Beyin gücünü geliştiren besinler

Uzman SühaN

Administrator
Beyin gücünü geliştiren besinler
Diyetinizin bilişsel zindelikte bir rol oynadığını biliyor muydunuz? Bilişsel gerilemeyi önlemek için sihirli bir hap olmadığı gibi, beyni aktif tutan besinler vardır.Beslenme uzmanları, en önemli stratejinin, çok fazla meyve, sebze, baklagil ve kepekli tahıl içeren sağlıklı bir diyet modelini takip etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Vücudunuzdaki her şey gibi, beyin enerjisiz çalışamaz. Odaklanma yeteneği, yeterli ve düzenli bir enerji kaynağından gelir.Hepimiz yediğimiz yiyeceğin bedenlerimizi etkileyebileceğini biliyoruz. Ancak, beynin üzerinde daha büyük etkiye sahip olabilecek ne olabilir? Yiyecekler bedenlerimizdeki her şeyi ruh halimizden ve enerji düzeyimizden belleğimize kadar doğrudan etkileyebilir.Beslenme beyin fonksiyonunda hayati bir rol oynar . Doğru gıdaları yemek, hafıza, karar verme yeteneği, zihinsel tepki süresi ve ruh hali dahil olmak üzere bilişsel işlevinizi önemli ölçüde artırabilir.Beyniniz için doğru beslenme söz konusu olduğunda, büyük ölçüde bitki temelli olan ve balık, kabuklu yemişler, tohumlar ve bitkisel yağlardan iyi yağlar içeren çeşitli ve sağlıklı bir menüyü dahil etmek çok önemlidir. Makalemizin devamında beyin sağlığına iyi gelen besinler hakkında bilgiler verilecektir. Detaylar için makalemizi okumaya devam edin..





beyin gücünü geliştiren yiyecekler.jpg









Sağlıklı bir beynin ve güçlü hafızanın anahtarları mutfağınızda olabilir. Daha iyi bir bellek, daha fazla odaklanma veya daha hızlı öğrenme yeteneği için bol miktarda meyve ve sebze tüketin.Bütün meyveler, iltihabı azaltmaya ve beyin hücreleri arasındaki sinir bağlantılarını iyileştirmeye yardımcı olan polifenoller olarak bilinen güçlü antioksidanlar bakımından zengindir. Bu sinir bağlantıları, beyin hücrelerinizin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar ve böylece yeni şeyler öğrenmenize ve bilgileri hızlı ve doğru bir şekilde işlemenize yardımcı olur. Yaban mersini ve çileklerin yüksek düzeyde antioksidanları vardır. Çilek tüketiminin beyin dejenerasyonunu ve hafıza kaybını önlemede yardımcı olabileceği vurgulanıyor.Muz büyük bir potasyum, manganez, C vitamini ve lif kaynağıdır, ama aynı zamanda hafızayı geliştirebileceklerini biliyor muydunuz?





Turunçgiller, beyin ve sinir fonksiyonu dahil olmak üzere vücutta sayısız metabolik fonksiyon için gerekli olan bir antioksidan olan C vitamini ile yüklüdür.Portakal, greyfurt, limon ve yanı sıra kivi, ananas, mango, çilek ve kavunda mükemmel C vitamini kaynaklarıdır.C vitamininin hafıza ve muhakeme konusunda da yardımcı olduğu bilinmektedir. Vücut C vitamini üretemediğinden, gıda veya takviyelerle elde edilmesi gerekir.Günde bir elma yemek sadece genel sağlığınız için iyi değildir, özellikle beyniniz için iyidir. Evet, avokado bir meyvedir, çoğu zaman bir sebze ile karıştırılmış olsa bile. C vitamini yüksekliğinin yanı sıra avokado, iyi dolaşım için gerekli olan iyi bir omega-3 yağları ve E vitamini kaynağıdır. Kan akışını iyileştiren besinler de beyin için iyidir. Avokado, enerji üretiminde ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ihtiyaç duyulan bir beyin besinidir. Nohut, barbunya fasulyesi ve mercimek, beyni güçlendirmek için yüksek protein seviyeleri içerir. Kahverengi pirinç, tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi ve hatta patlamış mısır gibi sağlıklı kepekli tahıllar, beyindeki kan akışını iyileştiren ve hafıza fonksiyonuna yardımcı olan lifler ve vitaminler içerir.




Ceviz ve badem gibi yemişler büyük bir E vitamini kaynağıdır. E vitamini bilişsel gerilemeyi önler.Tüm yeşil sebzeler önemli ve antioksidanlar ve C vitamini açısından zengin olsa da, brokoli bu sağlıklı seçimler arasında bile bir süper besindir.Brokoli antioksidanlarla doludur, güçlü bir kanser avcısı olarak bilinir ve aynı zamanda bilişsel işlevi arttırdığı bilinen K vitamini ile de doludur.Vücut doğal olarak esansiyel yağ asitleri üretmez, bu yüzden onları diyetimize almalıyız.Somon, sardalye, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı balıklar ve yumurta keten tohumu bu güçlü yağ asitlerinin doğal kaynaklarıdır. Soya, hafızayı ve zihinsel esnekliği geliştirmek için değerlidir, bu nedenle soya sütü tüketmenizide öneririz.Hidratlı kalmak, beyne oksijen ve besinlerin taşınmasını kolaylaştırır. Bu, konsantrasyon ve bilişi geliştirmeye, ruh hallerini ve duyguları dengelemeye, hafıza işlevini sürdürmeye, baş ağrılarını önlemeye ve enerjiyi artırmaya yardımcı olur.



Zeytinyağının birçok sağlık yararı vardır, bu da birkaç diyet ve beslenme planında popüler bir seçim haline getirir . Aynı zamanda beyin için önemli bir güç besindir. Yağ, beyni korumak için gösterilen mükemmel bir polifenol kaynağıdır. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarını geliştiren ve beyin sağlığı ile ilgili endişeleri azaltan birçok antioksidan içerir. Soya, hem genel sağlık hem de beyin işlevi için önemli olan önemli bir besin maddesi olan demir açısından zengindir. Demir eksikliği hafıza, dikkat süresi ve öğrenme yeteneğini etkileyebilir.Soya bazlı protein gibi ürünlerden yüksek bir diyet, beyin hücrelerini desteklemeye, hafızayı geliştirmeye, bilişsel işlevi artırmaya yardımcı olur. Hindistan cevizi yağının sağladığı faydalar da iyi bilinmektedir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye ve beyni korumaya yardımcı olduğu ve nörolojik rahatsızlık riskini azalttığı vurgulanmaktadır.

Kereviz, yaşla ilişkili hafıza kayıplarının oranlarını düşürüyor.Arı poleninde bulunan çok çeşitli besin maddeleri onu doğal bir enerji verici haline getirir. Polenler yaklaşık % 40 protein içerirler ve folik asit, serbest amino asitler ve bol miktarda B-kompleksi bakımından zengindirler. Bu da tüm gün boyunca beynin dayanıklılığını artırarak ve yorgunluktan kurtulmanızı sağlamanıza yardımcı olabilir.Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin sağlığınız için harika olduğu bir sır değil. Onlar sadece bağışıklık sistemini desteklemekle kalmıyor beyin sağlığınıda koruyor.Domatesler zengin bir likopen kaynağıdır. Onları kırmızı yapan ve aynı zamanda demansın gelişimiyle mücadeleye yardımcı olabilecek güçlü antioksidan özelliklere sahip olan besin maddesidir. Beyin sağlığını korumakta etkilidir.



Omega-3'ler beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarını, göz sağlığını ve sistem gelişimini destekler . Omega-3 yağ asitlerinin Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere bilişsel gerilime karşı korumaya yardımcı olabileceği vurgulanmaktadır. Ceviz, chia tohumu, sardalye, somon, keten tohumu, yumurta ve balık yağı omega 3 kaynaklarıdır.Beyninizin yaklaşık yüzde 80 su olduğu göz önüne alındığında, beyin beslenmesinin ilk kuralı beyninizi nemlendirmek için yeterli su tüketmeniz gerektiğidir.Hafif dehidratasyon bile zamanla beyninize zarar verebilen stres hormonlarını artırabilir. Gün boyunca bol bol su için.Yaban mersini, iltihapla savaşan polifenoller içerir. Bu çalışma , yaban mersini takviyelerinin yaşlı yetişkinlerde belleği geliştirdiğini bulmuştur.Araştırmalar , zerdeçalın Alzheimer hastalarında bilişsel işlevleri iyileştiren güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bu faydaların zerdeçaldaki ana bileşik olan curcumin'den geldiğini unutmayın.Bağırsak sağlığının beyin fonksiyonunu etkilediğini biliyor muydunuz? Kuşkonmaz bağırsak sağlığını geliştiren ve dolayısıyla beyin gücü arttıran prebiyotik lif içerir. Hindistan cevizi yağı, araştırmaya göre depresyon, stres ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren polifenoller içerir .


Bazı araştırmalar hindistan cevizi yağının beyin destekleyici bir diyetin parçası olması gerektiğini öne sürmektedir, çünkü nöronların enerjiyi kullanma yeteneğini artırırken aynı zamanda zarar verici serbest radikallerin üretimini de azaltmaktadır.Beyin gücünüzü artırmak için , Sağlıklı yağlar, balıklar, parlak renkli taze meyveler ve sebzeler açısından zengin bir diyet yapın . Doymuş ve trans yağlardan kaçının. Kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını kontrol edin. İnsülin direnci demans ile bağlantılıdır. Vücut ağırlığınızı sağlıklı bir aralıkta tutun. Haftada en az 5 gün 45 dakikaya kadar 1 saat egzersiz yapın.Bol su tüketin.Cevizlerin çok yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri içerdiğinden bellek ve düşünme yeteneklerini geliştirdiği bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri, nörotransmitterlerin düzgün çalışmasında kritik rol oynar, zihninizi süper keskin tutar. Sabah kahvaltılarında mutlaka ceviz tüketin.Somon, yiyebileceğiniz en sağlıklı süper besinlerdendir. Alzheimer hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabilen zengin bir omega-3 yağ asidi, birçok temel vitamin kaynağıdır.Domatesler, ağır ruhsal rahatsızlıklara ve hatta kansere yol açabilecek hücrelerin serbest radikal hasarını yok eder. Domatesler, yüksek miktarlarda likopen antioksidan özelliği içerdikleri için hafıza kaybına karşı koruma sağlar.



Somon balığı, ringa balığı ve mavi yüzgeçli orkinos gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitlerinin büyük kaynaklarıdır. Bu yağ asitleri bilişsel işlev için önemlidir. Omega-3'ler, beyin için yapı taşları oldukları için, her yaşta beyin gelişiminde kritik öneme sahiptir. Çalışmalar Omega Yağ Asitlerinde yüksek gıdaların tüketilmesinin de bazı hastalık risklerini azaltabildiğini göstermektedir. Bu yağ asitleri ayrıca hafızayı ve yeni şeyler öğrenme yeteneğinizi artırmanıza yardımcı olur! Beyin tüm vücut için bir kontrol merkezi gibidir, bu da onu iyi beslemeniz gerektiği anlamına gelir. Beyin için bazı gçlü gıdalar kısa vadede yardımcı olurken, diğerleri konsantrasyon ve performanslarını artırabildikleri için uzun süreli diyetinize dahil edilmelidir.En iyi yaklaşım, genel olarak sağlıklı bir beslenme şeklini sürdürmek olsa da, beyin gücü için sağlıklı gıdalara odaklanın. Doğru yiyecekleri yemek beyin fonksiyonlarını geliştirir.Beyin güçlü bir organdır. Aslında vücudun yaptığı her şeyi kontrol eder ve uyurken bile çalışmayı durdurmaz. Beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için dengeli ve sağlıklı beslenin.
 
Sağlıklı beslenmek ruh sağlığınız ve genel sağlığınız için önemlidir.Vücudunuzdaki her şey gibi, beyin enerjisiz çalışamaz. Beyni sağlıklı tutmak için doğru besinleri tüketmek gerekir. Sağlıklı yağlar, vitaminler mineraller beyin sağlığı için önemlidir. Bunların yanı sıra bol su tüketimi, yeterli uyku ve fiziksel aktivitede önemlidir.Hafif dehidratasyon bile önemli bir yorgunluk sebebi olabilir. Çok az su, beyne gerekli oksijen ve enerjiyi sağlamayabilir. Bu nedenle su tüketimi büyük ölçüde önemlidir.Kafeinin uyanıklığı, reaksiyon sürelerini ve açıkça düşünebilme kabiliyetini arttırdığı doğrudur, ancak çok fazla kafein sizi gerginleştirebilir. Ayrıca kısa süreli olarak enerji sağlar. Bu nedenle kafeini ılımlılıkla tüketin sağlıklı seçimler yapın ve demir açısından zengin besinler tüketin.Sağlıklı bilişsel işlevi desteklemek ve hafızayı geliştirmek için makalede yer alan besinleri tüketmeye özen gösterin.
 
Geri
Üst