Bebeklere patates nasıl verilir?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklere patates nasıl verilir?
Patlıcangiller familyasına ait olan patatesin yenilebilen kısımları yumrularıdır. Oldukça standart bir tadı olduğundan birçok mutfakta ve yemeklerde ana veya yan madde olmuştur. Pişirmesi oldukça kolay olan patates, çabuk bozulan bir sebze değildir. Dünyada patates sevmeyen çok az insan vardır. Özellikle çocuklar ve bebekler için hazırlanan özel yemek ve mamalarda en çok tercih edilen sebzelerdendir.



Alerji ihtimali düşük besinler içerisinde yer alan patates nişastası bol bir sebzedir. Kalorisi oldukça çoktur. Bu da bebekler için olumlu bir özelliktir. Özellikle emeklemeye başladıkları andan itibaren bebekler enerjiye ihtiyaç duyarlar. 1 adet orta boy patateste yaklaşık olarak 250 kalori bulunur. Bol miktarda lif içerir. İçeriğindeki nişastanın sindirilemeyen kısımları bağırsaklara oldukça faydalı yapıdadır. İçerisinde az miktarda protein içerir. Pişirilmesi de oldukça kolay olan patates bebeklere rahatlıkla yedirilebilir.









3.jpg



Patates bebeklere 5. aydan itibaren verilmeye başlanabilir. Genellikle püre ve çorba şekillerinde verilmesi önerilir. Bebek katı gıdalara yeni yeni başlıyor ise pürenin içerisine su ekleyerek biraz sıvılaştırılabilir. İlk başta alıştırmak için patates suyu veya çorbası ile başlanılması önerilir. Yanında değişik sebzelerle birlikte lezzetlendirilip vitamini artırılabilir. Eğer bebek kabız ya ya da seyrek dışkılamaya başlamış ise bir müddet patates verilmeye ara verilmelidir.

Patates içerisindeki lif ve çok miktarda potasyumdan dolayı çok sık ishal olan bebeklere faydası çoktur. Koruması oldukça kolay olan patatesi buzdolabında korunmasına gerek yoktur. Karanlık ve serin yerlerde güvenle saklanabilir. Bebeklere mama yapmak için seçilen patatesler mutlaka filizlenmemiş ve yeşillenmemiş olmamalıdır. Filizlenmiş ve yeşillenmiş patateslerde çok miktarda alkoloitler bulunduğundan zehirlenmelere neden olabilir.

İrmikli ve Patatesli Püre

1 tane havuç
1 tane patates
1 yemek kaşığı irmik
Hazırlanışı: Patateslerin kabuğu soyulduktan sonra iyice yıkanır ve küçük parçalara kesilir. Havuçlarda aynı şekilde yıkanıp küçük parçalara kesilir. Bir tencere içerisinde yaklaşık yarım saat kadar patates ve havuçlar haşlanır. Başka bir kapta irmik haşlanır ve hepsi birbirine karıştırılır. Oluşan karışım blendır yardımıyla püre haline getirilir.


PATATES ÇORBASI (6 AY)
2 büyük patates
1/2 soğan, dörde bölün
1 çimdik erişte
1 tutam tereyağı
1 çimdik tuz

Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır. Mikserden geçirilir, erişte, tereyağı, tuz atılıp biraz daha pişirilir. Bebeğe servis edilir.

Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz ve yarım limon suyu ekleyerek de servis edilebilir.
 
Geri
Üst