Bebeklerde Beslenme Rehberi Bir Annenin Gözünden

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Bebeklerde Beslenme Rehberi Bir Annenin Gözünden
Bebeklerde Beslenme Rehberi- Bir bebek sahibi olmak dünyanın en büyük mutluluğu. Bunu ben bir kerede iki kez yaşadım biraz zorlukları da olsa da yine de şükür ediyorum tabii ki. Hamile kaldığınızı öğrendiğinizde ve sonrasında tüm hamileliğiniz boyunca her anını mutlu yaşadığınız gebeliğinizin sonunda onu kucağına almanız paha biçilemez. Sıra geldi onunla uykusuz gecelere ne şekilde doğru bir biçimde gelişimine katkıda bulunacağınıza. Bir ikiz annesi olarak sizlerle hem tecrübelerimi paylaşırken hem de bebek beslenmesi hakkında bildiğim doğruları sizlerle paylaşmak istiyorum. Böylece eminim ki daha yeni olacak anne adaylarına da ışık tutmuş olurum.



Bebeğin beslenmesi ilk 6 ay için anne sütü ile olmalıdır. Bu bebeğin tüm gelişimleri bağışıklık sistemi gereksinimi için son derece önemli. Bazı durumlarda anne sütünü yetiremeyebilir ya da kısa bir süre emzirmek zorunda kalabilir bu durumda doktorunuzun da tavsiye edeceği devam sütleri devreye girer. Bu devam sütleri anne sütünün yerini tutamaz tabii ama anne sütüne en yakın şekilde hazırlanmaktadır. Formül mamalar bebeğin ayına uygun olarak verilmelidir. Anne sütü yetmediği durumlarda ek olarak bebeğinize devam sütü verebilirsiniz. Özellikle normal doğumdan sonra sütünüz hemen gelebilir ama sezaryen doğum yapmış annelerde sütün birkaç gün belki 1 hafta geciktiği görülür. O zaman ise sütü sağarak gelmesini sağlamaktır. Özellikle el pompası yerine size elektrikli süt pompalarını tavsiye ederim arkadaşlar. Bebeğinize kesinlikle ilk zamanlarda biberon alıştırmayınız. Ya sağarak çay bardağı ile vermeli ya da emmesi için uğraşılmalıdır. Haricinde biberona alışırsa bebeğiniz memeyi reddedebilir.



Tecrübe insana çok şey öğretiyor gerçekten yaşanmışlık çok önemli birşey özellikle her kafadan çıkan sesler yerine işin uzmanlarından en doğrusunu öğrenebilirsiniz. Emzirme konusunda çok sütünüz olması için bol sıvı tüketimi dinlenmek uyku ve düzenli beslenmek çok önemli hanımlar. İlk 6 ay içinde bebeğiniz sizin sütünüze gereksinim duyar. 6 aya kadar anne sütü haricinde su bile verilmez bebeğe çünkü zaten anne sütünden bebeğiniz su ihtiyacını da karşılar. İlk doğan bebeklerde açlığa bağlı şeker düşmesi olacaktır bunun için 2-3 saatte bir anne sütü teklif etmelisiniz bebeğinize. İlk 1.5-2 ay sonrasında 4 saatte bir bebeğinizi besleyebilirsiniz zaten o açlık sinyallerini verecektir. Hatta bebeğinizi gece bile emzirmeniz gerekecektir. 1 aydan sonra günde 5-6 kez emzirmek yeterli olacaktır bebeğinizi. 6 aydan sonra artık yavaş yavaş ek gıdaya geçiş dönemi başlayacaktır.

Ek gıdaya geçiş dönemi çok önemlidir. 5-6. aylarda artık anne sütü bebeğin tamamen beslenme ihtiyacını karşılayamaz olmuştur böylece ek gıda başlar. İlk olarak yoğurt ama ev yoğurdu ile başlayabilirsiniz. Ben ikizlerime sütümü alıp kaynatıp evde kendim yapardım şuan 22 aylıklar hala yoğurdu evde kendim yaparım. Bazı anneler faydalı olsun diye yoğurt ve pekmezi bir arada veriyorlar ama sütteki kalsiyum emilimini azalttığı doğruluğu vardır siz siz olun pekmez ile yoğurdu bir arada vermeyiniz. Yoğurdu ilk zamanlarda 1/4 çay bardağı başlayabilirsiniz ilk seferde bebeğiniz kötü tepki verebilir ama inanın ilk zamanlarda alıştırmak gerekiyor şimdi benimkiler çok severler yoğurdu. Bunun yanında sebze püreleri hazırlayabilirsiniz. Ben 5. aylarda 2 yemek kaşığı tattırarak başlamıştım ilk olarak patatesi, havuçu, kabağı tek olarak buharda haşlayıp ezip tattırmıştım. Hatta ezip biraz da üzerine zeytinyağı ekliyordum kabızlığa da iyi geliyor orijinal zeytinyağı.



İlk zamanlar tek sebzelerle başladığım pürelere sonraları ikili sebze kombinasyonları yaparak püre yapıp verdim. Daha ileri zamanlarda içine biraz irmik pirinç bulgur ekleyerek vermeye başladım. Tabii ilk başlayanlar için geçerli değil bu. Sizin bebeğiniz ilk tadacağı için 1-2 yemek kaşığı tatsa yeterli olacaktır günlük. Yine bir önemli konu da meyveler tek tek püre yaparak tattırabilirsiniz. Ama ilk olarak sebze püresi tattırın ki meyveye alışırlarsa sebze yemiyorlar. İlk olarak elma armut gibi meyveleri verebilirsiniz. Meyvelerden portakal limon mandalina gibi asitli meyveler midelerine ilk zamanlar ağır gelebilir. 8. ayında yumurta sarısına başlayabilirsiniz. İlk önce haşlanmış sarı ile başlayın beyazı alerjiye sebep olabilir. Beyazı ise 1 yaşından sonra verilmeye başlanabilir. Alerji durumuna göre 9-10 aylarda da verilebilir. Bebeğinize ek gıdaya başlasanız da anne sütünü kesmemelisiniz 2 yaşına kadar anne sütüne devam edebilirsiniz. Artık 9 ayda ise tam kahvaltıya çorbalara sebze yemekleri balık et köfte pilav makarna gibi yemeklere alıştırabilirsiniz. 1 yaşında ise çoğu şeyi yiyor olacak bebeğiniz. Bal süt gibi besinleri 1 yaşından önce vermeyin. Özellikle inek sütü tam 1 yaşında başlamalısınız yoksa demir eksikliğine neden olabiliyor.
 
Bebek sahibi olan anneler için ikiz bebek sahibi bir anne olarak bu güzel ve önemli bilgilerimi paylaştığın için çok teşekkürler canım eminim ki tecrübelerinden faydalanmak isteyen yeni anne olan yada olacak olan melekler bu güzel bilgilerden faydalanacaktır. Bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimleri için beslenmenin önemi çok büyük bilinçli bir şekil de beslenmeleri onların gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.