Boyun da sinir sıkışması nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Boyun da sinir sıkışması nedir?
Boyunda oluşan sinir sıkışması acı veren, aşırı rahatsız edici bir durum olabilir. Bu durum genelde ufak kas incinmelerinden dolayı ortaya çıkar ve birkaç gün sonra geçer.
Fakat sinir sıkışması birkaç gün içinde geçmediyse doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü uzun süreli sinir sıkışması omurganın durumuyla alakalı daha ciddi bir sorunun sonucu olabilir.Sinir sıkışması için öncelikle istirahat edilmesi gerekmektedir. Eğer sinir sıkışması ilerlemiş ise fizik tedavi yöntemi uygulamaya alınabilir. Boyun hareketleri ve özel masaj uygulamaları boyun bölgesinde meydana gelen sinir sıkışmalarının geri plana alınması adına oldukça idealdir.

Sinir sıkışmasını önlemek adına boynunuzu çalıştırmanız gerekmektedir. Bu adım için başınız ile daireler çizebilirsiniz. Daha sonra boynunuzu omuzlarınıza doğru eğerek esneme hareketlerini uygulamaya almalısınız. Ellerinizi sırtınızın arka kısmında birleştirerek 2 saniye boyunca beklemeli ve ardından eski pozisyonunuza dönmelisiniz. Ellerinizi belinize koyarak parmak uçlarında yürümelisiniz. Uygulamaya alacağınız bu egzersiz hareketleri boyunda meydana gelen sinir sıkışmasının geri plana alınmasına kaynaklık edecektir.




4.jpg









Eğer sinir sıkışması probleminiz sürekli artıyor ise kısa zaman zarfı içinde doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Daha çok 40-60 yaş grubunda rastlanan durumlar arasında boy gösteren sinir sıkışması problemi karpal tünel sendromunun ön plana çıkmasına sebep olmaktadır. Sizler de boyunda sinir sıkışması tedavisi aracılığı ile kısa zaman da tüm problemlerinizin geri plana alınmasına olanak tanıyabilirsiniz.
Boyunda Sinir Sıkışması Belirtileri
En yaygın belirti ağrıdır. Daha önce bu rahatsızlığı yaşamış hastaların maruz kaldığı diğer belli başlı belirtiler şunlardır:

Omuzlarda, kollarda ve bir ihtimal ellerde hafif uyuşmalar ve yanmalar
Eklem bölgesinde kas spazmları
Serviko brakiyal sendromu: Bu durum hastalarda ağrıya, halsizliğe ve boyunda şişmeye neden olur.
Hastalarda gözlemlenen bir diğer belirti de başlarının arka bölümündeki baş ağrısıdır.
Kaslarda kuvvetsizlik
Aniden başlayan düzensiz ağrılar
Boyunda Sinir Sıkışmasının Nedenleri
Sinir Sıkışması
Boyunda meydana gelen sinir sıkışması boynunuza ekstra bir yük koyduğunuz veya basınç uyguladığınız zaman oluşur. Tekrarlanan zorlamalar ve vücudunuzu uzun süre aynı pozisyonda tutmanız sinirlerin sıkışmasına sebep olabilir. Boynumuz sadece kafatası ve başımızı desteklemekle kalmayıp vücudumuzdaki hareketlerin düzenini de sağlar ve bundan dolayı boyunda sinir sıkışması oldukça yaygın bir durumdur. Aslında uzun süre yastıkta yatmakta boyunda sinir sıkışmasının nedenlerinden biri olabilir.

Boyun Kireçlenmesi
Bir diğer ismi servikal spondiloz olarak bilinen boyun kireçlenmesi, boyun omurunuzdaki kemiklerin git gide zarar gördüğü bir durumdur. Herhangi bir düzenli aşınma ve yıpranma sonucu vücudunuzdaki eklemleriniz osteoartrit hastalığıyla aynı sonucu yaşayıp acı çekmenize sebep olabilir. Bu hastalık eklemlerinizdeki kıkırdakların zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca bu hastalık boyun omurundaki sinir köklerine fazla baskı uygulanmasına neden olur.

Bel Fıtığı
Bu rahatsızlık herniye diskinizin fıtığı saran sinirlere aşırı baskı uygulaması sonucu ortaya çıkan ve acıya, uyuşmaya, ağrıya ve daha birçok rahatsızlığa sebep olan durumdur.

Omurga İncinmesi
Bu tarz sakatlanmalar belinizi ileriye ve geriye aniden hareket ettirdiğiniz zaman meydana gelir. Yapılan ani hareketler boyun omurunuzda zarara yol açarak boynunuzdaki sinirlerin sıkışmasına neden olabilir.

Diğer Sebepler
Kemik çıkıntıları, dejeneratif disk hastalığı, spinal stenoz ve façeta hastalığı da boyunda sinir sıkışmasına neden olabilir.

Boyunda Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?
Boyunda sinir sıkışması için evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri şunlardır:Boynunuzu Dinlendirin
Normalde boynumuzu dinlendirmek bir alışkanlık haline gelmesi gerekir fakat birçok insanın bu kadar basit bir şeyi yapmaması da çok şaşırtıcıdır. Çoğu sinir sıkışması dinlendirildiği takdirde kolayca geçer. Uzun saatler boyunca hareketsizce bir yerde oturmamaya ve yastığınızın uyku esnasında boynunuza fazla baskı uygulanmasına sebep olmadığına emin olun. Ayrıca uzun saatler boyunca bilgisayar karşısında oturmakta boyunda sinir oluşumunu sağlayan en genel sebeplerden biridir. Uzun süre otururken boynunuzu dik tutmak ya da gerilmemesi için dikkat etmek yeterli değildir. Bu tam tersi boynunuzun daha da sertleşmesine sebep olur. Önemli olan nokta kendinizi zorlamamak ve oluşabilecek boyun kasılmalarından kaçınmaktır.

Sıcak ve Soğuk Uygulama
Uygulayabileceğiniz sıcak ve soğuk baskılar acılarınızın azalmasına, kaslarınızda meydana gelen kasılmaların geçmesine ve bazen de sinir sıkışması nedeniyle kaynaklanabilecek iltihaplanmayı engellemede size yardımcı olabilir. Ama derinizle uygulayacağınız soğuk ve sıcak su torbaları arasında bir bariyer oluşturup direk derinize temas etmemesine dikkat ediniz. En iyi sonuç için 20-30 dakika aralıklarla sıcak ve soğuk baskıyı dönüşümlü olarak yapınız.

Reçetesiz Kullanabileceğiniz Ürünler
Kullanabileceğiniz ibuprofen ve naproksen gibi reçetesiz ilaçlar boynunuzdaki iltihaplanmayı azaltırken sinir sıkışmasından dolayı çektiğiniz ağrıyıda azaltır. Kullanacağınız ilaçların etkisini artırmak için yutmadan önce süt içip ya da bir şeyler yiyebilirsiniz. Bu uygulama vücudunuzun ilaçları emilim oranını artırırken oluşabilecek karın ağrıları ve iç kanama riskini de azaltır.

Boynunuza Masaj Yapın
Boynunuza uygulayabileceğiniz masaj ve benzeri egzersizler boynunuzda gerginliğin ve kas sertliğinin geçmesinde yardımcı olur. Boynunuza masajın bir profesyonel tarafından yapılması lazım çünkü kuvvetli şekilde yapılan masaj o anlık rahatlatsa bile daha sonra boynunuzu daha kötü yapacaktır. Bundan dolayı boynunuzun hangi bölgesine ne kadar basınç uygulaması gerektiğini bilen ve masaj şiddetini git gide artıran profesyonel birine masaj yaptırmanız boynunuzdaki sinir sıkışmasının geçmesi için önemlidir.

Boyun Egzersizi Yapın
Burada yaptığınız egzersizin sizi zorlamak yerine rahatlanan bir egzersiz olmasına dikkat edin. Hafif yapılan esnetme gerdirmeler acının dinmesinde yardımcı olacaktır. Boynunuzu bir yönden diğer yöne 30 saniye boyunca döndürebilirsiniz. Ayrıca omuzlarınız ve boynunuzu ileri ve geri döndürebilirsiniz. Alternatif olarak profesyonel masöre gidebilirsiniz.

Yeme Alışkanlığınızı Değiştirin
Boyunda sinir sıkışmasını önleyebileceğiniz en güzel yöntemlerden biride yeme alışkanlığınızı değiştirmek ve diyetinize lif yönünden zengin gıdalar eklemektir. Boyun sinir sıkışması yaşayan hastalar kabızlık yaşadıkları süreçte daha fazla acı çektiklerini belirtiyorlar. Size bu konuda yardımcı olabilecek zengin lifli yiyecekler; brokoli, muz, ıspanak, patates, tahıllar, kahverengi pirinç ve makarna gibi yiyeceklerdir.

Boyunda oluşan sinir sıkışmasının ciddiyetine göre birçok sayıda tedavi yöntemi mevcuttur. Yeni bir tedavi yöntemi denemeden önce yaptığınız işin sizi nasıl etkileyeceğini tedavi yönteminin sizi için uygun olup olmadığını doktorunuza danışın.
 
Geri
Üst