Bebek İçin En Uygun Oda Sıcaklığı Kaç Olmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Bebek İçin En Uygun Oda Sıcaklığı Kaç Olmalı?
bebekler için oda sıcaklığı,bebeğim için odanın sıcaklığı kaç olmalı,bebekler için uygun oda sıcaklığı,bebekler için oda ısısı kaç olmalı hakkında bilgiler








Bebek için en uygun ortam ısısı yeni doğan döneminde 24-26 derece, sonraki dönemde 22-24 derece arasıdır. Solunum sisteminin uygun fonksiyonunu gösterebilmesi için oda içi nemin %45 ler civarında olması gerekir. Oda çok ısıtıldığında nem oranı %15 lere düşer. Bu da solunum yollarını kurutarak hastalıklara zemin hazırlar.

Bebekler 2-3 aylık olana kadar çevredeki ısı değişikliklerinden çabuk etkilenirler. Açık kapı ve pencerelerden hava akımı olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bebek sobaya ve kaloriferlere çok yakın yatırılmamalıdır. Odanın güneş alıyor olması, her gün en az 15 dakika havalandırılması gerekir. Bu işlemin hava kirliliğinin az olduğu saatte yapılması uygundur.
Oda sıcaklığı 22-24o arasında tutulmalıdır. Odanın güneş alıyor olması, her gün yeterli bir şekilde en az 15 dakika havalandırılması gerekir. Bu işler kış günü dışardaki hava kirliliğinin az olduğu bir saatte yapılması uygundur. Üst solunum yollarının tıkanmaması için odanın nemlendirilmesi mutlaka gereklidir.Oda duvarlarının canlı renklere boyanmış olması ya da çok canlı renklerde oyuncakların asılması veya tabloların konulması gerekir. Yenidoğan doğduğu andan itibaren yeşil ve kırmızı rengi görür, mavi rengi sonra ayırt eder.Uyku düzenin sağlanması anlamında geceleri loş ışık için gece lambasının kullanılması uygundur. Oda içerisinde klasik müzik ya da ninni şarkılarının kısık sesle çalınması bebeği dinlenme dönemlerinde daha da rahatlatır.
 
Bebekler için ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalı?
Bebekler için ideal oda sıcaklığı gündüzleri 20-24 0C olmalıdır.
Yaşamın ilk bir ayı olan yenidoğan döneminde 22-24 0C (prematürelerde 23-24 derece , zamanında doğan bebeklerde 22-23 derece),
1 ay-6 ay arasındaki bebeklerde 21-22 0C,
6 aydan büyük bebeklerde ise 20-21 0C olmalıdır.
Gece oda sıcaklığının ise yukarıda belirtilen gündüz oda sıcaklıklarından 1-2 derece düşük olması önerilir.
Prematüre bebeğin cilt altı yağ dokusu henüz yeterli olmadığından bu bebeklerin vücut ısısını koruma yeteneği gelişmemiştir. Bu nedenle prematüre bebeklerde oda ısısı zamanında doğan bebeklere göre 1-2 derece daha yüksek olmalıdır. Üşüyen prematüre bebek kendini ısıtmak için daha fazla enerji harcadığından büyüme hızıda yavaşlayacaktır.
Bu yazının Devamını okumak için...
http://ebebekce.blogspot.com.tr/2014/11/bebeklerin-oda-sicakligi.html
Sevgilerimle
Nilgün Kılıç