beslenme çaantasında neler olmalı

PeLiNiM

Yeni Üye
Üye
beslenme çaantasında neler olmalı
beslenme çantasında neler olmalı

ilk yardım çantasına neler konur beslenme çantasına neler konur




Her sabah yaşanan bir sorundur bu. Bugün beslenme çantasına ne koymalı? İşte birkaç öneri...🙂





Annelerin en büyük sorunudur bu. Beslenme çantasında neler olduğu özellikle ilköğretime yeni başlayan çocuklar için önemli. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Alataş, çocukların obezite tehlikesinden korunmaları gerektiğine dikkat çekerek, annelere bir dizi önerilerde bulundu.

Anneler dikkatli olmalı!
Okul çağındaki çocukların sürekli ve hızlı bir şekilde büyüyüp geliştiklerini, bu nedenle büyüme ve gelişmesinin sağlıklı seyri açısından gerekli olduğuna dikkat çeken Canan Alataş, annelerin çocuklarının beslenmelerine büyük önem vermeleri gerektiğini hatırlattı. Alataş, beslenme çantasında bulundurulması gereken yiyecekleri şöyle sıraladı:

"Taze meyve; Kuru kayısı, kuru incir; fındık, ceviz, badem (miktarlarına dikkat edilmeli). İnce bir dilim ev yapımı kek, çörek ya da börek. Süt, ayran ya da katkısız meyve suyu. Öğle yemeği için sos, ketçap, mayonez gibi ürünlerden arındırılmış, esmer ekmekle hazırlanmış sandviç alternatifleri. Sandviçlerde şarküteri ürünleri (salam, sucuk ve sosis) yerine ton balığı, söğüş tavuk, beyaz peynir gibi yiyeceklerin yanında, salatalık ideal bir beslenme çantasında olması gerekenlerdir."

Yiyecek çeşitliliği sağlanmalı
Çalışan annelerin de ev kadını annelerin de çocuklarının beslenme çantasında yiyecek çeşitliliğini sağlamasının önemine değinen Alataş, "Bu konuda çalışan anne veya ev hanımı bir anne olması, annelerin beslenmeye verdikleri önem konusunda çok farklılık yaratmıyor. Annenin beslenme konusuna yönelik ilgisi ve bilinç düzeyi daha önemli. Gelişen bilinçle birlikte, gıda sektöründe hızla genişleyen ürün yelpazesini de unutmamak gerekiyor. Bu kontrol konusunda ailelerin de işini zorlaştıran nedenlerden biri" dedi.

Okul kantinleri yeterli değil
Çocukların öğle öğünlerinde okul kantinlerinden beslenmek durumunda kaldıklarını da belirten Alataş, "Ne yazık ki okul kantinleri hala, beslenmedeki çeşitliliği ve sağlıklı seçimleri barındıran tüketim noktaları olmaktan uzak bir noktada bulunuyor. Seçim yaparken en azından, pişirme yöntemi olarak yağda kızartmanın kullanılmadığı yiyecekler, içecek olarak asitsiz içecekler ve ayran tercihleri daha sağlıklı hale dönüştürebilir, kilo kontrolü konusunda işimizi kolaylaştırabilir" diye konuştu.

Akıp kokacak yiyecek bulundurmayın
Annelerin beslenme çantasına koyacakları yiyecekler konusunda bazı önerilerde de bulunulurken, bunlar da şöyle sıralandı:

"Akmayacak, çabuk kokmayacak, bulaşmayacak ve çocuğun yerken zorluk çekmeyeceği besinler beslenme çantasında yer almalı; Beslenme çantasına bir kutu süt konulabilir ya da sandviç yapılabilir; Beyaz peynir ya da kaşar peyniri konulabilir; 2 dilim ekmek bulundurulmalı; şarküteri ürünleri mümkün olduğunda az tüketilmeli; Meyve olarak portakal ya da mandalina yerine, muz, elma tercih edilmeli. Mandalina ve portakalı soymak gerektiğinden küçük çocuklar zorlanabilir, ellerinin temizliğini yeterince yapamayabilir; çocuğun çantasında mutlaka ıslak mendil bulunmalı; Beslenme çantasında yumurta olması sorun yaratabilir. Yumurta yeterince pişmediyse çocuk yemekte zorlanabilir, kokabilir; Ceviz ve fındık konulabilir ama miktarına dikkat etmek gerekir, çocuklarda obezite riski arttığından çok kalorili yiyeceklerden az miktarda tüketmeleri daha doğrudur."
 
Son düzenleme:
Geri
Üst