Uzman SühaN
Administrator
Böbrek taşı nasıl düşürülür ?
böbrek,böbrek taşı,böbrek taşı düşürme,böbrek taşı düşürmek için ne yapmalı,böbrek taşına ne iyi gelir,
Böbrekleriniz idrar yapmak için atık ve sıvıları kanınızdan alır. Bazen, çok fazla belirli atıklarınız olduğunda ve kanınızda yeterince sıvı yoksa, bu atıklar böbreklerinizde birikebilir ve birbirine yapışabilir. Bu atık kümelerine böbrek taşları denir.Bir böbrek taşı küçük kristallerden oluşan katı bir kütledir. Bir çok insan böbrek taşlarından müzdariptir. Bazı kimyasallar idrarda kristaller oluşturmak için yeterince konsantre hale geldiğinde böbrek taşları oluşur. Kristaller idrar yolundan geçerek daha büyük kütlelere (taşlar) dönüşürler. Taş bir yere sıkışır ve idrar akışını engellerse, ağrıya neden olur.Böbreklerde oluşmasına rağmen, böbrek taşları idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.Böbrek taşlarını önlemenin en iyi yolu, susuz kalmamak için her gün bol su içtiğinizden emin olmaktır.İdrarınızın seyreltilmesini sağlamak, atık ürünlerin fazla konsantre hale gelip taş oluşturmasını engellemeye yardımcı olur.Böbrek taşı çok fazla kalsiyumdan kaynaklanıyorsa, diyetinizdeki oksalat miktarını azaltmanız tavsiye edilebilir.Farklı tipte böbrek taşları vardır. Kalsiyum oksalat taşları en yaygın olanlarıdır.
Bu yazıda böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olacak birkaç adım bulacaksınız. Böbrek taşlarının acısı, yaşanabilecek en kötü olası ağrılardan biridir. Böbrek taşlarının arkasındaki nedenlerin tam olarak anlaşılamamış olsa da, bu taşların oluşmasını engellemeye yardımcı olabilecek bazı ortak beslenme önerileri vardır.Böbrek taşları çeşitli şekillerde oluşur. Taşın türünü anlamak, yeniden oluşmasını önlemek için anahtardır. En sık rastlanan böbrek taşları % 80'ini oluşturan ürik asit kristalleri ve % 5-10'luk bir orana sahip olan kalsiyum oksalat kristalleridir. Bu makalenin amacı, böbrek taşlarını önlemek için en iyi stratejilerini bulmanıza yardım etmektir. Böbrek taşı oluşumunun arkasındaki temel mekanizmaları ve takip edilecek benzersiz beslenme ve yaşam tarzı ipuçlarını bu makale ile keşfedeceksiniz.Yüksek fruktoz tüketimi, artan böbrek taşı riski ile ilişkili olan artan kalsiyum, oksalat ve ürik asit atılımı ile bağlantılıdır. Araştırmalar yüksek fruktoz diyetlerinin böbrek taşı oluşumunda daha fazla risk altında olduğunu göstermiştir. Fosforik asit içeren alkolsüz içecekler kalsiyum atılımını ve böbrek taşı oluşumunu önemli ölçüde artırır . Böbrek taşları, idrardaki bileşikler katı bir kütleye dönüştüğünde oluşur. Aşırı ağrı ve idrar tıkanıklığına neden olabilirler.Magnezyum ve kalsiyum, özellikle sitrat formlarında; B6 vitamini; ve probiyotikler böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.Dehidrasyon, her türlü böbrek taşı için önemli bir risk faktörüdür.İdrarda pH, aşırı kalsiyum, oksalat veya ürik asit gibi idrar bileşimleri böbrek taşı riski ile ilişkilidir. Hayvansal protein alımı böbrek taşı riskini artırabilir. Diyet veya takviyelerden alınan kalsiyum alımının böbrek taşı riskine katkıda bulunduğu varsayılmıştır. Bununla birlikte, düşük kalsiyum alımının artık böbrek taşı riskini artırdığı bilinmektedir . Böbrek taşları böbreklerde bazen semptomlara neden olmadan ortaya çıkabilir.Bir böbrek taşının belirti belirtisi, genellikle tek taraflı olan ani ve şiddetli yan ağrısıdır.Hastanın öyküsü, fizik muayenesi ve idrar tahlili genellikle akut böbrek taşlarını açıkça gösterir.
Böbrek taşlarının belirtileri nelerdir?
Böbrek taşlarının semptomları böbrek taşlarının büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. İdrar yolunuzda kolayca hareket eden çok küçük bir böbrek taşı varsa, herhangi bir semptomunuz olmayabilir ve asla böbrek taşı olduğunu bilmeyebilirsiniz.Böbrek taşı geçmeye başladığında, belirtiler genellikle aniden ve uyarılmadan ortaya çıkar. Keskin, bıçaklayıcı bir ağrı genellikle yan ya da sırtınızda, tipik olarak göğüs kafesinin alt kısmında gelişir. Bazen ağrı, genital bölgeye doğru ilerler. Mesaneye neredeyse geçmekte olan taşlar, idrar yapma konusunda yoğun bir dürtü ile ilişkili olabilir.Bulantı ve kusma da çok yaygındır . Bir taş saldırısı sırasında en çok görülen semptom ateştir ve böbrek taşına ek olarak enfeksiyon olabileceğini gösterir. Bu, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir kombinasyondur ve hemen değerlendirme ve tedavi gerektirir.
Daha büyük bir böbrek taşı varsa, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görebilirsiniz:
İdrar yaparken ağrı
idrarda kan var
Sırtınızda veya alt karın bölgesinde keskin ağrı
Mide bulantısı ve kusma
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz mutlaka hekime görünün.
Böbrek Taşı Nedenleri
Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite gibi tıbbi durumlar böbrek taşı riskini artırabilirken, sağlıklı insanlar da bunları geliştirebilir.Böbrek taşları bir veya her iki böbrekte gelişebilir ve çoğu zaman 30 ila 60 yaş arası insanları etkileyebilir.Kandaki atık ürünler bazen böbrekler içinde toplanan kristaller oluşturabilir. Zamanla, kristaller sert taş benzeri bir yumru oluşturmak için birikebilir.Bu, eğer yeterince sıvı içmezseniz, bazı ilaçları alıyorsanız veya idrarınızdaki bazı maddelerin seviyelerini yükselten bir tıbbi rahatsızlığınız varsa gerçekleşir. Böbrek taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilecek faktörler şunlardır.
Yeterince su içmemek
Yeterli kalsiyum almamak
Tuz veya şekerli yüksek diyet
Büyük miktarlarda oksalat bakımından zengin gıdalar tüketimi
Fosfat içeren ve yüksek şeker içeriğine sahip içecekler
Çok fazla protein tüketmek
Genetik
Çoğu böbrek taşı idrarınızda geçecek kadar küçüktür ve semptomları evde ilaçla tedavi etmek mümkün olabilir.Daha büyük taşların ultrason veya lazer enerjisi kullanılarak kırılması gerekebilir. Bazen, çok büyük böbrek taşlarını doğrudan çıkarmak için ameliyat gerekebilir.Böbrek taşı için tek bir neden yoktur, ancak dehidrasyon önemli bir risk faktörüdür. Böbrekteki küçük taşlar genellikle ağrısızdır. Daha büyük taşlar idrar akışını engelleyebilir ağrıya neden olabilir.İdrar akışı bloke edilirse, böbrek hızlıca hasar görebilir. Gut gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan ve bazı ilaçları veya takviyeleri alan kişiler böbrek taşı için risk altındadır.Diyet ve kalıtsal faktörler de taş oluşumu ile ilişkilidir.Herkes bir böbrek taşı geliştirebilir, ancak belirli hastalıklara ve koşullara sahip olanlar gelişimlerine daha duyarlıdırlar.İnflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerde böbrek taşı gelişmesi daha olasıdır.Bazı ilaçlar da böbrek taşı riskini artırır. Bazı kanıtlar, bazı ilaçlar için aspirin, bazı antibiyotikler ve bazı anti-epileptik ilaçlar gibi böbrek taşı riskini artırdığını göstermektedir.Öncelikle, her gün bol su içmeniz, böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilecek, susuz kalmamanızı öneririz. Yüksek tansiyon, diyabet, osteoporoz, kronik ishal ve diğer hastalıklar taş oluşum riskini artırabilir. Obezite aynı zamanda önemli bir risk faktörüdür. Kalıtım bazı taş oluşumunda rol oynayabilir. Taş oluşumu için diğer önemli risk faktörleri, aşırı tuz alımı ve çok fazla hayvansal protein (et, kümes hayvanları ve balık) tüketen diyet ve yaşam tarzı ile doğrudan ilişkilidir.
Diyetinizde çok az kalsiyum almak oksalat düzeylerinin yükselmesine ve böbrek taşlarına neden olabilir. Bunu önlemek için, yaşınıza uygun bir miktarda kalsiyum aldığınızdan emin olun. Yüksek sodyumlu bir diyet, böbrek taşlarını tetikleyebilir çünkü idrarınızdaki kalsiyum miktarını arttırır. Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurtalar ve deniz mahsulleri gibi hayvansal proteinleri tüketmek ürik asit düzeyini artırır ve böbrek taşlarına yol açabilir. Böbrekler insan vücudunun en önemli organlarından birini yapar. Vücudun düzgün mekanizmasını sağlamak için sürekli sağlıklı işlevleri gereklidir.Sonuçta, böbrekler kandaki kirleri detoksa ve filtrelemeye, atık ürünleri dışarı çekmeye ve vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, çeşitli nedenlerden dolayı, böbrekler bu toksinleri ve atıkları ayrıştıramazsa, böbrek taşı olarak bilinen kristaller veya işlenmemiş mineraller gelişmeye başlar. Böbrek taşları durumun ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak küçük veya büyük olabilir. Böbrek taşlarının genel nedenleri arasında vücutta su eksikliği, idrarda aşırı asidik ortam üretimi, idrar yolu enfeksiyonları vb. Bulunabilir. Erken evrede teşhis edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir.
Böbreğe benzerlik gösteren kırmızı fasulye böbrek taşlarını etkili bir şekilde temizlediği bilinmektedir. Böbrek fasulyesi lif bakımından yüksektir. Böbrekleri temizler ve böbrek taşını düşürür. Ayrıca büyük bir mineral ve B vitamini kaynağıdır.Elma sirkesinde sitrik asit bulunması böbrek taşlarının çözülmesine, kan ve idrarın alkalileşmesine ve taşların çıkarılmasına yardımcı olur. Düzenli elma sirkesi tüketimi böbrek içindeki gereksiz toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olacaktır. Nar Suyu iyi bir potasyum kaynağı olduğundan, böbrek taşlarını düşürür. Ayrıca taş oluşumunu önler.Böbreklerden toksinleri temizler ve idrardaki asit seviyesini düşürür . Karahindiba çayıda böbrekleri temizleyerek taşı düşürmektedir.Fesleğen doğada idrar söktürücüdür ve böbrek taşlarının çıkarılmasına yardımcı olan ve işleyişini daha da güçlendiren bir detokslayıcı görevi görür. Kandaki ürik asit seviyelerini düşürür , böbrekleri temizler. Seyreltilmiş limon suyunun günlük tüketilmesinin, taş oluşum oranını düşürdüğü gösterilmiştir. Zeytin yağına limon suyu döküp tüketmeniz taşın rahatlıkla düşürmenize yardımcı olacaktır.Karpuz , idrardaki asidik seviyelerin düzenlenmesinde yardımcı olan yüksek miktarda potasyum içerir.Karpuz bir diüretiktir, bu nedenle böbrek taşını düşürmenize yardımcı olacaktır. Hindistan cevizi suyu, kiraz suyu ve hurmada böbrek taşlarını düşürmektedir.
Ortalama kişi günde 12-16 su bardağı içmelidir. Kardiyak ve böbrek sorunları olan kişiler uzmanlarının tavsiyelerini takip etmelidir. İdrarınızı renksiz ve kokusuz halde tutmak için yeterince sıvı içmeniz en iyisidir. Yüksek et alımı idrardaki ürik asit, kalsiyum ve oksalat konsantrasyonlarını artırabilir, bu da hepsinin taş oluşum riskini artırmasına neden olabilir. Yüksek kalsiyumlu gıdalardan elde edilen kalsiyum ve normal süt alımı, taş oluşum riskinizi azaltabilir. Narenciye ve meyve suları alımınızı artırın. Bu gıdalardaki sitrat, kalsiyuma bağlanarak taş oluşumunu engeller. Kalsiyum oksalat taşları, en yaygın böbrek taşı tipidir. Böylelikle, böbrek taşı olan birçok hasta, kalsiyum böbrek taşlarını azaltan bir diyetten yararlanabilir. Diyetinizdeki düşük miktarlarda kalsiyum, kalsiyum oksalat böbrek taşı oluşturma şansınızı arttıracaktır. Yüksek dozda C Vitamini idrarınızdaki oksalat miktarını arttırabilir ve böbrek taşı oluşum riskini arttırabilir. Her gün doğru miktarda sıvı tüketin.Bol miktarda sıvı içmek çok önemlidir. Obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlar, böbrek taşı için riskinizi artırabilir. Sağlıklı bir ağırlığa sahip olduğunuzdan emin olun.Meyvelerin ve sebzelerin alımını artırın. Bu, idrarınızın pH'ını arttırarak taşların oluşma olasılığını azaltacaktır.Şeker ve tuzda işlenmiş gıdaların alımını azaltın.Her gün iyi bir diyet kalsiyum kaynağı ekleyin.Aşırı C vitamininin oksalata dönüşebileceği için C vitamini takviyelerinin kullanılmasından kaçının. Böbrek taşı oluşumunu önlemke ve düşürmek için en iyi ilaç sudur. Bu nedenle günde en az 8 bardak su tüketin.Çoğu böbrek taşı ameliyatsız tedavi edilebilir. Bir taş geçmezse ve idrar akışını engelliyorsa veya kanamaya veya enfeksiyona neden oluyorsa, bu durumda çıkarılması gerekebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka en kısa zamanda hekime görünün..
Böbrekleriniz idrar yapmak için atık ve sıvıları kanınızdan alır. Bazen, çok fazla belirli atıklarınız olduğunda ve kanınızda yeterince sıvı yoksa, bu atıklar böbreklerinizde birikebilir ve birbirine yapışabilir. Bu atık kümelerine böbrek taşları denir.Bir böbrek taşı küçük kristallerden oluşan katı bir kütledir. Bir çok insan böbrek taşlarından müzdariptir. Bazı kimyasallar idrarda kristaller oluşturmak için yeterince konsantre hale geldiğinde böbrek taşları oluşur. Kristaller idrar yolundan geçerek daha büyük kütlelere (taşlar) dönüşürler. Taş bir yere sıkışır ve idrar akışını engellerse, ağrıya neden olur.Böbreklerde oluşmasına rağmen, böbrek taşları idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.Böbrek taşlarını önlemenin en iyi yolu, susuz kalmamak için her gün bol su içtiğinizden emin olmaktır.İdrarınızın seyreltilmesini sağlamak, atık ürünlerin fazla konsantre hale gelip taş oluşturmasını engellemeye yardımcı olur.Böbrek taşı çok fazla kalsiyumdan kaynaklanıyorsa, diyetinizdeki oksalat miktarını azaltmanız tavsiye edilebilir.Farklı tipte böbrek taşları vardır. Kalsiyum oksalat taşları en yaygın olanlarıdır.
Bu yazıda böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olacak birkaç adım bulacaksınız. Böbrek taşlarının acısı, yaşanabilecek en kötü olası ağrılardan biridir. Böbrek taşlarının arkasındaki nedenlerin tam olarak anlaşılamamış olsa da, bu taşların oluşmasını engellemeye yardımcı olabilecek bazı ortak beslenme önerileri vardır.Böbrek taşları çeşitli şekillerde oluşur. Taşın türünü anlamak, yeniden oluşmasını önlemek için anahtardır. En sık rastlanan böbrek taşları % 80'ini oluşturan ürik asit kristalleri ve % 5-10'luk bir orana sahip olan kalsiyum oksalat kristalleridir. Bu makalenin amacı, böbrek taşlarını önlemek için en iyi stratejilerini bulmanıza yardım etmektir. Böbrek taşı oluşumunun arkasındaki temel mekanizmaları ve takip edilecek benzersiz beslenme ve yaşam tarzı ipuçlarını bu makale ile keşfedeceksiniz.Yüksek fruktoz tüketimi, artan böbrek taşı riski ile ilişkili olan artan kalsiyum, oksalat ve ürik asit atılımı ile bağlantılıdır. Araştırmalar yüksek fruktoz diyetlerinin böbrek taşı oluşumunda daha fazla risk altında olduğunu göstermiştir. Fosforik asit içeren alkolsüz içecekler kalsiyum atılımını ve böbrek taşı oluşumunu önemli ölçüde artırır . Böbrek taşları, idrardaki bileşikler katı bir kütleye dönüştüğünde oluşur. Aşırı ağrı ve idrar tıkanıklığına neden olabilirler.Magnezyum ve kalsiyum, özellikle sitrat formlarında; B6 vitamini; ve probiyotikler böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir.Dehidrasyon, her türlü böbrek taşı için önemli bir risk faktörüdür.İdrarda pH, aşırı kalsiyum, oksalat veya ürik asit gibi idrar bileşimleri böbrek taşı riski ile ilişkilidir. Hayvansal protein alımı böbrek taşı riskini artırabilir. Diyet veya takviyelerden alınan kalsiyum alımının böbrek taşı riskine katkıda bulunduğu varsayılmıştır. Bununla birlikte, düşük kalsiyum alımının artık böbrek taşı riskini artırdığı bilinmektedir . Böbrek taşları böbreklerde bazen semptomlara neden olmadan ortaya çıkabilir.Bir böbrek taşının belirti belirtisi, genellikle tek taraflı olan ani ve şiddetli yan ağrısıdır.Hastanın öyküsü, fizik muayenesi ve idrar tahlili genellikle akut böbrek taşlarını açıkça gösterir.
Böbrek taşlarının belirtileri nelerdir?
Böbrek taşlarının semptomları böbrek taşlarının büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. İdrar yolunuzda kolayca hareket eden çok küçük bir böbrek taşı varsa, herhangi bir semptomunuz olmayabilir ve asla böbrek taşı olduğunu bilmeyebilirsiniz.Böbrek taşı geçmeye başladığında, belirtiler genellikle aniden ve uyarılmadan ortaya çıkar. Keskin, bıçaklayıcı bir ağrı genellikle yan ya da sırtınızda, tipik olarak göğüs kafesinin alt kısmında gelişir. Bazen ağrı, genital bölgeye doğru ilerler. Mesaneye neredeyse geçmekte olan taşlar, idrar yapma konusunda yoğun bir dürtü ile ilişkili olabilir.Bulantı ve kusma da çok yaygındır . Bir taş saldırısı sırasında en çok görülen semptom ateştir ve böbrek taşına ek olarak enfeksiyon olabileceğini gösterir. Bu, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir kombinasyondur ve hemen değerlendirme ve tedavi gerektirir.
Daha büyük bir böbrek taşı varsa, aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görebilirsiniz:
İdrar yaparken ağrı
idrarda kan var
Sırtınızda veya alt karın bölgesinde keskin ağrı
Mide bulantısı ve kusma
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz mutlaka hekime görünün.
Böbrek Taşı Nedenleri
Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite gibi tıbbi durumlar böbrek taşı riskini artırabilirken, sağlıklı insanlar da bunları geliştirebilir.Böbrek taşları bir veya her iki böbrekte gelişebilir ve çoğu zaman 30 ila 60 yaş arası insanları etkileyebilir.Kandaki atık ürünler bazen böbrekler içinde toplanan kristaller oluşturabilir. Zamanla, kristaller sert taş benzeri bir yumru oluşturmak için birikebilir.Bu, eğer yeterince sıvı içmezseniz, bazı ilaçları alıyorsanız veya idrarınızdaki bazı maddelerin seviyelerini yükselten bir tıbbi rahatsızlığınız varsa gerçekleşir. Böbrek taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilecek faktörler şunlardır.
Yeterince su içmemek
Yeterli kalsiyum almamak
Tuz veya şekerli yüksek diyet
Büyük miktarlarda oksalat bakımından zengin gıdalar tüketimi
Fosfat içeren ve yüksek şeker içeriğine sahip içecekler
Çok fazla protein tüketmek
Genetik
Çoğu böbrek taşı idrarınızda geçecek kadar küçüktür ve semptomları evde ilaçla tedavi etmek mümkün olabilir.Daha büyük taşların ultrason veya lazer enerjisi kullanılarak kırılması gerekebilir. Bazen, çok büyük böbrek taşlarını doğrudan çıkarmak için ameliyat gerekebilir.Böbrek taşı için tek bir neden yoktur, ancak dehidrasyon önemli bir risk faktörüdür. Böbrekteki küçük taşlar genellikle ağrısızdır. Daha büyük taşlar idrar akışını engelleyebilir ağrıya neden olabilir.İdrar akışı bloke edilirse, böbrek hızlıca hasar görebilir. Gut gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan ve bazı ilaçları veya takviyeleri alan kişiler böbrek taşı için risk altındadır.Diyet ve kalıtsal faktörler de taş oluşumu ile ilişkilidir.Herkes bir böbrek taşı geliştirebilir, ancak belirli hastalıklara ve koşullara sahip olanlar gelişimlerine daha duyarlıdırlar.İnflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerde böbrek taşı gelişmesi daha olasıdır.Bazı ilaçlar da böbrek taşı riskini artırır. Bazı kanıtlar, bazı ilaçlar için aspirin, bazı antibiyotikler ve bazı anti-epileptik ilaçlar gibi böbrek taşı riskini artırdığını göstermektedir.Öncelikle, her gün bol su içmeniz, böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilecek, susuz kalmamanızı öneririz. Yüksek tansiyon, diyabet, osteoporoz, kronik ishal ve diğer hastalıklar taş oluşum riskini artırabilir. Obezite aynı zamanda önemli bir risk faktörüdür. Kalıtım bazı taş oluşumunda rol oynayabilir. Taş oluşumu için diğer önemli risk faktörleri, aşırı tuz alımı ve çok fazla hayvansal protein (et, kümes hayvanları ve balık) tüketen diyet ve yaşam tarzı ile doğrudan ilişkilidir.
Diyetinizde çok az kalsiyum almak oksalat düzeylerinin yükselmesine ve böbrek taşlarına neden olabilir. Bunu önlemek için, yaşınıza uygun bir miktarda kalsiyum aldığınızdan emin olun. Yüksek sodyumlu bir diyet, böbrek taşlarını tetikleyebilir çünkü idrarınızdaki kalsiyum miktarını arttırır. Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurtalar ve deniz mahsulleri gibi hayvansal proteinleri tüketmek ürik asit düzeyini artırır ve böbrek taşlarına yol açabilir. Böbrekler insan vücudunun en önemli organlarından birini yapar. Vücudun düzgün mekanizmasını sağlamak için sürekli sağlıklı işlevleri gereklidir.Sonuçta, böbrekler kandaki kirleri detoksa ve filtrelemeye, atık ürünleri dışarı çekmeye ve vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, çeşitli nedenlerden dolayı, böbrekler bu toksinleri ve atıkları ayrıştıramazsa, böbrek taşı olarak bilinen kristaller veya işlenmemiş mineraller gelişmeye başlar. Böbrek taşları durumun ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak küçük veya büyük olabilir. Böbrek taşlarının genel nedenleri arasında vücutta su eksikliği, idrarda aşırı asidik ortam üretimi, idrar yolu enfeksiyonları vb. Bulunabilir. Erken evrede teşhis edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir.
Böbreğe benzerlik gösteren kırmızı fasulye böbrek taşlarını etkili bir şekilde temizlediği bilinmektedir. Böbrek fasulyesi lif bakımından yüksektir. Böbrekleri temizler ve böbrek taşını düşürür. Ayrıca büyük bir mineral ve B vitamini kaynağıdır.Elma sirkesinde sitrik asit bulunması böbrek taşlarının çözülmesine, kan ve idrarın alkalileşmesine ve taşların çıkarılmasına yardımcı olur. Düzenli elma sirkesi tüketimi böbrek içindeki gereksiz toksinlerin temizlenmesinde yardımcı olacaktır. Nar Suyu iyi bir potasyum kaynağı olduğundan, böbrek taşlarını düşürür. Ayrıca taş oluşumunu önler.Böbreklerden toksinleri temizler ve idrardaki asit seviyesini düşürür . Karahindiba çayıda böbrekleri temizleyerek taşı düşürmektedir.Fesleğen doğada idrar söktürücüdür ve böbrek taşlarının çıkarılmasına yardımcı olan ve işleyişini daha da güçlendiren bir detokslayıcı görevi görür. Kandaki ürik asit seviyelerini düşürür , böbrekleri temizler. Seyreltilmiş limon suyunun günlük tüketilmesinin, taş oluşum oranını düşürdüğü gösterilmiştir. Zeytin yağına limon suyu döküp tüketmeniz taşın rahatlıkla düşürmenize yardımcı olacaktır.Karpuz , idrardaki asidik seviyelerin düzenlenmesinde yardımcı olan yüksek miktarda potasyum içerir.Karpuz bir diüretiktir, bu nedenle böbrek taşını düşürmenize yardımcı olacaktır. Hindistan cevizi suyu, kiraz suyu ve hurmada böbrek taşlarını düşürmektedir.
Ortalama kişi günde 12-16 su bardağı içmelidir. Kardiyak ve böbrek sorunları olan kişiler uzmanlarının tavsiyelerini takip etmelidir. İdrarınızı renksiz ve kokusuz halde tutmak için yeterince sıvı içmeniz en iyisidir. Yüksek et alımı idrardaki ürik asit, kalsiyum ve oksalat konsantrasyonlarını artırabilir, bu da hepsinin taş oluşum riskini artırmasına neden olabilir. Yüksek kalsiyumlu gıdalardan elde edilen kalsiyum ve normal süt alımı, taş oluşum riskinizi azaltabilir. Narenciye ve meyve suları alımınızı artırın. Bu gıdalardaki sitrat, kalsiyuma bağlanarak taş oluşumunu engeller. Kalsiyum oksalat taşları, en yaygın böbrek taşı tipidir. Böylelikle, böbrek taşı olan birçok hasta, kalsiyum böbrek taşlarını azaltan bir diyetten yararlanabilir. Diyetinizdeki düşük miktarlarda kalsiyum, kalsiyum oksalat böbrek taşı oluşturma şansınızı arttıracaktır. Yüksek dozda C Vitamini idrarınızdaki oksalat miktarını arttırabilir ve böbrek taşı oluşum riskini arttırabilir. Her gün doğru miktarda sıvı tüketin.Bol miktarda sıvı içmek çok önemlidir. Obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlar, böbrek taşı için riskinizi artırabilir. Sağlıklı bir ağırlığa sahip olduğunuzdan emin olun.Meyvelerin ve sebzelerin alımını artırın. Bu, idrarınızın pH'ını arttırarak taşların oluşma olasılığını azaltacaktır.Şeker ve tuzda işlenmiş gıdaların alımını azaltın.Her gün iyi bir diyet kalsiyum kaynağı ekleyin.Aşırı C vitamininin oksalata dönüşebileceği için C vitamini takviyelerinin kullanılmasından kaçının. Böbrek taşı oluşumunu önlemke ve düşürmek için en iyi ilaç sudur. Bu nedenle günde en az 8 bardak su tüketin.Çoğu böbrek taşı ameliyatsız tedavi edilebilir. Bir taş geçmezse ve idrar akışını engelliyorsa veya kanamaya veya enfeksiyona neden oluyorsa, bu durumda çıkarılması gerekebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka en kısa zamanda hekime görünün..