Konuya cevap cer

kemik suyu bebeklere ne zaman verilir bebeklere kemik suyu ne zaman verilir

Sevgili meleklerim, bebeklerimizin beğener yediği çorbalardan sizlere tarifler vereceğiz. Dilerseniz yine kendi oluşturduğunuz özel çorba tariflerini diğer arkadaşlarımızın öğrenip bebeklerine yapması için bizlerle paylaşabilir, bu yazının altına yorum olarak atabilirsiniz.

 Sebze Çorbası-1-

 İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.

 3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.

3 çay fincanı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.

Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze Çorbası-2-

 İçindekiler

2-3 yaprak ıspanak

1 küçük patates

1/4 kabak

1/4 havuç

1 çay kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı su

Yapılışı

Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.

Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.

 Sebze Çorbası -3- (260 Kal, 3 gr. protein )

 (2 Porsiyon)

1 küçük boy havuç

1 orta boy patates

1 orta boy domates

1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç

1 yemek kaşığı zeytinyağı

 HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice  yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek  kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa  verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..

 Yoğurtlu Sebze Çorbası (225 Kal, 5gr protein):

 (1 porsiyon)

1 kepçe yoğurt (125cc)

1 orta boy patates

1 yemek kaşığı buğday veya pirinç

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

 Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

 Semizotu Çorbası

 200 gr semizotu

1 orta boy rendelenmiş patates

1 orta boy rendelenmiş domates

1 yemek kaşığı kırmızı mercimek

1,5 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı zeytinyağı

 Zeytinyağında domates, patates ve semizotunu bir kaç dakika pişirin. Sıcak suyu katın ve kaynamaya başlayınca mercimekleri çorbaya ilave edin. 15 dakika kadar kaynatın. Çorbanız koyu olursa bir miktar daha sıcak su ilave edin.

 İlk aylarda bebeğiniz  yeni yemek yemeğe başladığında pütürlü ve katı yiyeceklerden pek  hoşlanmayabilirler. Bu durumda çorbayı tel süzgeçten geçirerek yedirmeyi  deneyebilirsiniz.

 Mercimek Çorbası-1-

 İçindekiler

1 yemek kaşığı kırmızı mercimek

1 su bardağı su

1 çay kaşığı sıvı yağ

 Yapılışı

Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.

 Mercimek Çorbası-2- (200 Kal, 3gr protein)

 (2 porsiyon)

2 yemek kaşığı mercimek

1 boy havuç

1 küçük boy patates

¼ küçük dilim soğan

1 çay bardağı su

 HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.

 Pirinç-Mercimek Çorbası

 İçindekiler

1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek

1/2 yemek kaşığı pirinç

1, 1/4 su bardağı su

1 çay kaşığı sıvı yağ

 Yapılışı

Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.

 Tarhana Çorbası-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

 Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)

Buğday unu (2 yemek kaşığı)

Değişik sebzeler

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın

az zeytinyağı eklenir..

 Tarhana Çorbası-2-

 İçindekiler

1 su bardağı su

1/2 yemek kaşığı tarhana

1 tatlı kaşığı yağ

 Yapılışı

Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.

 Yayla Çorbası

 İçindekiler

3/4 su bardağı yoğurt

1/2 su bardağı su

1 yemek kaşığı pirinç

1 çay kaşığı sıvı yağ

1 çay kaşığı un

 Yapılışı

Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.

 İrmikli Çorba

 1 küçük patates

1 küçük soğan

1 kaşık irmik

1 kaşık zeytinyağı

1 yemek kaşığı kıyma

Bütün malzemeyi bir bardak suyla pişirip süzgeçten geçirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

 

 Tavuklu Şehriye Çorbası

 1 parça tavuk eti

1 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı tel şehriye

1 domates

biraz sıvı yağ

su ve tuz

 Sıvıyağı ve unu bir tencereye koyup hafif kavuruyoruz.Daha sonra rendelenmiş domatesi ,suyu ve küçük parçalara ayrılmış tavuğu koyup kaynatıyoruz.Tavuk piştikten sonra şehriyeyi de suyun içine katıyoruz.Pişmeye yakın tuzunu ekliyoruz.

 Domates Çorbası – Sütlü

 Malzemeler

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 Çorba kaşığı un

1 Adet olgun domates

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı su

Tuz

 Hazırlanışı

 Tereyağını tencereye alıp, eritin. İçine unu ilave edin ve hafifçe sararana dek kavurun. İçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin. Topaklaşmaması için devamlı karıştırın. Domatesleri rendeleyin tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını çorbanın taşmaması için hafifçe aralık bırakarak 10-15 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın.

 Karnabahar Çorbası

 Malzemeler

bir kaç parça karnabahar

1 tatlı kaşığı un

1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı

1 çay bardağı süt

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı arpa şehriye

bir kaç dal maydanoz

Tuz

 Hazırlanışı

Unu sıvı yağda hafif kavurun. Üzerine suyu ve sütü boşaltıp, pürüzleri giderene dek karıştırın. Bu arada karnabaharı küçük çiçeklere ayırın. Tencereye arpa şehriyesi ile birlikte atın. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Şehriyeler ve karnabahar piştiğinde, ateşten almadan hemen önce maydanozu kıyıp çorbaya karıştırın ve ocaktan alın. Tuz ilave edin.

 Kış Çorbası

 Malzemeler

1/2 çay bardağı Pirinç

bir parça tavuk göğsü

1 adet küçük patates

1 adet küçük havuç

1 adet küçük kereviz

bir kaç damla limon

1 yumurtanın sarısı

İnce kıyılmış maydanoz

Yeteri kadar tuz

 Hazırlanışı

Pirinci ve tavuk göğsünü ayrı yerlerde haşlayın. Küp şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizi tavuk etiyle beraber bir tencereye koyun. Sebzeler iyice pişince, haşlanmış pirinçleri ve tuzu da ekleyin. Bir kabın içinde çırptığımız yumurtayı ve limon suyunu çorbanın kaynayan suyuyla karıştırın ve bu karışımı çorbaya ekleyin.Çorbayı süzgeçten geçirin, üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

 Terbiyeli Sebze Çorbası

 Malzemeler

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı kaşığı un

1 küçük kuru soğan

yarım adet pırasa

yarım adet havuç

yarım su bardağı bezelye

yarım adet patates

2 su bardağı tavuk suyu

1 su bardağı süt

Tuz

 Terbiyesi için

Yarım çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta sarısı

Yarım adet limon suyu

Yarım demet dereotu

 Yapılışı

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp, pırasaları ayıkladıktan sonra kıyın. Havucun ve patatesin kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayıp, patatesleri kararmamaları için su dolu bir kapta bekletin, dereotunu ayıkladıktan sonra ayrı ayrı kıyıp, tabaklara alın.

 Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp, içine kuru soğan ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra içine kıyılmış pırasaları ekleyip, sote edin. Pırasalar sönünce içine doğranmış havucu, bezelyeleri ve patatesi ekleyip, kavurmaya devam edin. Daha sonra içine unu ilave edip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. En son olarak sebzelerin içine tavuk suyunu, sütü, tuz ilave edip, çorbayı bir taşım kaynatın.

 Çorba kaynarken küçük bir kasede yoğurdu, limon suyunu, ve yumurta sarısını bir çırpıcı veya mikser yardımı ile karıştırın. Çorbayı ateşten indirmeden terbiyeyi içine karıştırarak bir taşım kaynatın. Terbiyeyi ekledikten sonra çok kaynatırsanız eğer çorba kesilir. Pişen çorbayı servis tabağına alıp, üzerini taze dereotu ekleyin.

 Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası

 Malzemeler

 1 tatlı kaşığı tereyağ

2 Bardak et veya tavuk suyu

1 Adet küçük boy domates

1 Kahve fincanı tel şehriye

maydanoz

Tuz

 Terbiyesi İçin;

1 Adet yumurta sarısı

3-4 damla limonun suyu

1 Çorba kaşığı un

1 Çorba kaşığı yoğurt

 Hazırlanışı

 Bir tencereye tereyağını koyarak eritin. Yağ eriyince rendelenmiş 1 adet domatesi ilave edin. Domatesler eriyip, salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Domatesler pişince et suyunu, şehriyeyi ve tuzu katıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Kıyılmış maydanozu katıp bir taşım daha kaynatın. Yumurta sarısını, limon suyunu, unu ve yoğurdu bir kasede iyice çırpın. Çorba suyundan bir kepçe alarak azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeye ilave edin. Çok kısık ateşte kaynayan çorbaya terbiyeyi yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte bir taşım kaynatıp, ateşi kapatın.

 Sütlü Çorba (150 Kal, 4 gr. protein)

 (1 porsiyon)

1 çay bardağı süt (100 cc)

1 yemek kaşığı silme pirinç

Domates suyu (50 cc)

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

 HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

 Balıklı Bebek Çorbası

 •200 gram dil balığı

•1 küçük havuç

•1 küçük patates

•1 avuç doğranmış dereotu ve maydanoz

•1/4 küçük kırmızı soğan

•1 ,5 yemek kaşığı kırmızı mercimek

•300 ml sıcak su

Balık çorbasının yapılışı:

 Balığı iyice yıkayıp üstünü geçecek kadar su ile tencereye koyun ,balık kaynamadan beyazlaşır beyazlaşmaz o suyu dökün ve tencereye tekrar 300 ml sıcak  su koyarak balığı pişirin.Balığın piştiğini bir çatalla anyabilirsiniz  yaklaşık 10 dakikada pişiyor.Pişen balığı tencereden çıkarıp suyunu süzün ki suda kılçık kalmasın.

 Tencerede az yağda soğanı hafifçe kavurun ardından sırasıyla havuç ve patatesi katın.Birkaç dakika çevirdikten sonra balık suyunu ilave edin. Su kaynayınca içine  otları ve mercimeği koyun,kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.Bu  arada haşladığınız balık etini ayıklayıp pişmeye yakın tencereye ilave edin.Çorba pişince blendırdan geçirerek bebeğinize yedirin ,afiyet olsun.(pişirme esnasında su az gelirse sıcak su ilave edin)

 Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

 BEBEKLERİMİZ İÇİN DİĞER ÖNEMLİ TARİFLER 

 Bebe Yemek Tarifleri ( kahvaltı tarifi )


 Bebekler İçin Yoğurt Yapımı Tarifi


 Bebekler İçin Çorba Tarifleri


 Bebekler İçin Muhallebi Tarifleri


 Bebekler İçin Etli Yemek Tarifleri


Geri
Üst