Boyun ağrısı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Boyun ağrısı nedenleri belirtileri ve tedavisi
Omurga ağrısından, diğer acılardan korktuğumuzdan daha fazla korkuyoruz. Boyun ağrısı çok yaygın bir sağlık sorunudur. Sık sık boyun ağrılarına sahip olabiliriz. Üşütme, ani hareket,yanlış duruş gibi durumlar boyun ağrısına neden olabilmektedir.Boynundaki ağrı, boyundaki herhangi bir yapının bozuklukları ve hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.


boyun ağrısı.Jpeg






Boyunda bulunan ağrı ortak bir tıbbi durumdur. Boyun ağrısı birçok hastalık ve rahatsızlıktan gelebilir ve boyundaki dokulardan herhangi birini içerebilir. Sert bir boyun tipik olarak ağrı ve boynu hareket ettirme zorluğu, özellikle de başını yana döndürmeye çalışırken karakterizedir. Baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı ve / veya kol ağrısı da eşlik edebilir. Boyun ağrısının en yaygın nedeni bir kas gerginliği veya yumuşak doku burkulmasıdır.Boyun ağrısı, kanser, enfeksiyon, otoimmün hastalık veya omurilik yaralanması gibi önemli bir kan damarı tehdidi gibi yapısal bir sorunun bir işareti olabilir.Kaygı ve stres bazen boyun kaslarınızda gerginliğe neden olabilir ve boyun ağrısına neden olabilir.


Evde boyun ağrısını giderme


Genel boyun ağrısı türlerinin çoğunda tavsiye normal günlük aktivitelerinizle devam etmek, aktif kalmak ve belirtileri hafifletmek için ağrı kesiciler almaktır.Boynunuza bir sıcak su şişesi veya ısı paketi tutmayı deneyin .Bu uygulama ağrıyı ve herhangi bir kas spazmını azaltmaya yardımcı olabilir. Orta sertlikte yastıkta uyuyun. Çok sert yastık boyun ağrısına neden olabilir.Ayrıca çok yumuşak yastıkta ağrıya neden olabilmektedir.Duruşunuzu kontrol edin , kötü duruş ağrıyı şiddetlendirebilir ve ilk etapta neden olabilir.Boyun ağrısından müzdaripseniz hafif egzersizler yapın.


Basit germe egzersizleri, hafif veya orta düzeyde rahatsızlık yaşayan insanlara rahatlama sağlayabilir.Bu hareketler, eklemlerin ve kasların birlikte çalışmasına yardımcı olan boyun retraksiyonunu kullanır.


Boyun ağrısı nedenleri


Çoğu boyundaki sorunlar hem evde hem de ofiste uygun olmayan duruşlardan kaynaklanmaktadır. Omuriliğe zarar veren bir boyun yaralanması için acil bakım gerekir. Omurilik yaralanmalarının belirtileri, hareket kaybı veya his kaybı, uyuşma, karıncalanma, kolların veya bacaklardaki kasların kontrolünde güçlük ve barsak veya mesane kontrolü kaybıdır .


Artrit veya boyun disklerinin zarar görmesi sıkışmış bir sinire neden olabilir. Sıkışan bir sinirin neden olduğu boyun ağrısı genellikle boynun bir tarafını ve o taraftaki kolu etkiler.Menenjit beyin dokuları ve omurilik çevresinde iltihaba neden olan ciddi bir viral veya bakteriyel hastalıktır . Semptomlar hızla ortaya çıkar ve ciddi baş ağrısı , boyun ağrısı , ateş ve bazen kusmayı içerir . Servikal spondiloz, yaşla birlikte doğal olarak oluşur. Bazı insanlarda kemik değişiklikleri boyun sertleşmesine neden olsa da, her zaman semptomlara neden olmaz.Omurga incinmesi geriye veya yana, baş öne doğru ani hareketin neden olduğu bir boyun hasarıdır.

Genellikle trafik kazası gibi ani bir darbe sonrasında meydana gelir. Kafanın kuvvetli hareketi boynundaki tendon ve bağlar aşırı gerilir ve hasar görür.Boynunuz esnektir ve başınızın ağırlığını destekler, bu nedenle ağrıya neden olan yaralanmalara ve rahatsızlığa karşı savunmasız olabilirsiniz.



Boyun ağrısı tedavisi


Bir boyun sorunu veya yaralanması için tedavi , ilk yardım önlemleri , fizik tedavi , manipülatif terapi ve bazı durumlarda ameliyat içerebilir.Nadiren, boyun ağrısı daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Boyun ağrınıza, kollarınız veya ellerinizde hissizlik veya güç kaybı eşlik ediyorsa veya omuzunuzda veya kolunuzda ağrı çekiyorsanız tıbbi yardım isteyin.Doktorunuz boyun ağrısının nedenini daha iyi görmek için görüntüleme testleri isteyebilir. Görüntüleme çalışmaları, ağrınızın nedenini belirlemek için dikkatli bir öykü ve fizik muayene için bir yardımcı olarak en iyi şekilde kullanılır.Doktorunuz boynundaki ağrının sıkışmış bir sinirle ilişkili olabileceğinden şüphelenirse bir EMG önermiş olabilir.


Cildiniz boyunca bir kas içine ince iğneler ekleyerek ve spesifik sinirlerin düzgün çalışıp çalışmadığını belirlemek için sinir iletim hızını ölçmek için testler yapmayı içerir. Kan testleri bazen boyun ağrısına neden olabilecek ya da boyun ağrısına katkıda bulunan enflamatuar ya da enfeksiyöz kanıtlara neden olabilir.Doktorunuz ağrıyı gidermek için kas gevşetici vericektir.Ayrıca fizik tedavi gerekebilir.Fiziksel terapist size doğru duruş, hizalama ve boyun güçlendirme egzersizlerini öğretebilir ve acıyı hafifletmeye yardımcı olmak, nüksetmeyi önlemek için ısı, buz, elektrik stimülasyonu ve diğer önlemleri kullanabilir.


Boyun ağrısı için nadiren ihtiyaç duyulan cerrahi, sinir kökü veya omurilik kompresyonunun hafifletilmesi için bir seçenek olabilir.Boyun ağrısı için alternatif tedaviler denemekle ilgileniyorsanız doktorunuzla konuşun. Akupunktur, ince iğnelerin vücudunuzun çeşitli yerlerine yerleştirilmesini içerir. Araştırmalar, akupunkturun pek çok ağrı için faydalı olabileceğini bulmuştur. Akupunktur, steril iğneler kullanan sertifikalı bir uygulayıcı tarafından yapıldığında genellikle güvenli kabul edilir.Eğitimli biri tarafından masaj yaptırmak boyun ağrınıza ayrıca iyi gelebilir..


Çoğu boyun ağrısı, yaşa bağlı yıpranma ile birlikte zayıf duruş ile ilişkilidir. Boyun ağrısını önlemeye yardımcı olmak için, başınızı omurganızın üzerinde ortalanmış olarak tutun.
 
boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı var bende inanılmaz ağrı yapıyor çok sık baş ağrısı çekiyorum hatta bazen çok şiddetli olabiliyor hatta bir ara şiddetli başırısı çektiğim dönemde menenjitten şüphelendiler omurilikten sıvı aldılar şükür temiz çıktı
 
Boynunda bulunan ağrı ortak bir tıbbi durumdur. Boyun ağrısı birçok hastalık ve rahatsızlıktan gelebilir ve boyundaki dokulardan herhangi birini içerebilir. Boyun ağrısı genellikle donuk ağrıyla ilişkilidir.Boynu sağa sola çevime şiddetli bir ağrıya neden olabilir.Genellikle boyunda ağrıya yol açan bir takım problemler vardır. Ek olarak sinir yollarındaki tahriş omuz, kafa, kol ve el ağrısına neden olabilir.Boyun ağrısı küçük olabilir ve uyku gibi önemli günlük aktivitelere müdahale ettiği noktaya kadar acı verici olabilir. Acı kısa ömürlü, gelip gidebilir veya sabitleşebilir. Boyun ağrısı yaygın olmamakla birlikte, menenjit veya kanser gibi ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilir.
 
Boyun veya servikal omurga, baş için destek ve hareket kabiliyeti sağlama konusunda önemli bir işe sahiptir.Servikal omurgadaki çeşitli problemler bir sinir kökü veya omurilik sıkıştırabilir ve boyun ağrısı ve / veya nörolojik (sıkışmış sinir) belirtilere neden olabilir. Boyun ağrısı yetişkinlerde sıktır, ancak her yaşta ortaya çıkabilir.Boyun ağrısı bir yaralanma gibi aniden ortaya çıkabilir veya yıllar boyu kötü duruş veya aşınma ve yıpranma gibi zamanla yavaş gelişebilir.Keskin boyun ağrısı, donuk kas ağrıları, baş ağrısı veya başınızı tamamen hareketsiz kılabilir.Boyun ağrısının birçok nedeni vardır. Uygun tedavi altta yatan nedene bağlı olarak yapılacaktır.Boyun ağrısına, yaralanma, inflamasyon veya enfeksiyon gibi çeşitli sorunlar neden olabilir. Boyun ağrısının yaygın nedenleri kas gerginlikleri ve kas spazmlarını içerir
 
Yaşlanma sürecinin bir parçası olarak omurganın dejenerasyonu ve boyundaki sinirlerin tutulması gibi olası diğer nedenler de vardır. Boyun ağrısının potansiyel bazı nedenleri daha ciddi ve daha fazla hasarı ve ağrıyı kötüleştirmeyi önlemek için özel tedavi gerektirir. Bazı kemik bozuklukları, menenjit gibi enfeksiyonlar ve kanserler, belirti olarak boyun ağrısı çekebilir.Neredeyse tüm boyun ağrısı, dinlenme ve reçeteli ilaçlarla zamanla yok olur ve kaybolur. Tabi yukarıda belirttiğimiz gibi boyun ağrısının sebepleri çeşitli olmakla beraber, tedavisi de neden bağlı olarak yapılmalıdır. Boyun ağrılarınız için düzenli egzersiz ve doğru duruşu benimsemelisiniz.
 
Boyun kemikleri bir kas, sinir ve tendon ağı tarafından desteklenmektedir. Boyun ağrısının yaygın nedenleri, zayıf duruştur.Boyun ağrısının nadiren ciddi bir hastalıktan kaynaklandığını unutmamak gerekir.Zayıf boyun kasları olan insanlar boyun problemlerine daha yatkındır ve bu gibi durumlarda boynu güçlendirmek için bir egzersiz programı iyi bir fikirdir.Ciddi boyun ağrınız varsa doktorunuz nedeni belirlemek için bir röntgen veya BT taraması isteyecektir.Sonuca göre fizik tedavi,ağrı kesiciler,kas gevşeticiler gerekirse cerrahi müdahale uygulanacaktır.Boynundaki ağrı, bazı migren hastalarının migren semptomları olarak listelenmiştir.Boyun ağrısı, boyundaki kasları veya sinirleri içerebilir.Yukarı da yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da hekime görünün.
 
Boyun ağrısı yumuşak dokularda (kaslar, bağlar ve sinirler) yanı sıra omurganın kemiklerinde ve disklerinde anormalliklerden kaynaklanabilir. Boyun ağrısının en yaygın nedenleri, yaralanma (burkulma) veya uzun süre aşınma ve yıpranmaya bağlı yumuşak doku anormallikleridir. Nadir durumlarda enfeksiyon veya tümörler boyun ağrısına neden olabilir.Boyun çok esnek olduğu için yaralanmaya karşı oldukça savunmasızdır. Motorlu araç ya da dalış kazaları, temas sporları ve düşmeler boyun yaralanmasına neden olabilir.. En sık görülen boyun yaralanmaları yumuşak dokuları içerir; kaslar ve bağlar. Boynunda kırık veya çıkık bulunan ciddi boyun yaralanmaları omuriliğe zarar verebilir ve felce neden olabilir.
 
Vallahi boyun fıtığım varmış yeni öğrendim ve çooook eskiymiş. Muhasebeden kalma alışkanlık ve evrakların işlenmesi ile ilgili duruş bozukluğumu hatırlıyorum. Hep evraklar sağda ve sürekli olarak klavyede... baya kötüydü zaten evrak sağda ve kafada sağdaydı benim sürekli sol kürek kemiğimin üstü sızlardı neler yaptım neler daha sonra yani yıllar sonra boyun fıtığı olduğum ortaya çıktı ne on gündü varya püfff 🙂
 
Şahit oldum ağrına bayağı rahatsız etti seni sadminim. Duruş bozukluğu en büyük etken. İnşallah en kısa zaman da sağlığına kavuşursun. Allah şifa versin sadminim. .
 
Geri
Üst