pansiyon, kışında açık. Nazire Aksoy'un işlettiği otel, kafe ve taksi ulaşımı hizmetleri de veriyor
Bozcaada'daki diğer konaklama tesisleri:
[/FONT]
NASIL GİDİLİR?
İstanbul'dan özel araçla yola çıkanları, iki kez feribot yolculuğu bekliyor. Otoyoldan Kınalı çıkışından ayrılanlar, Tekirdağ-Keşan'a gelince Gelibolu yönüne dönüp saat başı kalkan feribotlarla Lapseki veya Eceabat'tan Çanakkale'ye geçebilirler. Araç sırasında beklemek istemeyenler için 5-6 araç kapasiteli dolmuş motorlar, Gelibolu ve Kilitbahir'den Çanakkale'ye sefer yapıyorlar. Çanakkale üzerinden Ezine'ye gelince Geyikli'ye ayrılan yoldan, Bozcaada Feribot İskelesi'ne ulaşabilirsiniz. Bozcaada İskelesi'nde akaryakıt istasyonu var. Adanın tüm yolu asfalt ve tam tur yapabiliyorsunuz. Bisikletiniz varsa koyun arabanıza ve yola koyulun!... Daha uygun bir yer bulamazsınız. Tertemiz havada pedal çevirip gezmeye elverişli yolların tadını çıkarabilirsiniz.
Adaya alternatif ulaşım
İskeleden adaya geçişlerde Benan Edis (adada dalış okulu da var) ile irtibat kurulduğunda günün her hangi bir saatinde ulaşım sağlayabiliyor. Özellikle bu hizmet, anakara ile ada arasında çalışan vapurları kaçıranlar için kolaylık sağlıyor. Ayrıca, ada etrafında gerek dalış için gerekse gezi için tekne turlarına katılabiliyorlar.
Aganta Turizm ve Yatcilik
Gsm: 0536 772 60 72
Şayet Seyahat acentası ile gitmek isterseniz Bozcaada'ya tur düzenleyen Arnika Seyahat Acentası'nı tercih edebilirsiniz.
Tel: (0-212) 245 15 93
GEZİYORUM
Huzurlu, güvenli ve ekonomik bir tatil için;
Bozcaada
Koylarda serinlemek, plajlarda oturup güneşlenmek, karadan özel araçla, bisikletle ya da yürüyerek doğanın tadını çıkarmak, bir tekne kiralayıp dilediğiniz yere demir atmak, oltayla balık tutmak, dalmak... Bunlar, Ege'nin ortasında tertemiz bir denizde gün boyu yüzmenin yanısıra, yapabileceklerinizden sadece birkaçı... Akşam saatlerinde yapılan bir kale gezintisi ve karşısındaki restaurantta değişik lezzetlerden tatmak da cabası... Eğer sizde şehir stresinden uzakta, dumandan ve isten arınmış tertemiz havayı solumak istiyorsanız, rotanızı Bozcaada'ya çevirin...
Kaymakam ve Belediye Başkanı, Bozcaada'nın daha da gelişmesi ve ziyaretçilerin keyifli bir tatil geçirmesi için canla başla çalışıyorlar. Size de sadece adayı ziyaret etmek kalıyor. Türkiye'nin köyü olmayan yegane ilçesi Bozcaada'ya, günübirlik veya haftasonu gidenlerin tercihi; Ayazma Plajı. Adanın en çok rağbet gören yerlerinden olan kıyı bandı ise kum kürüne girenlerin şifa kaynağı. Eşsiz kumsalı, sığ ve ılık denizi, tarifi zor mavi rengiyle Bozcaada, büyüleyici güzellikte. Özel araçlarla gelenlerin plajın üst kısmında park edip gün boyu denizin tadını çıkarıyorlar, kır lokantalarında ve çardaklarda yorgunluk atıp, plaj
voleybolu oynuyorlar. Plaja taksiyle gelmek isteyenler için feribot çalışıyor. Feribot limana yanaşır yanaşmaz, taksiler kısa sürede yolcuları plaja ve piknik yerlerine taşıyorlar. Daha sakin koylar arıyorsanız, Ayazma'dan sola devam ederek, Mermer Burnu'na ulaşabilirsiniz. Denize dil gibi uzanan ilginç coğrafi yapısı ve mermer kayalarla kaplı koy, durgun denizi ile rağbet görüyor. Ada çervresinde, hiçbir ücret ödemeden otomobilinizden inip birkaç adımda denize girebilecek daha birkaç koy var. Yürüyüşe çıkanlar, kayalıklarda dolaşanlar ve günbatımını izleyenlerin son durakları, Bozcaada Kalesi'nin bulunduğu liman. 4 yıl önce aydınlatmaya başlanan kalenin muhteşem manzarası karşısında liman içinde yer alan restaurantlar açık havada yemek yemenin zevkini çıkaranlarla doluyor. Konuklar, kirlenmeyen deniz ve havanın verdiği mutluluğun tadına, Bozcaada şaraplarıyla varıyorlar. Bölgeye has kalamar tava, siparişlerin başında yer alıyor. 2-2.5 kg.lik lipsos buğulama ve çorbası, barbunya, sinarit, orfoz ve levrek ise mutlaka tadılması gereken balıklardan.
Farklı lezzetler
Bozcaada'da dalmaya uygun, görüş mesafesi fazla, doğa manzarası güzel bölgeler var. Bozcaada'lı balıkçı-kaptan Kemal Şahin'le tekne turuna çıkarsanız, ilginç tatlarla tanışma imkanınızda olabilir. Bunlardan en keyiflisi kaptan ile birlikte dalıp bu temiz sularda yaşayan deniz kestanelerinin üzerinde küçük taşlar bulunanlarını çıkarmak ve içindeki havyarı hemen oracıkta yemek. Bu ağızda eriyip giden havyarın besleyici değeri oldukça yüksek. Birbaşka besin ise; fuska. Yumurta sarısı rengindeki fuskalar, taşlık bölgelerde bulunuyor ve guatr hastaları için iyot tedavisinde kullanılıyor. Buranın bir başka spesiyali ise "kulfada köftesi". Beyaz renkte, kıyılara yapışık yaşayan ve çatalla çıkarılabilen bir bitki olan kulfada, ekmek kullanılmadan köfte malzemesi ilave edilerek yoğrulup biçimlendiriliyor. Karnıbahar tadına benzeyen ve genellikle Rumlar'ın kullandığı bu meze, rakı ile tüketiliyor
Üzüm ve şarap
Temmuz ayı ortalarında tatlı bir esinti başlıyor Bozcaada'da. İnsanı bunaltmayan, yakmayan rüzgar, sabah 10:00'da başlayıp 17:00 'ye kadar sürüyor. Ada genelde kurak. Ama Dünyaca ünlü üzümler bu nemli rüzgarla beslenip lezzetini buluyor. Bozcaada'da bağcılık, adının tarihi kadar eski. Evliya Çelebi ünlü seyehatnamesinde Bozcaada'dan söz ederken; Dünyanın en güzel çavuş üzümlerinin yetiştiği yer olarak tanımlıyor. Adanın 18.500 dönümü, bağlarla kaplı. Güneş, toprak ve rüzgarın etkisiyle bu günkü kalitesine ulaşan üzümlerden yapılan şaraplar, Bozcaada şarapları olarak ünlenmiş. Sofralık Çavuş Üzümü poyraz rüzgarlarının etkisiyle ince kabuklu, tatlı ve lezzetli. Karasakız ve Vasilaki gibi çeşitler şaraplık olarak kullanılıyor. Bölgede üç fabrika faaliyet halinde. Hüseyin Pehlivan Talay (Truva), Ataol(Eski) ve Rağbet(Yunatçılar) şarapları dinlenmiş, yıllanmış, mantar kapaklı ve sek şaraplar. Limanda yeralan Volkan Büfe'de ikili-üçlü hediyelik ambalajlardan da alabilirsiniz. Salhane, Bira Bar ve restaurantlar, şarapların yerinde tadıldığı yerler. Adanın sahilinde ise barlar sıralanıyor. Gençler, yaz gecelerinde gruplar halinde, ateş yakarak dansedip eğleniyorlar. Eğer bu baş döndürücü güzellikler karşısında bir bağ evi alıp, Bozcaada'ya yerleşmek, bir tarla veya Rum evi fiyatları hakkında fikir edinmek isterseniz, Hüseyin Pehlivan'la (286) 697 83 33 veya (286) 697 86 05 no'lu telefonlardan bağlantı kurabilirsiniz.
Bozcaada Kalesi
Adanın kuzey burnu üstünde kurulmuş olan kalenin, kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminde kullanılan kale, Çanakkale Boğazı'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet tarafından onarılmış. Kanuni Sultan Süleyman ve 2.Mahmut tarafından genişletilen kale, 1965-70'te Turizm Bakanlığı tarafından gözden geçirilmiş. 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle adadan ayrılan Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor. Kale, görkemli görünüşüyle dışardan olduğu kadar içerden de etkileyici. Ilık havada taş basamaklarla surlar ve burçlara tırmanan ziyaretçiler, Bozcaada'nın panoramasını farklı açılardan izleyip, fotoğraflama olanağı buluyorlar. Kale içinde bulunan müzeyi gezmek isteyenler ise sergilenen çeşitli amforalara hayran kalıyorlar. Gün batımından hemen sonra, güçlü spotlarla ışıklandırılan Bozcaada Kalesi, Bodrum Kalesi'ne nispet yaparcasına, Ege'nin ortasında ışıl ışıl parlıyor
NE YENİR?
Bozcaada denilince akla ilk gelen üzümlerin lezzeti, dünyaca ünlü. Gelişmiş radarlar sayesinde, Saros'dan sonra balıkların çoğalma şansı Bozcaada'da hayli azalmış. Buna rağmen limana dizili lokantalarda yenen balıkların, kalamar ve böceklerin lezzeti, ödenen hesabı hakeder güzellikte. Limanda bulunan pizza, lahmacun, kebap türü yiyecekler diğer seçenekler arasında. Çay bahçeleri, bar, kuruyemiş satıcıları, büfeler, hediyelik şarap satılan dükkanlar ise diğer uğrak yerleri. Ayazma Plajı'ndaki kır lokantaları, çardakaltı bahçeler, köfte, menemen, tost ve meşrubat çeşitleriyle plaj sakinlerini ağırlıyor.
]Lodos Cafe Restaurantın asma yapraklı omleti, Lipsos balık buğulaması, ev yapımı üzüm likörü, Bozcaada şarapları mutlaka tadılması gereken lezzetler
Salhane Fuska Bar, Ada Cafe-Polenta Lisacafe Bozcaada gezisinde diğer uğrak noktalarınız olabilir.
NEREDE KALINIR?
Bozcaada, son yıllarda yeni açılan ve genişletilen konaklama tesisleriyle daha yüksek yatak kapasitesine ulaşmış. Yaz-kış açık tesislerin çoğunu ise pansiyonlar oluşturuyor. Farklı bir atmosferde konaklamak isteyenlerin birinci tercihi; Ege Hotel. 3 katlı Otel binası, 1800 yıllarında Rum ilkokulu olarak yapılmış. 1923'te kapanan okul, 1963'e kadar Türk ilkokulu olarak kullanımış. Hayli yıpranan bina 1986 yılında Bakanlık izniyle yeniden restore edilerek, 36 oda ve 80 yatak kapasitesi ile turizmin hizmetine girmiş. Gönüllü ve güleryüzlü bir ekip tarafından hizmet verilen otelde konaklamak için, (286) 697 81 89 no'lu telefonlardan Ümit Turan'a rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bozcaada'daki Aksiyon Pansiyon ise 7 odalı. Banyolu, kaloriferli, ve temiz odalarıyla pansiyon, kışında açık. Nazire Aksoy'un işlettiği otel, kafe ve taksi ulaşımı hizmetleri de veriyor
Bozcaada'daki diğer konaklama tesisleri:
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]sihirlitur.com[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]sihirlitur.com[/FONT]
Moderatör tarafında düzenlendi: