Boyabat Hakkında Herşey

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Boyabat Hakkında Herşey
boyabat hakkında boyabatı tanıyalım sinop boyabat sınop
Evet melişlerim şimdide Pasi'nin Boyabatını tanıyalım 🙂 Ben Boyabatlıyım diye demiyorum ama Sinop'un en şirin en güzel ilçesidir Boyabat :tik: Gidip görmek nasip olursa bana eminim bana hak vericeksiniz 🙂

boyabat-6384.jpg


Boyabat ve çevresi eski bir yerleşim yeri olmakla birlikte İlçe M.Ö. 600 yıllarında kurulmuş olup, şehrin eski adı Germanipolis'tir.

Boyabat, Boy ve abat kelimelerinden meydana gelmiştir. Boy, uzunluk; Abat ova anlamına gelmektedir.Kurulduğundan bu yana Boyabat sırasıyla şu devletlerin himayesi altında bulunmuştur.

Gaşkalar-M.Ö.1400-1300 yılları
Hititler-M.Ö.1330-1100 yılları
Paflagonya-M.Ö.1100-700 yılları
Lidyalılar-546 yılı
İranlılar-377 yılı
Pontuslar-183 yılı
Romalılar-M.Ö.64-M.S.355
Bizanslılar-M.S.395-1126​


Boyabat yöresi Danişment hükümdarı Gümüş TEKİN tarafından Bizanslılardan alınmış olup; 1175 yılında Selçukluların eline geçmiştir.Selçuklulardan da 1309 yılında Candaroğlu Süleyman Paşa almıştır.Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na katılan Boyabat , Ankara savaşından sonra tekrar Candaroğulları'nın eline geçmiştir.1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından tekrar Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesine girmiştir.

Boyabat, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kastamonu Sancağına bağlı bir kadılıktı.Bağdat seferi dönüşünde IV. Murat Kurusaray köyünün Kışla Mahallesinde kışı geçirmiştir.Yollar açılınca İstanbul'a dönmüştür.

Tanzimat devrinde Boyabat, kadılıktan nahiyeye dönüştürülmüş, 1868 yılında da Kaza yapılmıştır.1923 'te Cumhuriyetin ilanı ile her yönden yeni bir döneme girmiştir.

Boyabat coğrafya


Boyabat, Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde Sinop iline bağlı bir ilçedir. Doğuda aynı ilin Durağan, Batıda Kastamonu ilinin Hanönü, Taşköprü, Kuzeyde Ayancık, Sinop, Gerze ve Erfelek, Güneyde ise Saraydüzü, Çorum ilinin Kargı ilçeleriyle çevrilidir. İlçe 1450 km2'lik bir alana sahiptir.

Yer yapısı, kısmen II.Jeolojik zamanda meydana gelmiştir. Tarihi Boyabat Kalesinin bulunduğu kayaların temeli billuri şistlerden üzeri tebeşir devri kalkeridir.Boyabat arazisi engebelidir. İsfendiyar dağları ve doğu Ilgaz sıradağlarının kapladığı alan Boyabat'a aittir. Bu sıradağlar arasında akarsu yatakları , bazı düzlükler ve yaylalar bulunmaktadır.

İlçe sınırından geçmekte olan Gökırmak bir vadi meydana getirmiştir.Bu vadi tabanında tarımsal değeri yüksek kültür arazileri oluşmuştur. Bu toprakların % 60'ı sulanabilmektedir. Yüksek dağlar ve tepeler kısmen ormanlık, kısmen fundalık, büyük bir kısmı da çıplaktır.

Belli başlı dağları Karageriş,Elekdağı, ve Dıranazdır.

Deniz etkisinden uzak olan Boyabat'ta genellikle karasal iklim görülür. Yazlar sıcak, kışlar soğuktur. Yağmur en çok ilkbaharda yağar.Ortalama yağış miktarı 400-500 mm civarındadır.


İklimi :

İlçe Karadeniz Bölgesinde olmakla birlikte deniz iklimi özellikleri taşımaktadır. Orta Anadolu'nun kara iklimi daha çok hakimdir.Yazları sıcak,kışları çok soğuktur.

Yılda ortalama yağış alan gün sayısı 80 olup,300-400 mm.yıllık yağış almaktadır.

Yılın en sıcak ayları TEMMUZ-AĞUSTOS ve EYLÜL; En soğuk ayları ise OCAK ve ŞUBAT'tır. İlçede hakim rüzgarlar POYRAZ ve YILDIZ olup,yağmur batı rüzgarları ile gelir,doğu yönde seyreder.

Bitki Örtüsü :

Boyabat İlçesi Orman Durumu :
Verimli koru ormanı : 37 957 0 Hk
Yolu bozuk koru ormanı : 11 161 5 Hk
TOPLAM koru ormanı : 49 118 5 Hk

Verimli baltalık : 10 25 5 Hk
Çok bozuk baltalık : 27 642 0 Hk
TOPLAM baltalık : 27 937 5 Hk

Mevcut Ağaç Türleri :Kızılçam,Sarıçam, Karaçam,Kayın,Göknar,Ardıç,Meşe ve Gürgendir.

İlçemizde 11591 adet kolleksiyonuyla 1 sinema solonu ,1 sergi salonu ve okuyucu salonlarıyla 52529 okuyucuya hizmet veren üç katlı bir Halk Kütüphanemiz mevcuttur.

Turizm potansiyeli açısından ilçemizde görülmeye değer "Boyabat Kalesi" ve Salar köyü mevkiinde bulunan" Kaya Mezarları"bulunmaktadır. Kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekte fakat milattan önce 600 yıllarında Paflagonyalılar tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Roma ve Bizans döneminde ilaveler yapılmıştır. Kalenin bugün görülen burçları çok yeni olup, bir Türk eseridir. Yeni ve eski kaleye ait kitabeye rastlanılmamıştır. Kalenin iki tüneli vardır.

Kalenin karşısında bulunan Kırkkızlar kayasıyla ilgili bir de yerel hikayemiz bulunmaktadır;

Kale ile Kırkkızlar kayası önceleri bitişik büyücek bir kaya imiş.Bu büyük kaya üzerine Boyabat kalesi yapılmış. Bu kaleyi başka başka uluslar ele geçirmiş ve orada barınmışlar. Günlerden bir gün düşmanları kaleye saldırmışlar. Kalenin yöneticisi, kadın kız herkesi kaleyi korumaya çağırmış. Kaledekiler topluca kale çevresinde düşmana karşı çıkmışlar. Kırkkızlar Kayasının yönü kaleye girmeye ve saldırmaya daha müsait imiş. Kale beyi düşmanların çokluğunu görünce kalenin bu durumda korunamayacağını anlamış, saldırıyı önlemek için hemen kılıcını çekmiş ve Allah'a sığınarak bu kaya kütlesine tüm gücüyle vurmuş, kaya bir anda ikiye bölünüvermiş.Yarılan kaya arasından başlamış bir çay akmaya. Karşı kaya üzerinde 40 kız kalakalmış ve başlamışlar ağlamaya...Önlerinde düşmanlar arkalarında dik ve yüksek bir uçurum. Kurtuluş umudu kalmayınca hep birden başlamışlar Allah'a yalvarmaya "Ulu Allah'ım bizi kurtar. Ya taş yap ya da kuş yap" diye.
Allah dileklerini kabul etmiş kızlar bir anda orada taş oluvermişler. Bu nedenle bu kayaya "Kırkkızlar kayası"denilmiş.

Kaleden başka ilçede takriben 10 km. batıdaki Salar köyü mevkiinde bulunan Kaya Mezarı, Göynükören köyündeki Ambarkaya Mezarı, Dodurga'da Resimli Kaya, Arım Kaya Tüneli görülmeye değer eserlerden olup ulaşımı da oldukça kolaydır.

Merkeze 3 km. uzaklıkta Kalebağı, 2 km. mesafede Topalçam ve 35 km.kuzeyde Bürnük olmak üzere çeşitli Mesire yerleri bulunmakla birlikte ulaşım problemi bulunmamaktadır.

İlçemizde Topalçam ve Kalebağı olmak üzere iki adet konaklama tesisi mevcuttur.

Boyabat Evleri

Tepelerin yamaçlarına ve eteklerine kurulmuş bir kent olan Boyabat'ta geleneksel konutların parsel içindeki konumunu öncelikle manzara belirlemektedir. Tepe yamaçlarında bulunan konutların cephelerinden biri genellikle manzaraya, bir başka deyişle karşısındaki yamaca, diğer bir cephesi ise, bahçeye ya da sokağa yönelik olarak tasarlanmıştır. Yamaçların her noktası birbirinden değişik görünümler sunmakla birlikte, Kale manzarasının hemen her konutun yönlendirilmesinde hâkim bir faktör olduğu söylenebilir. Düz alanlardaki konutların cepheleri ise, bahçelerine ve önlerinden geçen sokak ya da caddeye yönelik olarak tasarlanmıştır.

Osmanlı dönemi sivil mimari eseri olan evler yoğun olarak il merkezi ve Boyabat ilçesinde bulunmaktadır. Yöresel kaynaklara bağlı olarak ahşap malzemenin ağırlıklı olduğu konutlar, Bağdadi tekniği kullanılarak ve ahşap çatkı arası dolgulu bir tür tuğla malzeme ile inşa edilmiştir. Katlara geçişte, ahşap kuşaklar kullanılmaktadır.

Konsollarla desteklenen çıkmalarla taşınılmış bindirme katlar, cumbalar, her cephede iç içe ve havayı içeri dolduran bol miktarda pencere, ön cephede iki çıkma arasında ve üçgen alınlıkla son bulan kapı girintisi ortak cephe özelliklerini oluşturmaktadır. Odalar genel olarak oturma, yatma, yıkanma ve yeme-içme ihtiyacına cevap vermek üzere tasarlandığı için, dolaplara ve ocaklara da sahiptir.

boyabat-ev-2813.jpg


boyabat-ev1-2640.jpg


boyabat-ev2-4110.jpg


boyabat-ev3-5517.jpg


boyabat-ev4-3236.jpg

 
Cevap: Boyabat Hakkında Herşey

Boyabat Kalesi

Boyabat'ın önemli tarihi eserlerinden biri olan Boyabat Kalesi, kentin en yüksek noktasında şehrin bir tacı gibi durmaktadır.
Boyabat'ın bulunduğu Gökırmak vadisinde karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde bulunan kalenin, kayadan oyma merdiven ve alt yapısından çok eski çağlardan beri var olduğu anlaşılmakta olup, M.Ö. 600 yılında tahmin edilmektedir.

Kalenin batı ve kuzey tarafları uçurum halindedir. Doğu ve güneydoğu yüzleri ise, içiçe burçlarla takviye olunmuştur.

Doğudaki dış sur birbirine paralel iki duvardan ibarettir. Doğusunda bulanan kapı burcu moloz taşından harçla yapılmıştır. Kalede şehrin merkezinden geçen çaya inen bir tünel bulunmaktadır. Çeşitli zamanlarda onarım ve eklerle güçlendirilen kale, yarım yuvarlak bir görünüşe sahiptir.


normal_sinop-boyabat-kalesi-3-3790.jpg


sinop-boyabat-kalesi-1-7895.jpg


sinop-boyabat-kalesi-2-8206.jpg


Bazalt Kayaları

Sinop Boyabat’taki bazalt sütunları, Boyabat ilçesinin 20 km batısında Harın deresi Fındıklı mevkiinde bazalt yüzlekleri yer almaktadır. Bölge jeolojik olarak Pontid tektonik kuşağında yer alır. Yaşının oldukça genç olduğu düşünülen Boyabat bazaltı, dünyadaki bilinen örnekleri içinde belki de en güzeli. Jeolojik yapıları ile turizm açısından, tektonik konumu ile jeolojik açıdan önem taşır. Bu bazalt sütunları korumak, Milli park ya da Doğal Koruma Alanı yapmak gerekiyor.

b1-9709.jpg


b10-9096.jpg


b16-3525.jpg


Yeraltı Şehri

Sinop’un Boyabat ilçe merkezinde yapılan kazılar sonrası sekiz katlı, “Erken
Roma Dönemi”ne ait, Türkiye’nin Kapadokya’dan sonra en büyük yeraltı şehri
bulundu.
Yaklaşık iki yıl önce ilçe merkezindeki dört bin yıllık tarihi kalenin
altından geçen gizemli dehlizlerin bulunması ardından yapılan kazılar sonrası
sekiz katlı yer altı kentinin giriş bölümleri ortaya çıktı.

c3-4767.jpg


c13-4934.jpg


c16-5177.jpg


Sırık Kebabı

Arkadaşlar mutlaka yiyin hiçbiryerde Boyabattaki gibisini bulamazsınız ama bence mutlaka denemelisiniz pişman olmasınız :tik:

sirik-kebabi-3048.jpg


Veee Dünyaca Ünlü Boyabat Pirinci

boyabat-pirinci-6440.jpg


boyabatin_pirinci1-6806.jpg





 
Cevap: Boyabat Hakkında Herşey

valla çok güzel tanıtmışsın canım emeğine sağlık diyorum öncelikle.

bende bir boyabatlı olarak boyabat kalesine gittim fakat kaleye çıkmak zor şartlar altında oluyor çünkü;baca gibi dik bir merdivenlre sahip bu yüzden merdivenlerin kenarındaki korkuluklardan tutunmadan yukarı çıkmak mümkün değil, hadi diyelim ki çıktın zorzahmet korkarak pekii nasıl geri ineceksin bu çok düşündürücü hadi iyi kötü çıkarsında o dimdik merdivenlerden düşmeden nasıl inebilirim?? sorusunu çok düşündüm ve kolayı var kalenin tepesine çıkınca çayırdan geri aşağı çarşıya inilebiliyor gidecek olan olursa kaleye çıkarsa bu fikrimi aklınızda tutunuz faydasını göreceksiniz 😉
 
Son düzenleme:
Geri
Üst