Bebeklerde sünnet nasıl yapılır buyrun öğrenelim Melekler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Bebeklerde sünnet nasıl yapılır buyrun öğrenelim Melekler
bebeklerde sünnet nasıl yapılır bebeklerde sünnet yaşı bebeklerde sünnet sonrası bakım bebeklerde pipi sorunları hakkında bilgiler burada arkadaşlar. Bebeklerde pipi sorunlarında bazı zamanlar sünnet gerekmektedir. Bebeğini, bu gibi durumlarda sünnet ettiren o kadar çok kişi var ki, belki sizde onlardan birisinizdir. 😀 Bebeklerde çiş sorunu gibi durumlarda vb. durumlarda doktorların onayı ile bebek sünneti operasyonları yapılması şart olur. O sorunlar sünnet işlemi ile birlikte ortadan kalkar. Peki; bebeklerde sünnet yaşı kaç olmalıdır ve yine bebeklerde sünnet nasıl yapılır, sünnet sonrası bakım nasıl yapılmalıdır; buyrun hepsini ve dahasını, tüm detaylarıyla birlikte bu makalemizde öğrenelim Melek'lerim.





Sünnet, ülkemizde dinsel kökenli yaygın bir gelenek. Erkek çocuklar ergenlik yaşına gelmeden sünnet ediliyor. Kimi bebekken, kimi ise okul döneminde. Ama ailelerin genel tercihi, eşin dostun çağrıldığı davullu zurnalı bir düğün yapmak. Tabi ki, sünnetin “başkahramanı” olan çocuk için eğlenceli geçen düğün sonrası “kabus” başlıyor. Genel olarak çeşitli korkularla yaşanan sünnet, bir çok yetişkin erkek için “kötü” bir hatıra olarak kalıyor. Ancak tıbbi gelişmeler bu hatıranın “mutlu son”la noktalanmasını sağlayabiliyor. Sünnet hakkında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Çocuk Ürolojisi Bölüm Başkanı Profösör Doktor Cenk Büyükünal’a merak ettiğiniz soruları yönelttik.

Sünnet tıbbi bir zorunluluk mudur? Elbette hayır. Genel olarak ülkemizde dini inanışlardan dolayı yapılmaktadır. Ancak biz, bazı durumlarda sağlık sorunlarını gidermek için sünnet yapıyoruz. Deliğin küçük olması, sünnet derisinde tekrarlayan iltihaplanmalar gibi bazı tibbi nedenlere bağlı sünnetler gerekebiliyor.

Sünnet ne zaman yapılmalı? Tıbbi bir zorunluluk varsa sünnet her yaşta yapılabilir. Bunun dışında, isteğe bağlı olanlarda da zaman önemli değildir. Ancak halk arasında yaygın olan tek yıl, çift yıl inanışının bilimsel bir yanı olmadığını söyleyebilirim.Bilimsel olarak, kalıcı psikolojik etkilerin olmaması için sünnetin iki yaşın altında yapılması gerektiği hemen hemen tüm otoritelerce kabul edilen bir görüştür.

Sünnet için ideal yaş kaçtır? Bugünkü bilgilerimizle sünnet şu yaşta sarmcalıdır yada sünnet mutlaka şu yapsa pılmalıdır gibi kesin bir sınırlama koymak mümkün değil. Yeni doğan bebeklerde lokal anestezi ile sünnet yapılabilir. 5 yaşın altındaki çocuklarda genel anestezi tercih edilmelidir. 6 yaşın üstündeki çocuklara işlem anlatılarak tercih çocuğa bırakılmalı ve lokal ya da genel anestezi ile yapılma-dıdır. Sünnet mümkünse 10-12 yaş ve sonrasına bırakılmamalı.

Sünneti kim yapmalı? Sünnet küçük de olsa cerrahi bir girişimdir ve cerrah tarafından yapılmalıdır. Ancak ülkemizde sünnet olması gereken çocuk sayısının fazlalığına karşı bu hizmeti sağlayacak uzman hekim sayısının yetersizliğinin de etkisi ile sünnetlerin önemli bir kısmı hiçbir sağlık eğitimi olmayan kişiler tarafından yapılıyor. Bu da sünnet hatalarının artmasına yol açmaktadır. Ortalama her yüz sünnetin 20 ile 30 tanesinde çeşitli tıbbi hatalar oluştuğu biliniyor. Sünnet tabii ki en iyi biçimde çocuk cerrahisi, çocuk ürolojisi gibi alanların uzmanlarınca yapılabilir.

Sünnet nasıl yapılmalı? Sünnet çoğunlukla cerrahi prensiplere uyularak streril ortamlarda sakinleştirici+lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılmalı. Biz, daha çok genel anestezi ile sünnet yapmaktayız. Uygun ve istekli çocuklarda iyi bir sakinleştirici ön tedavisini takiben lokal a-nestezi kullanarak da sünnet yapmaktayız. Cerrahi yöntem ile sünnet yapıldığında ve sünnet derisi kanamalar durdurulduktan sonra çok ince ve kendiliğinden emile-bilen dikişler ile dikilir.

Sünnet öncesi neler yapılmalıdır? Sünnet öncesi çocuğunuzu psikolojik olarak olaya çok iyi hazırlayın. Çocuğu aldatmayın. Size ve hekime olan güveni zedelemeyin. Sünnet ile sadece pipinin ucundaki fazla derinin alınacağını, pipisinin bu işlemden zarar görmeyeceğini ona açıklayın. Sünnet öncesi mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Bu muayenede herhangi bir ek anomali olup olmadığına bakılır. Ayrıca kan tahlilleri alınarak sünnete engel herhangi bir durum olup olmadığı araştırılır.

Sünnet günü hastanede neler yapılır? Çocuğunuz en az 4 saat aç olacak tarzda (su dahil hiç bir şey yemeyip içmeyecek) hastaneye gelinir. Çocuğunuza ameliyathaneye alınmadan 20-30 dakika önce sakinleştirici bir ilaç verilir. (Meyve suyu içerisinde ya da burun damlası olarak) Bu ilaç alındıktan sonra çocuğunuz sakinleşir ve uykuya meyilli olur. Daha sonra ameliyathaneye alınır, sünnet işlemi yapılır.

Sünnet sonrası hastanede ne kadar kalınır? Genellikle 1-2 saat kontrol amacıyla beklenir ve daha sonra eve gitmenize izin verilir. Sünnet sırasında 6-8 saat ağrı yönünden fazla sorun yaşanmaz. Daha sonra kullanılan ilaçlar olabilecek ağrıyı giderir. Sünneti yapan hekimin tercihine göre ilk bir hafta içinde kontrol amacıyla çocuk çağrılabilir.

Komplîkasyon tehlikelerine dikkat edilmeli Çocuk cerrahı Profösör Doktor Nur Danişmend doğru yapılmayan sünnetin bir çok komplikasyona yol açtığını söylüyor. Yanlış yapılan müdahaleler, bir çok tıbbi hatanın oluşmasına yol açıyor. Üstelik bir ömür boyu sürecek, geri dönüşü imkansız sorunların oluşması demek. Danişmend sünnet sırasında en sık yapılan tıbbi hataları şöyle sıralıyor: 1-Kanama: Kan kaybı nedeniyle ölüme bile yol açan kanamalar en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle çocukta kanın durmaması ya da pıhtılaşma ile ilgili bir sorun varsa ciddi sonuçlara yol açıyor. 2-Enfeksiyon: Sterilizasyona dikkat edilmeden yapılan sünnetten sonra enfeksiyon riski artıyor. Bir ömür boyu taşınacak bulaşıcı hastalıklardan korunmak için steril bir ortam ve aletler gerekiyor. Özellikle toplu yapılan sünnetler enfeksiyon kapma riskini arttırıyor. 3-Fazla ya da eksik kesilmesi: Sünnet derisi kesilirken başka kısımların kesilmesi de ciddi sorunlar yaratıyor. Tıbbi olarak gözlemlediğimiz, müdahale ettiğimiz pek çok örnek var. Özellikle pipinin başının kesilmesi hatta tümünün kesilmesine bile tanık olduk. 4-Peygamber sünnetli çocuklara halk arasında daha bir hoşgörüyle yaklaşılır. Her 350 çocuktan birinde görülen halkın peygamber sünnetli olarak tabir ettiği çocukların sünnet edilmesinden yana değiliz. Çünkü biz kesilen sünnet derisini bu çocukların tedavisinde bir yama olarak kullanıyoruz. 5-Plastik sorunlar da karşımıza çıkıyor. Sünnet derisinin eksik ya da fazla kesilmesi nedeniyle daha sonra bir uzman tarafından müdahale edilmesini gerektiriyor.

Lazerli sünnetten kaçının Uzmanlar, halk arasında lazerle sünnet olarak bilinen yönteme tamamen karşı çıkıyorlar. Profosör Nur Danişmend “Lazer denilen şey, aslında elektirik tamircilerinin de kullandığı elektirikli bir havya. Lazerle hiçbir ilgisi yok. Sünnet derisinin yakarak alınması söz konusu ki bu son derece tehlikeli. Çünkü diğer dokuların da yanmasına neden oluyor” Sünnetten önce mutlaka bir doktora gösterin Çocuk cerrahı Profösör Yunus Söylet, sünnetten önce çocuğun mutlaka bir uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirtiyor. Söylet, “ilk muayene çok önemlidir. Çünkü annenin farkedemediği bir çok tıbbi sorun olabilir. Dış yüzeydeki sorunları anneler anlayabilir ancak bazı durumlar vardır ki, mutlaka bir hekim tarafından muayene edilerek anlaşılabilir” diyor.

Anestezi tehlikeli mi? Pek çok anne baba sünneti genel anestezi ile yapmaya soğuk bakıyor. Ameliyat sırasında anesteziden kaynaklanan ciddi sorunların doğabileceği kanısı yaygın. Anestezi uzmanı Profösör Doktor Güner Kaya anestezideki gelişmelerin bu kanının aksine olduğunu söylüyor. Şimdi 21 yaşında olan oğlunun 5 yaşındayken genel anestezi ile sünnet ettirdiğini anlatan Kaya, “Bugün artık yalnızca yenidoğan bebeklerin değil, anne karnındaki bebeklerin bile ağrı duyduğu tıbben biliniyor. Bu yüzden çocuğun ağrı çekmemesi için anestezi çok önemli. Ameliyat öncesi burun damlası şeklinde verdiğimize ilaçla çocuğu sakinleştiriyoruz. Öncelikle çocuk rahat ediyor. Ağrı duymayacağını biliyor. Bu durumda cerrah daha rahat çalışacağından sonuç daha iyi oluyor. Ayrıca çocuk verdiğimiz ilaçlarla sünnet sonrasında da ağrı duymuyor.