Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ve yapılması gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ve yapılması gerekenler
Diş çıkarma süreci hem bebek açısından hemde ebeveynler açısından zor geçebiliyor.Sağlıklı bir bebekte dişler 6-7 aylıkken çıkamaya başlıyor.Daha erken dişlerini çıkaran bebekler de var tabi ki. En erken 3-4 aylıkken dişler de çıkabilir.Birde dişlerini geç çıkaran bebekler var 12 - 16 aylarda dişler çıkabilir.Aslında bebeklerin diş çıkarma süresi genetik bir özelliktir.Bebeklerde diş çıkarma süreci nasıl işliyor,dişler ne zaman çıkıyor,dişlerin çıkma sıralaması nasıldır tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.Öncesi Anneler bebek diş çıkarırken neler yapabilir , Bebeğim diş çıkarıyor adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.



Bebeklerde diş çıkarma genetik bir düzene sahip.Yani anne ve baba hangi dönemde diş çıkardıysa bebekte dişlerini o dönemde çıkarıyor.Bebekler genellikle ortalama olarak 6-7 ayda diş çıkarıyor bu dönem gerek bebek gerekse ebeveynler tarafın dan çok sancılı bir süreç.Bebekler diş çıkarma sürecin de bolca salya akıtır.Bu normal bir durumdur.Sonra ağrılı süreçler başlar.Dişin diş etine yaptığı basınçtan ötürü ağrı oluşur.Genelde en çok ağrı yapan dişler azı dişleridir.Bebek diş çıkarma süresinde ağrılardan dolayı huzursuzlaşıp sürekli ağlayabilir.Bu ağrılı dönem dişin yüzeye çıkmasıyla kesilir.Bebekler diş çıkarırken öksürük yanaklarda kızarıklık ve ateş olabilir.Ayrıca ishal bu süreçte görülebilir.Bebeğin diş çıkarma sürecinde bebeği yakından takip etmek gerekir.Özellikle yüskek ateş ve ishallerde mutlak surette hekime götürülmelidir.Bebeğinize bu dönemde soğuk gıdalar verin.Özellikle meyve püreleri hem iştahlarını açıcaktır hemde besleyici olucaktır.Bebeğinizi diş çıkarırken ne tür belirtiler olur ve ebeveyn olarak neler yapabilirsiniz tüm detayları uzmanlarından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.



bebeklerde diş çıkarma.jpg








Bebeğinizin dişinin ne zaman, kaç aylıkken çıkacağını bilemezsiniz, ancak bazı belirtiler var ki size dişlerin yolda olduğunu gösterir. Semptomların türü ve şiddeti bebekten bebeğe göre değişkenlik gösterir. Bir bebek için diş çıkarma çok keyifsiz ve huzursuz bir süreç olurken, başka bir bebek sorunsuzca ve hiçbir şikayet yaşamadan bütün dişlerini çıkarır. Yine de en azından bir kaç belirti olacaktır.


Bebeğin diş çıkarma belirtileri



1. Salya akıtmak. Bir bebeğin bu kadar fazla salya akıttığına inanmak zor, ama diş çıkarırken çok fazla salya gelir. Bebeklerde salyaların akması 10 haftalıktan başlar ve 3-4 aylık olana kadar devam eder.


2. Çenede ve ya yüzde döküntü. Eğer bebeğiniz çok salya akıtıyorsa cildi kuruyacak ve ağız ve çenesinde hatta boynunda döküntü benzeri bir durum oluşacaktır. Salyaları kurulamak, bu kuruluğu ve ya döküntüleri önleyebilir, ve bebeklere göre bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz.


3. Öksürmek. Bütün bu salyalanma bebeğin ağzında ve boğazında öksürüğe yol açabilir. Eğer gribal ya da allerjik bir durum yoksa endişelenecek bir şey olmadığını bilin.


4. Isırma İsteği. Dişlerin çıkarken damakların içinden yaptığı baskı bebeği rahatsız eder, ve bu rahatsızlık ancak bir şeyleri ısırması, damaklarını kaşıması sayesinde azalabilir. Diş çıkaran bebek ne bulursa ağzına almaya çalışır.. Oyuncak, diş kaşıyıcı, emziriyorsanız göğüs ucunuz, ya da parmakları gibi…


5. Ağrı. Damakların altında, gelen dişler sebebiyle içeride oluşan iltihap, bazı bebeklerde şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Genelde ilk diş çıkarken daha çok ağrı olur.


6. Asabilik. Bebeğinizin ağzında dişlerin damaklara yaptığı baskı, ağrı sebebiyle, huzursuz ve çaresiz bir durumda hissederler. Dolayısıyla bazen bir kaç saatliğine bazen de günlerce huzursuz keyifsiz asabi olabilirler.

7. İştahsızlık. Rahatsızlanan ve huzursuzluk yaşayan bebekler ağızlarına bir biberon ve ya anne memesi verilerek rahatlatılabilir. Ancak emmeye çalışması hassas damaklarını daha da kötü yapabilir. Bu yüzden beslenirken ağlayabilir ya da mızmızlanabilirler. Ayrıca karınlarının acıkması daha da ağlamalarına sebep olur. Katı besinlere geçen bebekler de diş çıkarırken iştahsız olabilirler.


8. İshal. Doktorlar arasında bu konuda fikir ayrılığı vardır. Ama bazı anne babalar bebeklerinin diş çıkarma döneminde kakalarının daha sıvı olduğunu söylerler. (Yutulan salyalardan dolayı). Bu olabilir de, olmayabilir de ama eğer ishal tarzı bir durum varsa mutlaka doktora başvurun.


9. Düşük ateş. Doktorlar diş çıkarmayı düşük ateşle bağdaştırırlar. Çünkü bebekler ilk diş çıkarırken bağışıklıkları düşer, enfeksiyonlara daha açık olurlar. Vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyon gibi damaklardaki enfeksiyon da bazen düşük ateş yapabilir. Bu durumda diğer ateşli hallerde yaptığınız şeylerin aynısını uygulayın. Eğer 3 gün içinde ateş kesilmezse doktorunuza başvurun.


10. Uyanık kalma. Diş çıkarmaya yakın, bebeğinizdeki rahatsızlık geceleri de devam edeceğinden uykusu bölünebilir. Uyandıktan sonra tekrar uykuya dalması için ona ninni söyleyip hafifçe sallayabilirsiniz. Emzirerek uyutma alışkanlığına geri dönmeyin, aksi takdirde bu alışkanlık diş çıkardıktan sonra da devam edecek düzeniniz bozulacaktır.


11. Damaklarda kan toplanması. Diş çıkarma damak altında kanamalara neden olabilir ve damakları mavimsi bir renk alabilir. Bu endişelenecek bir durum değildir ve hemen hızlıca iyileşir. Soğuk kompres ile damaklarını rahatlatabilirsiniz.


12. Kulak çekmek, yanak sürtmek. Diş çıkaran bebekler kendi kulaklarını çekerler ve ya yanaklarını ve çenesini ovuştururlar. Neden? Damaklar, kulaklar ve yanaklar aynı sinirleri paylaşırlar ve damaklardaki ağrı bu yerlere de yansır. Kulak enfeksiyonu olan bebekler de kulaklarını çekerler, o yüzden doktorunuzla görüşüp diş çıkarma dışında başka bir rahatsızlığı olup olmayacağını kontrol ettirin.




Bebeğin bu dönemi rahat geçirebilmeleri için aileler şunları yapabilirler:
Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (soğuk bir muz veya havuç, lastik bir diş halkası v.s) şeyler verilebilir. Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.

Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.

Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürün.

Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.

Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin çok sıkıntısı varsa, parasetamol vermek için doktorunuza danışın.

Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor olsa da doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.
 
Geri
Üst