Bebeklerde geç diş çıkarma nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde geç diş çıkarma nedenleri nelerdir ?
İlk diş genellikle çocuğunuz yaklaşık altı ay olduğunda ortaya çıkar, fakat her çocuk farklıdır, bu nedenle gecikme olabilir. Bununla birlikte, eğer çocuğunuz bir yıl veya daha fazla bir süre diş çıkarma belirtisi göstermiyorsa, bu endişeyi gerektirir.Bir bebeğin ilk dişi genellikle altı aylık iken görülür, ancak bazı durumlarda, bir bebek sadece üç aylıkken ilk diş ortaya çıkabilir. Son derece nadir durumlarda, bazı bebekler bir diş ile doğarlar.Çocuklar üç yaşına geldiğinde, çoğu 20 ana dişe sahipler. Birincil dişler sadece geçici olsalar bile önemlidir, çünkü çocuğunuzun yüzünü tanımlamaya yardımcı olur ve kalıcı dişlerinin doğru pozisyonda büyümesine yardımcı olurlar. Birkaç yıl sonra, altı ile yedi yaşları arasında, ilk kalıcı dişler 12 ila 13 yaşları arasında düşecek olan birincil dişlerin her biri değişmeye başlar.




bebeklerde diş çıkarma.Jpeg








Daha önce de belirttiğimiz gibi, bir bebeğin ilk dişi 12 aya kadar geç görünebilir - bu kesinlikle endişelenecek bir şey değildir. Tüm çocuklar, kendi başına, bazı sağlık sorunlarının doğrudan sonucu olmaksızın gelişirler.Ancak, eğer bebeğiniz bir yaşın üzerindeyse ve hala diş çıkarma belirtisi göstermiyorsa gecikmeli diş dönemi diyebiliriz. Çocuğunuzun dişi geç çıkıyorsa u genetik olabilir. Yani durum sizden yada eşinizden dolayıdır.Bebeğiniz yeterli anne sütü almıyorsa veya bebek maması bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlamaya yetecek kadar iyi değilse, o zaman diş çürümesine neden olur. Anne sütü kalsiyum içerir ve bebeğinizin dişlerinin ve kemiklerinin büyümesi ve gelişmesi için buna ihtiyacı vardır. Bebek formülü genellikle kalsiyum, fosfor ve A, C ve D vitaminleri gibi besinleri içerir, bu da çocuğunuzun büyüme, onarım, bağışıklık ve genel gelişimine yardımcı olur. Kalsiyum özellikle güçlü ve sağlık dişleri için önemlidir. Ancak kullandığınız bebek maması bu besin maddelerinin hepsine sahip değilse veya bebeğiniz yeterince tüketmiyorsa, bebek diş çıkarmada gecikme yaşayabilir.




Aşırı salya ve öksürük ; Bu belirti diş çıkarma işlemiyle tetiklenir. Bunun yanı sıra, salya de öksürüğe neden olabilir. Aşırı tükürük uyarımı ağızda birikebilir ve bazen bebek öksürük veya tıkanıklık yaşayabilir. Bu genellikle büyük bir problem değildir. Sadece çok dikkatli olun.Çene ve ağız çevresindeki deri döküntüleri salyadan dolayı olabilir. Kurubir bezle bebeğinizin salyasını temizleyin.Bebekler rahatsızlığı gidermek için yakaladıkları herhangi bir nesneyi çiğneme ve ısırma eğilimi gösterirler. Daha sonra, diş etlerinin şişmesi gerçekleşir ve acıyı kulaklara ve yanaklara aktarabilir. Bebeğinizin diş çıkardığına dair iyi bir başka gösterge de, herhangi bir şeyi çiğnemek isteyecekleridir. Oyuncak, parmak emme gibi. Bebek Meme veya şişeyi reddeder çünkü emmek diş etlerini ağrır.Ağrı bazı bebeklere dayanılmaz olabilir. Bu süre zarfında, bebekler çok ağlar ve beslenmeyi rededer.





Diş çıkarma, bebekler için büyümenin normal bir parçasıdır. Genellikle 6 ila 9 aylıkken çıkar. Bebeğiniz normalden daha huzursuz olabilir, bebeğiniz sürekli diş etini nesnelerle kaşımaya başlar. Hipotiroidizm, tiroid bezlerinin vücudun normal çalışması için yeterli miktarda tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Hipotiroidizm genellikle kalp atım hızını, metabolizmayı ve vücut ısısını etkiler. Bebeğinizin az aktif tiroidi varsa, o zaman yürüme, diş çıkarma ve hatta konuşmak gibi gecikmeler yaşayabilir.Bebeğinizin ilk dişi muhtemelen üçüncü veya dördüncü ayına kadar bir görünüm oluşturmaz. Daha önce dişlerin patlaması erken diş çıkarma olarak kabul edilir.Çoğu durumda, gecikmiş dişler endişelenecek bir şey değildir. Geç diş çıkarma bir dizi faktörden kaynaklanabilirken, çoğu zaman tanımlanabilir bir neden yoktur ve çocuk ilk dişini 18 aya kadar çıkarmayabilir. Dişlerin geç çıkması kalıtsal olduğu bilinmektedir.




Kötü beslenme de dişerin geç çıkmasına nedne olmaktadır daha önce belirtmiştik.Kötü beslenmeden dolayı diş çıkaran bebekler daha zayıftır.Bu, yetersiz emzirme ve bebek formülü düşük takviyesinden kaynaklanabilir. Bebeklerin A, C ve D vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfora ihtiyaçları vardır. Vitamin veya mineral eksikliği, özellikle D vitamini ve kalsiyum, dişerin geç çıkmasına nedne olabilir.Gecikmiş diş çıkarma da hipotiroidizmden kaynaklanabilir. Azalmış tiroid bezi olan bebekler, bir dizi gelişimsel problemle karşımıza çıkarlar. Hipotiroidizm belirtileri eklemlerde yorgunluk, halsizlik, baş ağrıları içerir.




Diş, dişin diş eti yüzeyinden çıkmaya hazırlandığı için diş eti genellikle diş eti ve çene rahatsızlığı ile ilişkilidir. Diş, diş eti dokusunun yüzeyinin altına hareket ederken, alan biraz kırmızı veya şişmiş olarak görünebilir. Bazen patlayan diş üzerinde kan kabarcığına benzeyen sıvı dolu bir bölge görülebilir. Bazı dişler patladığında diğerlerine göre daha hassas olabilir.






Diş çıkarma aşağıdaki belirtilere neden olabilir:



Bebekte huzursuzluk


Salya artışı


Bebeğin elini ağzına götürmesi


Salyaya bağlı olarak cilt döküntüsü


Kırmızı ve şişmiş diş etleri.


Tutarsız besleme




Diğer durumlarda, diş çıkarmada bir gecikme diğer sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Erken doğmuş veya düşük doğum kilosuna sahip olan bebekler dişlerini geç çıakarabilir.Birçok durumda, diş çıkarmada gecikme endişe verici bir şey değildir, ancak 18 aylıkken bir diş çıkmazsa, çocuğunuzu bir dişçiye götürmelisiniz. İshalin diş çıkarmadan kaynaklandığına dair çok az kanıt olmasına rağmen, bu dönemde dışkıda bir değişiklik görülmektdir. Ateşte bir artış muhtemelen diş çıkarma belirtisi olabilir. Diş çıkarma, çocuğunuzun hastalanmasına neden olmamalıdır. Bebeğinizin ateşi, ishal ya da başka belirtileri varsa ve rahatsızlık duyuyorsa, başka bir neden olup olmadığını kontrol etmek için mutlaka hekime götürün.




Pek çok bebek diş çıkarırken semptom gösterecek veya hiç semptomlara sahip olmayacak, dolayısıyla herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymayacaktır.Temiz parmağınızla hafifçe etkilenen diş eti üzerinde sürtünme, ağrıyı hafifletebilir. Birçok çocuk temiz ve serin bir nesneyi ısırmanın sakinleştirici olduğunu fark eder (örneğin, soğutulmuş diş çıkarma halkası )Soğutulmuş meyve veya sebzelerde yardımcı olabilir.Bebeğiniz diş çıkarma işlemi sırasında bazı genel sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir.Yeme ilgisizliği kilo kaybına yol açabilir. Çok fazla kilo kaybı olduğunda bu endişe kaynağı olabilir. Gıda alımı ve uygun uyku eksikliği başka hastalıklara davetiye çıkarabilir.Reddedilen içecekler bebeklerde dehidrasyona neden olabilir.Bu dönemde yüksek ateş veya diğer ciddi sağlık sorunları diş çıkarma ile ilgili olmayabilir, bu nedenle sağlık uzmanınızı doğru teşhis için görmeniz şiddetle tavsiye edilir.




Diş çıkarma genellikle beş ila on ay arasında başlar, ancak her bebek farklıdır.Gecikme, farklı büyüme faktörleri nedeniyle veya bazen doğum kusurlarından kaynaklanabilir.Dişler de kalıtsal faktörlerden dolayı olabilir.Diş çıkarma süreci bebeklerin çoğu için acı verici. Diş çıkarma sırasında diş etleri basınçtan şişer. Yeme ve içme ağrılı olabilir ve bebeğinizin bu aktiviteleri engellemesine neden olabilir. Bebeğinizi rahatlatmak için birkaç şey deneyebilirsiniz.Silikon diş çıkarma halkalarını deneyin. Bebekler, diş çıkarma sırasında çiğnemeyi ve ısırmayı sever. Silikon diş çıkarma halkaları diş çıkarma döneminde bebeği yatıştırmak için güvenli ve sağlıklı bir yoldur.Bazı yumuşak, soğuk meyveler ve sebzeler acıyı hafifletebilir.Yalnız dikkat edin bebeğiniz sebze ve meyveleri koparıp yutmasın bu boğulmaya neden olabilir.Bebeğinizin diş etlerini ovmak onu rahatlatabilir. Ellerinizi iyice sterlik ettikten sonra bebeğinizin diş etine masaj yapın.


Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ve yapılması gerekenler







Diş çıkarma gelişimi ve terimleri kalıtsal genetik faktörlere bağlıdır. Bununla birlikte, iç ve dış nedenler dişleri de etkileyebilir. Örneğin; iklim, gebeliğin seyri, hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlar, doğumdan sonraki çocuk ve annenin beslenmesi, içme suyunun kalitesi , doğumdan sonraki ilk aylarda çocuk hastalıkları vb. Diş çıkarma semptomları çocuğun ruh halindeki değişiklikler, sorunlu uyku hali, iştahın olası kaybıdır eğer bebek anne sütüyle besleniyorsa memeyi emerken ısrmaya çalışır.İnsanlar genellikle ishal, soğuk algınlığı, öksürük, kusma, burun akıntısı gibi bazı semptomları diş çıkarma ile ilişkilendirmişlerdir. Uzmanlara göre, diş çıkarma sırasında gevşek dışkının ardında yatan mantıksal neden, bebeklerin bağırsaklarında biriken tükürüğün aşırı yutması dır.Ebeveynlerin çoğu, dişlerinin dışarı çıkmasıyla birlikte, bebeklerinin de çocuk bezi döküntüsü olduğunu düşünür. Bununla birlikte, döküntünün ana nedeni, bu süre zarfında idrarda pH değerinin değişmesinden kaynaklanan deri tahrişidir.
 
Bebeklerde geç diş çıkarma genelde genetik oluyor. Anne yada baba bebekken geç diş çıkarmışlarsa çocukalrıda geç diş çıkarır. Ayrıca bebeklerde beslenme geriliği,yetersiz anne sütü alımıda geç diş çıkarmaya katkıda bulunabilir.18 aydan fazla bir süre bebek diş çıkarmazsa doktora götürmekte yarar vardır.
 
Geri
Üst