T
TİTAN
Forum Okuru
Böbrek Taşı Olanlara Nasıl Beslenmeleri Gerektiği Konusunda Öneriler
böbrek taşı olanlar ne yemeli
böbrek taşı olanlar nasıl beslenmeli
Sevgili melekler, muhtemelen birçoğunuzun ya yakınlarından ya da etrafından duyduğu böbrek taşı düşürme hikayeleri vardır. Doğum olayı ile kıyaslamalar yapılan böbrek ağrısı son derece keskin bir ağrıdır. Böbrek taşı düşürmek çok zorlu ve sıkıntılıdır. Bu yazımızda böbrek taşı olan yakınlarınız veya varsa sizin için böbrek taşı olanlar ne yemeli konusunda bazı açıklamalarda bulunmak istiyoruz sizlere...
Böbrek taşları beslenmeye bağlı olarak oluşan kalsiyum oksalat taşları ve ürik asit taşlarıdır. Bu taş formları kalsiyum fazlalığı ve idrardaki fazla ürik asit nedeniyle görülür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek böbrek taşlarının oluşumunu engellemek için en etkili yöntemdir. Ayrıca bazı yiyeceklerden kaçınarak böbreklerde taşa yol açan birikimleri engelleyebilirsiniz. Bunun için tuzu azaltmalı, et ve alkolü az tüketmeli, oksalat içeren gıdalardan uzak durmalısınız.
Sodyum: Sağlıklı bireyler için tavsiye edilen günlük sodyum oranı 2,4 mg'dır. Bu değerin üstünde sodyum tüketimi kalsiyum oksalat nedeniyle oluşan böbrek taşı riskini arttırır. Böbrek taşı olanlar yüksek sodyum içeren konserve gıdalar ve hazır gıdalar tüketmemelidir. Bunlar arasında; patates cipsi, hamburger, dondurulmuş hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, tuzlu peynirler, hazır çorbalar, şarküteri ürünleri, tuzlu yemişler sayılabilir.
Oksalat: Çilek, ıspanak, çikolata, yemişler, çay, kahve, çikolatalı içecekler, koyu renkli biralar, soya içecekleri gibi oksalat bakımından zengin gıdalar ve içecekler böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Böbrek taşı olanlar bu gıdalar dışında karabiber, marmelat, soya sosu, patates, maydanoz, turunçgiller, kivi, zeytin gibi oksalat içeren besinleri kontrollü olarak tüketmelidir.
Alkol ve Et Ürünleri: Et gibi yüksek oranda protein içeren besinler idrardaki kalsiyum ve oksalat miktarını arttırır. Ürik asit seviyesi yüksek olan kişilere protein bakımından zengin gıda tüketimini sınırlandırmaları önerilir. Az miktarda alkol tüketimi böbrek taşı oluşumuna yol açmaz ancak yüksek miktarlarda tüketildiğinde ürik aside dönüşen "pürin" içerdiğinden börek taşına neden olabilir.
Diğer Gıdalar: Aşırı şekerli içecekler, rafine şeker, kızılcık suyu, greyfurt suyu böbrek taşı olanlara önerilmez. Sonuç olarak böbrek taşı oluşumunu engellemek için dengeli bir beslenme şarttır. Sizin koşullarınıza ve böbrek taşı oluşumunun nedenlerine bağlı olarak en uygun beslenme programı hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.
böbrek taşı olanlar nasıl beslenmeli
Sevgili melekler, muhtemelen birçoğunuzun ya yakınlarından ya da etrafından duyduğu böbrek taşı düşürme hikayeleri vardır. Doğum olayı ile kıyaslamalar yapılan böbrek ağrısı son derece keskin bir ağrıdır. Böbrek taşı düşürmek çok zorlu ve sıkıntılıdır. Bu yazımızda böbrek taşı olan yakınlarınız veya varsa sizin için böbrek taşı olanlar ne yemeli konusunda bazı açıklamalarda bulunmak istiyoruz sizlere...
Böbrek taşları beslenmeye bağlı olarak oluşan kalsiyum oksalat taşları ve ürik asit taşlarıdır. Bu taş formları kalsiyum fazlalığı ve idrardaki fazla ürik asit nedeniyle görülür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek böbrek taşlarının oluşumunu engellemek için en etkili yöntemdir. Ayrıca bazı yiyeceklerden kaçınarak böbreklerde taşa yol açan birikimleri engelleyebilirsiniz. Bunun için tuzu azaltmalı, et ve alkolü az tüketmeli, oksalat içeren gıdalardan uzak durmalısınız.
Sodyum: Sağlıklı bireyler için tavsiye edilen günlük sodyum oranı 2,4 mg'dır. Bu değerin üstünde sodyum tüketimi kalsiyum oksalat nedeniyle oluşan böbrek taşı riskini arttırır. Böbrek taşı olanlar yüksek sodyum içeren konserve gıdalar ve hazır gıdalar tüketmemelidir. Bunlar arasında; patates cipsi, hamburger, dondurulmuş hazır gıdalar, işlenmiş gıdalar, tuzlu atıştırmalıklar, tuzlu peynirler, hazır çorbalar, şarküteri ürünleri, tuzlu yemişler sayılabilir.
Oksalat: Çilek, ıspanak, çikolata, yemişler, çay, kahve, çikolatalı içecekler, koyu renkli biralar, soya içecekleri gibi oksalat bakımından zengin gıdalar ve içecekler böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Böbrek taşı olanlar bu gıdalar dışında karabiber, marmelat, soya sosu, patates, maydanoz, turunçgiller, kivi, zeytin gibi oksalat içeren besinleri kontrollü olarak tüketmelidir.
Alkol ve Et Ürünleri: Et gibi yüksek oranda protein içeren besinler idrardaki kalsiyum ve oksalat miktarını arttırır. Ürik asit seviyesi yüksek olan kişilere protein bakımından zengin gıda tüketimini sınırlandırmaları önerilir. Az miktarda alkol tüketimi böbrek taşı oluşumuna yol açmaz ancak yüksek miktarlarda tüketildiğinde ürik aside dönüşen "pürin" içerdiğinden börek taşına neden olabilir.
Diğer Gıdalar: Aşırı şekerli içecekler, rafine şeker, kızılcık suyu, greyfurt suyu böbrek taşı olanlara önerilmez. Sonuç olarak böbrek taşı oluşumunu engellemek için dengeli bir beslenme şarttır. Sizin koşullarınıza ve böbrek taşı oluşumunun nedenlerine bağlı olarak en uygun beslenme programı hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.