Uzman SühaN
Administrator
Bebeklerde konak neden olur , nasıl temizlenir ?
Tıbbi olarak seboreik dermatit olarak bilinen konak bebeğin kafa derisi üzerinde gelişen kaba pullu lekelere neden olan bebekler arasında yaygın bir durumdur. Genellikle birkaç hafta sonra kendi kendine iyileşir, ancak bazı durumlarda durum devam eder ve tedaviye ihtiyaç duyar. Bu durum, küçük çocuklarda çok yaygındır ve ciltteki yağ bezleri tarafından yağın aşırı salgılanmasına bağlıdır. Bazı doğal ilaçlar ile birlikte, biraz sabır, zaman ve çaba, ile bebeğinizin saçındaki konaktan kurtulabilirsiniz.
Yeni doğan bebekler ve sekiz aydan küçük bebekler genellikle bu durumdan etkilenir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Küçük çocuklar ve büyük çocuklar bile bundan etkilenir. Bununla birlikte, bebek için rahatsızlık verici bir hastalık değildir, çünkü ağrı, kaşıntı veya ateşe neden olmaz. Çirkin görünebilir, ama bir süre sonra geçer ve bulaşıcı değildir.Bu hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bu hastalıkta mikroplar, sebum üretimi ve genetik yatkınlık gibi birçok faktör önemli rol oynamaktadır. Biyotin, çinko, B6, selenyum veya manganezdeki bir eksiklik, konağa katkıda bulunabilir.
Konak belirtisi
Bebeğinizin kafa derisi kepekli, kuru kepek kepek gibi görünüyorsa veya kalın, yağlı, sarımsı veya kahverengi kabuk ya da kabuklu yamalar varsa, büyük olasılıkla konak vardır.Bebekler tipik olarak iki haftalık ve altı aylık arasında konak geliştirir.
Bebeğimde konak olduğunu nasıl anlarım ?
Sarı renktedir ve genellikle kuru olabilirler, ancak genellikle yağlıdır. Yetişkin kepeklerinin aksine, kaşıntı veya tahriş söz konusu değildir, buna rağmen kızarıklık eşlik edebilir. Bu durum kaşlarda, kasıklarda, koltuk altlarında, kulaklarda ve göz kapaklarında da ortaya çıkabilir.
Konak nedenleri
Küçük bebeklerde konak için katkıda bulunan faktörler olabilir .
Doğumdan önce anneden bebeğe geçilen hormonlar. Bu hormonlar, yağ bezlerinde ve saç foliküllerinde çok fazla yağ üretimini tetikleyebilir.Hormonlar bebeğin kan dolaşımından uzaklaştıkça ve sebum üretimi azaldıkça hastalık kendi kendine gider. Diğer bebeklerde, alerjik rinit, astım ve egzama (dermatit) gibi alerjik durumların pozitif bir genetik öyküsü, konağın nedeni olabilir.
Malassezia denilen ve bir bakteri ile birlikte saç folikülleri içinde sebumda yetişen bir maya neden olabilir.
Emziriyorsanız, besin alımınızı arttırın.Özellikle biyotin, çinko, B6, selenyum ve manganez konağı çözmede yardımcı olabilir. Emzirme bir seçenek değilse, bebek katılara hazır olduğunda zengin besin gıdaları tercih edin.Diyete eklenen Omega-3 ler ve D vitamini, cildin sağlığını iyileştirerek konağı tedavi edebilir.Çocuk doktorunuzla , D vitamini ve omega 3 ler açısından zengin olan gıdaları verip vermemeniz hakkında konuşun. Somon, istiridye, keten tohumu ve chia tohumu omega-3 ün iyi kaynaklarıdır.Tereyağı, ton balığı, somon ve yumurta sarısı iyi bir D vitamini kaynağıdır.
Yetişkinler ayrıca konak geliştirebilir. Fakat benzer bir durum geliştirdiklerinde, yaygın olarak kepek veya sebore olarak bilinir. Bu durumun kesin nedeni de bilinmemektedir. İki hafta ile üç ay arasında olan bebekler, konak geliştirme riski en yüksektir. 12 aylıktan büyük bebeklerde de görülebilir.
YÖNTEMLER
Bebeğin saç derisini uygun şampuanla yıkayarak, pulları hafifçe gevşetebilirsiniz. Sonra yumuşak bir fırça kullanarak bu oluşumları kaldırabilirsiniz.
Çok fazla iltihap veya kızarıklık varsa, bu, konağın enfekte olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda, çocuk doktorunuz ilaçlı losyon, şampuan veya antifungal kremi reçete edecektir. Konak , bebeğin yüzü, kulağı veya boynu gibi diğer bölgelere yayılmış olsa bile, bu kremler ve losyonlar doktorunuzun tavsiyesine göre kullanılabilir.
Konak için yağ kullanabilirsiniz. Bebek yağı, zeytinyağı veya badem yağını bebeğin saçına sürün ve ovalayın ve bir süre bırakın, böylece yağ kuru cilde derinlemesine nüfuz edebilir. Yağın bir gece boyunca kafa derisi üzerinde bırakılması bile iyidir. Yağ, yumuşak bir fırça yardımıyla çıkarabileceğiniz yamaları yumuşatır ve gevşetir.
Biraz hindistancevizi yağını nazikçe bebeğinizin kafa derisine sürün masaj yapın.Yıkamadan önce 20 dakika bekletin.Hindistan cevizi yağı, nemlendirici, anti-inflamatuar ve antifungal özellikleri için yaygın olarak kullanılmaktadır . Pullu saçlı deriyi nemlendirir ve yumuşatır, iltihabı azaltır ve mikrobiyal enfeksiyonlarla (varsa) savaşır.
1 çay kaşığı kabartma tozu 2 çay kaşığı su Bir macun oluşturmak için biraz su ile kabartma tozunu karıştırın. Bu macunu bebeğinizin derisine uygulayın ve açık bırakın. 1-2 dakika bekleyin ve bebeğinizin saçını yıkayın. Kabartma tozunun anti-inflamatuar ve nötralize edici özellikleri bebeğinizin kafa derisinin doğal pH ını geri kazanmasına yardımcı olur. Kabartma tozu ayrıca kafa derisinde mevcut olan mikropları ortadan kaldıran antibakteriyel özelliklere de sahiptir
Birkaç damla anne sütü alın ve yavaşça bebeğinizin kafa derisine uygulayın. Bir kaç dakika bekleyin ve durulayın.Anne sütü bebeğinizin bağışıklığını artıran zengin bir antikor kaynağıdır Topikal uygulaması kuru ve pullu saç derisini yumuşatır ve oluşumun çıkarılmasını kolaylaştırır.
2 damla çay ağacı yağı 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı Hindistan cevizi yağını çay ağacı yağına ekleyin.Bu karışımı doğrudan kafa derisine uygulayın.10 dakika bekleyin ve yıkayın.Çay ağacı yağı, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Çay ağacı yağının antifungal özellikleri, konak nedenlerinden biri olan nedenlerinden biri olan Malassezia türlerini ortadan kaldırır .
2 damla lavanta yağı 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı İki damla hindistancevizi yağıyla iki damla lavanta yağı karıştırın. Karışımı bebeğinizin kafa derisine uygulayın. 15 dakika bekletin ve sonra bebeğinizi yıkayın. Lavanta yağının antifungal özellikleri, konağın oluşmasından sorumlu olan mantarlarla mücadele eder .Yamaların yumuşatılmasına ve çıkarılmasının kolaylaştırılmasına da yardımcı olabilir.
Bebeğinizin saç derisine bazı Vazelin uygulayın. Yarım saat bekleyin ve yumuşak fırça yardımıyla oluşumu temizleyin. Sonra bebeğinizin saçlarını yıkayın.Vazelin, bebeğinizin kuru ve pullu kafa derisini yumuşatan inanılmaz nemlendirici özelliklere sahiptir. Yalnız doktora danışmadan bu ve diğer hiç bir yöntemi uygulamayın!
1 tatlı kaşığı limon suyu 2 çay kaşığı hindistancevizi yağı. Bir çay kaşığı limon suyunu iki çay kaşığı hindistancevizi yağıyla karıştırın.Bu karışımı bebeğinizin kafa derisine uygulayın.10 dakika bekleyin.Limon, saç derisinde bulunan seboreik dermatite neden olan maya ve bakteriyle mücadelede yardımcı olabilecek anti-inflamatuar, antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Saç derisine biraz badem yağı sürün ve hafifçe masaj yapın.15 ila 20 dakika bekletin.Yumuşak bir fırça kullanarak, bebeğinizin kafa derisini hafifçe tarayın.pullar çıkınca bebeğinizi yıkayabilirsiniz.Badem yağı cilt tarafından hızla emilir. Saç köklerinden döküntüleri ve pulları yerinden çıkarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bebeğinizin kafa derisindeki iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Biraz aloe vera jeli alın ve doğrudan bebeğinizin kafa derisine uygulayın.Aloe vera jel, konak dahil olmak üzere çeşitli cilt durumlarının tedavisinde kullanılır. Aloe vera nın yatıştırıcı ve nemlendirici özellikleri kafa derisinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu jelin antifungal özellikleri, Malassezia mantar türleri gibi potansiyel tehditlere karşı koruma sağlar.
Birkaç damla argan yağı alın ve hafifçe bebeğinizin kafa derisine masaj yapın. Yarım saat bekleyin. ve bebeğinizin saçını yıkayın.Argan yağı, birçok cilt durumunu iyileştirdiği bilinen E vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Argan yağının iyileştirici ve anti-inflamatuar özellikleri konağa iyi gelmektedir.
Bebeğinizin kafa derisine birkaç damla hint yağı sürün.Yavaşça masaj yapın ve bir saat bekletin pulları yumuşak bir fırça kullanarak kafa derisinden çıkarın.Hint yağı bebeğinizin kafa derisinin nemlenmesine yardımcı olur.
Bebeğinizin kafa derisine biraz zeytinyağı sürün.Bir saat bekletin ve yıkayın.Yumuşak bir fırça kullanarak oluşumu saçlardan çıkarın.Zeytinyağı, konak tan kurtulmak için bir başka popüler çözümdür. Oldukça nemlendirici ve kafa derisindeki kalın pulları ve kabukları yumuşatmaya yardımcı olur.Ve antifungal özellikleri kafa derisini mantar enfeksiyonlarından korur
Bu yönetmeleri uygulamak her zaman yeterli değildir. Bebeğinizin kafasını günlük olarak yıkayın. Bebeğinizin kafa derisini hafifçe ovalamak için parmaklarınızı veya yumuşak kıllı bir fırçayı kullanın. Bu kafa derisinde kan dolaşımını artırabilir.Yumurta, badem, karnabahar, ıspanak, peynir ve mantar gibi yiyecekleri tüketerek biyotin alımınızı artırın. Bu makalede yer alan uygulamalara rağmen istediğiniz sonucu alamazsanız mutlaka hekime görünün. Ayrıca tavsiye edilen yöntemleri uygulamadan öncede hekime danışmanızda fayda vardır.
Yeni doğan bebekler ve sekiz aydan küçük bebekler genellikle bu durumdan etkilenir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Küçük çocuklar ve büyük çocuklar bile bundan etkilenir. Bununla birlikte, bebek için rahatsızlık verici bir hastalık değildir, çünkü ağrı, kaşıntı veya ateşe neden olmaz. Çirkin görünebilir, ama bir süre sonra geçer ve bulaşıcı değildir.Bu hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bu hastalıkta mikroplar, sebum üretimi ve genetik yatkınlık gibi birçok faktör önemli rol oynamaktadır. Biyotin, çinko, B6, selenyum veya manganezdeki bir eksiklik, konağa katkıda bulunabilir.
Konak belirtisi
Bebeğinizin kafa derisi kepekli, kuru kepek kepek gibi görünüyorsa veya kalın, yağlı, sarımsı veya kahverengi kabuk ya da kabuklu yamalar varsa, büyük olasılıkla konak vardır.Bebekler tipik olarak iki haftalık ve altı aylık arasında konak geliştirir.
Bebeğimde konak olduğunu nasıl anlarım ?
Sarı renktedir ve genellikle kuru olabilirler, ancak genellikle yağlıdır. Yetişkin kepeklerinin aksine, kaşıntı veya tahriş söz konusu değildir, buna rağmen kızarıklık eşlik edebilir. Bu durum kaşlarda, kasıklarda, koltuk altlarında, kulaklarda ve göz kapaklarında da ortaya çıkabilir.
Konak nedenleri
Küçük bebeklerde konak için katkıda bulunan faktörler olabilir .
Doğumdan önce anneden bebeğe geçilen hormonlar. Bu hormonlar, yağ bezlerinde ve saç foliküllerinde çok fazla yağ üretimini tetikleyebilir.Hormonlar bebeğin kan dolaşımından uzaklaştıkça ve sebum üretimi azaldıkça hastalık kendi kendine gider. Diğer bebeklerde, alerjik rinit, astım ve egzama (dermatit) gibi alerjik durumların pozitif bir genetik öyküsü, konağın nedeni olabilir.
Malassezia denilen ve bir bakteri ile birlikte saç folikülleri içinde sebumda yetişen bir maya neden olabilir.
Emziriyorsanız, besin alımınızı arttırın.Özellikle biyotin, çinko, B6, selenyum ve manganez konağı çözmede yardımcı olabilir. Emzirme bir seçenek değilse, bebek katılara hazır olduğunda zengin besin gıdaları tercih edin.Diyete eklenen Omega-3 ler ve D vitamini, cildin sağlığını iyileştirerek konağı tedavi edebilir.Çocuk doktorunuzla , D vitamini ve omega 3 ler açısından zengin olan gıdaları verip vermemeniz hakkında konuşun. Somon, istiridye, keten tohumu ve chia tohumu omega-3 ün iyi kaynaklarıdır.Tereyağı, ton balığı, somon ve yumurta sarısı iyi bir D vitamini kaynağıdır.
Yetişkinler ayrıca konak geliştirebilir. Fakat benzer bir durum geliştirdiklerinde, yaygın olarak kepek veya sebore olarak bilinir. Bu durumun kesin nedeni de bilinmemektedir. İki hafta ile üç ay arasında olan bebekler, konak geliştirme riski en yüksektir. 12 aylıktan büyük bebeklerde de görülebilir.
YÖNTEMLER
Bebeğin saç derisini uygun şampuanla yıkayarak, pulları hafifçe gevşetebilirsiniz. Sonra yumuşak bir fırça kullanarak bu oluşumları kaldırabilirsiniz.
Çok fazla iltihap veya kızarıklık varsa, bu, konağın enfekte olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda, çocuk doktorunuz ilaçlı losyon, şampuan veya antifungal kremi reçete edecektir. Konak , bebeğin yüzü, kulağı veya boynu gibi diğer bölgelere yayılmış olsa bile, bu kremler ve losyonlar doktorunuzun tavsiyesine göre kullanılabilir.
Konak için yağ kullanabilirsiniz. Bebek yağı, zeytinyağı veya badem yağını bebeğin saçına sürün ve ovalayın ve bir süre bırakın, böylece yağ kuru cilde derinlemesine nüfuz edebilir. Yağın bir gece boyunca kafa derisi üzerinde bırakılması bile iyidir. Yağ, yumuşak bir fırça yardımıyla çıkarabileceğiniz yamaları yumuşatır ve gevşetir.
Biraz hindistancevizi yağını nazikçe bebeğinizin kafa derisine sürün masaj yapın.Yıkamadan önce 20 dakika bekletin.Hindistan cevizi yağı, nemlendirici, anti-inflamatuar ve antifungal özellikleri için yaygın olarak kullanılmaktadır . Pullu saçlı deriyi nemlendirir ve yumuşatır, iltihabı azaltır ve mikrobiyal enfeksiyonlarla (varsa) savaşır.
1 çay kaşığı kabartma tozu 2 çay kaşığı su Bir macun oluşturmak için biraz su ile kabartma tozunu karıştırın. Bu macunu bebeğinizin derisine uygulayın ve açık bırakın. 1-2 dakika bekleyin ve bebeğinizin saçını yıkayın. Kabartma tozunun anti-inflamatuar ve nötralize edici özellikleri bebeğinizin kafa derisinin doğal pH ını geri kazanmasına yardımcı olur. Kabartma tozu ayrıca kafa derisinde mevcut olan mikropları ortadan kaldıran antibakteriyel özelliklere de sahiptir
Birkaç damla anne sütü alın ve yavaşça bebeğinizin kafa derisine uygulayın. Bir kaç dakika bekleyin ve durulayın.Anne sütü bebeğinizin bağışıklığını artıran zengin bir antikor kaynağıdır Topikal uygulaması kuru ve pullu saç derisini yumuşatır ve oluşumun çıkarılmasını kolaylaştırır.
2 damla çay ağacı yağı 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı Hindistan cevizi yağını çay ağacı yağına ekleyin.Bu karışımı doğrudan kafa derisine uygulayın.10 dakika bekleyin ve yıkayın.Çay ağacı yağı, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Çay ağacı yağının antifungal özellikleri, konak nedenlerinden biri olan nedenlerinden biri olan Malassezia türlerini ortadan kaldırır .
2 damla lavanta yağı 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı İki damla hindistancevizi yağıyla iki damla lavanta yağı karıştırın. Karışımı bebeğinizin kafa derisine uygulayın. 15 dakika bekletin ve sonra bebeğinizi yıkayın. Lavanta yağının antifungal özellikleri, konağın oluşmasından sorumlu olan mantarlarla mücadele eder .Yamaların yumuşatılmasına ve çıkarılmasının kolaylaştırılmasına da yardımcı olabilir.
Bebeğinizin saç derisine bazı Vazelin uygulayın. Yarım saat bekleyin ve yumuşak fırça yardımıyla oluşumu temizleyin. Sonra bebeğinizin saçlarını yıkayın.Vazelin, bebeğinizin kuru ve pullu kafa derisini yumuşatan inanılmaz nemlendirici özelliklere sahiptir. Yalnız doktora danışmadan bu ve diğer hiç bir yöntemi uygulamayın!
1 tatlı kaşığı limon suyu 2 çay kaşığı hindistancevizi yağı. Bir çay kaşığı limon suyunu iki çay kaşığı hindistancevizi yağıyla karıştırın.Bu karışımı bebeğinizin kafa derisine uygulayın.10 dakika bekleyin.Limon, saç derisinde bulunan seboreik dermatite neden olan maya ve bakteriyle mücadelede yardımcı olabilecek anti-inflamatuar, antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Saç derisine biraz badem yağı sürün ve hafifçe masaj yapın.15 ila 20 dakika bekletin.Yumuşak bir fırça kullanarak, bebeğinizin kafa derisini hafifçe tarayın.pullar çıkınca bebeğinizi yıkayabilirsiniz.Badem yağı cilt tarafından hızla emilir. Saç köklerinden döküntüleri ve pulları yerinden çıkarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bebeğinizin kafa derisindeki iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Biraz aloe vera jeli alın ve doğrudan bebeğinizin kafa derisine uygulayın.Aloe vera jel, konak dahil olmak üzere çeşitli cilt durumlarının tedavisinde kullanılır. Aloe vera nın yatıştırıcı ve nemlendirici özellikleri kafa derisinin iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu jelin antifungal özellikleri, Malassezia mantar türleri gibi potansiyel tehditlere karşı koruma sağlar.
Birkaç damla argan yağı alın ve hafifçe bebeğinizin kafa derisine masaj yapın. Yarım saat bekleyin. ve bebeğinizin saçını yıkayın.Argan yağı, birçok cilt durumunu iyileştirdiği bilinen E vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Argan yağının iyileştirici ve anti-inflamatuar özellikleri konağa iyi gelmektedir.
Bebeğinizin kafa derisine birkaç damla hint yağı sürün.Yavaşça masaj yapın ve bir saat bekletin pulları yumuşak bir fırça kullanarak kafa derisinden çıkarın.Hint yağı bebeğinizin kafa derisinin nemlenmesine yardımcı olur.
Bebeğinizin kafa derisine biraz zeytinyağı sürün.Bir saat bekletin ve yıkayın.Yumuşak bir fırça kullanarak oluşumu saçlardan çıkarın.Zeytinyağı, konak tan kurtulmak için bir başka popüler çözümdür. Oldukça nemlendirici ve kafa derisindeki kalın pulları ve kabukları yumuşatmaya yardımcı olur.Ve antifungal özellikleri kafa derisini mantar enfeksiyonlarından korur
Bu yönetmeleri uygulamak her zaman yeterli değildir. Bebeğinizin kafasını günlük olarak yıkayın. Bebeğinizin kafa derisini hafifçe ovalamak için parmaklarınızı veya yumuşak kıllı bir fırçayı kullanın. Bu kafa derisinde kan dolaşımını artırabilir.Yumurta, badem, karnabahar, ıspanak, peynir ve mantar gibi yiyecekleri tüketerek biyotin alımınızı artırın. Bu makalede yer alan uygulamalara rağmen istediğiniz sonucu alamazsanız mutlaka hekime görünün. Ayrıca tavsiye edilen yöntemleri uygulamadan öncede hekime danışmanızda fayda vardır.