Bilek kırığı alçı sonrası şişti

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Bilek kırığı alçı sonrası şişti
bilek kırığı alçı sonrası şişti, alçı sonrası, yapılması gerekenler ve dahası burada arkadaşlar


Kırılan bileğiniz, alçı sonrası şişti mi? Bu anormal bir durum mu yoksa beklenen bir durum mu? Buyrun hepbirlikte bu makalemizde öğrenelim Melek'ler.

kol-195.jpg



Düşme veya kaza sonrası oluşan bir kırık, kimi zaman alçıya alınır, kimi zamanda eğer parçalı kırık ise önce vidalarla stabilize edilir ve sonra atele alınır.

Kırık sonrası genelde uzun bir tedavi süreci başlar ve özellikle alçı çıkarıldıktan sonra hasta fizik-tedavi görmesi gerektiğini anladığında morali bozulabilir. Alçı sonrası çevre kaslar zayıfladığından, bunlar güçlendirilmeli ve eklem kısıtlılıkları açılmalıdır.

Bu normal programın yanı sıra bazen de yan etkiler ortaya çıkar ve bu olay tedavi programını daha uzun ve ciddi bir hale getirebilir. Özellikle dirsek, el bileği, omuz eklemi gibi çevre eklem kırıklarında dolaşımın bozulması, ağrı ve reflex irritasyonlar, reflex sempatik distrofi denilen bir tabloyu ortaya çıkarabilir.

RSD’de erken tanı çok önemlidir, çünkü bu olayın çıkması tedavi programının değişmesine yol açar. Sendrom, 3 dönemde bulgularını gösterir.1. dönem ağrı, ödem ve kas spazmı ile karakterizedir. Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. Bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar. Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar. Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir. Tedavi edilerek iyileştirilemeyen hastalarda ilerleme devam eder, hastalığın üçüncü ve atrofi dönem belirtileri ortaya çıkar.

Kemikleri de içermek üzere tüm dokularda atrofi ilerler, deri incelir, soğuk ve mat bir görünüm alır. Eklemler tüm hareketlerini yitirirler ve ayrıca biçim bozuklukları ortaya çıkar. İlerlemiş olgularda başarılı tedavi çok güçtür ve bu nedenle de olabildiği kadar erken tedaviye başlaması gerekir.

Tedavide ağrıyı kesmek amacıyla ağrı kesicilerden faydalanılır. Kan dolaşımının çevrede damar genişlemesi yapabilecek kolsitonin tedavisine hemen başlanır. Dolaşımı aktivite etmek için diğer bir yöntem fizik-tedavi ajanlarını kullanmaktır.37c yi aşmayan girdap banyoları, aktif ve pasif egzersizlerin tedavide yeri çok büyüktür. Tedavi 2-3 ay süreyle devam eder.
Doç. Dr. Meral Kozakçıoğlu
 
2 gün önce kolum alcıya alındı ve çok fazla ağrıma oldu baş parmağım şismete başladı çok ağrıyor. Kırık olan yer bileğim
 
2 gün önce kolum alcıya alındı ve çok fazla ağrıma oldu baş parmağım şismete başladı çok ağrıyor. Kırık olan yer bileğim

Merhaba, alçı sonrası problemli bölgede ve etrafın da şişme olabilir bu durum da alçının baskı yapmasıyla ağrıya neden olabilir. Kolunuzu kalp hizasında tutarak şişmeyi önleyebilirsiniz. Ayrıca durumu yinede hekiminize bildirmeniz daha doğru olur. Muayene gerekebilir.
 
Geri
Üst