Bebeklerde Yürüme/Emekleme

sılam_nisa

Hamiş Melek
Bebeklerde Yürüme/Emekleme
bebeğim emeklemiyor 9 aylık bebeğim emeklemiyor 9 aylık
Sevgili meleklerim, bebeğiniz doğduğu andan itibaren gelişimini sürekli izliyorsunuz.Artık zamanı geldi emeklemeli,yürümeli diyorsunuz ama bebeğinizde tık yok.:bebeğim:Bakalım bebeğiniz ne zaman emekler , ne zaman yürürmüş meleklerim.


10bebe0vg[1]-3b.gif



Bebeklerin doğduktan sonra yürüme süresi yaklaşık 18 ay sürer.

Bebeğin ilk aydan itibaren sert, ince bir şilte üstünde yerde zaman geçirmesini sağlamak bu sürecin gerçekleşmesi için gereklidir. İlk aylarda bebek yüzükoyun yatarken önce başını yatar konumda her iki yana çevirebilmeye, sonra kolların desteğiyle yerden 5-10 santim kaldırarak durabilmeye başlar. 3.ayın sonunda oturur konuma getirildiğinde de boyun kasları geliştiği için başonı dik tutabilir.
Başını gövdesinin diğer bölümlerinden bağımsız hareket ettirebilmeye başlaması sonucu 3-5.aylarda yine şilte üstünde önce yan daha sonra da tam dönmeyi öğrenir.İkinci aşama omurganın göğüs ve bel bölgesinin dik konumda kontrolüdür.4-5.aylarda ön, yanlar ve arkadan bel desteklendiğinde oturur pozisyonu koruyabilen bebek, 6 aylık olduğunda 5-10 saniye destek olmadan dik oturabilir, daha sonra yana veya öne, arkaya yatar. İlerleyen aylarda omurga kasları güçlendikçe dik oturma süresi uzar.9 aylık bebek uzun süreli dik oturabilir ve çevresindeki oyuncaklarını alıp yeniden doğrularak dengesini sağlayabilir.Oturduğu yerde denge sorunu çözülen bebek ileri doğru hareketlere başlar.
Her bebeğin farklı emekleme şekli vardır.
Yerde yüzükoyun bırakıldığında ileri hareket için bebeklerin hepsinin kendi stili ve yöntemi vardır.Kimi komando pozisyonunda kendini kolları ile çekerek ilerler, bacak kullanımı azdır.Kimi de el el ve ayakalarını kullanarak standart emekler. Ancak her bebek emekleyebilir.Bazıları oturmayı öğrendikten sonra bulduğu boyuna uygun yükseltilerek tutunarak kendini yukarı çekip önce diz üstünde denge sağlayıp sonra da tamamen ayağa kalkmaya başlar.
Ayakalrı üzerinde dik durabilmeyi öğrendiğinde yan yan tutunarak ilerler.Sıralama dediğimiz bu dönemin bebeklerde süresi değişlendir.Cesaret toplayıp tutunmadan ilerleme aşamasına kadar kimi bebek günler beklerken kiminde ise bu aylarca sürebilir. Bir kısmı da sıralama sonrası emeklemeyi keşfedip yürürmeyi geciktirebilir. Yürüme, ayağın yere tam basılması ve destek almadan ileri hareketin gerçekleştirilmesidir.İlk denemelerde genellikle eller yukarı ve yana açılaraka dengeye yardımcı olur. Yürümeye alıştıkça kolaların desteği azalır ve yaklaşık 3 ay içinde elinde bir şeyler taşıyarak yürümeye başlar.
Yürümeye Geçiş
Bebeklerde yürüme süreci en geç 18.ayda tamamlanır.Baş kontrolü 5. ayda hala yetersizse , 9 aylık bebek desteksiz oturamıyorsa, oturma pozisyonuna getirirlirken bacaklarını gerip çaprazlıyorsa, sürekli parmak uçlarına basıyorsa, 18.ayda yürümüyorsa sorun olabileceği düşünülmektedir. Bebeklerin ilk yıl, ayda bir kez doktor kontrolünün yapılması bu konudaki aksamalara gecikmeden sağlayacaktır. Bebeğin gelişim sürecinde bir sağlık sorunu yoksa ailenin kesinlikle etkili olduğu tek alan konuşmadır. Bunun dışındaki bebek hazır olduğunda, kas gelişimi izin verdiği zaman oturacak, sıralayacak ve yürüyecektir.

 
Geri
Üst