Boş gebeliğin belirtileri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Boş gebeliğin belirtileri nelerdir?
boş gebelik nedir,boş gebelik nedenleri,boş gebelik sebepleri,boş gebelik tedavisi,boş gebelik hakkında bilgiler

Genel olarak halk arasın da su gebeliği de olarak bilinir. Boş gebelikte gebelik kesesini oluşturan plasenta ve zar oluşurken bu materyalin içersin de bebek bebek oluşmaz.

Tanısı çoğunlukla ultrason da embriyonun ve kalp atımlarının görülmesi gereken haftalar da gebelik kesesinin boş görüntülenmesi ile tanısı konmaktadır. Genellikle erken gebelik durumların da konulmuş olan bir tanı olması sebebi ile bazen bu özel durumlara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Genel olarak anne adayın da düzensiz olarak adet kanamaları ve yumurtlamanın beklendiği tarihte olmaması ya da daha sonradan gerçekleşmesi durumu göz önünde tutularak bu durumlara çok dikkat edilmelidir.

Aşağıda 5. ve 6. haftadaki sağlıklı gebelik ultrason resimleri görülmektedir.











Özellikle boş gebelik durumların da çok erken zamanlar da normal bir gebeli ile ayırt edilmesinin en önemli olan yolu da gebelik kesesinin içersin de yolk kesesi ismi verilen yapıların görülmemesidir. Çünkü yolk kesesinin varlığı anne adayın da boş gebeliğin olmadığının en önemli belirtisi olarak görülmektedir. Diğer taraftan ise kesenin ultrasonografi incelemesi sonucunda da görüntüsü ile bu iki durum ayırt edilebilmektedir. Teorik olarak da anne adayının son adet tarihinden yaklaşık olarak 5 hafta geçişi durumundan sonra yapılan transvajinal ultrasonografi yöntemi ile fetüs kolaylıkla görülebilmektedir. Ancak bunun gerçekleşmediği durumlarda da anne adayına boş gebelik teşhisinin konması konusun da aceleci olarak davranmamak gerekmektedir.

Aşağıda boş gebeliğin ultrason görüntüleri izlenmektedir. Gebelik Kesesinin çapı 20 mm boyutunda olduğunda yolk sac kesesi izlenmiyorsa veya kese çapı 25 mm boyutuna ulaştığında yolk sac kesesi izlenmesine rağmen fetüs izlenmiyorsa Boş Gebelik tanısı konur.


Çünkü çok yanlış olan bir yaklaşım olmaktadır. Eğer böyle bir durum varlığı söz konusu ise bir hafta daha beklenerek bu durumun gidişatı da hakkında da yeterli olarak bilgi edinilmesi gerekmektedir. Çoğunlukla yaşanan erken gebelik kayıplarının büyük bir kısmını da sebebi boş gebeliklerin yaşanmasıdır. Özellikle blighted ovum durumun da anne adayın da yumurtlama meydana gelir. Bu meydana gelen yumurta babadan gelmiş olan sperm ile birleşerek döllenme gerçekleşir. Döllenmiş olan yumurta tüplerdeki yolculuklarını tamamlayarak rahim duvarın da tutunurlar. Bu gelişmeye başlamış olan hücreler de anne karnın da gebelik kesesini oluşturmaya başlamaktadır. Bu sıralamaya göre her şey normaldir ve gebelik durumu aynıdır. Normal olmayan durum ise bu gebelik kesesinin içersin de embriyonun varlığının olmamasıdır.


Boş gebeliğin belirtileri nelerdir?

Klinik olarak bakıldığı zaman boş gebelik, erken gebelikten hiçbir farkı bulunmamaktadır. Çünkü bütün belirtileri her ikisinde de aynıdır. Anne adayın da hiçbir şekil de kramplar ya da kanama durumları görülmez. Ancak zamanın geçmesi ile hafifçe bir kahverengi akıntılar görülebilmektedir. Ama bu akıntılar da ayırıcı bir özellik olmamaktadır. anne adayı yapılacak olan ultrason kontrolün de görülen gebelik kesesinin içersin de embriyon ya da kalp atımlarının hissedilmemesi anlaşılana dek hiçbir şekil de boş gebelik yaşadığının farkında bile olmamaktadır.


Boş gebeliğin nedenleri nelerdir?


Çoğunlukla boş gebelik durumları kromozom problemlerden kaynaklanmış olan tablolardır. Ancak bu durumun kalıtsal olduğu anlamına gelmemektedir. yalnızca meydana gelen gebeliğin sperm ve yumurtaların kalitesinin düşük olmasından dolayı veya anomali durumları söz konusu olmaktadır. Geçmişte ise düşük yapan pek çok kadın boş gebelikten bile haberdar olmamaktadır. ancak günümüz de uterusun içersin de görmek için ultrason aletleri ve uzman hekimler sayesin de meydana gelen bir hastalığın olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Eğer anne adayın da oluşabilecek bir düşük durumu söz konusu ise önceden tespit edilmesi sayesin de tehlikeli olabilecek her duruma karşı önlemler alınabilmektedir. ayrıca blighted ovum durumu tekrarlayabilecek bir anomali değildir. Ancak anne ya da baba da kromozomsal bir bozukluk durumunun olmasına karşın genetik bir problem yok ise kalıtsal da değildir.

Boş Gebeliğin Tedavisi Nedir?

Boş gebeliğin tedavisi kürtajdır.

HAMİLELİĞİN EN BELİRGİN BELİRTİLERİ İÇİN ERKEN GEBELİK BELİRTİLERİ KONUMUZA BAKMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ. AYRICA TÜM HAMİLELİKLE İLGİLİ BELİRTİLER İÇİN GEBELİK KATEGORİMİZE BAKABİLİRSİNİZ.
 
Moderatör tarafında düzenlendi: