Bitlis Yemekleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bitlis Yemekleri
bitlis yemekleri bitlis yemek tarifleri yemekleri resimli bitlisin yöresel in meşur ile ilgili bilgi
Bitlis Yemekler

Bitlis Mutfağı, Osmanlı kültürünün izlerini taşır. Yemeklerinde özellikle tereyağı ve baharatlar oldukça fazla kullanılır.

Turşu aşı çorba

Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday, yarım su bardağı nohut, yarım kg kuşbaşı et, 6 su bardağı su, 5 çarliston biber, yarım kg taze fasulye, 1 kg domates, 1 demet taze nane, 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası karışımı, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, kuru nane

Yapılışı:

Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp etle birlikte tencereye alın. Tereyağı ve suyu ekleyip pişirin. Taze fasulyeyi küçük küçük doğrayın ve tencereye ilave edip pişirin. Çarliston biberleri ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Taze fasulye yumuşamaya başlayınca çarliston biber, domates, salça ve tuzu ilave edip karıştırın. Ocaktan almadan önce taze naneyi doğrayı ilave edin ve kur naneyi serpin. Bir taşım kaynatıp sıcak olarak servis yapın.

Şeker helvası

Malzemeler:

250 gr tereyağı, yarım kg un, 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

Süslemek için:

8-10 yarım ceviz içi

Yapılışı:

Tereyağını eritin. Unu ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak orta ateşte kavurun. Pembeleşmeye başlayınca çekilmiş ceviziçini ilave edip 15-20 dakika
daha kavurun. Toz şekeri ekleyin ve 5 dakika daha karıştırarak kavurup ocaktan alın. Düz bir servis tabağına alıp soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde dilimleyin ve ceviz içi ile süsleyerek servis yapın.

Su böreği

Malzemeler:

6 yumurta, 2 çorba kaşığı sirke, 2 çorba kaşığı su, 2 çorba kaşığı sıvıyağ,yarım kg yağsız kıyma, 1 demet maydonoz, 350 gr tereyağı, aldığı kadar un, tuz,karabiber

Yapılışı:

Yumurtaları derin bir keseye kırın. Sirke, sıvıyağ, tuz ve su ilave edip karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Hamurdan eşit büyüklükte parçalar koparıp 16 adet beze yapın. Unlanmış zemine dizip üzerlerine ıslak bez örtün. Hamurları oklavayla tek tek açarak yufkaları hazırlayın. Diğer tarafta bir tencerede bol su kaynatın. Tepsiyi yağlayıp yufkalardan birini serin ve üzerine 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin.
Diğer yufkaları dörde bölerek önce kaynayan suya batırıp çıkarın. İyice süzüp
tepsiye serin. Üzerine 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirin. 8 adet yufkayı 2 ıslak yufka, bir kuru yufka şeklinde aralarına terayğı gezdirerek kat kat döşeyin. Kıymaya çok az su ilave edip kavurun. Kıyılmış maydonoz, karabiber
ve tuz ekin. 8 adet yufkadan sonra kıymayı yayın ve kalan 8 yufkayı da aynı
işlemi tekrarlayarak kat kat döşeyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üstü kızarıncaya kadar pişirip dilimleyerek sıcak servis yapın
 
Geri
Üst