Bitkileri Canlandıran Ev Yapımı Gübre

Uzman SühaN

Administrator
Bitkileri Canlandıran Ev Yapımı Gübre
Balkon ve bahçelerinizdeki çiçekleri bitkileri ev yapımı doğal yöntemlerle gübrelemeye ne dersiniz ? Mutfak artıklarınızı kullanarak ya da doğanın nimetlerinden yararlanarak bitkilerinizi canlandırmak mümkün. Saksıdaki veya bahçedeki bitkileriniz için ev yapımı doğal gübre tarifleri yazımızda.


Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen maddelerdir.

Gübre, bitkilerin ek besinidir ve kullanımının doğru uygulanması durumunda bitkilere faydalıdır. Bahçenizdeki toprağı düzenler, örter ve dengeler. Bahçe toprağınız ve bitkileriniz için, çok önemli bir unsurdur.



Bitkileri Canlandıran Gübre.jpg







Gübre Nasıl Kullanılmalıdır?


Toprağın kazılmasından sonra ekim yapılmadan önce gübreleme yapılmalıdır.

Gübre, toprağa ek besin sağlar ve bitkilerin daha sağlıklı gelişmesini destekler. Bitki toprağına uygulanır ve kökler tarafından besin emilimi sağlanır.

Gübre de, organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. Organik gübre, tamamen doğal malzemelerden elde edilir ve doğaya zarar vermez.

Gübrenin fazla konulması bitkinin kökünü yanmasına sebep olur.

İdeal organik gübre; inek gübresi, odun külü ve kemik gibi organik maddelerin karışımından oluşur.

İnorganik gübreler, kimyasallarla karıştırılarak elde edilir, bitkiye faydalıdır, ancak fazla miktarlarda kullanıldığı zaman, hem bitkiye, hem de doğaya zarar verebilir.

Gübrenin toprağa doğru şekilde yayılması için, yeterli miktarda su verilmelidir.

Bitkinin gübreyi doğrudan alması için bazı gübreler sulandırılarak köklere konur.



Gübre Yapımı


Eğer gübreyi derli toplu tutmak istiyorsanız, bir kova kullanın. Gübre miktarına göre, kovanın büyüklüğüne karar verin. Kova kullanmak istemiyorsanız, bahçenizde bir metre derinliğinde bir çukur kazarak gübreyi orada da hazırlayabilirsiniz.

Kazdığınız çukurun büyüklüğünü, bahçenin büyüklüğüne ve gübre miktarına göre ayarlayın. Çukurun içini katmanlar halinde, kuru yaprak, çim parçaları, kırık dallar ve bahçenizdeki diğer atıklarla doldurun.

Gübrenin oluşum hızını arttırmak için, her katmanın arasına su ekleyin. Ayrıca yine süreci hızlandırmak için, her katmanın arasına bir miktar da toprak ekleyin.

Bahçenizde ve balkonunuzda yetiştirdiğiniz bitkiler için yumurta kabuklarını doğal kalsiyum takviyesi olarak kullanabilirsiniz. Yumurta kabuklarını blenderdan geçirerek gübrenin içine katabilirsiniz.

Gübre yapımında hayvani atıklar kullanmayın. Gübreniz altı hafta içinde hazır olacaktır.


Yosun:


Eğer denize yakın bir yerde yaşıyorsanız, şahane çünkü şehirde yosun bulabilmeniz neredeyse imkansız. Kumsaldan kıyıya vurmuş ve kurumuş yosunları toplayın. Tuzunun akması için güzelce yıkayın ve bir fıçının içine koyun. Tepeleme su koyun ve bir kapakla üzerini örtün, en az iki ay bekleyin. Spreyleyerek kullanabilirsiniz. Çiçek ve meyvelerin büyümesini hızlandıracaktır.


Kaynamış sebze suyu:


(Mutlaka tuzsuz olmasına dikkat edin) Sebzeleri kaynattığınız suyu soğuttuktan sonra bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Su sebzelerin bıraktığı yoğun besin ile dolu olduğundan bitkilerinizin büyümesini sağlayacaktır.


Mutfak artıkları karışımı:


Meyvelerin kabuklarını soyduktan sonra atmayın, küçük bir kovada biriktirin. Kaynamış suyu üzerlerini kapatacak kadar dökün ve bir gece bekletin. Ertesi gün bitkilerinizi bu su ile sulayın. Ama lütfen dikkat edin mutfak artıklarınızın içinde et veya süt mamülleri olmasın.
 
Geri
Üst