Bebeklerin Zeka Gelişimi İçin Öneriler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TİTAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TİTAN

Forum Okuru
Bebeklerin Zeka Gelişimi İçin Öneriler
bebeklerin zeka gelişimi bebeklerin zeka gelişimi için bebeklerin zekası nasıl geliştirilir ile ilgili bilgiler burada melekler. Çocuklarımız herşeyimizdir, onlara gözümüz gibi bakarız melekler 🙂 Onların her yönüyle mükemmel ve sağlıklı gelişmeleri tek arzumuzdur. Bebeğimizin sağlıklı gelişimi için beden sağlığı dışında zeka gelişimine de gereken önemi vermeliyiz. Bebeklerin zeka gelişimi için tükettiği gıdalara dikkat etmemiz gerekir . Bunun dışında zeka geliştirici oyunlar da faydalı olabilir. Bunlardan başka bebeklerin zekası nasıl geliştirilir makalemizi okuyup, öğrenelim..





Bebeklerin zeka gelişimleri adına uygulayabileceğiniz 25 ayrı aktivite şu şekilde sıralanabilir;

1. Bebeğinizle göz teması kurmalısınız: yeni doğan bebekler içgüdüleriyle hareket ederler ve kısa bir zaman dilimi içerisinde sürekli gördüğü yüzleri hafızalarına kazırlar. Bu nedenle sizi bebeğinizin daha hızlı tanımasını sağlamak için göz teması kurmalısınız. Böylece bebeğinizin hafızası daha hızlı olgunlaşacaktır.

2. Bebeğinizle uzunu uzun konuşun: bebeğiniz dünyaya geldiği ilk günden itibaren bebeğinizle konuşmalısınız. İlk başlarda bebeğinizden boş bakışlar alacaksınız. Ancak ilerleyen zamanlarda bebeğiniz kendisiyle konuşmanızı isteyecek tepkileri vermeye başlayacaktır. Bebeğinizle konuşurken cümleleriniz arasında beklemelisiniz. Böylece bebeğiniz diyalogların ritmini algılamaya başlayacaktır. Zamanla bakışları da boş olmaktan çıkacaktır.

3. Anne sütüyle besleyin: yapılan araştıralar anne sütüyle beslenen bebeklerin IQ düzeylerinin daha yüksek olduğunu kanıtlar niteliktedir. Bebeğinizi emzirirken onunla konuşmalı, şarkılar söylemeli ve hafif hafif başını okşamalısınız.

4. Bebeğinize dil çıkarın: bebekler dünyaya geldikleri ilk günden itibaren bazı hareketleri taklit etmeye başlarlar. Bu mekanizmanın hızlı bir şekilde gelişebilmesi için bebeğinize dil çıkarmalısınız. Böylece bebekler problem çözme yeteneklerini de kazanacaklardır.

5. Bebeğinize aynada kendisini gösterin: bebek birkaç aylık olduktan sonra aynada kendisini görmelidir. Karşısında başka bir bebek olduğunu düşünecek olan bebek, gülümsemelerini de bir başka bebeğin yaptığını sanacaktır. Bu durum bir başka bebeği güldürdüğünü düşünmesini sağlayacak ve bebeğiniz bu durumdan oldukça memnun olacaktır.

6. Bebeklerinizin ayaklarını gıdıklayın: bebeklerin espri anlayışlarının gelişebilmesi için en önemli etken gülmeleridir. Bu nedenle bebeğinizi gıdıklamalı, çeşitli oyunlar yaparak gülmesini sağlamalısınız. Yapılan araştırmalar bebekle oyun oynanmasının olabilecek şeyleri tahmin edebilme yetilerini kazandırdığını kanıtlamaktadır.

7. Farklılıkları uygulayın: bebeğinize birbirlerine benzeyen ancak aralarında ufak tefek farklılıklar bulunan cisimleri gösterin. Bu durumda bebek karşılaştırma yapmayı öğrenecektir. Bunu gösterirken bebeğinize durumu anlatmaya çalışın böylece bebek her iki nesneye de ayrı ayrı bakacak ve farklılıkları keşfetmeye çalışacaktır. Bu egzersizleri uygulamanız halinde bebeğiniz okuma çağına geldiğinde çok fazla zorlanmayacaktır.

8. Bebeğinize manzara keyfi yaşatın: bebeğinizle birlikte yürüyüşlere çıkmanız, gezinirken de çevrede gördüğünüz nesneleri ona göstererek onunla konuşmanız hafıza gelişmesi açısından büyük katkıda bulunacaktır. Bu tür uygulamalar ile bebeğinizin kelime haznesini geliştirmeye büyük yarar sağlamış olursunuz.

9. Yanında çıldırın: bebeğinize değişik ses tonlarında sesler çıkarmak suretiyle konuşmalar yapın. Bu tür uygulamalar bebeğin eğlenmesini sağlayacaktır.

10. Bebeğinize şarkı söyleyin: yapılan araştırmalar, bebeğin matematiksel zekasının gelişmesi için, müzik ritminin önemli olduğunu ortaya koyar niteliktedir. Bu nedenle onunla konuşurken melodili bir şekilde konuşmalı bazen ona şarkılar söylemelisiniz.

11. Bebeğinizin altını belirli periyotlarla değiştirin: bebeğinizin altını değiştirme süresini mümkün mertebede periyotlu olarak gerçekleştirmeye çalışın. Ayrıca bezini değiştirirken yavaş hareketler uygulamalı ve yaptığınız işlemleri ona anlatmalısınız.

12. Bebeğiniz için oyun bahçesi olun: yere uzanmak suretiyle bebeğinizin üzerinize tırmanmasına izin verin. Emekleyerek üzerinize çıkmaya çalışacak bebeklerin gelecekte, problem çözme yeteneklerinin de üst düzey olacağını söyleyebiliriz.

13. Bebeğinizle alışverişe gidin: alışverişe giderken bebeğinizi de yanınızda götürün. Çevreden gelen değişik sesler ve renkler bebeğin eğlenceli vakit geçirmesini sağlayacaktır.

14. Bebeğinize kitap okuyun: bebeğinize kitap okumanız kelime hazinelerinin gelişmesi açısından önemlidir. Bebeğiniz 8 aylık olduktan sonra ona sık sık kitap okumalısınız. Ayrıca aynı kitapları birkaç defa okumanız bebeğin o kelimeleri öğrenmesini sağlayacaktır.

15. Ce-e oynayın: saklanma ve tekrar bulunma üzerine yapılan oynamalar bebeğin, objelerin kaybolabileceğini ve tekrar geri gelebileceğini düşündürür. Bu hayal gücü için doğru bir uygulama olacaktır.

16. Bebeğinize fotoğraf albümü yapın: bebeğin sık gördüğü kişilerden oluşan bir albüm yapmanız ve bebeğinize zaman zaman göstermeniz; hafıza tazelemesi açısından oldukça önemlidir.

17. Bebeğinizin yemeğiyle oynamasına izin verin: bebekler 8 ayı geçtikten sonra yavaş yavaş anne sütünden diğer yiyeceklere geçiş yapacaklardır. Bu süre zarfında bebeğin önüne koyduğunuz yiyeceklere elini batırması içgüdüsünden ileri gelir ve bunu yapmak ister. Buna izin verin yemeği ağzına götürmeye başlayacak olan bebek, yemek yeme kültürünü öğrenmeye başlıyor demektir.

18. Bebeğinizin çevreye eşyalar ve oyuncaklarını atmasını normal karşılayın: bebekler yer çekimi kanununu öğrenmeleri için çevreye ellerine ne geçirseler atma eğilimine gireceklerdir. Bebeğiniz örümcekte yürümeye başlama evresine geldiyse, örümceğinin ön kısmına oyuncaklarını koyarak izlemleyin. Bebeğiniz önündeki eşyaları sağa sola atarak yer çekimi kanunu öğrenecektir.

19. Bebeğinize engelli bir yol hazırlayın: minder ve oyuncaklarından oluşan bir platform hazırlayın ve bunların altından emekleyerek ya da üzerinden geçmesini sağlayın. Bu tür uygulamalar bebeğin motor becerilerini geliştirici rol oynarlar.

20. “Beni yakalayamazsın!” oynayın: bebeğiniz emekleme çağına geldiğinde önüne oturup emekleyerek sizi takip etmesini sağlayın. Emekleme mekanizmasını öğrenmesi ve daha hızlı hareket etmeye çalışması hafızasına da katkı da bulunacaktır.

21. Komik surat yapın: bebeğiniz size her dokunduğunda ya da vurduğunda komik bir surat ifadesiyle bir ses çıkarın. Bunu yapmanız onun eğlenmesine ve aynı dokunuşu tekrarlamasına sebep olacaktır.

22. Kendi yolunuzu bulun: bebeğinizi kucağınıza almak suretiyle gezinin. Ellerini çevredeki güvenli eşyalara götürmeye çalıştığında buna izin verin ve bebeğinizin dokunduğu her nesnenin adını ona söyleyin. Böylece nesnelerin adlarını öğrenmesi kolaylaşacaktır.

23. Bebeğinize uzun hikayeler anlatın: bebeğinize hikaye anlatın. Sizi dinlerken verdiği tepkileri ölçün ve en beğendiği ilgiyle dinlediği hikayeyi tekrar tekrar anlatın. Hikaye kahramanlarından bir tanesini bebeğinizin adıyla eşleştirin ve bebeği hikayenin içerisine sokun. Böylece anlattığınız hikaye bebeğinize daha cazip gelecek ve bebeğiniz sizleri daha dikkatli dinleyecektir.

24. Bir hayvan kitapçığı oluşturun: bebeğinizi hayvanat bahçesine götürün. Orada gördüğü hayvanların fotoğraflarını çekin ve bu fotoğraflardan oluşan bir albüm yapın. Bu albümü ara sıra bebeğinize gösterin ve hayvanların seslerini çıkarmayı ihmal etmeyin.

25. Her şeyi sayın: bebeğinize çevrenizdeki nesnelerden, el ve ayak parmaklarınıza varana dek her şeyi sayın. Belirli bir süreçten sonra bebeğiniz de size eşlik edecek ve sizinle birlikte saymaya başlayacaktır.