Bebeklerde yüksek ateş nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde yüksek ateş nedenleri ve tedavisi
Bebeklerde yükselen ısının etkisiyle yükselen ateş , sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. Ebeveynleri oldukça korkutup telaşa sürükleyen , ateşin yükselmesi mutlaka ciddiye alınmalıdır. Bebeğin ateşi en kısa sürede düşürülmeli, ve ateşin nedeninin anlamak için hekime gösterilmelidir.




Bebekler de Yüksek ateş 38 dereceyi geçerse zaman kaybetmeden doktora götürlümelidir. Aksi taktire bebek yüksek ateşten havale geçirebilir . Bebekler de yüksek ateş sebepsiz olmaz. Bebekler de yüksek ateş mutlak bir hastalığın sinyalidir. Yüksek ateşi olan bebekelrde febril nöbetler sıklıkla olabilir , ebeveynler bu nöbetleri epilepsi diye algılasada bunun yüsek ateşten kaynaklandığını belirtelim.


Bebekler de yüksek ateş sadece hastalıktan dolayı olmaz. Bazen vücudun işlevi sırasında da yükselebilmektedir. Bebeğin çok sıkı kat kat giydiirlmesi, havanın sıcak olması bebeğin ateşinin yükselmesine neden olabilir. Bebekler de yüksek ateş ,ağız,koltuk altı ,kulak içi ve makattan ölçülür. Makalemizin devamın da bebekler de yüksek ateş nedenlerini, bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür gibi bilgileri bulabilirsiniz.

Öncesi ; Bebeklerde yüksek ateş nasıl kontrol altına alınır? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


bebeklerde ateş.jpg



Çocuklarda ve bebeklerde sık görülen yüksek ateş, belli limitlerde olduğu sürece ciddi bir sorun olmaz iken bazı durumlarda çok ciddi sorunların belirtisi olabilir. Bu nedenle ateşin nasıl düşürüleceğinin bilinmesi ve gerekli durumlarda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi çok önemlidir. Her ateş yükselmesinde paniklemek doğru değildir ancak 40 dereceyi geçen ateşte dikkat etmek gerekir. Ateşli çocuğun yaşı çok önemlidir, 3 ayın altındaki bebeklerde hiç zaman kaybetmeden mutlaka doktor başvurmak gerekir. Bu bebeklerde ateşe yol açan durumun araştırma ve tedavisinin mutlaka hastane şartlarında olması gerekir.

Ateş için kritik süreç 3 gündür! 3 aydan büyük çocuklarda ise ateşin derecesi ve süresi yanında hastanın genel durumu göz önünde bulundurularak hareket etmek gerekir. Genel durumu iyi, beslenmesi bozulmamış, ateşi 38.5 derecenin altındaki çocuklar evde semptomatik ateş tedavisi ile 3 güne kadar izlenebilir. Ateşin süresi 3 günü geçiyorsa mutlaka doktor başvurmak gerekir. 6 aydan büyük bebeklerde ateş 39 derecenin üzerine çıkmadığı ve bebeğin durumu iyi olduğu sürece ateşi düşürmek gerekmeyebilir.
Ateşli bir çocuğun tedavisi sırasında üzerinde durulması gereken noktalardan biri de altta yatan hastalığın etkenine yönelik özgül tedavinin uygun zamanda başlanmasıdır. Ancak çoğu kez antibiyotikler ateş düşürücü gibi kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin ateş düşürücü gibi kullanılmaması gerekir ve doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

Çocuklarda yüksek ateşe karşı ilk 5 önlem
Kıyafetlerine dikkat edin: 38.5 derece civarındaki hafif ateşte çocuğunuzun üzerindeki fazla giysileri çıkartın, ince ve bol bir pijama giydirin.
Sıvı alımına özen gösterin: Bol miktarda su ve sulu gıdalar almasını sağlayın.
Ortamın sıcaklığını muhafaza edin: Bulunduğu ortamın sıcaklığını 21-22 derece arasında tutmaya dikkat edin.
Ilık duş aldırın: 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın veya ılık-ıslak bezlerle pansuman yapın.
Hemen ateş düşürücüye sarılmayın: Ateşin 39 dereceye çıkması durumunda doktorunuza danışarak çocuğa ateş düşürücü verebilirsiniz.
Çocuklarda yüksek ateş durumunda yapılmaması gereken 5 hareket
Üşüyen ve titreyen ateşli çocuğunuzun üzerini örtmeyin.
Kalın kıyafetler giydirmeyin.
Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın.
Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın. (kolonya dahil)
Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın. Birçok anne baba tarafından yapılan bu uygulamalar ateşin daha da yükselmesine, ilaç ve alkol zehirlenmesi gibi sonuçlara yol açabilmektedir.
Çocuklarda yüksek ateşin tedavisi
Yüksek ateşte genel tedavi
çocuklarda yüksek ateş tedavisiAteş, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği bağışıksal yanıtın bir parçasıdır. 39 derecenin altındaki düzeylerde bağışıksal sistemin güçlenmesini sağlar ve mikroorganizmanın yok edilmesini kolaylaştınr. Yüksek ateşi tedavi etmenin amacı çocuğun rahat etmesini sağlamaktır. Tek başına ateşin varlığı her zaman tedavi gerektirmez. Genelde bütün ateşleri tedavi etmek veya vücut ısısını normale indirmek için bir fikir birliği yoktur. Ateş çok yüksek olmadıkça (41 derecenin üzerinde) hastaya özel bir zarar vermez. Ateş vücudun enfeksiyonlarla savaşma yöntemlerinden biridir. O nedenle ateşi düşürmek her hastaya özgü olmalıdır. Günümüzde, özellikle 6 aydan büyük bebeklerde ateş 39 derecenin üzerine çıkmadığı ve bebeğin durumu iyi olduğu sürece ateşi düşürmek gerekmeyebilir.

Her ateş enfeksiyon değildir, özellikle sık tekrarlıyorsa!
Bebeğin ateşi yükselmeye başladığında, ateş düşürücü vermeden önce bir süre beklemenin bağışıksal yanıtın güçlenmesi açısından faydalı olacağı bildirilmektedir. Ancak daha düşük ısılarda bile bebeğin ağrılarını gidermek, rahatlamak ve uyku düzenini sağlamak amacıyla ateş düşürücü tedavi uygulanabilir. Bunun yanında kimi zaman yalnızca telaşlı ve huzursuz bir anneyi rahatlatmak amacıyla da bebeğe ateş düşürücü verilebilir. Ateşli bir çocuğun tedavisi sırasında üzerinde durulması gereken noktalardan biri de altta yatan hastalığın etkenine yönelik özgül tedavinin uygun zamanda başlanmasıdır. Ancak çoğu kez antibiyotikler ateş düşürücü gibi kullanılmaktadır. Doktor, aileleri antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiği konusunda bilgilendirmeli ve özellikle) uyarmalıdır.

Yüksek ateşte destek tedavi
Yüksek ateşi olan çocuğun bulunduğu ortamın ısısı nasıl olmalı?
Ateşli bebeğin bulunduğu odanın ısısı 21 -22 derece arasında tutulmalıdır. Bu düzeylerdeki ısı, çocuğun ısı kaybının en üst düzeyde olmasını sağlar. Oda ısısını ayarlayabilmek için havalandırma cihazları ve vantilatör kullanılabilir. Ancak bebeğin direk olarak hava akımının karşısında bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Yüksek ateşi olan çocuğun giysileri nasıl olmalı?
Ateşli çocuğun aşırı giydirilmesi, sarılması ve üzerinin örtülmesi doğru değildir. Az ve gevşek giysiler çocuğun ısısını düşürme mekanizmalan yardımcı olur. Gerekirse bebeğin yalnızca ara bezi ile kalması uygun olabilir. Eğer çocuk üşüyor ve titriyorsa üzerine ince bir örtü örtülebilir.

Yüksek ateşi olan çocuklarda beslenme nasıl olmalı?
Ateş çocuğun kalori gereksinimini arttınr. Bu nedenle ateşlenen çocuğun aç bırakılmaması ve beslenmesinin desteklenmesi gerekir. Ancak beslenme için aşırı zorlamamalıdır. Ateş, terlemeyi ve solunum sayısını artırarak sıvı kaybının da artışına yol açar. Çocuğa bol miktarda sıvı verilmelidir. Bu amaçla beslenmede özellikle su, meyve suyu, ayran, çorba ve sulu meyveler kullanılabilir.

Yüksek ateşli çocuk için uygulanabilecek destek tedavi
Çocuğun bulunduğu odanın ısısını 21-22 derece düzeyinde olacak şekilde ayarlayın
Çocuğa ince, hafif, gevşek giysiler giydirin, üzerine kalın örtüler örtmeyin
Bol sıvı, sulu gıda verin, aç kalmamasını sağlayın, çok yağlı ve sindirimi güç yiyecekler vermeyin
Çocuğun aşırı fizik aktivitelerine izin vermeyin, ancak hafif aktivitelerini ve oyunlarını da engellemeyin
Ateş, çok yüksekse (40 derecenin üzerindeyse) ılık su (29-32 derece) ile pansuman veya nadir olarak banyo yaptırabilirsiniz, ancak çocuğu soğuk ıslak havlu veya çarşafa sarmayın.
Fizik Aktivite: Ateşli çocuğun fizik aktivitesi vücut ısısının daha da artmasına yol açar. Bu nedenle aşırı fizik aktiviteden kaçınmalıdır. Ancak çocuk oyun oynamak istiyorsa evde basit oyunlar oynaması engellenmemelidir.
 
Geri
Üst