Böbrek sancısı - Böbrek ağrısı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Böbrek sancısı - Böbrek ağrısı
böbrek sancısı neden olur böbrek sancısı nasıl geçer taşı ağrısı nasıl geçer
böbrek sancısı, böbrek ağrısı, nasıl geçer, nasıl anlaşılır, nasıl olur, neden olur, ne iyi gelir, belirtileri, nedenleri



Yeryüzünde ki en zor ve illet ağrılardan biridir böbrek sancısı. Peki böbrek sancısı neden olur ve nasıl geçer; buyun öğrenelim Melek'ler.




Böbrek ağrısı ikiye ayrılır:
NEFRİT

Böbreklerin iltihaplanmasına nefrit adı ve verilir. Nefrit genellikle 2 biçimde görülür. Akut nefrit adı verilen böbrek iltihabı titreme*ler, aşırı baş ve bel ağrısı, kusma, ateş gibi belirtilerle hastalık başlar. Halsizlik ve iştahsız*lıkla birlikte hastanın idrarı da bir miktar azalır. Akut böbrek iltihabı kimi bulaşıcı hastalıklardan, özellikle tifo hastalığı, kızıl, kızamık, grip, kabaku*lak diş eti iltihabı ve sinüzitlerden hemen sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların sey*ri sırsında mikropların toksinlerini ıtrah ederken böbrekler bozulabilir. Bunların dışında arse*nik, kurşun ve cıva gibi zehirli maddeler yine böbreklerde bozukluklara sebep olur*lar ve nihayetinde nefrit meydana gelir. Bu hastalığı hazırlayıcı sebeplerin içinde üşütmenin de büyük etkisi vardır. Hastalığın tedavi edilebilmesi için böbreği istirahate bırakmak ve kanı temizleyici kimi metodlar uygulamak gerekir. Bu arada has*taya da, etsiz, tuzsuz, yağsız ve şekerli bir diyet uygulamak zorunludur.
BÖBREK ÜSTÜ BEZİ HORMONLARI

Böbreküstü korteksinden salgılanan hor*monlar mineralkortikoid, glükortikoid. aldosteron ve cinsiyet hormonları gibi çok çeşitlidir. Mineralkortikoidler su ve tuz me*tabolizmasının, glükokortikoidler ise kar*bonhidrat metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynarlar. Kortizon böbreküstü bezleri tarafından sal*gılanan, oldukça karmaşık yapılı kimyasal bir madde, yani bir kortikoiddir. Romatizmal ateş, romatoid artrit ve polıartrit gi*bi kollajen doku hastalıklarında ve bronşial astım gibi alerjik hastalıklarda tedavi ama*cı ile kullanılmaktadır. Kortizon derivesi olan hidrokortizon adlı madde, özellikle deri ve eklem içi uygulamalarında kortizondan daha etkili olmaktadır. Ancak bu ilaçların tedavi edici nite*likleri zayıftır. Sadece kişinin o andaki belirtilerini ve şikâyetlerini kaldırarak geçici bir rahatlama sağlar. Bugün kortizondan çok daha etkili ve yan etkileri azaltılmış yeni, kortizon türevleri bulunmuştur. Prednison ve Prednisolon, Kortizol ve kortikotropin gibi örneklerini sayabileceğimiz bu ilaçlar vücudun sutuz dengesini kortizon kadar bozmamaktadır. Kortizon sindirim kanalından çok çabuk emilir ve vücutta hidrokortizona dönüşerek tabii hormon gibi etki gösterir.

ACTH (adrenokortikotropin hormon) veya korti*kotropin adlı hormon böbreküstü bezine uyarıcı etki yaparak hidrokortizon salgılanmasını sağlar. Böbreküstü bezi ile hipofiz bu olayda beraber çalışırlar. Kanda kortizon artarsa hipofize baskı yaparak ACTH salgılanmasını durdurur. Böylece kortizon salgısı azalır. Gerektiğinde tam tersi olur ve ACTH salgılanmaya başlar. Tıpta buna feed back mekanizması adı verilir. Kortizon ancak doktor kontrolü altında kullanılabilecek iki tarafı keskin bir bıçak gibi etkili ve tehlikeli bir ilaçtır. Kortikosteroid alanların enfeksiyonlara karşı dirençleri azaldığından eskiden ge*çirilmiş bazı hastalıklar (Akciğer tüberkü*lozu, histoplazmoz, blastomikoz vb.) alev*lenebilir ve bu arada düşkünü man*tarların yaptığı enfeksiyonlar da sık görülür.